Răsfoind literatura de specialitate, este imposibil să nu observăm importanța apei în organism, în special pentru persoanele în vârstă. Odată cu vârsta, conținutul de apă se modifică: de la 2000 ml pentru femei la 2500 ml pentru bărbați – această cantitate de lichid trebuie băută în timpul zilei.
Cum să recunoaștem deshidratarea la persoanele în vârstă?
Cele mai frecvente simptome:
- dureri de cap și amețeli
- tulburări de conștiință și de vedere
- tahicardie
- senzație de slăbiciune
- pierderea elasticității pielii și ochii înfundați
- constipație
- urină concentrată
- tendința de a se poticni și de a cădea.
Cum pierdem apă?
Apa este un element integrant al vieții noastre. Pierderea ei are loc prin intermediul următoarelor organe:
- Tractul gastrointestinal: Procesele de digestie au loc cu ajutorul apei. În cazul diareei și al altor tulburări ale sistemului digestiv, are loc o pierdere semnificativă de apă, așa că trebuie să refaceți în mod constant lichidul la bătrânețe.
- Pielea, plămânii: Încălcarea proceselor de termoreglare, scăderea activității receptorilor – prin piele și plămâni are loc o pierdere semnificativă de apă.
- Rinichi: Rinichii sunt cel mai evident organ care are nevoie de apă. Medicamentele utilizate pentru boli, compuși care interferează cu termoreglarea, laxativele – persoanele în vârstă care utilizează agenți farmacologici sunt expuse riscului de pierdere crescută de apă.
De ce au nevoie persoanele în vârstă de suficientă apă?
- Cu o bună hidratare, sistemul digestiv funcționează mai bine. Constipația este cea mai frecventă problemă în rândul persoanelor în vârstă. Cantitatea corectă de lichide consumate rezolvă problema.
- Riscul de boli cardiovasculare este redus.
- Un organism bine hidratat se recuperează mai ușor după diverse operații și boli.
- Hidratarea adecvată a organismului are un efect pozitiv asupra funcționării și conștiinței persoanelor în vârstă cu demență și boala Alzheimer.
- Un alt motiv este, bineînțeles, absorbția vitaminelor hidrosolubile. Deshidratarea interferează cu absorbția vitaminelor B și C, ceea ce înseamnă că slăbește organismul, ceea ce, la rândul său, duce la dezechilibre hormonale.
Când este greu să bei mult
Este dificil pentru persoanele în vârstă să bea 2000-2500 ml de apă pe zi. Ce să faci în situația în care nu vrei să bei?
- Umpleți paharul din care beți nu până la margine, ci până la jumătate. De asemenea, este important să țineți un pahar cu apă la îndemână. Pentru a face acest lucru, puteți pune apă de băut în camera în care vă relaxați și în bucătărie.
- Pentru a atinge obiectivul de a bea 2000-2500 ml de apă pe zi, ar trebui să aveți grijă de un prânz cu două feluri de mâncare, deoarece supele, pe lângă faptul că sunt bogate în vitamine și minerale, sunt și lichide.
- O altă modalitate bună este să mâncați sau să faceți sucuri de legume și fructe care conțin și apă în fiecare zi. Din păcate, va trebui să vă limitați consumul de fructe dacă aveți diabet.
Trebuie să recunoaștem că vecinii noștri occidentali sunt mult mai conștienți de beneficiile apei pentru persoanele în vârstă, datorită emisiunilor săptămânale de televiziune despre nutriție, articolelor utile, cărților și patronajului medical.
Populația vârstnică, din păcate, nu are suficiente cunoștințe în această privință și a auzit prea puțin despre consecințele deshidratării. Cel mai îngrijorător lucru este că persoanele în vârstă nu observă simptomele deshidratării, atribuindu-le unor afecțiuni normale ale îmbătrânirii, iar acest lucru, la rândul său, crește incidența bolilor.
Linkuri web care vorbesc despre rolul apei în dieta persoanelor în vârstă:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/
- https://www.webmd.com/healthy-aging/tips-for-water-intake-for-older-adults
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2859815/
- https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/water/
- https://health.gov/news/202107/nutrition-we-age-healthy-eating-dietary-guidelines
- https://www.nutrition.gov/topics/basic-nutrition/water-hydration-and-health