Semnele ascunse ale deficitului de zinc: Uită-te la unghiile tale

Semnele ascunse ale deficitului de zinc: Uită-te la unghiile tale

Zincul este un microelement interesant, important și de neînlocuit. Este al doilea cel mai abundent în organism după fier și este prezent în fiecare celulă. Zincul joacă nenumărate roluri și, cel mai important, participă la metabolismul nutrienților – proteine, grăsimi și carbohidrați, influențând metabolismul energetic.

Zincul face parte din aproximativ 300 de enzime, determinând astfel desfășurarea multor procese vitale. Acesta afectează diviziunea și diferențierea celulară pe tot parcursul vieții noastre, prin urmare este deosebit de necesar pentru dezvoltarea organismului și buna funcționare a acestuia.

Proprietățile zincului afectează imunitatea noastră. Elementul acționează prin protejarea organismului de atacurile radicalilor liberi, încetinind astfel procesul de îmbătrânire și reducând riscul de cancer. Participând la sinteza și secreția de hormoni (inclusiv insulina, tiroxina și testosteronul), zincul asigură buna funcționare a glandelor sexuale. El influențează sănătatea vederii, protejează oasele și asigură percepția mirosurilor și a gusturilor.

Semnele ascunse ale deficitului de zinc: Uită-te la unghiile tale

Surse de zinc în alimentație sau zinc în alimentele noastre

Există multe surse de zinc în alimentație; acesta se găsește într-o mare varietate de alimente – atât de origine animală, cât și vegetală. Principalele surse de zinc din alimente sunt: – Zincul din alimente:

  • carnea,
  • ficatul,
  • stridii, midii, midii, creveți,
  • semințe de leguminoase,
  • brânzeturile cu cheag,
  • produse cerealiere integrale (în special hrișcă),
  • nuci,
  • ouă (mai ales gălbenușul),
  • lapte.

O dietă corect echilibrată, bazată pe o varietate de alimente, poate acoperi necesarul organismului pentru acest element.

Absorbția zincului din alimentație

O nuanță importantă: zincul este absorbit din alimente doar în proporție de 10-40%. Biodisponibilitatea sa depinde în principal de compoziția dietei și de conținutul de zinc din organism (în cazul unei carențe, absorbția elementului de către organism crește).

Merită reținut faptul că zincul este absorbit într-o măsură mai mare din produsele de origine animală – mai mult zinc va fi introdus în structura organismului atunci când este consumat în combinație cu proteine animale decât vegetale. O mai bună absorbție a zincului din alimentație poate fi observată prin combinarea unui aliment sursă cu acid citric.

Semnele ascunse ale deficitului de zinc: Uită-te la unghiile tale

Cu toate acestea, există ingrediente care reduc absorbția zincului, concurând chiar cu acesta pentru locul de absorbție, cum ar fi fierul non-hem (obținut din alimente vegetale) și cuprul. Absorbția zincului din alimente este, de asemenea, limitată de:

  • unele fracțiuni de fibre alimentare,
  • oxalați (de exemplu, sorrel, spanac, rubarbă, ceai, cacao),
  • fitații (de exemplu, cereale, leguminoase, nuci) și calciul, care formează complexe insolubile cu zincul, blocând absorbția tuturor celor trei ingrediente.

Vitaminele B2 și B6, dimpotrivă, cresc disponibilitatea zincului pentru organism și reduc excreția acestuia în urină.

Deficiența de zinc și petele albe de pe unghii

Primul efect vizibil al deficitului de zinc este reprezentat de petele albe de pe unghii – atunci când le vedeți, acordați atenție prezenței acestui element în dieta dumneavoastră. Deficitul de zinc poate provoca și alte simptome:

  • pierderea poftei de mâncare
  • diaree,
  • căderea părului
  • creșterea incidenței infecțiilor asociate cu afectarea funcției sistemului imunitar
  • leziuni ale pielii,
  • tulburări de vedere, în special orbire nocturnă
  • coordonare deficitară
  • deteriorarea vindecării rănilor.
Semnele ascunse ale deficitului de zinc: Uită-te la unghiile tale

Dacă observați simptome similare, faceți un test de sânge pentru un complex vitamino-mineral și consultați un medic.

Trebuie să știți, de asemenea, că persoanele în vârstă și vegetarienii sunt adesea deosebit de vulnerabile la carența de zinc din alimentație. Cercetările arată că deficiența de zinc este mai frecventă la femei decât la bărbați, iar deficiența ușoară de zinc este destul de frecventă. În plus, deficiența de zinc din alimentație coexistă adesea cu deficiențe de proteine și energie.

Asociați petele albe de pe unghii cu o posibilă deficiență de zinc?

De fapt, nu există doar o deficiență, ci și un exces de zinc. Aportul excesiv de zinc în organism este periculos, deoarece poate provoca în viitor o creștere a nivelului colesterolului total și a fracțiunii sale LDL, împreună cu o scădere simultană a fracțiunii HDL. De asemenea, este posibil să crească riscul de ateroscleroză și de afectare a absorbției fierului și cuprului.

Linkuri web care vorbesc despre Zinc în alimentație și asocierea acestuia cu petele albe de pe unghii:

organicsfood.ro

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Dieta flexitariană: Răspunsul la echilibrul dintre sănătate și pofta de carne
Alimentație sănătoasă pentru bărbați. Diferențele dintre alimentația feminină și cea masculină.
Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Categorii
Organics Health