15.4 C
București

Ciorba de perisoare ca la mama acasa: reteta pas cu pas

Date:

Share post:

Ciorba de perisoare este una dintre cele mai populare si iubite preparate din bucataria romaneasca. Este o ciorba consistenta, aromata si satioasa, care se potriveste perfect in orice anotimp. Perisoarele sunt niste chiftelute din carne tocata, amestecata cu ou, pesmet si condimente, care se fierb intr-o supa de legume si rosii, acrit cu bors sau zeama de lamaie. Ciorba de perisoare se serveste fierbinte, cu smantana, patrunjel si ardei iute.

Daca vrei sa afli cum sa faci cea mai buna ciorba de perisoare, ai ajuns in locul potrivit. In acest articol iti voi arata pas cu pas cum sa pregatesti acest deliciu culinar, care te va cuceri cu gustul si textura sa. Vei afla ce ingrediente ai nevoie, cum sa le alegi si sa le pregatesti, cum sa formezi si sa fierbi perisoarele, cum sa faci supa si cum sa acresti ciorba. De asemenea, iti voi oferi cateva sfaturi si trucuri pentru a obtine o ciorba de perisoare perfecta, care sa iti impresioneze familia si prietenii.

Ce ingrediente ai nevoie pentru ciorba de perisoare

Pentru a face o ciorba de perisoare delicioasa, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • Carne proaspata de porc, vita sau pui, 500-600 grame pentru 4-6 portii.
  • 1-2 oua care leaga compozitia.
  • 2-3 linguri pesmet care absoarbe umezeala.
  • Condimente: sare, piper, boia, usturoi, ceapa, patrunjel.
  • Legume pentru supa: morcov, telina, pastarnac, cartofi, ardei, rosii.
  • 500 ml bors sau zeama de lamaie pentru gust acrisor.
  • 200 ml smantana pentru cremozitate.
  • Patrunjel verde si ardei iute pentru final.
  • Carne tocata – poti alege intre carne de porc, vita sau pui, ori un amestec cu doua sau trei tipuri de carne. Carnea trebuie sa fie proaspata si buna, fara grasime ori zgarciuri. Cantitatea de carne depinde de cate perisoare vrei sa faci, dar de obicei se recomanda intre 500-600 g de carne pentru 4-6 portii de ciorba.
  • Oua – ouale sunt ingredientul care leaga carnea tocata si dau perisoarelor consistenta potrivita. Un ou e de ajuns pentru 500 g de carne tocata, dar daca vrei perisoare mai pufuroase, poti adauga doua oua.
  • Pesmet – pesmetul absoarbe umezeala din carnea tocata si ofera perisoarelor forma rotunda. Poti folosi pesmet alb sau integral, dupa preferinte. Cantitatea de pesmet depinde de cat de umeda e carnea, insa in general recomand 2-3 linguri de pesmet pentru 500 g de carne tocata.
  • Condimente – condimentele aduc perisoarelor gust si aroma. Poti folosi sare, piper, boia dulce sau iute, usturoi pisat ori granulat, ceapa rasa sau maruntita, patrunjel tocat sau uscat. Cantitatea si combinatia de condimente depind de gusturile tale personale, dar de obicei recomand o lingurita de sare, jumatate de lingurita de piper, o lingura de boia, doua catei de usturoi sau o lingurita de usturoi granulat, o ceapa mica sau jumate de ceapa mare ori doua lingurite de ceapa granulata, doua lingurite de patrunjel tocat sau uscat pentru 500 g de carne tocata.
  • Legume – legumele constituie baza supei in care se fierb perisoarele. Poti folosi morcovi, telina, pastarnac, patrunjel-radacina, cartofi, dovlecei, ardei grasi, rosii sau suc de rosii. Cantitatea si combinatia de legume depind de preferintele tale, dar de regula recomand 2-3 morcovi, o radacina de telina, una de pastarnac, una de patrunjel, 2-3 cartofi, un dovlecel, un ardei gras, 4-5 rosii sau 500 ml suc de rosii pentru 4-6 portii de ciorba.
  • Bors sau zeama de lamaie – borsul ori zeama de lamaie ofera ciorbei de perisoare gustul acru specific. Poti folosi bors proaspat sau conservat, sau zeama de lamaie naturala ori concentrata. Cantitatea de bors sau zeama de lamaie depinde de cat de acra iti place ciorba, insa de obicei recomand 500 ml de bors sau sucul de la o lamaie pentru 4-6 portii de ciorba.
  • Smantana – smantana confera ciorbei de perisoare cremozitate si finete. Poti folosi smantana grasa sau degresata, conform preferintelor. Cantitatea de smantana depinde de cat de cremoasa vrei ciorba, insa in general recomand 200 ml de smantana pentru 4-6 portii de ciorba.
  • Patrunjel si ardei iute – patrunjelul si ardeiul iute aduc ciorbei de perisoare culoare si iuteala. Poti folosi patrunjel proaspat sau uscat, precum si ardei iute proaspat ori uscat. Cantitatea de patrunjel si ardei iute depinde de gusturile tale personale, dar de obicei recomand o legatura de patrunjel si un ardei iute pentru 4-6 portii de ciorba.
Citeste si...
Rețeta Rapidă și Delicioasă: Avocado Umplut cu Ou și Brânză.
Ciorba de perisoare ca la mama acasa: reteta pas cu pas
Ciorbă de perișoare ca la mama acasă: rețetă pas cu pas 3

Cum sa pregatesti ingredientele pentru ciorba de perisoare

Pentru pregatirea ingredientelor ciorbei de perisoare, respecta acesti pasi:

  • Curata si spala legumele – clateste bine legumele sub jet de apa rece si indeparteaza coaja cu un cutit sau razator. Taie cubulete mici de morcov, telina, pastarnac si patrunjel radacina sau rondele subtiri. Decupeaza cartofii bucatele medii. Feliute mici de dovlecel sau rosii sau apeleaza la suc de rosii. Cubulete mici de ardei gras.
  • Pregateste carnea tocata – pune intr-un bol mare carnea tocata si adauga oul (sau ouale), pesmetul si mirodeniile. Framanta cu mainile curate pana se omogenizeaza. Daca ai ragaz, las-o la frigider cateva ore sa se marineze.
  • Formeaza chiftelute – unge-ti mainile cu ulei sau apa rece si ia din carne cat incape in palma. Modeleaza o biluta rotunda, compacta si asaz-o pe farfurie cu hartie absorbanta. Repeta pana termini toata carnea. Ar trebui sa obtii aproximativ 20-30 de perisoare, in functie de dimensiunea lor.

Cum sa fierbi perisoarele si sa faci ciorba

Pentru fierberea perisoarelor si realizarea supei, urmareste acesti pasi:

  • Pune la fiert apa intr-o oala mare – pe foc puternic. Adauga o lingurita de sare si o frunza de dafin pentru aroma. Cand apa clocoteste, micsoreaza focul.
  • Introdu in apa fiarta, cu grija, perisoarele, una cate una, fara a le rupe. Lasa-le la foc mic circa 15-20 de minute sau pana ies la suprafata. Scoate-le cu spumiera intr-un castron. Pastreaza apa in care au fiert pentru supa.
  • Adauga legumele taiate in apa ramasa, in aceasta ordine: morcovii, telina, pastarnacul, patrunjelul, cartofii, dovlecelul, ardeiul gras. Fierbe la foc mediu 15-20 de minute sau pana se inmoaie. Completeaza cu rosii sau suc de rosii si mai lasa 5 minute.
  • Acreste ciorba cu bors sau zeama de lamaie, dupa gust. Amesteca bine si mai fierbe 5 minute. Potriveste de sare si piper.
Citeste si...
Supa cremoasă de brânză cu broccoli: Răsfăț perfect pentru zilele reci

Cum sa servesti ciorba de perisoare

Pentru servirea ciorbei de perisoare, respecta acesti pasi:

  • Introdu perisoarele fierte in ciorba si amesteca usor. Poti sa le pui doar in farfurii, cateva in fiecare portie.
  • Adauga smantana in ciorba si omogenizeaza bine. Optional, bate smantana cu un ou si incorporeaz-o treptat, amestecand continuu, pentru textura cremoasa.
  • Presara deasupra patrunjel tocat proaspat sau uscat si serveste cu ardei iute intreg sau feliat, conform preferintelor.
Ciorba de perisoare ca la mama acasa: reteta pas cu pas
Ciorbă de perișoare ca la mama acasă: rețetă pas cu pas 4

Sfaturi si trucuri pentru ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare este un preparat traditional romanesc care necesita cateva sfaturi si trucuri pentru a iesi perfect. Iata cateva recomandari care va vor ajuta sa obtineti o ciorba cremoasa, gustoasa si aromata:

  • Folositi carne proaspata de vita, porc si pui pentru perisoare. Carnea trebuie sa fie cat mai frageda.
  • Adaugati o lingura de pesmet la 500g carne tocata pentru a lega compozitia. Daca doriti perisoare mai pufoase, adaugati 2-3 oua.
  • Condimentati carnea cu sare, piper, boia, usturoi si lasati-o la macerat 30 minute inainte de a forma perisoarele. Astfel, se vad aroma si gustul.
  • Formati perisoarele cu mainile umezite in apa rece pentru a nu se lipi de palma. Modelati bilute uniforme, de aceeasi marime.
  • Introduceti perisoarele in apa clocotita si sarata si fierbeti-le la foc mic pentru a ramane fragede. Nu amestecati oala in timpul fierberii.
  • Adaugati legumele taiate marunt in apa in care au fiert perisoarele pentru un supa gustoasa. Morcovii si telina dau savoare.
  • Folositi 500 ml de bors sau zeama de lamaie pentru 500 ml de supa. Adaugati treptat si gustati pana obtineti aciditatea dorita.
  • Pentru cremozitate, incorporati 200 ml smantana grasa batuta cu un ou. Omogenizati bine.
  • Ornati cu patrunjel verde si ardei iute. Serviti imediat, cat este fierbinte. Pofta buna!
Citeste si...
Ruladă de macrou fiert cu garnitură de morcovi

Beneficii pentru sanatate si atentionari pentru reteta de ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare este o reteta traditionala romaneasca, gustoasa si hranitoare, care prezinta si o serie de beneficii pentru sanatate daca este preparata corect. Iata care sunt elementele nutritive importante si atentionarile de care trebuie tinut cont:

  • Carnea din perisoare furnizeaza proteine de calitate, fier, zinc, vitamine din complexul B. Alege intotdeauna carne proaspata, slaba.
  • Legumele din compozitie (morcov, telina, patrunjel etc) aporteaza fibre, vitamine (A, C, K), minerale. Consumul lor sustine sanatatea tractului digestiv.
  • Borsul si zeama de lamaie sunt surse de vitamina C, cu rol antioxidant. Aciditatea din compozitie stimuleaza secretia gastrica.
  • Smantana adauga grasimi saturate si colesterol. Consumul trebuie limitat la persoanele cu boli cardiovasculare. Se poate inlocui cu iaurt.
  • Sodiul din sare poate determina retentie de apa si hipertensiune la unii indivizi. Ciorba de perisoare nu este recomandata in dietele hiposodate.
  • Fiind o ciorba consistenta, cu multe calorii, consumul trebuie limitat de cei care urmeaza diete de slabire sau au intoleranta la gluten (din pesmet).
  • Copiii mici, gravidele si varstinicii trebuie sa consume doar ciorba bine fiarta, pentru a evita toxinfectiile alimentare cu bacteria E. coli.

Deci, ciorba de perisoare traditionala poate fi consumata cu incredere de majoritatea persoanelor, cu conditia respectarii portiei si a unor atentionari specifice. Este o sursa excelenta de nutrienti si arome unice.

Intrebari si raspunsuri despre ciorba de perisoare

I: Din ce fel de carne este recomandat sa fac perisoarele?

R: Carnea de vita, porc si pui sunt cele mai bune optiuni pentru perisoare. Poti face un amestec din cele 3 sortimente.

Citeste si...
Tarta vegană de ciocolată - rețetă rapidă și sănătoasă pentru sărbători

I: Pot inlocui o parte din carnea de vita sau porc cu piept de pui pentru perisoare mai usoare?

R: Da, se poate inlocui pana la jumatate din carnea de vita sau porc cu piept de pui pentru perisoare mai dietetice.

I: Este indicat sa congelez perisoarele inainte de a le introduce in supa?

organicsfood.ro

R: Nu este necesar sa congelezi perisoarele in prealabil, important este sa le lasi 30 minute la macerat inainte de gatire.

I: Cum pot face perisoarele sa ramana fragede dupa ce le scot din supa?

R: Perisoarele vor ramane fragede daca le fierbi in supa la foc mic si nu amesteci deloc oala in timpul fierberii.

I: Pot folosi si alte legume in afara celor clasice pentru supa de perisoare?

R: Da, se pot adauga si alte legume cu gust mai fin: dovlecei, spanac, praz, sfecla rosie taiata cuburi mici.

Mario Benett
Mario Benetthttps://organicsfood.ro
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Batoane nutritive cu nuca de cocos (fara coacere)

Batoane nutritive cu nucă de cocos, perfecte pentru un desert sănătos. Realizate din ingrediente raw și fără coacere, sunt delicioase și pline de energie!

Șnitele de pui savuroase cu sos de rosii si mozzarella

Savurați șnițele de pui delicioase, însoțite de sos de roșii aromat și mozzarella topită. O combinație clasică, cu o atingere de rafinament, potrivită pentru orice masă specială.

Desert Rapid: Branza de Vaci si Ciocolata Fara Coacere

Brânză de vaci și ciocolată se unesc într-un desert rapid și gustos, perfect pentru cei care caută o opțiune dulce fără coacere. Află cum să combini aceste ingrediente pentru un rezultat delicios și simplu de realizat.

7 Mic dejunuri esentiale pentru o viata mai lunga si sanatoasa

O abordare revoluționară asupra alimentației dimineții: 7 mic dejunuri care nu numai că te vor satura, dar pot contribui la longevitate. De la budincă de chia la iaurt cu afine, fiecare alegere alimentară contează!

Mancare de Dovlecei cu Rosii. Deliciu Mediteranean

Plăcerea de a găti transcende simpla combinare a ingredientelor într-un mozaic de savoare; ea se transformă într-o veritabilă...

Briosa cu dovleac: Deliciul umed si aerisit pentru zilele de toamna.

Brioșa cu dovleac, o alegere perfectă pentru un mic dejun de toamnă! Rețeta este ușor de urmat și oferă un rezultat moale, umed și aromat. Asociază-o cu o ceașcă de cafea și bucură-te de o dimineață confortabilă. Plus, află sfaturile pentru brioșa perfectă și beneficiile sale pentru sănătate!

Guacamole mexican picant cu chipsuri crocante

Rețeta deliciosului guacamole mexican cu avocado bine copt, ceapă, roșii și ardei iuți. Un preparat rapid, sănătos și aromat, perfect ca dip sau topping.

File de pui in stil grecesc cu masline si feta – simfonie de arome mediteraneene

Află cum să prepari file de pui delicios în stil grecesc cu măsline și feta. O rețetă ușor de făcut, sanatoasa și gustoasa ce combină arome mediteraneene pentru o cină perfectă în familie.