7.4 C
București

Cele mai aromate muraturi de toamna – Retete si sfaturi pentru muraturi crocante

Date:

Share post:

Toamna este anotimpul in care gospodinele pregatesc delicateturile specifice acestei perioade – muraturile. Fie ca vorbim despre castraveti murati, gogosari in otet, ardei iuti sau varza acra, muraturile sunt nelipsite de pe mesele romanilor in sezonul rece.

Dar care este secretul pentru a obtine cele mai crocante si aromate muraturi, asa cum le preparau bunicile noastre? In acest articol veti gasi retete traditionale consacrate, sfaturi de la gospodine experimentate, trucuri si ingrediente cheie pentru cele mai gustoase muraturi de casa.

Introducere

Muraturile reprezinta o traditie culinara adanc inradacinata in bucataria romaneasca. De la castravetii crocanti, la gogosarii rumeni sau ardeii aprigi, muraturile aduc un plus de savoare pe mesele noastre.

Cand vine toamna, gospodinele se mobilizeaza si pregatesc zeci de borcane cu bunatati pentru lunile reci ce vor urma. Fiecare are micile ei secrete pentru a obtine cele mai aromate muraturi.

In acest ghid veti gasi retetele consacrate ale bunicilor noastre, sfaturile specialistilor si trucurile care va vor ajuta sa preparati cele mai delicioase muraturi de casa. Aflati care sunt legumele ideale, cum se prepara saramura si care sunt ingredientele minune pentru textura crocanta.

Va invit sa descoperiti tainele unei mese traditionale romanesti alaturi de noi!

Cele mai aromate muraturi de toamna - Retete si sfaturi pentru muraturi crocante
Cele mai aromate murături de toamnă - Rețete și sfaturi pentru murături crocante 8

Muraturi de toamna – traditie si deliciu culinar

Muraturile fac parte din categoria alimentelor conservate prin fermentare lactica. Ele insotesc mesele romanilor inca din cele mai vechi timpuri, fiind o sursa importanta de vitamine pe timp de iarna.

In trecut, cand posibilitatile de conservare a alimentelor erau limitate, muraturile reprezentau una dintre putinele modalitati de a pastra legumele si zarzavaturile proaspete de la an la an.

Astazi, chiar daca avem optiuni variate pentru a ne hrani sanatos pe timp de iarna, gustul inconfundabil al castravetilor murati sau al gogosarilor picanti ramane greu de egalat.

Pentru romani, pregatirea borcanelor cu muraturi este mai mult decat o activitate gospodareasca de rutina. Este un adevarat ritual culinar, presarat cu amintiri si traditii.

Fiecare gospodina are retetele ei secrete mostenite de la mama sau bunica, pe care le transmite mai departe cu mandrie. Cele mai aromate muraturi se obtin inca din abundenta de legume proaspete de la sfarsitul verii si inceputul toamnei.

Chiar daca procesul de preparare a muraturilor necesita rabdare si migala, efortul merita din plin atunci cand savurezi un castravete mare, crocant si sarat sau un ardei iute care iti invioreaza papilele gustative.

Citeste si...
Semințele de floarea-soarelui - cât de sănătoase sunt ele cu adevărat și la ce ar trebui să fii atent?

Cele mai bune legume pentru muraturi

Pentru a obtine cele mai delicioase muraturi, este esential sa alegem legumele potrivite. Iata care sunt cele mai populare varietati folosite in prepararea muraturilor de casa:

Castraveti murati

Cei mai indragiti in randul legumelor murate sunt fara indoiala castravetii. Apreciati pentru textura lor crocanta si gustul racoritor, castravetii murati sunt nelipsiti din preparatele traditionale romanesti.

organicsfood.ro

Pentru castraveti crocanti, alegeti fructe tinere, proaspete, de marime medie, fara seminte. Spalati-i bine, stergeti-i uscat si aranjati-i in borcane impreuna cu manunchiuri de cimbru, frunze de dafin, piper boabe.

Turnati peste ei saramura rece lasand 1-2 cm pana la gura si inchideti borcanele. Pastrati la rece 2-3 saptamani, apoi bucurati-va de gustul lor inconfundabil.

Cele mai aromate muraturi de toamna - Retete si sfaturi pentru muraturi crocante
Cele mai aromate murături de toamnă - Rețete și sfaturi pentru murături crocante 9

Gogosari in otet

Gogosarii picanti si aromati sunt o alta varietate frecvent folosita in preparatele murate traditionale. Pentru un gust autentic, gogosarii se conserva in otet.

Alegeti fructe portocalii, zemoase fara pete sau imperfectiuni. Indepartati codita, spalati si uscati bine gogosarii. Puneti in borcane impreuna cu boabe de coriandru, piper negru, frunza de dafin.

Preparati un amestec din otet, apa si sare pe care il turnati peste gogosari acoperindu-i complet. Lasati la macerat minim 3 saptamani inainte de consum.

Ingrediente:

  • 1 kg gogosari
  • 500 ml otet de mere
  • 250 ml apa
  • 2 linguri sare
  • boabe de coriandru
  • piper negru macinat
  • frunze de dafin

Mod de preparare:

  1. Spalati bine gogosarii si indepartati codita.
  2. Asezati gogosarii in borcane curate impreuna cu boabele de coriandru, piperul negru si frunzele de dafin.
  3. Intr-un vas, amestecati otetul cu apa si sarea. Turnati amestecul peste gogosari pana acoperiti complet.
  4. Inchideti borcanele si lasati la macerat timp de 3 saptamani intr-un loc intunecat si racoros.
  5. Dupa cele 3 saptamani, gogosarii murati in otet sunt gata de servit si consumat.

Pofta buna!

Cele mai aromate muraturi de toamna - Retete si sfaturi pentru muraturi crocante
Cele mai aromate murături de toamnă - Rețete și sfaturi pentru murături crocante 10

Ardei iuti murati

Ardeii iuti reprezinta o alta varietate de legume des intalnita in muraturile traditionale romanesti. Acestia sunt apreciati pentru gustul lor usor picant si aroma intensa.

Pentru muraturi, se folosesc de obicei ardei grasi de diferite culori – rosii, galbeni sau portocalii. Ei trebuie sa fie sanatosi, fara pete sau imperfectiuni. Cat mai mici semintele, cu atat mai bine.

Ardeii se spala, se curata de codite si seminte, apoi se lasa intregi sau se taie fasiute. Se aranjeaza frumos in borcane, impreuna cu frunze de dafin si boabe de piper, se toarna saramura si se pastreaza la rece.

Citeste si...
Rețete sănătoase de salată pentru slăbit

Dupa 2-3 saptamani veti putea savura ardeii murati, ideali pentru a da un plus de culoare si gust mancarurilor.

Ingrediente:

  • 1 kg ardei grasi (rosii, galbeni, portocalii)
  • 2 l apa
  • 100 g sare
  • 3-4 frunze de dafin
  • 10 boabe piper negru

Mod de preparare:

  1. Spalati bine ardeii si indepartati codita si semintele.
  2. Taiati ardeii in jumatati sau fasii si asezati-i frumos in borcane impreuna cu frunzele de dafin si boabele de piper.
  3. Dizolvati sarea in apa si turnati solutia peste ardei pana acoperiti complet.
  4. Inchideti bine borcanele si lasati la macerat 2-3 saptamani la rece.
  5. Dupa fermentare, ardeii murati sunt gata de consumat. Pot fi serviti ca atare sau adaugati ca ornament in diverse preparate.
Cele mai aromate muraturi de toamna - Retete si sfaturi pentru muraturi crocante
Cele mai aromate murături de toamnă - Rețete și sfaturi pentru murături crocante 11

Varza murata

Pentru o varza murata perfecta, este indicat sa folosim varza alba, bine legata si fara pete sau frunze ingalbenite.

INGREDIENTE:

  • 25 kg varza (aproximativ 16 capete de dimensiuni medii)
  • 4 legaturi de marar uscat
  • 2 legaturi de cimbru uscat
  • 1 stiulete de porumb uscat
  • 3 mere
  • 2 gutui
  • 5-6 radacini de hrean gros
  • sare grunjoasa dupa nevoie

MetodaĂ DE PREPARARE:

  • Selectati varza asigurandu-va ca dimensiunile acesteia sunt adecvate pentru recipientul de murare, avand textura ferma, frunzele netede si codite subtiri. In recipientul utilizat de catre subsemnatul se pot aranja patru randuri de cate patru capete de varza, daca acestea sunt alese corespunzator.
  • Curatati merele si gutuile, spalati stiuletele de porumb, mararul si cimbrul, apoi curatati hreanul si taiati-l in bucati adecvate.
  • Indepartati frunzele exterioare ale verzei si scoateti un con la baza fiecarui capat pentru a facilita penetrarea saramurii.
  • Asezati in recipient un furtun pentru evacuarea lichidului, care trebuie sa fie pozitionat pe fundul recipientului cu un capat, iar celalalt capat sa fie condus in afara acestuia, la o distanta adecvata de podea.
  • Incepeti cu un strat de varza la baza recipientului. Pentru spatiile ramase libere, puteti folosi sferturi sau jumatati de varza, care vor fi utile in preparatele culinare.
  • Interspatiati capetele de varza cu bucati de gutui, sferturi de mar, stiulete de porumb rupte in doua si bucati de hrean.
  • Adaugati legaturile de marar si cimbru uscat, distribuindu-le uniform pe intreaga suprafata.
  • Continuati sa adaugati straturi de varza, alternand cu mar, gutui si hrean, pana cand recipientul este complet umplut.
  • Rotiti furtunul in interiorul recipientului si umpleti-l cu saramura calda. Preparati saramura dintr-o lingura de sare grunjoasa la un litru de apa calda.
  • Lasati sa stea timp de 2-3 ore pentru a permite eliminarea aerului, apoi completati cu saramura daca este necesar, inchideti cu capacul si asezati recipientul in locul sau de depozitare, care in cazul meu este un dulap pe balcon, montat pe un suport cu roti.
  • Dupa trei zile, si apoi la fiecare trei zile, efectuati procesul de pritocire, reintorcand saramura in recipient dupa ce a fost aerisita intr-un vas separat.
  • Odata ce considerati ca ati pritocit toata saramura initiala, plasati in recipient bare de lemn care vor mentine varza submersa, repuneti furtunul si capacul, si returnati recipientul la locul sau pentru urmatoarele trei zile cand se va repeta procesul.
  • Pritocirea continua pana cand varza este complet acrita, de obicei pana in preajma sarbatorilor de Craciun.
  • Dupa acrirea finala, varza trebuie mentinuta submersa in saramura cu ajutorul unei greutati; eu folosesc o sticla de plastic de 2 litri umpluta cu apa si inchisa ermetic, care se dovedeste a fi suficienta.
  • Odata acrita, varza prezinta o calitate superioara, iar zeama capata o culoare galbena apetisanta si este excelenta la gust.
Citeste si...
Ce rol joacă apa în dieta persoanelor în vârstă?

Utilizarile si modurile de consum ale varzei murate sunt binecunoscute, prin urmare nu vor fi detaliate aici.

Cele mai aromate muraturi de toamna - Retete si sfaturi pentru muraturi crocante
Cele mai aromate murături de toamnă - Rețete și sfaturi pentru murături crocante 12

Mix de legume la borcan

O varianta delicioasa si practica este sa pregatim un mix de legume la borcan – prajiture, dovlecei, morcovi, telina, patrunjel, cate putin din fiecare.

Acestea se curata, se spala si se taie rondele, cubulete sau fasiute, in functie de preferinta. Se pregatesc borcanele cu frunze de dafin, piper boabe, seminte de chimen sau alte mirodenii.

Legumele se aseaza frumos in straturi, se toarna peste ele saramura si se completeaza borcanele pana sus. Se inchid ermetic si se lasa la fermentat cateva saptamani.

Rezultatul va fi un mix apetisant de legume in saramura, ce pot fi adaugate ca acompaniament la diverse preparate.

Cele mai aromate muraturi de toamna - Retete si sfaturi pentru muraturi crocante
Cele mai aromate murături de toamnă - Rețete și sfaturi pentru murături crocante 13

Cum se pastreaza muraturile peste iarna

Pentru a va bucura de muraturile delicioase pregatite toamna, e important sa stiti cum sa le pastati corect peste iarna. Iata cateva sfaturi:

  • Depozitati borcanele intr-un loc racoros, intunecat si fara inghet, cum ar fi pivnita sau camara.
  • Verificati periodic borcanele si eliminati pe cele cu bulion tulbure sau miros alterationat ce indica alterare.
  • Dupa deschidere, pastrati muraturile la frigider si consumati in 2-3 zile.
  • Clatiti borcanele cu apa fierbinte inainte de reutilizare pentru a evita contaminarea.
  • Preveniti transmiterea mirosului sau aromei intre muraturi folosind borcane diferite pentru fiecare leguma.

Urmand aceste reguli simple, va veti putea bucura de gustul autentic al muraturilor artizanale chiar si la mijloc de iarna.

Concluzii

Prepararea muraturilor este o traditie culinara unica a bucatariei romanesti, transmisa din generatie in generatie. Fiecare gospodina are secretele ei pentru a obtine cele mai aromate muraturi de casa.

Citeste si...
Tipuri de Orez: Cum Diferă Valoarea Nutrițională

Prin alegerea atenta a legumelor, pregatirea unei saramuri echilibrate si adaugarea de ingrediente cheie precum boabe de piper sau frunze de dafin, puteti obtine niste muraturi delicioase, crocante si pline de savoare.

Consumate alaturi de preparate traditionale precum sarmale, ciorbe sau fripturi, muraturile fac diferenta, aducand un gust autentic si arome imbietoare. Asa ca pregatiti-va sa imbratistati traditia, armati-va cu rabdare si spor la murat!

Cele mai aromate muraturi de toamna - Retete si sfaturi pentru muraturi crocante
Cele mai aromate murături de toamnă - Rețete și sfaturi pentru murături crocante 14

Intrebari şi raspunsuri FAQ

Cat timp se tin muraturile in sare inainte de a le pune la borcan?

Inainte de a pune legumele la borcan pentru murat, este indicat sa le tinem in sare 12-24 de ore. Scopul este de a extrage o parte din apa si de a incepe procesul de conservare. Nu se recomanda o durata mai mare deoarece legumele isi pot pierde din proprietati si textura.

Se pot face muraturi si din alte legume decat cele clasice?

Da, in afara de castraveti, gogosari sau varza, se pot mura si alte legume cum ar fi: vinete, ceapa, praz, morcovi, telina, gulii, conopida etc. Important este ca legumele sa fie proaspete si intregi.

Cum se face saramura pentru muraturi? Care este proportia ideala?

Pentru un litru de apa se adauga in medie 50 gr sare, 100 ml otet si optional zahar, dupa gust. Proportiile exacte depind si de tipul de legume. Saramura trebuie sa fie suficient de sarata pentru a conserva legumele.

Cat timp se pastreaza muraturile dupa deschiderea borcanului?

Ideal este sa consumam muraturile in maxim 1 saptamana dupa deschidere daca le pastram la frigider. Este important ca legumele sa ramana permanent acoperite cu zeama pentru a nu se altera.

De ce nu ies unele muraturi crocante?

Principalele motive pentru care muraturile ies moi si pierd din crocanteime sunt: folosirea de legume prea coapte, saramura insuficient de sarata, fermentarea prea indelungata sau depozitarea la temperaturi prea mari.

Mario Benett
Mario Benetthttps://organicsfood.ro
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Pierdere in greutate nedorita: Riscuri si precautii

Unele cauze comune ale pierderii în greutate nedorite sunt depresia, diareea, ulcerul oral sau infecțiile virale. Acest articol îți oferă informații despre simptome, cauze și tratamente.

Dieta flexitariana: Raspunsul la echilibrul dintre sanatate si pofta de carne

Dieta flexitariană combină pasiunea pentru carne cu beneficiile alimentației vegetariene, oferind un echilibru între gust și sănătate. Este o opțiune ideală pentru cei care doresc o nutriție mai sănătoasă, dar nu vor să renunțe complet la carne. Îmbrățișează noul trend și descoperă avantajele dietei flexitariene!

Cum sa combatem eficient guta: tratamente si recomandari alimentare

Guta poate fi dureroasă, dar o abordare corectă în alimentație și tratament poate face diferența. Descoperă alimentele recomandate și cele de evitat pentru a-ți menține starea de sănătate.

Orez cu rosii si fructe de mare: un tratament din bucataria mediteraneeana

Savurați orezul cu roșii și fructe de mare, un preparat mediteranean bogat în nutrienți și arome. Fructele de mare sunt o sursă excelentă de proteine, iar roșiile adaugă un gust special și beneficii antioxidante. Perfect pentru o masă sănătoasă și delicioasă!

Ce sa mananci cand esti bolnav: sfaturi si retete pentru o recuperare rapida 🍲

Când ești bolnav, ultimul lucru la care te gândești este probabil ce să mănânci. Poate că nu ai...

Carnea de iepure – Calorii Beneficii nutritionale si pentru sanatate

Carnea de iepure oferă proteine de înaltă calitate și nutrienți esențiali, fiind o alternativă sănătoasă la carnea roșie. Descoperă valoarea nutritivă și beneficiile pentru sănătate pe care carnea de iepure le poate aduce în dieta ta.

Beneficiile si riscurile consumului de nucsoara

Nucșoara are beneficii dovedite, dar și riscuri la consum excesiv. Află sfaturile practice despre cum să folosești corect nucșoara, pentru a profita la maxim de proprietățile ei.

Fructele si legumele de sezon din octombrie. Beneficii maxime pentru sanatate

fructe de toamnă, beneficii legume octombrie, valoarea produselor sezon, măceșe și vitamina c