Ceaiul este a doua băutură ca popularitate la nivel mondial după apă, dar este ceaiul sănătos pentru tine? Citind în continuare, vei afla beneficiile ceaiului asupra sănătății.
Fapte despre nutrienții din ceai
Ceaiul este un termen care acoperă atât ceaiurile adevărate, cât și ceaiurile din plante. Există patru sortimente de ceai care intră în categoria ceaiurilor adevărate: ceai verde, ceai negru, ceai oolong și ceai alb. Toate aceste ceaiuri provin din planta Camellia sinensis. Ceea ce face fiecare ceai adevărat unic în ceea ce privește aroma și beneficiile pentru sănătate este modul în care frunzele sunt procesate termic sau oxidate.
Ceaiurile din plante nu sunt ceaiuri adevărate și, în schimb, sunt băuturi preparate prin infuzarea de ierburi, flori, rădăcini sau alte ingrediente în apă. Cu toate acestea, anumite ceaiuri din plante conțin compuși unici care pot oferi beneficii pentru sănătate. Aceasta variază în funcție de ingredientele incluse în amestecul de ceai.
Deși ceaiurile adevărate oferă foarte puțin în materie de macronutrienți, ele sunt totuși o sursă de flavonoizi. După cum se observă într-un studiu din 2022 publicat în Advances in Nutrition, o ceașcă de 237 ml de ceai verde oferă 319 miligrame de flavonoizi; aceeași porție de ceai negru asigură 277 mg din acest compus vegetal. Un anumit flavonoid prezent în ceaiul adevărat este epigalocatehina-3-galatul (EGCG), care are proprietăți antiinflamatorii, conform unui studiu din 2023 publicat în International Journal of Molecular Sciences.
Ceaiurile adevărate conțin și L-teanină, un aminoacid despre care se consideră că ajută oamenii să se simtă mai alerți și atenți, conform unui studiu din 2021.
Beneficiile ceaiului asupra sănătății
Cercetările arată că există beneficii unice pentru sănătate pentru cei care beau ceai în mod regulat, în special ceai verde, negru, oolong sau alb.
Tensiunea arterială poate fi mai bună
Consumul de flavonoizi, compușii vegetali găsiți în ceaiurile adevărate, este asociat cu beneficii cardiovasculare, inclusiv reducerea tensiunii arteriale, colesterolului și zahărului din sânge. Se recomandă un aport zilnic de 400-600 mg de flavonoizi, echivalentul a aproximativ două cești de ceai negru sau verde.
Poate exista un risc redus de anumite tipuri de cancer
Riscul de cancer poate fi influențat de mulți factori. Printre factorii care pot juca un rol se numără și consumul de ceai, care ar putea avea un efect protector. Datele publicate într-un studiu din 2020 sugerează că ceaiul ar putea avea efecte protectoare împotriva anumitor tipuri de cancer, în special cancerului oral. Există dovezi mai slabe care sugerează o legătură între consumul de ceai și cancerul de sân, endometrial și hepatic.
Poate exista o atenție sporită
Ceaiul verde conține L-teanină, un aminoacid care a demonstrat că are impact asupra sănătății creierului. Conform unui studiu din 2021, L-teanina din ceai poate juca un rol în îmbunătățirea atenției și, în cele din urmă, în îmbunătățirea memoriei de lucru.
Sistemul imunitar poate fi susținut
Varietățile de ceai precum cel negru și verde sunt bogate în polifenoli. Și anumiți polifenoli găsiți în unele ceaiuri adevărate, precum EGCG și teoflavina, pot susține sănătatea imunitară. În plus, ceaiul este bogat în compuși cu proprietăți antiinflamatoare, care pot susține și ele sistemul imunitar.
Poate crește durata de viață
Un studiu din 2022 care a evaluat jumătate de milion de consumatori de ceai din Regatul Unit a arătat că un consum mai mare de ceai negru a fost asociat cu o scădere cu 13% a riscului de deces din orice cauză pentru cei care au băut două sau mai multe cești pe zi, comparativ cu cei care nu consumă deloc ceai. De asemenea, consumul de ceai a fost asociat cu un risc mai scăzut de deces din cauze cardiovasculare, boli cardiace ischemice și accident vascular cerebral.
Poate exista o hidratare sporită
Ceaiul este considerat lichid, așa că sorbitul băuturii vă poate menține hidratați de-a lungul zilei. Rămânerea hidratat vă poate menține vigilența cognitivă în timpul zilei, vă ajută să vă reglați temperatura corporală și să vă mențineți digestia în parametri normali.
Posibile efecte secundare
Desigur că băutul ceaiului în fiecare zi este asociat cu beneficii fantastice pentru sănătate. Dar consumul zilnic de ceai poate avea și efecte negative.
Pot apărea dinți pătați
Consumul de ceai negru poate cauza pătarea sau decolorarea dinților. Dar, adăugarea de lapte în băutură poate minimiza decolorarea.
Poate apărea dificultate în a adormi
Dacă ești sensibil la cofeină, alegerea unui ceai cu cofeină te poate ține treaz noaptea, tăind din somnul tău. Desigur, întotdeauna poți alege un ceai decafeinizat sau un ceai din plante pentru o băutură liniștitoare, prietenoasă cu somnul.
Poate exista dificultate în absorbția fierului
Ceaiurile negre și verzi conțin tanin și oxalați. Acești compuși pot afecta capacitatea organismului de a absorbi fierul, un mineral esențial pentru producerea unei proteine care transportă oxigenul în sânge.
Cum să alegi cel mai bun ceai
Alegerea celui mai bun ceai este simplă de făcut cu puțin know-how. Iată ce trebuie să cauți și ce trebuie să limitezi:
- Asigură-te că ceaiul pe care îl alegi este proaspăt. Ceaiurile disponibile comercial ar trebui să aibă stampilată pe ambalaj o dată de expirare.
- Ceaiul din frunze întregi poate avea un gust mai bogat, dar pliculețele de ceai sunt mai convenabile, așa că alege varianta care se potrivește preferințelor tale de gust și stilului tău de viață.
- De asemenea, optează pentru ceaiuri care nu conțin zahăr adăugat.
Întrebări frecvente
Este în siguranță să bei ceai în fiecare zi?
Nu numai că este sigur să bei ceai în fiecare zi, dar făcând asta poți avea beneficii uimitoare pentru sănătate. Două căni de ceai verde sau negru îți vor asigura cantitatea recomandată de flavonoizi pe care o persoană ar trebui să o consume zilnic.
Care este cel mai sănătos ceai?
Diferitele ceaiuri oferă propriile beneficii unice pentru sănătate. Există date solide care sugerează că varietățile de ceai precum cel negru și verde sunt asociate cu o sănătate cardiovasculară și cognitivă mai bună, imunitate sporită și multe altele.
Este ceaiul mai sănătos decât cafeaua?
Atât ceaiul, cât și cafeaua conțin antioxidanți, au foarte puține calorii și pot furniza cofeină. De asemenea, conțin compuși antioxidanți unici care susțin multe aspecte ale sănătății tale, inclusiv scăderea riscului de boli cronice. Poți bea în continuare atât ceai, cât și cafea!
Concluzie
Băutul ceaiului în fiecare zi este un obicei sănătos care îți poate aduce diverse beneficii pentru sănătate. Nu numai că este o băutură cu puține calorii, dar ceaiurile negre, verzi, oolong și albe conțin compuși unici, precum flavonoizii, care susțin sănătatea inimii. Dezvoltarea obiceiului de a bea ceai în fiecare zi este un mod simplu de a-ți susține sănătatea, cu efort minim.
Consumul de ceai zilnic poate aduce beneficii uimitoare pentru sănătate. Ceaiul adevărat, cum ar fi cel negru, verde, oolong și alb, conține antioxidanți puternici și alți compuși care au efecte pozitive cum ar fi tensiunea arterială mai bună, imunitate îmbunătățită, longevitate sporită și chiar prevenirea cancerului. Alege varietățile naturale de ceai, fără adaos de zahăr, pentru a profita la maximum de beneficii și pentru a duce un stil de viață sănătos.