24.6 C
București

Ce pesti ar trebui sa mananci des si de care ar trebui sa te feresti?

Date:

Share post:

Nu exista nicio indoiala – pestele este sanatos si ar trebui consumat de doua ori pe saptamana. Pestele este o componenta importanta a dietei datorita bogatiei sale in nutrienti. Este apreciat pentru continutul sau de vitamine precum A, B, D si E. Contine minerale valoroase: fosfor, sulf, clor, potasiu, sodiu, magneziu, calciu, fier si oligoelemente: cupru, zinc, mangan si iod.

Cu toate acestea, nu orice tip de peste va fi cu adevarat valoros si de dorit in dieta noastra. Exista pesti care trebuie consumati cu prudenta. Unele tipuri pot fi consumate mai des, altele trebuie evitate, dar exista si unele care nu sunt deloc recomandate pentru anumite grupuri de persoane.

Tilapia

Acest peste este cumparat si consumat cu mare placere – tilapia este unul dintre cele mai ieftine si mai accesibile tipuri de peste. Cu toate acestea, beneficiile sale pentru sanatate sunt discutabile. Unii experti chiar isi exprima opinia ca numirea tilapiei drept peste este ofensatoare. Este mai degraba o creatie genetica creata special pentru productia in masa. Nu are valorile pe care le asteptam de la peste in general – nu contine iod sau acizi Omega-3 benefici.

Tilapia este crescuta in rezervoare mici din Asia, in special in Vietnam. In astfel de colonii si-a pierdut capacitatea naturala de a se reproduce. O hranesc cu boabe de soia, faina de peste, manioc, precum si cu vitamine sintetice si hormoni de reproducere.

Acest tip de alimentatie provoaca adesea tulburari metabolice. Acest peste poate contine un numar mare de compusi daunatori pentru oameni, inclusiv dioxine si mercur cancerigen. Consumul de tilapia din cand in cand poate sa nu dauneze, dar nu as recomanda sa il consumati tot timpul.

Citeste si...
Beneficiile grapefruit-ului pentru slăbit și sănătatea pielii

Somon, macrou si hering

Aceste trei tipuri de peste sunt cele mai sanatoase, deoarece contin cea mai mare cantitate de acizi Omega-3 si sunt o sursa excelenta de vitamine si minerale.

Somonul este foarte popular. Dar trebuie sa stiti ca, cu cat contine mai multe portocale, cu atat este mai putin sanatos. In mod ideal, carnea sa ar trebui sa fie bej deschis sau roz deschis. Culoarea caracteristica a somonului este rezultatul hranirii cu faina de caroten, precum si cu hormoni de crestere. Acest lucru se datoreaza faptului ca somonul traieste in natura pentru o perioada destul de lunga de timp, creste incet si, prin urmare, greutatea sa este accelerata in mod artificial. In general, somonul portocaliu nu este un peste de calitate si nu ar trebui sa fie consumat prea des.

Cele mai mari concentratii de toxine au fost gasite in somonul din Atlantic, iar cele mai mici in somonul salbatic din Pacific. Acesta contine o cantitate semnificativa de Omega-3 si proteine, asa ca ar trebui consumat cel putin uneori.

Ce pesti ar trebui sa mananci des si de care ar trebui sa te feresti?
Ce pești ar trebui să mănânci des și de care ar trebui să te ferești? 5

In ceea ce priveste heringul, il consumam de obicei sub forma de marinate, care pot contine multa sare si conservanti. Incercati doar sa mancati cu moderatie, apoi veti culege beneficiile.

Acelasi lucru, in general, este valabil si pentru macrou. Cel mai adesea este consumat afumat, iar alimentele afumate ar trebui sa fie limitate in dieta noastra.

Pastravul

Una dintre cele mai populare specii de peste de apa dulce si o alternativa buna pentru persoanele carora nu le place pestele gras de apa sarata. Este laudat nu numai pentru gustul sau, ci si pentru numeroasele sale minerale benefice. Un singur file de acest peste de aproximativ 150 g ne va asigura doza zilnica de acizi grasi Omega-3 de care avem nevoie.

Citeste si...
Legumele conservate - o alegere sănătoasă și convenabilă

Nu va fie teama sa cumparati pastrav din iazurile de reproducere, care sunt multe in tara noastra. Atunci cand se inmultesc, pastravii sunt hraniti cu faina de peste, care se obtine din peste de mare si de apa rece. Ca urmare, nu-si pierde proprietatile curative.

Sardine

Nu numai ca sunt foarte bune la gust. Ele contin acizi grasi Omega-3, din care sunt una dintre cele mai bune surse. In plus, acest peste contine cantitati mai mari de vitaminele D si B12. Organismul duce adesea lipsa de aceste vitamine, iar sardinele le refac perfect.

Sardinele sunt, de asemenea, o sursa de proteine foarte digerabile si de calciu. Prin urmare, o puteti manca impreuna cu coloana vertebrala si oasele. Doar nu exagerati cu sardinele la conserva, sau cu toate conservele de peste in general.

Ce pesti ar trebui sa mananci des si de care ar trebui sa te feresti?
Ce pești ar trebui să mănânci des și de care ar trebui să te ferești? 6

Ton

Un peste foarte respectat datorita gustului sau. Este, de asemenea, bogat in nutrienti, continand vitamina D si multi acizi grasi nesaturati. Dezavantajul acestui peste este ca acumuleaza metale grele si dioxine. Uneori ne putem permite, dar nu trebuie sa ne lasam purtati de val.

organicsfood.ro

Tonul atinge dimensiunea maxima la aproximativ 40 de ani. Asadar, avem de-a face cu pesti care au inotat ani de zile in ape cu nave care au scurgeri de petrol. Acest lucru are ca rezultat tonul care contine concentratii ridicate de metale grele (cum ar fi mercurul si cadmiul), mult peste ceea ce putem introduce in corpul nostru.

Cod

Codul are o mare valoare nutritiva si produce putina poluare a mediului. Asadar, il putem manca chiar si de doua ori pe saptamana. Amintiti-va, totusi, ca nu este cea mai buna optiune sa-l prajiti in tigaie, mai ales in faina sau pesmet, pentru ca atunci acest peste sanatos devine un fel de mancare nesanatoasa. Cel mai bine este sa-l coacem sau sa-l gatim la aburi.

Citeste si...
Sunt batoanele proteice bune pentru slăbit?
Ce pesti ar trebui sa mananci des si de care ar trebui sa te feresti?
Ce pești ar trebui să mănânci des și de care ar trebui să te ferești? 7

Codul in sine este o sursa excelenta de vitamine si acizi grasi. Uleiul din ficat de cod contine o compozitie unica de acizi grasi nesaturati din grupele Omega-3 si Omega-6; contine, de asemenea, vitaminele A si D. Prin urmare, este deosebit de util pentru persoanele cu un sistem imunitar slabit, pentru persoanele in varsta, bolnave si in perioada de recuperare. Un alt avantaj al codului este pretul sau relativ scazut.

Biban de mare

In primul rand, observ ca bibanul local are cea mai buna calitate din toate punctele de vedere, iar bibanul de Nil domina in magazinele noastre. Pestele local este o sursa importanta de acizi grasi Omega-3, acizi care scad colesterolul, iar bibanul de Nil este bogat in Omega-6 si acizi palmitici, substante care cresc colesterolul rau. De aceea, este atat de important sa verificati tara de origine a bibanului inainte de a-l cumpara.

Creveti

Este adevarat, acestia sunt crustacee, nu pesti, dar tot merita sa ne amintim ca si ei cresc nivelul colesterolului rau, iar daca sunt curatati prost (“snur” negru cu fecale) devin o sursa de toxine.

Ce pesti ar trebui sa mananci des si de care ar trebui sa te feresti?
Ce pești ar trebui să mănânci des și de care ar trebui să te ferești? 8

Concluzie

Limitati cantitatea de consum a celor mai toxice tipuri de peste, in ciuda continutului lor bogat in vitamine si minerale. Și consumati cel mai sigur si sanatos peste, daca este posibil, de doua ori pe saptamana, dar nu in cantitati prea mari.

Ce peste va place si mancati cel mai des?

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Adevarul despre heringul sarat: Este sanatos sau un pericol ascuns?

Heringul este bogat în nutrienți esențiali, dar nu toate formele sunt recomandate. Descoperă riscurile asociate cu heringul sărat și cele mai bune combinații alimentare pentru un gust perfect.

6 Vitamine si minerale care te ajuta sa slabesti: de unde sa le iei

Dacă vreți sa slăbiți, ați adoptat deja o dietă sănătoasă, echilibrată și v-ați angajat în exerciții fizice regulate...

Totul despre acidul gras omega-3 DHA: beneficii uimitoare si riscuri de care trebuie sa stii

Știai că în corpul tău există un acid gras special, esențial pentru sănătatea creierului și a inimii? Vorbim...

Cei mai siguri si sanatosi indulcitori conform cercetarilor stiintifice

O trecere în revistă a îndulcitorilor naturali vs artificiali bazată pe studii științice actuale. Descoperă care sunt cele mai sigure opțiuni de îndulcire a alimentelor și băuturilor pentru o dietă sănătoasă.

Beneficiile si utilizarile scortisoarei pentru sanatate

Scorțișoara este mai mult decât un simplu condiment. Află cum proprietățile sale terapeutice susținute de cercetări științifice recente te pot ajuta în controlul glicemiei, protejarea inimii și chiar pierderea în greutate.

Care sunt pericolele conservelor de casa: ce produse pot provoca botulism?

Conservele și mezelurile făcute în casă, dacă nu sunt respectate cu strictețe, prezintă un pericol - riscul botulismului,...

Vegetarieni si vegani: Care este diferenta in sistemul alimentar, care sunt optiunile alimentare?

Înțelege diferențele esențiale între dietele vegane și vegetariene, ce mănâncă fiecare grup și care sunt variantele. Vei afla totul despre excluderile din alimentație, beneficiile și provocările dietelor.

Salaul: Beneficii pentru sanatate, cum il recunosti si cum il gatesti

Salaul, un peste rapitor de apa dulce, nu este doar un deliciu culinar, ci si o comoara pentru sanatate. Bogat in proteine, acizi grasi Omega-3, vitamine si minerale, salaul sustine sanatatea inimii, a creierului si a oaselor. Afla cum sa il recunosti, cum sa il prepari si cum sa il incluzi in dieta ta!