Indiferent dacă treceți pe lângă un butic din oraș sau un exponat dintr-un supermarket, un lucru este sigur: dacă există un semn de vânzare, probabil că veți profita de el. Și, deși nu există un sentiment mai bun decât să economisești câțiva lei, reducerile din supermarketuri nu merită întotdeauna.
Ați trecut vreodată pe lângă un capăt de raft (acele vitrine de la capătul fiecărui culoar) pentru a vedea câteva articole cu eticheta de lichidare?
Deși economiile ar putea fi tentante, există șanse mari să ajungeți să irosiți alimente sau, mai rău; v-ați putea îmbolnăvi. Acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să nu faceți cumpărături pentru ofertele la preț redus de la magazinul alimentar, dar există câteva articole pe care ar trebui să vă gândiți mai bine să le adăugați în coș.
Produse deteriorate
În ultimii ani, produsele “imperfecte” (cunoscute și sub numele de produse urâte) au câștigat popularitate pentru a demitiza mitul conform căruia fructele și legumele trebuie să arate într-un anumit fel pentru a se asigura că sunt gustoase și proaspete. Cu toate acestea, există o diferență între un măr cu o colorare unică și un măr cu vânătăi.
Dacă observați adâncituri adânci pe produse, este un bun indiciu că acel fruct sau legumă s-a oxidat și nu mai este la maximul prospețimii. Treceți peste aceste articole și optați în schimb pentru produse care nu au vânătăi.
Articole aproape expirate
Toată lumea știe că datele de expirare sunt doar o sugestie, dar există un risc serios atunci când consumi alimente contaminate sau stricate. Dacă dați peste un capăt de gamă cu alimente aproape expirate (pe care supermarketurile le organizează uneori pentru a vinde articole care altfel ar trebui aruncate), este important să evaluați ce este acel articol și când intenționați să îl consumați înainte de a-l cumpăra.
Produse precum biscuiții și gustările vor avea probabil o durată de valabilitate mai lungă, dar este mai bine să evitați lucruri precum bulionii, produsele de patiserie și, bineînțeles, tot ceea ce este perisabil.
Produse pretăiate
Cumpărarea de produse pretăiate sau pretăiate poate fi extrem de convenabilă, dar nu este întotdeauna cea mai bună soluție. Realitatea este că obțineți mult mai puțin pentru banii pe care îi cheltuiți și există o șansă decentă să existe contaminare încrucișată, deoarece altcineva a pregătit-o.
Poate fi tentant să profiți de produsele pretăiate la reducere, dar există șanse ca calitatea să nu fie la înălțime și ai putea să te expui riscului de a contracta o boală de origine alimentară.
Condimente în vrac
În ciuda a ceea ce mulți ar putea crede, condimentele și ierburile uscate nu rezistă foarte mult timp. De fapt, majoritatea condimentelor expiră în termen de șase luni de la momentul în care le-ați deschis. Așadar, deși cumpărarea în vrac poate părea mai rentabilă, veți sfârși prin a irosi bani, deoarece nu veți putea folosi toată acea scorțișoară sau paprika înainte de a se strica.
Lactate în vrac
Îndepărtați-vă de produsele vrac! Doar dacă nu știți că veți putea să le consumați înainte de a expira. Deși poate că nu doriți să cumpărați un recipient mare de iaurt sau o cutie mare de lapte, deoarece acestea s-ar putea să nu fie folosite înainte de a începe să se strice, ar trebui totuși să luați în considerare cumpărarea a ceva precum brânza, deoarece puteți folosi o cantitate mare în preparate precum macaroane cu brânză sau sos pentru paste.
Dacă faceți cumpărături în secțiunea de reduceri, fiți atenți doar la orice semn de deteriorare, cum ar fi mucegaiul sau un miros neplăcut.
Articole pe care nu le puteți depozita în mod corespunzător
Acest lucru poate părea de la sine înțeles, dar nu cumpărați produse alimentare decât dacă știți că aveți spațiul necesar pentru a le depozita.
Este ușor să te aprovizionezi cu lucrurile care îți plac, mai ales când le depistezi la preț redus, dar dacă nu ai loc în frigider sau în cămară, probabil că se vor strica sau se vor irosi. De asemenea, nu este niciodată o idee bună să supraaglomerăm aceste zone din bucătărie, pentru că astfel devine aproape imposibil să ținem evidența a ceea ce avem.
Mâncăruri preambalate
Dacă aveți nevoie de ceva la limită, o masă preambalată de la un magazin alimentar este o opțiune excelentă. Cu toate acestea, cel mai mare dezavantaj al acestor feluri de mâncare convenabile (la reducere sau nu) este că sunt de obicei încărcate cu sodiu și grăsimi și nu vor fi niciodată la fel de nutritive ca ceea ce pregătești acasă. Acestea fiind spuse, aceste mâncăruri gata preparate servesc cu siguranță un scop atunci când aveți cea mai mare nevoie de ele.
În plus, în timp ce o salată sau un wrap preambalat ar putea fi o alegere mai sănătoasă, dacă are un abțibild de vânzare pe el, s-ar putea să fie din ziua precedentă și probabil că nu va fi în cea mai bună stare de prospețime.