Secretele unei tinereți prelungite: Cum să încetinești procesul de îmbătrânire

Secretele unei tinereți prelungite: Cum să încetinești procesul de îmbătrânire

Bătrânețea este un concept relativ și nu este direct legat de pensionare sau de atingerea unei anumite vârste. Deși procesul de îmbătrânire în sine nu poate fi negat. Este firesc ca o persoană să îmbătrânească, dar există vreo modalitate de a întârzia apariția bătrâneții?

O persoană este rareori mulțumită de vârsta sa. În copilărie visăm să creștem rapid pentru a dobândi independența, maturitatea pentru mulți oameni este petrecută în afaceri și muncă, iar la bătrânețe, privind înapoi, o persoană începe să se simtă tristă în legătură cu anii trecuți și cu oportunitățile ratate.

Deși există oameni pentru care vârsta este de fapt doar un număr în pașaport. Aceștia își întâlnesc „vârsta de argint” în formă excelentă și sunt gata să le dea un avans celor tineri. Amintiți-vă câte persoane în vârstă puteți întâlni pe pârtiile de schi sau la maratoane. Este îmbucurător. Cu toate acestea, este necesar să antrenați nu numai corpul, ci și creierul.

Se spune că o persoană începe să moară încet din momentul nașterii, dar nu trebuie să tratați bătrânețea ca pe un „rău necesar”, este un proces la fel de natural ca și creșterea și dezvoltarea. Un alt lucru este că, dacă nu începeți să vă pregătiți din timp pentru bătrânețe, este posibil să vă confruntați cu „probleme de bătrânețe” într-un stadiu incipient.

Ce este bătrânețea?

Din punct de vedere fiziologic, bătrânețea nu este o vârstă, ci o stare fizică și psihică a unei persoane. În consecință, oamenii îmbătrânesc în moduri diferite. Unii oameni pot fi considerați bătrâni încă de la vârsta de 40 de ani. Lipsa de activitate fizică, o „minte leneșă” și o tendință de amânare transformă cu ușurință o persoană de vârstă mijlocie într-un bătrân.

Opusul este, de asemenea, adevărat: dacă o persoană are grijă de ea însăși, face sport, duce o viață socială activă, învață profesii noi, citește mult, va „îmbătrâni” mai încet. Oamenii din orice generație vor comunica cu plăcere cu o astfel de persoană și nimeni nici măcar nu se va gândi la vârsta sa.

Dar nimic în viață nu este dat degeaba, vrei să rămâi tânăr mai mult timp? Muncește! Mai întâi de toate, lucrați la voi înșivă, și deja acum. Aceasta este investiția în viitor, pe care trebuie să o faceți în fiecare zi, mergând la antrenament sau deschizând o altă carte. Poate că sfaturile noastre nu vor fi o revelație pentru tine, dar îți vor reaminti importanța unor lucruri.

Pentru a trăi, trebuie să te miști

Postulatul conform căruia „mișcarea înseamnă viață” este atribuit lui Aristotel. Aristotel a discutat multe alte lucruri care sunt relevante și astăzi, dar în acest caz nu este vorba de o simplă filozofie. Organismul nostru este în continuă dezvoltare, dar această dezvoltare nu este întotdeauna progresivă.

Atâta timp cât o persoană duce o viață activă, își antrenează corpul făcând sport, își antrenează creierul învățând ceva nou, își antrenează abilitățile de comunicare comunicând cu alte persoane, se dezvoltă, are loc „evoluția” sa personală.

De îndată ce dezvoltarea se oprește, începe „involuția”. Desigur, toate aceste procese nu se petrec într-o singură zi, dar în perspectiva a câtorva ani, puteți observa că starea fizică generală și bunăstarea unei persoane se înrăutățește, și fără motive obiective. Cel mai ușor este să atribui aceste schimbări bătrâneții, dar este mai bine să recunoști și să recunoști problema.

Activitatea prelungește viața, iar acest lucru este un fapt. Chiar și exercițiile regulate de dimineață vor ajuta la menținerea formei și a tonusului muscular. Nu toată lumea știe, dar cu cât o persoană îmbătrânește mai mult, cu atât are mai multă nevoie de activitate fizică. Antrenamentele ar trebui să devină mai puțin intense, dar mai lungi.

Ar trebui să concurați doar cu voi înșivă, evaluându-vă judicios realizările. Este clar că la 50 de ani va fi dificil să vă bateți recordurile de acum 40 de ani, cu excepția cazului în care pompați în mod intenționat unele abilități. Antrenamentul cu exerciții cardio, cum ar fi înotul sau schiatul, va fi cel mai benefic.

Schiorii experimentați, deși mai în vârstă, îi depășesc cu ușurință pe începători pe pârtii. Aceasta este o chestiune de tehnică, dar și rezultatul antrenamentului. Iar beneficiul în acest caz nu constă doar în obținerea unei satisfacții morale în urma victoriilor. Datorită efortului fizic, nivelul hemoglobinei din sânge crește, plus că se îmbunătățește alimentarea celulelor cu oxigen, ceea ce contribuie la întărirea sistemului imunitar.

Ceea ce nu este utilizat, se stinge

Oamenii sunt numiți uneori, în mod imodestul, „coroana evoluției”. Aceasta este o afirmație controversată, dar, în general, nu se poate nega faptul că evoluția a dus la schimbări semnificative în fiziologia umană. Dar în interiorul fiecăruia dintre noi au loc și procese similare, de exemplu, moartea celulelor nervoase.

Cortexul cerebral are un număr uriaș de neuroni și conexiuni neuronale. Imens, dar finit. În medie, după vârsta de 25 de ani, numărul de neuroni din creier începe să scadă inevitabil. Primii care cad sub incidența acestei „reduceri” sunt neuronii care nu sunt folosiți pentru o perioadă lungă de timp. Într-o singură zi, o persoană poate pierde aproximativ 10.000 de neuroni. Și acum numărați câți neuroni vor muri în următorul an, cinci, zece ani.

organicsfood.ro

Pe măsură ce îmbătrânim, procesul de moarte celulară nu face decât să se accelereze. Din cauza morții neuronilor, persoanelor în vârstă le este mai greu să perceapă și să rețină informații noi, sunt mai slabe la construirea lanțurilor logice și asociative, mai lente la găsirea răspunsurilor la întrebări. Se poate spune că le devine mai dificil să gândească și să analizeze.

Trebuie remarcat faptul că procesul de dispariție a neuronilor, deși are loc la toată lumea, dar în mod inegal. Prin urmare, o persoană își pierde mai repede unele abilități. De exemplu, neuronii din zona care este responsabilă pentru mișcările netede mor cel mai masiv. De aici și mersul greoi și lentoarea tipică persoanelor în vârstă.

Cum putem ajuta creierul să îmbătrânească mai încet?

Secretele unei tinereți prelungite: Cum să încetinești procesul de îmbătrânire

Este un adevăr simplu: ceea ce nu folosim moare treptat. Sună înfiorător, dar creierul nostru moare încet, deși unii oameni au un timp „lent” mai lent decât alții. Chestia este că creierul este același instrument pe care trebuie să îl folosești. Cu cât îți „pornești” mai des creierul, cu atât va îmbătrâni mai încet.

În timp ce o persoană lucrează, mai ales dacă munca sa implică muncă mentală, creierul este, de asemenea, activ. Pe măsură ce o persoană se pensionează, activitatea scade. Acest lucru se aplică adesea atât la activitatea fizică, cât și la cea mentală.

De aceea, persoanele în vârstă sunt sfătuite să o mențină, chiar dacă în mod artificial. Va fi util să citiți mai mult, să rezolvați cuvinte încrucișate, să rezolvați probleme logice, să învățați limbi străine sau limbaje de programare. Nu va fi posibilă oprirea completă a procesului de îmbătrânire a creierului, dar va fi posibilă încetinirea acestuia.

Poate că, în anumite aspecte, ar trebui să luăm exemplu de la pensionarii occidentali, care privesc pensionarea ca pe începutul unei noi vieți. Aceștia se alătură în mod activ cluburilor, fac sport, activități sociale și, uneori, merg chiar la universitate.

Nu există niciun motiv să vă puneți o cruce și să fiți nostalgici după tinerețe. Din punct de vedere biologic, chiar și la bătrânețe este posibil să se dezvolte inteligența. Încercați să priviți pensionarea ca pe o nouă etapă a vieții în care veți avea timp să faceți lucruri pe care le-ați amânat constant.

Pensionari care lucrează

Creșterea vârstei de pensionare a stârnit destul de multă indignare în societate. Persoanele care urmau să primească statutul de pensionar au fost nevoite să mai uite de acest lucru pentru încă câțiva ani. Trebuie să fiți de acord că nu au întinerit. Dar, în orice caz, vârsta de pensionare nu este același lucru cu bătrânețea. Trecerea de la maturitate la bătrânețe nu se întâmplă peste noapte, doar statutul social și financiar al unei persoane se schimbă. În cele mai multe cazuri, pensionarea înseamnă o reducere a veniturilor.

A doua schimbare inevitabilă este o schimbare de regim. Munca este disciplinantă. Chiar dacă vă este greu să vă construiți un regim în viața normală, faptul că trebuie să mergeți la serviciu sau cel puțin să vă începeți ziua de lucru la aceeași oră va încuraja aderența. În acest caz, pensionarea rupe rutina.

Lipsa regimului este un sentiment imaginar de libertate. Da, acum puteți să dormiți până la prânz, să stați în fața televizorului timp de 24 de ore și să nu ieșiți din casă, dar este exact ceea ce v-ați dorit? Poate sună ciudat, dar cea mai bună opțiune este să continui să lucrezi. Dacă, bineînțeles, sănătatea vă permite. Alternativ, puteți încerca să negociați un volum de muncă redus, să vă mutați pe un post de consilier etc.

Există și o a doua opțiune – o schimbare de activitate. Fie că este vorba de un alt loc de muncă, un hobby, un club de hobby, principalul lucru este ca acel caz să vă placă, dar necesită disciplină. Uneori, pensionarii sunt „disciplinați” cu voie sau fără voie de nepoți, cu care trebuie să ajute, iar cineva se apucă de grădinărit. Toate acestea sunt variante ale autodisciplinei.

Activitate sau bătrânețe?

Îmbătrânirea este un proces natural care nu depinde de dorința noastră. Nu trebuie să vă fie teamă să îmbătrâniți, dar trebuie să vă pregătiți pentru o bătrânețe activă. Propriul tău organism poate fi considerat ca un mecanism care „se uzează și ruginește” din cauza inactivității. Activitatea, dimpotrivă, funcționează ca un lubrifiant care ajută piesele să funcționeze mai ușor.

Link-uri web care discută despre cum să întârzii apariția bătrâneții:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Coenzima Q10: Acest compus esențial luptă împotriva îmbătrânirii și multe altele
Cum să adormi dacă este 3-4 dimineața: ce ne afectează somnul și cum să te ajuți să dormi
Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Categorii
Organics Health