19.3 C
București

Retete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor si Tigaie

Date:

Share post:

Merele sunt disponibile pe tot parcursul anului. Acru, dulce, dulce si acru… De regula, gospodinele se pierd in alegere si prefera sa gateasca din ele doar ceea ce stiu bine, de exemplu, placinte cu mere sau charlotte. Noi am decis sa va ajutam si sa va diversificam colectia de retete. Daca va intrebati ce sa preparati din mere, in afara de delicatesele traditionale, raspunsul se afla in selectia noastra culinara.

Am adunat retete de mere la cuptor, fara coacere, la tigaie si preparate de casa pentru iarna.

Mere prajite cu miere si scortisoara

Retete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor si Tigaie
Rețete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor și Tigaie 16

Ingrediente:

  • 4 mere;
  • 1 lingura de miere;
  • 1 lingurita de scortisoara;
  • 2 lingurite de unt.


Mod de gatire:

  1. Se curata merele de coaja si de miez si se taie in felii.
  2. Se topeste untul intr-o tigaie, se adauga merele si se prajesc la foc mediu pana cand devin aurii.
  3. Se adauga mierea, scortisoara si se amesteca bine.
  4. Se prajeste inca 2-3 minute, apoi se ia de pe foc si se serveste fierbinte.

Sos de mere in tigaie

Retete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor si Tigaie
Rețete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor și Tigaie 17

Ingrediente:

  • 500 g mere;
  • 100 g zahar;
  • 1 lamaie pentru suc proaspat stors;
  • 1 baton de scortisoara (optional)

Mod de gatire:

  1. Se curata merele de coaja si de miez si se taie in bucati mari.
  2. Se pun intr-o tigaie, se adauga zaharul si sucul de lamaie, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mic pana cand merele sunt moi.
  3. Se macina amestecul cu ajutorul unui blender pana la omogenizare.
  4. La servire, puteti decora cu un baton de scortisoara.

Mere prajite in aluat

Retete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor si Tigaie
Rețete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor și Tigaie 18

Ingrediente:

  • 3 mere;
  • 1 ou;
  • 3 lingurite de faina;
  • 3 linguri de zahar;
  • ulei vegetal pentru prajit.

Procesul de gatire:

  1. Se curata merele de coaja si de miez si se taie in inele de aproximativ 1 cm grosime.
  2. Se bate oul cu zaharul, se adauga faina si se amesteca bine.
  3. Se inmoaie inelele de mere in aluat si se pun intr-o tigaie incinsa cu ulei vegetal.
  4. Se prajesc la foc mediu pana cand devin aurii pe ambele parti.
  5. Imediat dupa prajire, puneti-le pe un prosop de hartie pentru a indeparta excesul de grasime.
Citeste si...
Batoane nutritive cu nucă de cocos (fără coacere)

Clatite de mere in tigaie

Retete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor si Tigaie
Rețete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor și Tigaie 19

Ingrediente:

  • 3-4 mere;
  • 180 g de faina;
  • 90 g zahar;
  • 1 ou;
  • 1 pliculet de praf de copt;
  • un varf de cutit de sare;
  • ulei vegetal pentru prajit;
  • smantana sau gem pentru servire.

Procesul de gatire:

  1. Se curata merele de coaja si de miez si se dau pe o razatoare grosiera.
  2. Se adauga oul, faina, zaharul, praful de copt si sarea.
  3. Se amesteca totul bine pana la omogenizare.
  4. Turnati ulei vegetal intr-o tigaie incinsa si asezati clatitele cu o lingura.
  5. Se prajesc la foc mediu pe ambele parti pana cand devin aurii, apoi se scot pe prosoape de hartie pentru a scurge excesul de grasime.
  6. Se servesc cu smantana sau gem.

Crumble de mere la tigaie

Retete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor si Tigaie
Rețete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor și Tigaie 20

Ingrediente:

  • 5-6 mere;
  • 60 g de unt;
  • 80 g zahar;
  • 150 g faina;
  • 1 varf de cutit de sare.

Cum se gateste:

  1. Se curata merele de coaja si de miez si se taie in cuburi mici.
  2. Se topeste untul intr-o tigaie, se adauga merele si zaharul. Se fierbe la foc mediu, amestecand, pana cand se inmoaie si se caramelizeaza zaharul.
  3. Intr-un castron separat, se amesteca faina, sarea si zaharul, apoi se adauga untul rece taiat in cubulete si se freaca cu mainile pentru a obtine firimituri.
  4. Se presara firimiturile peste mere, se acopera si se prajeste la foc mic pentru inca 5 minute.
  5. Apoi se iau de pe foc, se lasa sa se raceasca si se servesc.

Jeleu de mere

Retete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor si Tigaie
Rețete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor și Tigaie 21

Ingrediente:

  • 700 g piure de mere;
  • 50 g gelatina;
  • zahar dupa gust;
  • suc de lamaie dupa gust.

Mod de gatire:

organicsfood.ro
  1. Se face compot de mere din mere proaspete. Pentru a face acest lucru, pisati merele intr-un blender sau intr-o masina de tocat carne.
  2. Puteti folosi piureul gata preparat din alimente pentru copii.
  3. Turnati gelatina cu apa rece si lasati-o timp de 10 minute sa se umfle. Apoi incalziti-o pana se dizolva, fara a o aduce la fierbere.
  4. Amestecati piureul de mere cu gelatina, adaugati zahar si suc de lamaie dupa gust.
  5. Se toarna in forme si se raceste pana se intareste.
Citeste si...
Salată verde cu grapefruit, creveți și nuci. Aroma mării și textura crocantă

Mousse de mere

Retete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor si Tigaie
Rețete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor și Tigaie 22

Ingrediente:

  • 500 g mere;
  • 270 ml apa;
  • 90 g zahar;
  • 25 g gelatina;
  • acid citric pe varful unui cutit.

Procesul de gatire:

  1. Se spala merele, se indeparteaza coaja si semintele, se taie marunt si se fierb in apa pana se inmoaie.
  2. Se freaca apoi printr-o sita, se adauga zaharul, acidul citric si se aduce la fierbere.
  3. Se inmoaie gelatina intr-o cantitate mica de apa rece, se lasa sa se umfle, apoi se dizolva la bain-marie.

Sorbet de mere

Retete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor si Tigaie
Rețete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor și Tigaie 23

Ingrediente:

  • 4 mere;
  • 180 g de zahar;
  • 360 ml apa;
  • suc de lamaie dupa gust.

Mod de gatire:

  1. Se curata merele de coaja si de miez. Taiati-le in bucati mici.
  2. Combinati apa si zaharul intr-o cratita si aduceti la fierbere la foc mediu. Se fierbe siropul timp de 5-7 minute, amestecand constant pana cand zaharul se dizolva complet.
  3. Adaugati merele taiate in sirop si gatiti-le inca 10-15 minute, pana cand acestea se inmoaie.
  4. Strecurati amestecul rezultat prin panza de mestecat sau printr-o sita pentru a separa merele de sirop.
  5. Se raceste sucul de mere la temperatura camerei, apoi se adauga suc de lamaie dupa gust si se amesteca bine.
  6. Turnati sucul de mere intr-un recipient de plastic sau intr-un borcan de sticla si puneti-l la congelator timp de 4-5 ore sau peste noapte.

Smoothie de mere

Retete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor si Tigaie
Rețete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor și Tigaie 24

Ingrediente:

  • 2 mere dulci;
  • 1 banana;
  • 180 ml de lapte (sau iaurt, daca doriti un smoothie mai gros);
  • un varf de cutit de scortisoara (optional).

Mod de preparare:

  1. Decojiti merele si bananele. Taiati fructele in bucati.
  2. Puneti fructele taiate intr-un blender.
  3. Turnati laptele in blender peste fructe.
  4. Adaugati scortisoara daca doriti.
  5. Bateti pana cand se obtine un amestec omogen.
  6. Turnati smoothie-ul in pahare de servire.

Salata de mere cu morcovi si nuci

Retete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor si Tigaie
Rețete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor și Tigaie 25

Ingrediente:

  • 2 mere dulci;
  • 2 morcovi;
  • 50 g de nuci;
  • 1 lingura de miere;
  • 1 lingurita de suc de lamaie.

Mod de gatire:

  1. Se curata merele de coaja si se taie in cuburi.
  2. Se decojesc morcovii si se dau pe razatoarea mare.
  3. Se toaca marunt nucile.
  4. Se amesteca toate ingredientele intr-un bol.
  5. Pentru dressing, amestecati mierea si sucul de lamaie. Se toarna dressingul peste salata si se amesteca usor.
Citeste si...
Cum să faci cea mai bună friptură de porc pe care ai mâncat-o vreodată (la calitate de restaurant)

Rulada cu umplutura de mere

Retete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor si Tigaie
Rețete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor și Tigaie 26

Ingrediente:

Pentru test: Pentru test:

  • 250 ml lapte;
  • 70 g de unt;
  • 1 ou;
  • 500 g de faina;
  • un varf de cutit de sare.

Pentru umplutura:

  • 6-7 mere;
  • zahar dupa gust;
  • suc de lamaie dupa gust;
  • scortisoara dupa gust.

Procesul de gatire:

  1. Se framanta aluatul din lapte, unt, oua, faina si sare.
  2. Se lasa aluatul sa se odihneasca timp de 30 de minute, acoperit cu un prosop. Apoi se imparte in doua parti egale si se ruleaza fiecare in strat subtire.
  3. Se decojesc si se taie merele, se adauga zahar, suc de lamaie si scortisoara dupa gust.
  4. Se intinde umplutura uniform pe un strat de aluat, apoi se acopera cu al doilea si se prind marginile.
  5. Asezati rulada pe o foaie de copt unsa si coaceti-o in cuptorul preincalzit la 190 de grade timp de aproximativ 45-50 de minute, pana cand devine aurie.

Placinta in vrac

Retete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor si Tigaie
Rețete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor și Tigaie 27

Ingrediente:

  • 6 mere;
  • 180 g de faina;
  • 180 g de gris;
  • 180 g zahar;
  • 80 g unt;
  • 1/2 lingurita de sifon;
  • un varf de cutit de sare;
  • suc de lamaie;
  • scortisoara macinata.

Preparare:

  1. Preincalziti cuptorul la 180°C.
  2. Intr-un castron mare, se amesteca faina, grisul, zaharul, sifonul si sarea.
  3. Radeti untul rece direct in castronul cu ingredientele uscate si frecati cu mainile pana cand se formeaza firimituri fine.
  4. Decojiti merele, indepartati miezul si taiati-le in felii subtiri. Stropiti merele cu suc de lamaie pentru a preveni rumenirea lor si presarati-le cu scortisoara macinata.
  5. Puneti jumatate din firimiturile uscate pe fundul vasului de copt si neteziti-le. Distribuiti deasupra toate merele taiate in mod egal, apoi acoperiti-le cu restul de miez uscat.
  6. Coaceti placinta cu mere in cuptorul preincalzit timp de aproximativ 40-50 de minute, pana cand devine aurie si crocanta.

Caserola cu mere

Retete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor si Tigaie
Rețete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor și Tigaie 28

Ingrediente:

  • 6-8 mere;
  • 200 g de zahar;
  • 3 oua;
  • 100-120 g de faina;
  • 1 pachet de praf de copt;
  • scortisoara dupa gust;
  • unt pentru ungerea formei.

Procesul de gatire:

  1. Se curata merele de coaja si de miez si se taie in bucati mici.
  2. Se bat ouale cu zaharul pana devin pufoase. Se adauga faina amestecata cu praful de copt, scortisoara si se amesteca bine.
  3. Se unge o forma de copt cu unt. Se pune jumatate din aluat in tava, apoi un strat de mere si deasupra restul de aluat.
  4. Coaceti caserola in cuptor timp de aproximativ 35-40 de minute, in cuptorul preincalzit la 170-180 de grade.
  5. Se raceste caserola terminata in tava, apoi se transfera intr-un vas si se serveste.
Citeste si...
Chiftele grecești cu sos Tzatziki

Bezea cu mere

Retete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor si Tigaie
Rețete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor și Tigaie 29

Ingrediente:

  • 1 kg de mere;
  • 180 g de zahar;
  • 180 ml apa.

Mod de gatire: Se prepara in doua feluri:

  1. Se spala merele, se curata de miez si se taie in bucati medii.
  2. Se toarna apa in cratita si se adauga merele. Se fierb la foc mediu pana se inmoaie, aproximativ 15-20 de minute.
  3. Cand merele sunt moi, indepartati-le de pe foc si lasati-le sa se raceasca. Apoi frecati-le printr-o sita sau pisati-le intr-un blender pana se fac piure.
  4. Adaugati un pahar de zahar la piureul de mere si amestecati bine pana cand se dizolva.
  5. Puneti masa rezultata pe o foaie de copt acoperita cu hartie pergament, cu o grosime de aproximativ 0,5 cm.
  6. Uscati bezeaua in cuptor la o temperatura de 80-90 de grade cu usa intredeschisa timp de 5-6 ore sau intr-un uscator de fructe si legume, conform instructiunilor. Pastila finita trebuie sa fie elastica si nu lipicioasa. Daca se desprinde usor de pe pergament, este gata.

Dulceata de mere cu nuci

Retete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor si Tigaie
Rețete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor și Tigaie 30

Ingrediente:

  • 1 kg de mere;
  • 700 de zahar;
  • 200 g de orice nuci;
  • 1 lingura de suc de lamaie;
  • scortisoara dupa gust.

Mod de gatire:

  1. Se curata merele de coaja si de miez si se taie in cuburi mici.
  2. Se macina nucile, dar nu in miez fin.
  3. Combinati merele, nucile, zaharul si sucul de lamaie intr-o cratita mare. Puneti-o la foc mediu si aduceti-o la fierbere, amestecand din cand in cand.
  4. Dupa ce a dat in clocot, reduceti focul si gatiti gemul inca 15-20 de minute, pana cand merele sunt moi.
  5. Adaugati scortisoara dupa gust si puneti gemul fierbinte in borcane sterilizate. Se inchid borcanele cu capace si se lasa sa se raceasca. Se pastreaza intr-un loc racoros.

Foto pentru anunt: © Freepik.com

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Coptul in folie de aluminiu – tot ce trebuie sa stii

Explorăm toate aspectele gătitului cu folie de aluminiu: beneficii, metode corecte și rețete delicioase. Ești gata să revoluționezi bucătăria cu acest instrument versatil?

Orez cu rosii si fructe de mare: un tratament din bucataria mediteraneeana

Savurați orezul cu roșii și fructe de mare, un preparat mediteranean bogat în nutrienți și arome. Fructele de mare sunt o sursă excelentă de proteine, iar roșiile adaugă un gust special și beneficii antioxidante. Perfect pentru o masă sănătoasă și delicioasă!

Tiramisu de fructe cu capsuni si menta

Tiramisu rapid cu căpșuni și aromă de mentă, rețetă delicioasă pentru zilele toride de vară. Crema pufosă se îmbină perfect cu căpșunile zemoase și menta răcoritoare pentru un desert cremos și răsfățat. Poți prepara ușor acasă această prăjitură rafinată cu doar câteva ingrediente simple.

Ciorba de perisoare ca la mama acasa: reteta pas cu pas

Rețeta ciorbei de perișoare cu ingredientele clasice: carne tocată, ou, pesmet și legume. Descoperă sfaturile și trucurile pentru un preparat cremos, aromat, precum și atenționările și beneficiile pentru sănătate.

Pulpe de pui cu ciuperci la cuptor: Deliciul perfect pentru pranz sau cina!

Pulpe de pui la cuptor combinate cu ciuperci parfumate, oferă o combinație ideală de arome și texturi. Gătitul acestui deliciu este simplu, iar rezultatul - o masă suculentă și savuroasă, perfectă pentru orice ocazie. Poftă bună!

Un Delicios si Nutritiv Salata de Ficat pentru un Gust Autentic Romanesc!

În această rețetă autentică, vă invităm să descoperiți un adevărat festin culinar care îmbină aromele tradiționale cu beneficiile...

Chiftele grecesti cu sos Tzatziki

Chiftele grecești cu sos Tzatziki sunt un preparat simplu și savuros, ideal pentru orice ocazie. Chiftelele se fac din carne tocată cu legume și se coac în cuptor, iar sosul se face din iaurt cu usturoi și castraveți.

Gust inegalabil: cocktail de fructe cu inghetata si frisca

Cocktail de fructe cu înghețată și frișcă - o combinație delicioasă și răcoritoare perfectă pentru zilele calde de vară. Îmbină aromele proaspete cu textura fină a înghețatei și pufoșenia frișcii. Ideal pentru serile petrecute cu prietenii sau relaxare în singurătate.