Ar trebui să evitați cartofii? Tot ce trebuie să știi despre această legumă 

Ar trebui să evitați cartofii? Tot ce trebuie să știi despre această legumă 

Cartofii sunt baza bucătăriei traditionale. Bunicile noastre îi găteau aproape în fiecare zi, dar cât de bine cunoaștem cartofii astăzi?

De fapt, cartofii sunt un produs foarte valoros. Consumul a 300 g de cartofi oferă organismului mai mult de 10% energie, aproximativ 50% potasiu, 10% fosfor, 15% fier, 3% calciu. Aproape 40% din necesarul nostru de vitamina C este acoperit de cartofi. Cartofii sunt principala sursă de vitamine din complexul B, un bun furnizor de magneziu și fier și unul dintre principalii furnizori de potasiu pentru organism.

Potasiul joacă un rol important în normalizarea metabolismului hidrogenului și în menținerea unei funcții cardiace normale. Datorită conținutului crescut de potasiu, cartofii ajută la eliminarea apei și a clorurii de sodiu din organism, ceea ce îmbunătățește metabolismul. Cartofii au, de asemenea, un efect pozitiv asupra sistemului nervos. În plus, este ușor de digerat, deoarece conține fibre.

Ar trebui să evitați cartofii? Tot ce trebuie să știi despre această legumă 

Concepții greșite și fapte despre cartofi

Credința comună că mâncatul cartofilor te face să te simți mai bine nu este adevărată. Oamenii de știință moderni susțin că cartofii sunt discreditați pe nedrept în această privință. Ei cred că oamenii se simt mai bine nu de la acest produs minunat, ci de la uleiul cu care îl gătim.

Cartofii sunt o sursă importantă de carbohidrați datorită conținutului ridicat de amidon. Conținutul său de proteine este scăzut, dar de înaltă calitate. Pe de altă parte, conținutul său de grăsimi este scăzut. Cartofii sunt destul de săraci în calorii – doar 77-80 la 100 de grame.

Pentru comparație: o cantitate de cereale de aceeași greutate conține aproximativ 350 de calorii. Prin urmare, afirmația că este o capcană calorică se dovedește a fi mai degrabă un mit. Problema este că cea mai mare parte a procesării convenționale a cartofilor duce la o creștere semnificativă a conținutului de grăsimi în alimentele gătite.

Citeste si...
Renunțarea la zahăr: sfaturi esențiale și trucuri pentru o viață mai sănătoasă
Ar trebui să evitați cartofii? Tot ce trebuie să știi despre această legumă 

Aproape că nu există niciun aliment pe care oamenii îl consideră la fel de satisfăcător ca și cartofii. Lanțurile lungi de carbohidrați ale tuberculului, care nu pot fi digerate decât lent, sunt responsabile pentru acest lucru. Un alt avantaj este faptul că cartofii te satură nu doar rapid, ci și pentru o perioadă lungă de timp.

Unii nutriționiști critică cartofii pentru conținutul lor ridicat de amidon, despre care se spune că formează o peliculă pe pereții intestinali și interferează cu digestia.

Așa cum au arătat studiile detaliate ale legumei rădăcinoase, amidonul din cartofi, dimpotrivă, favorizează digestia alimentelor: stimulează sinteza vitaminei B2 de către bacteriile intestinale, iar sub acțiunea sa se activează schimbul de acizi biliari. Rezultatul acestui proces este, printre altele, o scădere a nivelului de colesterol din sânge.

Ce fel de cartofi există?

Ar trebui să evitați cartofii? Tot ce trebuie să știi despre această legumă 

Soiurile de cartofi au timpi de coacere diferiți. În consecință, se disting soiurile timpurii și tardive. Proprietățile lor culinare se datorează conținutului diferit de amidon și proteine. Pe lângă clasicii cartofi albi, există și cartofi colorați – roșii, galbeni, mov sau albaștri. În comparație cu cartofii obișnuiți, aceștia au un conținut mai mare de antioxidanți.

Indiferent de categoria comercială, cartofii trebuie să fie întotdeauna sănătoși, întregi, fermi, fără germeni, boli, defecte, pete verzi, deteriorări grave, mirosuri și gusturi străine.

Ce se întâmplă dacă cartofii sunt verzi?

După o depozitare prelungită la lumină, tuberculii de cartofi se înverzesc și devin otrăvitori și improprii pentru consum. Petele verzi de pe cartofi indică solanina, o toxină pe care cartofii o folosesc de fapt pentru a se feri de dăunători. Solanina nu este absorbită de organismul uman. Ea poate provoca dureri de cap, greață și diaree.

Citeste si...
Top 5 tipuri sănătoase de brânză

Este bine de știut: Solanina nu este distrusă prin gătire, așa că simpla fierbere bine a cartofilor verzi nu este suficientă. Cu toate acestea, nu ar trebui să aruncați toți cartofii din cauza unuia sau a două mici pete verzi. Dacă le tăiați, nu trebuie să vă faceți griji.

Depozitați cartofii într-un loc cât mai răcoros, aerisit și întunecat, pentru a evita ca aceștia să se înverzească, iar germinarea lor va fi întârziată.

Dacă cartofii sunt depozitați la o temperatură prea ridicată sau sub 4°C, amidonul se transformă în zahăr, iar cartofii au un gust dulce.

Ar trebui să evitați cartofii? Tot ce trebuie să știi despre această legumă 

Puteți mânca cartofi cu tot cu coajă?

Majoritatea oamenilor știu că cartofii noi, mai ales cei din grădina proprie, pot fi consumați cu tot cu coajă. Dar alți cartofi? Trebuie să fiți atenți cu ceilalți. Deoarece solanina se găsește, de asemenea, în coajă, cartofii cumpărați din magazin și mai ales cei vechi nu ar trebui să fie mâncați cu tot cu coajă. Cu toate acestea, dacă îndepărtați pielițele imediat după ce ați gătit cartofii, se pierd mai puține vitamine și minerale valoroase.

organicsfood.ro

Cum să gătești cartofii în cel mai sănătos mod?

Limita pe care este important să o respectați este dimensiunea porției. Ca garnitură, doi sau trei cartofi medii sunt suficienți.

Ar trebui să evitați cartofii? Tot ce trebuie să știi despre această legumă 
  • Cartofii sunt gătiți cel mai bine la aburi. Gătitul la aburi face posibilă obținerea unui indice glicemic cât mai atractiv.
  • Cartofii nu trebuie să fie înmuiați în apă prea mult timp – apa va extrage valoarea nutritivă din ei.
  • Se recomandă să fierbeți cartofii într-o cantitate mică de apă: în timpul gătitului, majoritatea vitaminelor se pierd în ea.
  • Cartofii sunt cel mai bine consumați imediat după ce au fost gătiți, deoarece sunt cei mai nutritivi în această formă.
  • Persoanele cu insuficiență renală trebuie să gătească cartofii mai mult timp.
  • Persoanele care suferă de reumatism ar trebui să evite consumul de cartofi.
Citeste si...
Secretele și beneficiile nutriționale ale spanacului: De ce să îl adaugi în dietă

Cum gătiți de obicei cartofii? Și cât de des îi mâncați?

Linkuri web care discută dacă ar trebui să evitați cartofii:

Articole similare:

Oboseala este un strigăt de ajutor din partea ficatului
Cât de sănătoși sunt înlocuitorii laptelui, cum ar fi laptele de ovăz, de migdale sau de soia?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health