De ce ne doare capul după o mahmureală și ce putem face pentru ameliorarea durerilor

De ce ne doare capul după o mahmureală și ce putem face pentru ameliorarea durerilor

Consumul excesiv de alcool poate duce adesea la o serie de simptome neplăcute a doua zi, printre care se numără și durerea de cap provocată de o mahmureală. Dar de ce ne simțim atât de rău și ce putem face pentru a ne ameliora starea?

O durere de cap cauzată de o mahmureală este o senzație chinuitoare, uneori chiar insuportabilă, și care îi pune la pat pe cei mai puternici petrecăreți. Ea apare în special a doua zi după ce am consumat cantități mari de alcool și este însoțită de alte simptome clasice precum greață, amețeli, oboseală. Dar ce anume declanșează această suferință și cum ne putem ajuta să ne simțim mai bine?

În acest articol vom explora mecanismele fiziologice prin care alcoolul ne provoacă durerile de cap de mahmureală. Vom vedea care sunt factorii care influențează intensitatea acestei suferințe. Și nu în ultimul rând, vom trece în revistă cele mai eficiente modalități de prevenire și ameliorare a simptomelor, pentru a ne bucura pe deplin atât de distracție cât și de odihnă.

Cum acționează alcoolul asupra creierului

Pentru a înțelege de ce ne doare atât de tare capul după ce am consumat prea mult alcool, trebuie mai întâi să înțelegem ce efect are etanolul, substanța activă din băuturile alcoolice, asupra organismului.

Iată pe scurt care sunt principalele mecanisme prin care etanolul acționează la nivelul fiziologiei noastre:

  • Se absoarbe rapid în stomac și ajunge în sânge
  • Traversează bariera hemato-encefalică și pătrunde în celulele nervoase din creier
  • Acționează ca un depresor al sistemului nervos central, încetinind sau blocând anumite funcții cerebrale
  • În cantități mari poate duce la dereglarea unor procese neurochimice ce se manifestă prin pierderea coordonării mișcărilor, a echilibrului, a memoriei pe termen scurt
  • Interferă cu funcționarea normală a receptorilor de neurotransmitatori
  • Perturbă sinteza unor neurotransmițători esențiali precum acetilcolina
  • Deterioră bariera hemato-encefalică, făcând creierul mai vulnerabil la toxine și substanțe nocive

Toate aceste efecte explică de ce ne simțim amețiți și dezorientați în timpul beției.

Dar iată și cele 3 mecanisme principale care stau la baza durerii de cap post-alcoolice de a doua zi.

Mecanismele durerii de cap de mahmureală

De ce ne doare capul după o mahmureală și ce putem face pentru ameliorarea durerilor

1. Dezhidratare și deficiența de electroliți

Alcoolul este un puternic diuretic, făcându-ne să eliminăm o cantitate mult mai mare de urină. Consumul unei singure beri poate determina pierderea a 4 ori mai multă apă din organism.

Iar deshidratarea este printre cele mai frecvente cauze ale durerii de cap. În plus, urina conține nu doar apă ci și cantități importante de săruri minerale și electroliți, precum sodiu, potasiu, calciu sau magneziu. Carența acestora contribuie și ea la simptomele tipice de mahmureală.

Așadar prima recomandare este de a bea suficientă apă și de a ne asigura consumul de alimente bogate în săruri minerale cum ar fi legumele, fructele, alimentele fermentate precum murăturile sau iaurtul.

2. Congenerii

Congenerii sunt o clasă de substanțe chimice care se găsesc în mod natural în băuturile alcoolice și care sunt responsabile de aroma și culoarea specifică a acestora. Au însă și proprietăți nocive asupra organismului.

Cercetările au demonstrat că băuturile închise la culoare, bogate în congeneri precum coniacul, whisky-ul sau vinul roșu, favorizează apariția unor dureri de cap și migrene mai puternice decât băuturile albe precum romul sau ginul.

Motiv pentru care alternarea băuturilor închise la culoare cu cele deschise ar putea reduce șansele de a avea dureri de cap puternice de mahmureală.

3. Inflamația creierului

Studii recente au evidențiat că expunerea creierului la cantități excesive de alcool poate declanșa un răspuns inflamator la nivelul acestuia. Creșterea nivelului de citokine pro-inflamatorii și activarea unor celule imune numite microglii par să joace un rol important în mecanismele care declanșează aceste cefalee post-alcoolice.

Inflamația creierului este privită ca o posibilă cauză atât pentru durerile de cap acute cât și pentru efectele pe termen lung ale consumului excesiv de alcool.

organicsfood.ro

Ce influențează intensitatea durerii de cap în mahmureală

De ce ne doare capul după o mahmureală și ce putem face pentru ameliorarea durerilor

Mai mulți factori pot influența cât de puternice vor fi durerile de cap de care suferim după o noapte cu prea mult alcool:

  • Cantitatea de alcool consumată – cu cât bem mai mult cu atât intensitatea durerii de cap va fi mai mare
  • Tipul de băutură – șampania, vinul roșu sau coniacul declanșează dureri mai puternice decât votca, romul sau ginul
  • Mixul de băuturi – alternarea mai multor tipuri de băuturi crește riscul de simptome neplăcute
  • Starea de hidratare în timpul consumului de alcool – cine bea suficientă apă va avea dureri mai reduse
  • Starea de odihnă – cine doarme mai puțin va resimți durerile intensificate
  • Obiceiul de a fuma – fumatul în timp ce bei agravează și prelungește simptomele neplăcute
  • Starea organică generală – persoanele cu tulburări de digestie, cu intoleranțe alimentare, cu afecțiuni hepatice sau care iau anumite medicamente vor resimți efectele alcoolului mult amplificate
  • Sensibilitatea la anumiți compuși – unii oameni sunt mai sensibili la efectul congenerilor sau histaminelor din alcool, resimțind dureri de cap chiar și după un pahar de vin

Există așadar o importantă componentă individuală, dar și un control pe care îl putem exercita prin dozarea cu atenție a consumului de alcool.

Cum prevenim sau ameliorăm durerile de cap în mahmureală

Chiar dacă nu putem elimina complet riscul de a avea dureri de cap după o seară cu câțiva pahare în plus, există totuși o serie de lucruri pe care le putem face pentru a preveni sau măcar ameliora simptomele neplăcute:

Hidratarea, cheia prevenirii durerilor de cap în mahmureală

  • Beți multă apă înainte, în timpul și după ce ați consumat băuturi alcoolice
  • Evitați băuturile carbogazoase îndulcite cu zahăr, cafeaua sau ceaiul cu cofeină care favorizează eliminarea de apă
  • Includeți în meniu sucurile naturale din fructe și legume sau smoothie-urile care vă hidratează și aport suplimentar de vitamine

Respectați câteva reguli simple în timpul petrecerii

  • Mâncați consistent înainte de a începe să consumați băuturi alcoolice
  • Alternati consumul de alcool cu mese bogate în proteine
  • Limitați numărul de țigări fumate
  • Faceți pauze în care să nu consumați deloc alcool și în care să vă hidratați

Ameliorarea durerilor de cap și reducerea celorlalte simptome de mahmureală

Iată ce puteți face a doua zi pentru a vă simți mai bine:

  • Beți 2-3 pahare mari cu apă imediat cum vă treziți pentru rehidratare
  • Luați suplimente cu electroliți și vitamine, în special magneziu și complexul B
  • Mâncați alimente simple, ușor digerabile, bogate în glucide și proteine – orez fiert, pui la grătar, telemea de vaci
  • Dacă totuși aveți poftă de ceva mai consistent, includeți obligatoriu în meniu alimente fermentate cu probiotice din grupurile kefir și iaurt care vor echilibra floara intestinală
  • Faceți o plimbare scurtă la aer curat pentru a oxigena creierul și stimula circulația sângelui
  • Iați o pastilă pentru dureri de cap care conține acetaminofen, ibuprofen sau acid acetilsalicilic
  • Acceptați că nu veți putea fi productivi și odihniți-vă mai mult decât de obicei

Concluzii

Durerile de cap provocate de o mahmureală sunt într-adevăr neplăcute, însă există o mulțime de modalități prin care le putem preveni sau măcar atenua.

Cheia este hidratarea corespunzătoare atât înainte cât și după consumul de alcool. De asemenea, respectarea unor reguli simple în timpul petrecerii și administrarea unui tratament adecvat pentru ameliorarea simptomelor de a doua zi ne pot ajuta să ducem mai ușor la capăt toată distracția.

Distracția și sănătatea merg mână în mână dacă știm să dozăm cu grijă consumul de alcool, să compensăm pierderile de apă și electroliți și să ascultăm îndemnurile organismului epuizat.

Vă invit să împărtășiți propriile experiențe și sfaturi în comentarii pentru a ajuta și alți cititori să prevină aceste stări neplăcute.

Întrebări frecvente

Pot preveni complet apariția durerilor de cap în mahmureală?

Deși nu putem elimina complet riscul, există modalități prin care îl putem diminua semnificativ.u003cbru003eu003cbru003eCel mai important lucru este hidratarea corespunzătoare înainte, în timpul și după consumul de alcool. O cantitate suficientă de apă și electroliți compensează efectul diuretic al alcoolului care duce la deshidratare și dureri de cap.u003cbru003eu003cbru003eRespectarea unor reguli simple precum servirea mesei înaintea consumului de alcool, alternarea băuturilor alcoolice cu apă minerală sau sucuri naturale ne pot feri de o parte din neplăcerile de a doua zi.

Medicamentele pentru dureri de cap sunt eficiente în tratarea mahmurelii?

Da, analgezice precum paracetamolul, ibuprofenul sau acidul acetilsalicilic sunt eficiente în combaterea durerilor de cap asociate mahmurelii. Ele acționează prin blocarea enzimelor care declanșează procesele inflamatorii la nivelul creierului.u003cbru003eu003cbru003eImportant este să folosim dozele recomandate de producător și să nu depășim numărul maxim de comprimate pe zi. De asemenea, dacă avem afecțiuni gastrice sau hepatice e bine să consultăm medicul înainte de a lua astfel de medicamente.

Mâncarea grasă ajută la prevenirea mahmurelii?

Da. Alimentele bogate în grăsimi ajută la încetinirea absorbției alcoolului în sânge și astfel reduc concentrația de alcool din organism. Prin urmare, este recomandat să servim o gustare consistentă înainte de a începe să consumăm băuturi alcoolice.u003cbru003eu003cbru003eDe asemenea, grăsimile saturate din mâncărurile grase consumate a doua zi după o beție cresc nivelul de zahăr din sânge și astfel ajută la combaterea oboselii și durerilor de cap tipice.

Pot lua medicamente pentru ameliorarea simptomelor înainte de a bea alcool?

Nu este recomandat să luăm medicamente înainte de consumul de alcool în scopul de a preveni mahmureala. Majoritatea medicamentelor au efecte adverse sau interacțiuni periculoase cu alcoolul.u003cbru003eu003cbru003eSingura excepție ar putea fi reprezentată de suplimentele cu vitamine din complexul B, în special B1, B6 și B12, însă și în acest caz trebuie consultat medicul în prealabil pentru a ne asigura că nu avem contraindicații.

Bibliografie Referințe:

Echipa OrganicsHealth folosește numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a susține informatiile din articolele noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm informatiile și menținem conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Nutrienții care se găsesc în carnea de vită și produsele lactate îmbunătățesc răspunsul imunitar la cancer
8 Produse alimentare pe care nu ar trebui să le cumperi la reduceri
Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Categorii
Organics Health