Guta este o boală caracterizată prin arderea recurentă a țesuturilor, care, pe măsură ce avansează, devine dureroasă și prelungită. Apare de obicei la bărbați, la persoanele care suferă de obezitate, diabet, hipertensiune, dureri de inimă și alcoolism.
Potrivit statisticilor, fiecare al douăzecilea om suferă de gută. Boala începe neobservată. Nivelul excesiv de ridicat de acid uric din sânge care o provoacă poate persista mulți ani fără a provoca simptome caracteristice.
Acidul uric se acumulează apoi în articulații și organe sub formă de cristale de urat de sodiu, provocând în timp tensiune și durere, umflături și scăderea mobilității articulare. Durerea este uneori atât de intensă încât este dificil de înfruntat fără analgezice.
Cum se tratează guta?
Singurul tratament pentru gută este terapia medicamentoasă prescrisă de un medic. Cu toate acestea, alimentația pentru gută este extrem de importantă. De obicei, medicii nu insistă asupra unor diete stricte, dar recomandă o dietă săracă în purine și grăsimi în alimentație, deoarece acestea împiedică excreția de acid uric.
Scopul ajustărilor dietetice pentru pacienții cu gută este de a menține nivelul acidului uric la un nivel cât mai scăzut de șase miligrame pe decilitru.
Dacă suferiți de gută, ar trebui să aveți grijă și de menținerea unei greutăți corporale normale și de o activitate fizică acceptabilă. Scăderea în greutate ar trebui să fie un obiectiv conștient – numai acest lucru poate reduce parametrii acidului uric. Dar aveți grijă: postul poate provoca crize de durere și inflamație, așa că postul este interzis.
Alimente nerecomandate pentru gută
- Carne: mezeluri, cârnați, mezeluri, șuncă, friptură, friptură, curcan, vițel, miel, vânat, carne roșie și afumată;
- Pește și fructe de mare: hering, sardine, somon, midii, păstrăv, șprot, ton, pește afumat și conservă;
- Ciuperci, drojdie;
- Supe și sosuri preparate cu bulion de carne, de oase și de ciuperci;
- Cacao, ciocolată.
Puteți consuma puțin mai des alimente cu un conținut scăzut de purine:
- Carne: de exemplu, pui, șuncă;
- Pește: de exemplu, cod, biban, știucă, pollock;
Trebuie remarcat aici că cel mai bine este să fierbeți carnea: în timpul fierberii, purinele sunt parțial eliberate din ea în bulion.
Produse recomandate pentru gută
Recomandările nutriționale pentru gută se bazează pe o dietă corect echilibrată, bazată pe alimente sărace în purine. Este recomandată o dietă bogată în carbohidrați, dar nu în dulciuri. De asemenea, este important să mâncați de patru ori pe zi, deoarece retenția de acid uric în organism crește în timpul somnului.
Dieta trebuie să se bazeze pe legume și fructe, produse lactate și unt. Legumele și legumele nu trebuie să fie strict limitate. Efectul compușilor purinici din surse vegetale asupra atacurilor de gută este mai mic decât cel din surse animale.
Din legume se pot consuma, de exemplu, ridichi, ceapă, salată verde, roșii, morcovi, ardei, conopidă, dovleac, sparanghel, vinete, varză albă, sfeclă, ridichi, dovlecei, țelină, varză albă, kohlrabi;
Fructele includ, de exemplu, cireșele, zmeura, merele, perele, piersicile, portocalele, căpșunile, ananasul, bananele;
Cerealele de toate tipurile sunt acceptabile, în special cele integrale și cele măcinate grosier, se poate consuma orez, paste făinoase;
Produse lactate: de exemplu, brânză de vaci, iaurt natural, brânză.
Fructe cu coajă lemnoasă: arahide, alune, migdale, semințe.
Puteți mânca și ouă.
Un element nutritiv important pentru gută este aportul de antioxidanți antiinflamatori. Prin urmare, este imperios necesar să consumați zilnic legume și fructe care îi conțin. O atenție deosebită trebuie acordată fructelor care au rezerve mari de vitamina C. Acestea nu numai că reduc nivelul de acid uric din plasmă, dar contribuie la reducerea numărului de atacuri, reduc arsurile și durerile.
Ce să bei pentru gută?
O hidratare adecvată este foarte importantă. Prin urmare, ar trebui să beți cel puțin doi litri de lichid pe zi. Se recomandă să beți mai întâi apă – plată și minerală, sucuri de fructe și băuturi. De asemenea, puteți bea lapte, care îmbunătățește eliminarea acidului uric.
Țineți cont de faptul că laptele și produsele lactate pe care le alegeți ar trebui să fie sărace în grăsimi. Puteți bea ceaiuri din plante și fructe neîndulcite. Băuturile carbogazoase zaharate nu sunt permise.
O reținere specială este necesară în cazul băuturilor alcoolice. Alcoolul afectează metabolismul și crește nivelul de acid uric. Berea (inclusiv băuturile răcoritoare) și băuturile tari sunt deosebit de dăunătoare pentru pacienții cu gută, deoarece sunt bogate în purine. Cu toate acestea, un pahar de vin de calitate pe zi este acceptabil.
Dacă urmați acest plan alimentar, durerile se vor atenua și progresia bolii va încetini. Acest lucru este deosebit de important dacă, pe lângă gută, aveți boli cronice concomitente.
Linkuri web care vorbesc despre cum să combateți guta în mod eficient, inclusiv tratamente și recomandări dietetice:
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gout/diagnosis-treatment/drc-20372903
- https://www.webmd.com/arthritis/understanding-gout-treatment
- https://www.hopkinsarthritis.org/arthritis-info/gout/gout-treatment/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5624445/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6366613/
- https://www.orthobullets.com/basic-science/9041/gout