Femeile trebuie să fie atente la semnele evidente și subtile ale accidentului vascular cerebral pentru a cere ajutor cât mai curând posibil.
Unele simptome bine cunoscute ale unui accident vascular cerebral – cum ar fi modificările faciale cu colțurile gurii și ale ochilor căzute, slăbiciune severă, amorțeală bruscă în jumătate din corp sau tulburări bruște de vorbire – sunt aceleași pentru bărbați și femei. Cu toate acestea, multe femei care au suferit un accident vascular cerebral îl descriu ca fiind cea mai mare durere de cap din viața lor, cu puține alte simptome.
De obicei, apare pe fondul unor fluctuații bruște de presiune, al stresului emoțional sau al suprasolicitării fizice, deși poate apărea și fără factori provocatori vizibili, pe fondul unei stări relativ favorabile.
Accidentul vascular cerebral la femei: care sunt particularitățile
După instalarea menopauzei, riscul de accident vascular cerebral la femei crește, deoarece se pierde funcția protectoare a hormonilor estrogeni. Dar particularitatea accidentului vascular cerebral la femei, spre deosebire de bărbați, nu este întotdeauna o expresie clară a simptomelor cerebrale.
Adesea, debutul accidentului vascular cerebral este caracterizat de o durere puternică de cap, pe un fond de alte semne neclare, iar acest lucru poate duce la întârzieri în solicitarea ajutorului medical. Iar când vine vorba de tratamentul de urgență al AVC, fiecare secundă contează pentru a păstra funcțiile cerebrale.
Experții atrag atenția să se urmărească atât semnele cele mai cunoscute, cât și cele mai puțin evidente, care ar putea însemna un accident vascular cerebral la femei. În plus, ei atrag atenția asupra prezenței unor factori de risc suplimentari, împotriva cărora sunt necesare măsuri active de prevenire a AVC atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
Simptome periculoase: amorțeală, probleme de vorbire și de vedere
În mod firesc, primul lucru pe care medicii îl notează atunci când evaluează starea pacientului este reprezentat de cele mai frecvente și evidente semne ale unui posibil accident vascular cerebral. Se relevă paralizia unilaterală sau amorțeala feței, lipsa de mișcare a brațului sau a piciorului.
Fața prezintă modificări caracteristice, o parte are o cădere a marginii ochiului sau a colțului buzelor, amorțeală a țesuturilor, lipsă de sensibilitate. Pentru a evalua problemele de vorbire, pacientului i se cere să spună orice frază – un semn alarmant va fi o vorbire bruscă și greoaie sau o problemă cu percepția vorbirii celorlalți.
Sunt posibile și modificări ale vederii: tulburarea este posibilă la unul sau la ambii ochi, ceea ce va fi observat de victima însăși. Foarte des, femeile sunt chinuite de o durere de cap bruscă, ascuțită, de cauză necunoscută.
Manifestări suplimentare: slăbiciune, modificări de comportament
Cu toate acestea, la femei, în special la cele de vârstă matură, pot exista semne de accident vascular cerebral, oarecum diferite de manifestările clasice:
- Somnolență severă, slăbiciune pronunțată, senzație de „vată” în cap sau confuzie (stare mentală alterată).
- Stări de rău cu greață.
- O senzație vagă de „boală”, disconfort în corp.
- O senzație de furnicături sau amorțeală în orice parte a corpului.
- Slăbiciune a oricărei părți a corpului, în special a extremităților (mai des – picioarele).
- Amețeli.
- Probleme cu echilibrul, mersul sau coordonarea.
- Schimbări de comportament, agresivitate, neliniște sau agitație.
- Pierderi de memorie.
Cei din jur nu trebuie să încerce să pună un diagnostic, este important să sunați imediat la o ambulanță pentru a determina cauza acestor schimbări.
Durere, leziuni cerebrale, tacticile medicilor
Pe măsură ce o femeie îmbătrânește, riscul de accident vascular cerebral crește. Cheagurile de sânge care se formează în sistemul vascular se numesc cheaguri de sânge și pot bloca fluxul sanguin către creier.
Un medicament puternic, activatorul de plasminogen tisular, poate dizolva cheagurile de sânge care cauzează accidentul vascular cerebral ischemic și poate restabili fluxul sanguin către creier. Terapia medicamentoasă pentru dizolvarea cheagului se numește tromboliză. Tratamentul este la fel de eficient la bărbați și la femei, dar este important să înceapă cât mai devreme posibil, astfel încât modificările cauzate de tromboză să fie reduse la minimum.
Procedurile chirurgicale ajută, de asemenea, la minimizarea daunelor provocate de accidentul vascular cerebral. În plus față de medicamentele intravenoase, se poate efectua trombectomia. Acesta este procesul de îndepărtare chirurgicală a unui cheag care a înfundat un vas de sânge.
Dar timpul este crucial în tratarea unui accident vascular cerebral. Este important să recunoaștem cât mai repede o femeie care are un accident vascular cerebral, chiar dacă este vorba de o durere de cap și de manifestări suplimentare minime. Spitalizarea și îngrijirea imediată sunt importante, deoarece medicamentele au o fereastră terapeutică îngustă în care vor fi cele mai eficiente.
Provocările unui accident vascular cerebral „feminin”
Nu există diferențe clare între sexe în ceea ce privește tratamentul și rezultatele AVC. Întârzierile în tratament pot apărea pentru că femeile nu au întotdeauna simptomele clasice (pot apărea dureri de cap sau amorțeală a unei părți a corpului, iar celelalte puțin mai târziu), astfel încât sunt tratate mai târziu. Apoi, este nevoie de timp pentru testele imagistice, cum ar fi CT sau RMN, care sunt necesare pentru a diagnostica un accident vascular cerebral.
Simptomele mai puțin clare în unele cazuri pot necesita mai mult timp pentru ca medicii să identifice un accident vascular cerebral. De asemenea, este posibil ca la femei să aibă anumite afecțiuni care pot imita un accident vascular cerebral, cum ar fi migrena sau durerile în grup, care ar trebui, de asemenea, să fie excluse. Dar dacă este recunoscut un accident vascular cerebral, tratamentul este același pentru toată lumea.
Riscul de accident vascular cerebral: tensiunea arterială, medicația contraceptivă, factori suplimentari
Medicii spun că este mai important să prevenim accidentul vascular cerebral decât să îl tratăm. Prin urmare, este important ca femeile să controleze tensiunea arterială, prevenind creșterea bruscă și vârfurile acesteia. Dacă doar măsurile nemedicinale nu sunt suficiente pentru a stabiliza tensiunea arterială, este necesară o vizită la medic și prescrierea de medicamente care scad și stabilizează tensiunea arterială.
Multe femei au în mod constant tensiune arterială ridicată și nici măcar nu știu acest lucru. Cu cât vasele de sânge din creier sunt supuse mai mult timp la întindere din cauza tensiunii arteriale crescute, cu atât este mai probabil ca acestea să fie deteriorate, mai ales pe fondul aterosclerozei. Aceasta este una dintre cauzele accidentului vascular cerebral.
Riscul de accident vascular cerebral al unei femei variază de-a lungul vieții sale. Femeile însărcinate prezintă un risc mai mare, deoarece coagularea crescută a sângelui este un mecanism natural de prevenire a hemoragiilor în timpul nașterii. Riscul de accident vascular cerebral, deși ușor, crește doar în timpul sarcinii și timp de aproximativ șase săptămâni după naștere.
Administrarea pilulei contraceptive crește riscul de accident vascular cerebral al femeii, dar riscul absolut rămâne mic, aproximativ 5 până la 10 la 100.000 de femei. Cu toate acestea, atunci când factorii de risc de accident vascular cerebral sunt combinați, imaginea se schimbă.
Dacă o femeie folosește anticoncepționale, este fumătoare, are tensiune arterială ridicată, diabet, colesterol ridicat sau este obeză, riscul de accident vascular cerebral crește dramatic. Menopauza în sine nu este probabil un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral.
Dar atunci când femeile intră prematur la menopauză după vârsta de 40 de ani, aceasta poate fi asociată cu un risc de a dezvolta un accident vascular cerebral în viitor. Astfel de afecțiuni necesită, prin urmare, o monitorizare mai atentă a propriei sănătăți.
Legături web care discută despre simptomele accidentului vascular cerebral la femei:
- https://www.stroke.org/en/about-stroke/stroke-symptoms
- https://www.healthline.com/health/stroke/symptoms-of-stroke-in-women
- https://www.goredforwomen.org/en/about-heart-disease-in-women/signs-and-symptoms-in-women/symptoms-of-a-stroke
- https://www.webmd.com/stroke/understanding-stroke-symptoms
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/5601-stroke
- https://www.cdc.gov/stroke/signs_symptoms.htm
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.