Astăzi, popularitatea suplimentelor de ulei de pește și a suplimentelor cu acizi grași omega-3 este extrem de mare. Aceștia sunt poziționați ca un mijloc de prevenire a bolilor cardiace și vasculare, precum și compuși care protejează creierul și organele interne de daune și încetinesc îmbătrânirea. Și, deși există o opinie puternică în rândul consumatorilor obișnuiți că acizii omega-3 sunt compuși foarte utili, nu există o astfel de încredere în rândul oamenilor de știință.
Din ce în ce mai des există dovezi că beneficiile uleiului de pește și ale componentelor sale constitutive sunt mult exagerate, iar agitația din jurul lor este creată în mod artificial. Să aruncăm o privire asupra rezultatelor studiilor clinice ale acestor suplimente?
Va ajuta la susținerea inimii?
Potrivit a două studii clinice efectuate de Universitatea Harvard în 2018, consumul mai multor pești marini sau suplimente de ulei de pește poate reduce riscul de atac de cord. Beneficiile pentru inimă ale acizilor grași omega-3 au fost constatate atât la persoanele sănătoase, cât și la cele cu risc de atac de cord, accident vascular cerebral sau care au boli de inimă.
Persoanele care au luat vitamina D și omega-3 în același timp au suferit atacuri de cord mai puțin frecvente. Suplimentele au adus beneficii celor cu ateroscleroză a arterelor și plăci de grăsime în vasele de sânge. Dar o dietă îmbogățită cu pește marin gras (somon, ton, sardine) a avut un efect similar.
Experții nu au recomandat ca toată lumea să ia suplimente de ulei de pește. În ceea ce privește obținerea de omega-3, este mult mai bine să consumați pește, pe lângă grăsimi, acesta are o mulțime de substanțe utile suplimentare.
Dacă vorbim doar despre vitamina D pentru sănătatea inimii, care se adaugă la suplimentele cu omega-3, acestea nu au adus rezultate mai pronunțate. Prin urmare, luând suplimente scumpe “omega-3 vitamina D”, supraplata pentru o componentă suplimentară – inutilă. Numai acizii sunt necesari pentru inimă.
Ce este important de știut înainte de a le lua?
Desigur, acizii grași omega-3 pot ajuta la sănătatea inimii. Se știe că aceștia reduc trigliceridele (grăsimi plasmatice dăunătoare), reduc inflamația, scad coagularea sângelui și ajută la stabilizarea ritmului cardiac.
Dar persoanele care intenționează să ia suplimente de ulei de pește ar trebui să discute mai întâi cu medicul lor. Suplimentele au efecte de subțiere a sângelui.
În cazul în care persoanele care iau anticoagulante (cum ar fi cardio-aspirina), suplimentele de omega-3 pot fi contraindicate. Acestea fiind spuse, peștele de mare într-o dietă de două ori pe săptămână nu este deloc periculos.
Efectul suplimentelor asupra anomaliilor cerebrale
În timp ce suplimentele au arătat unele rezultate în ceea ce privește sănătatea inimii, nu s-a găsit încă nicio confirmare a efectelor omega-3 în ceea ce privește boala Alzheimer, tratamentul depresiei și problemele de memorie, performanță și productivitate a creierului.
Administrarea de doze mari de ulei de pește și chiar de acizi omega-3 puri nu a reușit să producă niciun rezultat în comparație cu administrarea unui placebo (pastilă de pastile). Ulterior, s-a constatat că capsulele de ulei de pește nu au prevenit depresia postpartum mai bine decât capsulele de ulei vegetal la femeile care le-au luat în timpul sarcinii.
De asemenea, copiii născuți din mame care au luat capsule de ulei de pește nu au avut abilități mentale mai deosebite în ceea ce privește abilitățile cognitive sau dezvoltarea vorbirii.
Pe cine vor ajuta?
Orice supliment, fie că este vorba de acizi omega-3 sau de multivitamine, poate fi de ajutor dacă suntem cu adevărat lipsiți de nutrienți, cum ar fi vitamina C pentru a preveni scorbutul sau vitamina D pentru a preveni rahitismul.
Dar un exces chiar și al celor mai esențiale și benefice componente duce adesea la rezultate opuse. Vitamina C, vitamina E, zincul luat în doze mari provoacă consecințe negative în ceea ce privește bolile de inimă, cancerul sau răcelile. Prin urmare, acestea trebuie luate cu moderație.
De asemenea, vitamina D și omega-3 trebuie luate în doze strict definite. Medicii verifică în mod regulat nivelul de vitamina D din sânge și recomandă suplimentarea cu pentru a preveni orice boală, de la cancerul mamar la osteoporoză, demență și diabet. Acest lucru se datorează faptului că studiile arată că persoanele cu niveluri normale de vitamina D au cele mai mici rate ale acestor boli.
Prin urmare, dacă există o deficiență de vitamine sau omega-3 – trebuie să fie suplinita, dacă aveți nevoie pentru a trata bolile – aceste substanțe – nu sunt ajutoare, ele doar normalizează procesele metabolice.
Omega-3 împotriva inflamației
Faptul că acizii grași omega-3 sunt nutrienți esențiali este departe de a fi o noutate. Aceasta înseamnă că acești acizi grași, ca și toți ceilalți nutrienți esențiali, inclusiv vitaminele, mineralele și aminoacizii, sunt utilizați în mod regulat de către organism pentru a îndeplini funcții metabolice esențiale.
În cazul grăsimilor omega-3, aceștia sunt încorporați în membranele celulare și sunt elementele de bază pentru o mare familie de substanțe asemănătoare hormonilor cunoscute sub numele de prostaglandine.
Prostaglandinele, printre altele, sunt regulatori ai sistemului imunitar și ai răspunsurilor inflamatorii ale organismului. Anumite substanțe grase din alimente, inclusiv majoritatea acizilor polinesaturați omega-6 și grăsimile animale saturate, sunt folosite pentru a crea complexe care sporesc răspunsurile inflamatorii.
Prostaglandinele produse din omega-3 tind să ajute la atenuarea răspunsurilor inflamatorii, motiv pentru care uleiul de pește este adesea denumit “antiinflamator”. Acesta duce la producerea de hormoni care atenuează răspunsurile inflamatorii.
Inflamatorii și antiinflamatorii trebuie să fie în echilibru. Un sistem imunitar care este prea suprimat nu va face față cu bine infecțiilor și cancerului. Un sistem imunitar prea activ va forma o inflamație cronică care ne deteriorează celulele și țesuturile, activând îmbătrânirea. Așadar, deficitul de omega-3 este rău, dar și excesul este rău.
Există o mulțime de componente inflamatorii în dieta omului modern, așa că merită să creșteți și cantitatea de alimente omega-3 pe care o consumați. Este important să îl obțineți din pește, fructe de mare, nuci, semințe sau din uleiurile lor, acest lucru ajută la menținerea echilibrului. Excesul de omega-3 luat sub formă de suplimente poate afecta inflamația și sistemul imunitar prin suprimarea prea mare a acestora, iar acest lucru este și el nefavorabil.
Legături web despre adevărul despre uleiul de pește și beneficiile omega-3:
- https://www.healthline.com/nutrition/17-health-benefits-of-omega-3
- https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-fish-oil
- https://www.healthline.com/nutrition/omega-3-fish-oil-for-brain-health
- https://www.healthline.com/nutrition/omega-3-6-9-overview
- https://www.healthline.com/nutrition/omega-3-guide
- https://www.healthline.com/nutrition/omega-3-supplement-guide
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.