Alimente împotriva atacurilor de cord. Ce este dieta nordică și de ce este necesară

Alimente împotriva atacurilor de cord. Ce este dieta nordică și de ce este necesară

În anii 1980, guvernele Finlandei și Suediei au început să promoveze o alimentație sănătoasă. Și au creat dieta scandinavă. Vă spunem care este aceasta.

Am auzit despre beneficiile dietei mediteraneene: acest sistem de alimentație este considerat unul dintre cele mai sănătoase.

Dar dieta mediteraneană nu este singura care are un efect benefic asupra sănătății oamenilor, este cunoscută și dieta scandinavă, cu ajutorul căreia guvernele Suediei și Finlandei au reușit să reducă serios mortalitatea cetățenilor lor din cauza bolilor cardiovasculare.

În a doua jumătate a secolului XX în țările scandinave a existat un nivel semnificativ al deceselor cauzate de bolile cardiovasculare. Toată chestiunea este că consumul de unt era scos din comun, pe lângă pasiunea suplimentară a scandinavilor pentru produsele din carne. Rezultatul sunt bolile de inimă până la vârsta de 40 de ani. Totul ține de consumul excesiv de grăsimi animale, de dragostea pentru mâncărurile prăjite și carnea grasă.

În anii 1970, guvernul finlandez a început un program de educare a populației. A început promovarea trecerii la o dietă sănătoasă și reducerea consumului de produse de origine animală. În cele două decenii de derulare a programului, decesele cauzate de boli cardiovasculare au scăzut de 8 ori. Iar în același timp, consumul de unt a fost redus cu 90%.”

Baza dietei scandinave

Alimente împotriva atacurilor de cord. Ce este dieta nordică și de ce este necesară
Alimente împotriva atacurilor de cord. Ce este dieta nordică și de ce este necesară 4

Pe scurt, dieta scandinavă pune accentul pe consumul de fructe și legume, precum și pe reducerea consumului de carne, înlocuind-o, în special varietățile sale grase, cu pește. Plus o reducere a utilizării untului.

Dieta scandinavă, ca orice altă dietă, are avantajele și dezavantajele sale în contextul unui stil de viață sănătos. În opinia mea, este un amestec de dietă mediteraneană și protocolul PALEO, cu accent pe regiunea de reședință. La plusurile incontestabile ale dietei poate fi atribuită excluderea alimentelor semipreparate și procesate.

Citeste si...
Polifenolii - ce sunt și de ce este important să-i consumăm

În plus, dieta presupune utilizarea de produse tradiționale, de calitate locală și la prețuri accesibile. Produsele locale corespund adesea trăsăturilor genetice ale populației din regiune. Produsele care nu necesită un transport îndelungat, sunt mai puțin prelucrate, au un conținut mai mare de nutrienți și fitonutrienți.

Principala sursă de proteine este peștele marin, acesta conține acizi grași polinesaturați omega-3. Valoarea este că omega-3 protejează inima, reduce inflamația, susține funcția creierului, sănătatea ochilor și îmbunătățește starea de spirit.

Se recomandă afinele, afinele, merișoarele și alte fructe de pădure care abundă în regiunile nordice. Alte fructe, legume și fructe de pădure sunt, de asemenea, binevenite ca sursă valoroasă de antioxidanți, vitamine și minerale.

Diferite tipuri de legume rădăcinoase, verdețuri, salată, varză au efecte antiinflamatorii și anticancerigene și sunt implicate în coagularea sângelui și în alte procese.

Nucile, semințele, uleiurile și grăsimile sunt o sursă de vitamine liposolubile, antioxidanți, macronutrienți. Ele ajută la menținerea senzației de sațietate. Uleiurile vegetale sunt bogate în grăsimi mononesaturate, care au un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol. Echilibrul este important aici, deoarece sunt foarte calorice și pot duce la creșterea în greutate.

Alimente împotriva atacurilor de cord. Ce este dieta nordică și de ce este necesară
Alimente împotriva atacurilor de cord. Ce este dieta nordică și de ce este necesară 5

Baza dietei este alcătuită din carbohidrați complecși, care abundă în produsele de origine vegetală și este vorba în primul rând de cereale și terciuri, pe care este bine să le completăm cu uleiuri vegetale utile: semințe de in, muștar și cânepă. Cerealele integrale sunt o sursă de vitamine B, fier și magneziu, precum și de antioxidanți. Ele reduc riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Metode de prelucrare a alimentelor

În plus față de un set de produse, dieta recomandă moduri speciale de gătit. În primul rând – fierberea și fierberea. “Alimentele gătite în acest mod sunt mai bine digerate, își păstrează aroma naturală, majoritatea vitaminelor și mineralelor și sunt mai puțin calorice”, notează Zhelyanina.

Citeste si...
Beneficiile ceaiului asupra sănătății: Ce se întâmplă în corp atunci când bei ceai în fiecare zi

IMPORTANT!

organicsfood.ro

“Dieta scandinavă nu este un sistem universal de nutriție”, spune Elena Zhelyanina, “Rețineți că peștele, care este recomandat ca principală sursă de proteine animale, poate conține metale grele, iar limitarea surselor de proteine, poate duce la o deficiență de aminoacizi. Este important să țineți cont de varietatea și moderația alimentelor și să consultați un medic sau un dietetician înainte de a face schimbări în alimentație.”

Dieta scandinavă în Romania

Dieta scandinavă modernă a fost adoptată de ceva timp în unele țări europene, alături de dieta de tip mediteranean. Este important de menționat că această dietă este destul de potrivită pentru locuitorii din Romania. Cea mai mare parte a României are o climă temperata și propriile tradiții culinare. Dieta scandinavă în multe aspecte ale gătitului va fi mai aproape de percepția noastră despre bucătărie. Acest tip de dietă nu cere expulzarea din alimentație a peștelui, cărnii și a puiului, ci recomandă o ușoară revizuire a raportului dintre alimentele vegetale și cele din carne din alimentație în direcția creșterii componentei vegetale.

Baza dietei – terci și mâncăruri din cereale integrale, de asemenea, potrivite pentru dieta scandinavă shchi, borș, varză călită, tocană. În bucătăria romaneasca există o mulțime de mâncăruri coapte și înăbușite, toate acestea încadrându-se perfect în dieta scandinavă.

Linkuri web care discută despre dieta nordică și despre motivele pentru care aceasta poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Citeste si...
Dieta lacto-vegetariană: Beneficii, alimente de consumat și plan de masă
Proteine vegetale sau animale: care sunt mai bune?
O sursă de bucurie. Cât de multă ciocolată nu este dăunător să mănânci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health