18.5 C
București

Cum sa faci cea mai buna friptura de porc pe care ai mancat-o vreodata (la calitate de restaurant)

Date:

Share post:

Friptura de porc este una dintre retetele cele mai indragite atat in restaurante, cat si in propria bucatarie. Cu toate acestea, pentru a obtine acea textura frageda, suculenta si gust desavarsit de fiecare data este nevoie de anumite tehnici esentiale.

In acest articol vei afla cum sa prepari cea mai buna friptura de porc, demna de un restaurant. Urmeaza sfaturile unui bucatar profesionist si vei putea impresiona familia si musafirii cu o reteta savuroasa si plina de savoare.

Iata lista cu ingredientele necesare pentru reteta fripturii de porc, precum si cantitatile recomandate:

Ingrediente necesare

Pentru friptura:

  • 600 g friptura de porc de vita sau centru de costita, cu os si grasime (capatana)
  • 1 lingurita sare grunjoasa
  • 1 lingurita piper proaspat macinat

Pentru prajire:

  • 2 linguri ulei vegetal (de floarea soarelui, masline etc.)
  • 3-4 catei usturoi, tocati marunt
  • 1 lingurita frunze de rozmarin proaspete, tocat marunt
  • 1 lingurita frunze de salvie proaspete, tocat marunt

Pentru sos:

  • 1 lingurita unt
  • 1 cana suc de carne (fond) ramas in tigaie dupa prajirea carnii

Cantitatile sunt pentru o portie generoasa de friptura de porc pentru 2 persoane. Ingrediente precum usturoiul, rozmarinul si salvia pot fi adaptate in functie de preferinte. Sper ca aceasta lista completa cu ingrediente te ajuta sa pregatesti mai usor reteta.

Cum sa prepari cea mai buna friptura de porc

Alege carnea potrivita

Primul pas e sa alegi carnea de porc ideala pentru aceasta reteta. Recomandam o ceafa de porc sau o bucata de costita, cu os cu tot. Porcul trebuie sa aiba inca grasimea naturala intacta, numita popular “slanina”.

Aceasta bucata are 3 avantaje importante:

  • Carnea ramane suculenta datorita osului care o tine moale in timpul gatirii.
  • Grasimea adauga mult gust si textura.
  • Este relativ simplu de gatit uniform.
Citeste si...
Rețetă delicioasă de gogoși de casă: pași simpli pentru un desert perfect!

Asigura-te ca porcul este proaspat, fara mirosuri dubioase. Carnea trebuie sa fie ferma, dar cedeaza usor la atingere.

Cum sa faci cea mai buna friptura de porc pe care ai mancat-o vreodata (la calitate de restaurant)
Cum să faci cea mai bună friptură de porc pe care ai mâncat-o vreodată (la calitate de restaurant) 6

Condimenteaza inteligent

Cheia este sa pastrezi condimentarea cat mai simpla, astfel incat sa lasi sa iasa in evidenta savoarea naturala a carnii de porc.

Foloseste doar sare grunjoasa si piper proaspat macinat. Condimenteaza bine ambele parti ale fripturii, inclusiv grasimea.

Sarea va realza gustul carnii, in timp ce piperul va adauga un pic de caldura. Nu exagera totusi cu ele.

Usuca bine carnea inainte de prajire

Inamicul numarul 1 pentru o rumenire perfecta este umezeala de pe suprafata carnii. Asigura-te ca stergi bine friptura cu un servet de bucatarie inainte s-o pui in tigaie.

O carne uscata va prinde o crusta rumenita mult mai usor si va capta mai bine aromele.

organicsfood.ro

Incalzeste tigaia la temperatura potrivita

Pentru o prajire ideala, tigaia trebuie sa fie foarte fierbinte inainte de a pune carnea in ea. Incalzeste la foc mediu pana cand uleiul incepe usor sa fumege.

Asta inseamna ca tigaia este suficient de fierbinte pentru a carameliza rapid suprafata carnii, mentinand in acelasi timp interiorul fraged.

Rumeneste uniform fiecare parte

Odata tigaia incinsa, pune friptura si las-o nemiscata cateva minute pe fiecare parte. Nu intoarce prea des carnea.

Lasand cateva minute sa se prajeasca, vei obtine o crusta consistenta si bine rumenita.

Cum sa faci cea mai buna friptura de porc pe care ai mancat-o vreodata (la calitate de restaurant)
Cum să faci cea mai bună friptură de porc pe care ai mâncat-o vreodată (la calitate de restaurant) 7

Gateste pana la termenul dorit

Ca sa fii sigur ca friptura e gatita perfect, foloseste un termometru de bucatarie.

  • Daca vrei mai nefacuta, gateste-o la 135°F (57°C).
  • Pentru medium, la aprox. 145°F (63°C).
  • Iar medium-well la 155°F (68°C).

Verifica intotdeauna cea mai groasa parte a fripturii.

Citeste si...
Aperitive cu pește prietenoase cu silueta, rețete rapide și gustoase

Las-o sa se odihneasca inainte de a taia

Odata scoasa din tigaie, lasa friptura sa se odihneasca 5-10 minute. Acest pas este esential!

Repausul permite sucurilor din interior sa se redistribuie uniform, rezultand o carne suculenta de la un capat la altul.

Prajeste usturoiul si mirodeniile

Pentru mai mult gust, poti adauga dupa prajire usturoi tocat si mirodenii precum rozmarin, cimbru sau salvie proaspata.

Lasa-le cateva minute pana se inmoaie in sucul ramas de la friptura, apoi toarna peste carne. Vei obtine o explozie de arome.

Cum sa faci cea mai buna friptura de porc pe care ai mancat-o vreodata (la calitate de restaurant)
Cum să faci cea mai bună friptură de porc pe care ai mâncat-o vreodată (la calitate de restaurant) 8

Strecoara sucul ramas pentru sos

Dupa ce scoti friptura, in tigaie ramane un suc gustos numit “fond”. Acesta poate fi baza pentru un sos delicios.

Adauga o lingurita de unt si amesteca pana se topeste. Apoi strecoara sucul prin sita si ai un sos gata in doar cateva minute!

Cum sa faci cea mai buna friptura de porc pe care ai mancat-o vreodata (la calitate de restaurant)
Cum să faci cea mai bună friptură de porc pe care ai mâncat-o vreodată (la calitate de restaurant) 9

Feliaza corect si prezinta apetisant

Pentru a felia corect friptura, foloseste un cutit ascutit si taie impotriva fibrelor, nu de-a lungul lor. Felii subtiri ajuta sa simti textura perfecta a carnii.

Asaza friptura pe farfurie si toarna sosul deasupra sau alaturi. Poti adauga o garnitura precum cartofi prajiti sau legume la gratar. Infrumuseteaza farfuria cu verdeturi proaspete.

Secrete si sfaturi pentru friptura de porc perfecta

Pentru rezultate desavarsite, tine cont de aceste truci si tehnici:

  • Baterea usoara a carnii cu ciocanul de snitele o face mai frageda.
  • Marinarea in sos de soia, usturoi si ierburi aromatice maximimizeaza gustul.
  • Gratarul intensifica semnificativ aroma fripturii de porc.
  • Sosurile pe baza de mustar, miere sau fructe merg excelent cu porcul.
  • Prajirea la cuptor da rezultate aproape la fel de bune.
Citeste si...
Rață în sos de portocale cu ceapă roșie caramelizată
Cum sa faci cea mai buna friptura de porc pe care ai mancat-o vreodata (la calitate de restaurant)
Cum să faci cea mai bună friptură de porc pe care ai mâncat-o vreodată (la calitate de restaurant) 10

Odata ce incerci aceasta reteta simpla pas cu pas vei putea gati acasa o friptura de porc savuroasa, suculenta si delicioasa, la nivel de restaurant.

Impresioneaza-ti familia cu aceste tehnici indispensabile pentru cel mai gustos si aromat porc prajit. Felicitari pentru reusita! Astept comentariile voastre cu impresii despre reteta. Distractie placuta si pofta buna!

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Batoane nutritive cu nuca de cocos (fara coacere)

Batoane nutritive cu nucă de cocos, perfecte pentru un desert sănătos. Realizate din ingrediente raw și fără coacere, sunt delicioase și pline de energie!

Risotto: reteta italiana clasica la domiciliu

Învață cum să prepari rapid o delicioasă rețetă de risotto italian cremos la tine acasă, cu ingrediente simple și acccesibile, urmând pași și trucuri ce garantează succesul

Șnitele de pui savuroase cu sos de rosii si mozzarella

Savurați șnițele de pui delicioase, însoțite de sos de roșii aromat și mozzarella topită. O combinație clasică, cu o atingere de rafinament, potrivită pentru orice masă specială.

Pui Teriyaki cu legume: o reteta pentru un fel de mancare asiatica tentanta

Savurează puiul teriyaki cu legume, o rețetă asiatică sănătoasă și plină de aromă. O combinație perfectă de proteine, vitamine și antioxidanți, această mâncare nu este doar delicioasă, ci și benefică pentru organism. Ideală pentru o masă echilibrată acasă!

Supa de linte cu bacon afumat: Combina confortul cu nutritia intr-un singur bol!

Îmbină beneficiile nutritive ale lintei cu gustul bogat al baconului afumat. Această supă de linte este perfectă pentru zilele friguroase, aducând nutriție și satisfacție într-un singur bol. Ideală pentru iubitorii de carne și vegetarieni.

Trufe sanatoase de ciocolata si ghimbir

Rețetă simplă pentru trufe delicioase de ciocolată neagră cu ghimbir. Desert rapid, fără coacere pentru sărbători. Doar 15 minute și vei avea un desert delicios cu aromă de Craciun.

Cum sa prepari acasa cea mai buna si cremoasa branza Mozzarella in doar cativa pasi simpli

Branza Mozzarella, una dintre cele mai iubite și versatile brânzeturi, poate fi acum pregătit chiar la tine acasă...

Salata de quinoa cu dovleac, rodii si avocado

Salată sănătoasă și gustoasă cu quinoa, dovleac, rodii și avocado. O explozie de nutrienți și arome ce îmbină beneficiile super-alimentelor cu savoarea toamnei. Perfectă pentru un prânz echilibrat sau o cină ușoară.