women's white dress shirt

Coenzima Q10: Acest compus esențial luptă împotriva îmbătrânirii și multe altele

Coenzima Q10 (COQ10) este un element esențial pentru multe funcții zilnice. De fapt, este necesar pentru fiecare celulă din organism.

Ca antioxidant care protejează celulele de efectele îmbătrânirii, CoQ10 a fost folosit în practicile medicale timp de decenii, în special pentru tratarea problemelor cardiace.

Deși ne creăm o parte din propria coenzima Q10, există totuși avantaje în a consuma mai mult, iar lipsa de CoQ10 este asociată cu efectele nocive ale stresului oxidativ. Se consideră că deficitul de CoQ10 este legată de afecțiuni precum diabetul, cancerul, fibromialgia, bolile de inimă și declinul cognitiv.

Este CoQ10 potrivit pentru dumneavoastră? Să aflăm.

Ce este coenzima Q10?

Poate că numele nu sună foarte natural, dar coenzima Q10 este, de fapt, un nutrient esențial care funcționează ca un antioxidant în organism. În forma sa activă, se numește ubichinonă sau ubiquinol.

Coenzima Q10 este prezentă în corpul uman în cele mai ridicate niveluri în inimă, ficat, rinichi și pancreas. Este stocată în mitocondriile celulelor dumneavoastră, adesea numite “centrala electrică” a celulelor, motiv pentru care este implicată în producerea de energie.

La ce este bun CoQ10? Este folosit pentru funcții importante, cum ar fi alimentarea celulelor cu energie, transportul de electroni și reglarea nivelului tensiunii arteriale.

În calitate de “coenzimă”, CoQ10 ajută, de asemenea, alte enzime să funcționeze corect. Motivul pentru care nu este considerată o “vitamină” este că toate animalele, inclusiv oamenii, pot produce singure cantități mici de coenzime, chiar și fără ajutorul alimentelor.

În timp ce oamenii produc o parte din CoQ10, suplimentele de CoQ10 sunt, de asemenea, disponibile sub diferite forme – inclusiv capsule, tablete și prin perfuzie.

a woman wearing sunglasses and a scarf

Cum funcționează CoQ10

  • Pentru a susține suficientă energie pentru a îndeplini funcțiile corporale, în interiorul celulelor noastre, mici organite numite mitocondrii iau grăsimi și alte substanțe nutritive și le transformă în surse de energie utilizabile. Acest proces de conversie necesită prezența CoQ10.
  • Coenzima Q10 nu este necesară doar pentru a produce energie celulară, ci și pentru a apăra celulele de daunele provocate de radicalii liberi dăunători.
  • Coenzima Q10 poate exista în trei stări de oxidare diferite, iar capacitatea în unele forme de a accepta și de a dona electroni este o caracteristică critică în funcțiile sale biochimice care anulează daunele provocate de radicalii liberi.
  • Fiind un antioxidant puternic, coenzima Q10 poate crește absorbția altor nutrienți esențiali. S-a demonstrat că ajută la reciclarea vitaminei C și a vitaminei E, maximizând și mai mult efectele acestora.

Ar trebui să iau un supliment de CoQ10?

Cine trebuie să ia CoQ10? Producția de CoQ10 scade în mod natural pe măsură ce îmbătrânim după vârsta de aproximativ 40 de ani – exact atunci când avem nevoie de celulele noastre pentru a ne ajuta să ne apărăm cel mai mult. Acest lucru înseamnă că adulții în vârstă și cei care caută să îmbătrânească cu grație ar putea dori să suplimenteze cu acesta.

Cercetările sugerează că sinteza naturală de CoQ10, plus aportul alimentar, pare să furnizeze cantități suficiente pentru a ajuta la prevenirea unei deficiențe de CoQ10 la persoanele sănătoase – totuși, noi producem mai puțin CoQ10 la vârste înaintate, iar persoanele cu anumite afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă, par să producă mai puțin.

Deficiența de CoQ10

Unii factori care contribuie la deficitul de CoQ10 / niveluri scăzute de CoQ10, în afară de îmbătrânire și defecte genetice, se crede că includ:

  • Să ai boli cronice, cum ar fi diabetul, cancerul și insuficiența cardiacă congestivă
  • Niveluri ridicate de stres oxidativ
  • Deficiențe nutriționale în vitaminele B
  • Boli mitocondriale
  • Luând medicamente cu statine

Rareori, o persoană poate suferi de “deficiență primară de coenzima Q10”, care este un defect genetic care împiedică organismul să sintetizeze corect acest compus. Pentru aceste persoane, suplimentarea cu CoQ10 este de obicei necesară pentru a ajuta la inversarea simptomelor legate de creier și mușchi.

Beneficii ale coenzimii COQ10

Coenzima Q10: Acest compus esențial luptă împotriva îmbătrânirii și multe altele
Coenzima Q10: Acest compus esențial luptă împotriva îmbătrânirii și multe altele

1. Susține energia naturală

CoQ10 joacă un rol în “sinteza ATP mitocondrială”, care este transformarea energiei brute din alimente (carbohidrați și grăsimi) în forma de energie pe care o folosesc celulele noastre, numită adenozin trifosfat (ATP).

Acest proces de conversie necesită prezența coenzimei Q în membrana mitocondrială interioară. Unul dintre rolurile sale este acela de a accepta electroni în timpul metabolismului acizilor grași și al glucozei și de a-i transfera apoi către acceptorii de electroni.

organicsfood.ro
Citeste si...
Cum poti opri un nas care curge?

Procesul de producere a ATP este crucial pentru fiecare celulă din corpul uman și permite, de asemenea, transmiterea de mesaje între celule. Pentru a menține energia (până la nivel celular), sinteza ATP este vitală, iar aceasta are nevoie de CoQ10 pentru a-și face treaba.

CoQ10 poate chiar reduce oboseala legată de exercițiile fizice. Trei studii separate, dublu-orb, controlate cu placebo studii la om au au arătat îmbunătățiri în oboseala legată de efort atunci când sunt suplimentate cu CoQ10 (în doze cuprinse între 100-300 miligrame pe zi).

2. Reduce deteriorarea radicalilor liberi

Fiind un antioxidant solubil atât în apă, cât și în grăsimi, s-a constatat că CoQ10 inhibă peroxidarea lipidelor, care apare atunci când membranele celulare și lipoproteinele cu densitate scăzută sunt expuse la condiții oxidante care pătrund din afara organismului.

De fapt, atunci când LDL este oxidat, CoQ10 este unul dintre primii antioxidanți utilizați pentru a ajuta la compensarea efectelor. În cadrul mitocondriilor, s-a constatat că coenzima Q10 protejează proteinele membranare și ADN-ul de daunele oxidative care însoțesc peroxidarea lipidelor și neutralizează radicalii liberi care contribuie direct la aproape toate bolile legate de vârstă (boli de inimă, cancer, diabet, boli neurologice etc.).

Un mod în care acest lucru ar putea fi deosebit de eficient se regăsește într-un studiu de cercetare care a descoperit că CoQ10 poate ajuta la protejarea împotriva unui anumit stres oxidativ cauzat de rezistența la insulină și legată de diabet. Cu toate acestea, rezultatele sunt mixte în ceea ce privește efectele sale asupra glicemiei.

3. Poate îmbunătăți sănătatea inimii și poate contrabalansa efectele medicamentelor cu statină

Deși experții sunt de părere că mai sunt necesare studii clinice suplimentare bine controlate pentru a dovedi efectele sale, CoQ10 are un potențial puternic pentru prevenirea și tratarea afecțiunilor cardiace. Face acest lucru datorită capacității sale de a îmbunătăți bioenergetica celulară, acționează ca un antioxidant și sporind abilitățile de captare a radicalilor liberi.

Ceea ce știm este că suplimentarea cu CoQ10 poate fi utilă pentru cei care iau statine și pentru persoanele cu colesterol ridicat. Asta datorită efectelor sale de scădere a colesterolului.

Coenzima Q10 poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol cu lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) și a colesterolului total la unele populații, inclusiv la persoanele cu diabet.

De asemenea, aceasta poate efecte secundare mai mici pe care medicamentele cu statine le pot provoca adesea, inclusiv oboseala. Statinele sunt utilizate pentru a reduce o enzimă din ficat care nu numai că scade producția de colesterol, dar scade și mai mult producția naturală de CoQ10.

Este posibil ca CoQ10 să poată să interacționeze cu medicamentele hipolipemiante care inhibă activitatea HMG-CoA reductazei, o enzimă esențială atât în biosinteza colesterolului, cât și a coenzimei Q10. Un supliment de CoQ10 este adesea recomandat pentru a restabilirea nivelurilor naturale la valorile lor optime și contracarează efectele medicamentelor cu statine, inclusiv durerile musculare.

Cu toate acestea, unele dovezi intră în conflict – așa cum au arătat unele recenzii au constatat că lipsesc dovezile pentru a recomanda oficial suplimentarea cu CoQ10 pentru pacienții cu statine.

Totuși, acesta nu este singurul mod în care CoQ10 poate susține inima și sistemul circulator. CoQ10 poate îmbunătăți circulația – și ar putea fi capabil să să crească fluxul sanguin și îmbunătățirea performanțelor fizice și capacitatea persoanelor care au suferit de insuficiență cardiacă.

CoQ10 scade tensiunea arterială? Rezultatele studiilor au fost în general mixte. Conform National Institutes of Health, “Numărul mic de dovezi disponibile în prezent sugerează că CoQ10 nu are probabil un efect semnificativ asupra tensiunii arteriale”.

4. Încetinește efectele îmbătrânirii (inclusiv modificările pielii)

Sinteza ATP mitocondrială este o funcție importantă pentru menținerea unui metabolism rapid, a rezistenței mușchilor, a oaselor puternice, a pielii tinere și a țesuturilor sănătoase, iar mitocondriile anormale pot cauza probleme.

Deși nu s-a demonstrat că suplimentarea cu CoQ10 a crescut durata de viață a animalelor care au fost testate cu aceasta, cercetătorii cred că poate încetini creșterea legată de vârstă a deteriorării ADN-ului care ne afectează în mod natural pe toți. Posibilele beneficii anti-îmbătrânire ale consumului de mai mult CoQ10 includ:

  • Protecția inimii împotriva îmbătrânirii legate de stres.
  • Protecția structurii genetice a mușchilor scheletici la a menține mușchii puternici, minimizând riscul de rănire a oaselor și articulațiilor.
  • Fertilitate îmbunătățită în timpul celor 40 de ani prin inversarea degradării ovulelor și creșterea producției de ATP.
  • Activitate crescută a antioxidanților catalază și glutation pentru a proteja membranele celulare din tot corpul de deteriorarea radicalilor liberi.
  • Reducerea leziunilor cutanate cauzate de razele UV și semnele de îmbătrânire a pielii, cum ar fi ridurile și pierderea elasticității (atunci când se aplică sub formă de cremă topică și/sau se ia ca supliment). Un studiu randomizat, controlat cu placebo, dublu-orb, a constatat că 150 mg/zi de CoQ10 a limitat deteriorarea viscoelasticității, a îmbunătățit netezimea și a redus unele semne vizibile de îmbătrânire atunci când a fost administrat timp de 12 săptămâni.
Citeste si...
5 Semnale de alarmă pe care corpul tău le folosește pentru a cere ajutor

5. Poate ajuta la protejarea împotriva cancerului

În interiorul celulelor, CoQ10 ajută la transportul proteinelor prin membrane și separă anumite enzime digestive de restul celulei, ceea ce ajută la menținerea unui pH optim. Se crede că bolile se dezvoltă mai ușor în mediile care trebuie să lucreze mai mult pentru a menține un nivel adecvat al pH-ului.

Acest lucru, pe lângă capacitatea sa antioxidantă majoră, poate fi unul dintre motivele pentru care riscul de cancer poate fi redus în rândul persoanelor cu niveluri mai ridicate de CoQ10. Iată și alte motive:

  • Creșterea impactului medicamentelor de chimioterapie și protejarea de efectele secundare: Suplimentarea cu CoQ10 în timpul tratamentului împotriva cancerului poate ajuta crește potențialul de ucidere a cancerului al acestor medicamente (precum doxorubicina și daunorubicina). Există, de asemenea, dovezi că CoQ10 poate proteja inima de leziunile ADN care pot apărea uneori în urma unor doze mari de medicamente chimioterapice.
  • Poate încetini sau inversa răspândirea cancerului de sân: Un articol din 2017 publicat în Future Oncology afirmă: “Sunt disponibile abordări medicale pentru tratamentul BC… Un candidat promițător este coenzima Q10, care este un antioxidant care poate să vizeze mecanismele BC progresia tumorală.” Și asta nu este tot. Un studiu din 1994 a urmărit 32 de pacienți cu cancer de sân (cu vârste cuprinse între 32-81 de ani) clasificați ca fiind “cu risc ridicat”, din cauza modului în care cancerul lor se răspândise la ganglionii limfatici. Fiecărui pacient i s-au administrat antioxidanți nutriționali, acizi grași esențiali și 90 de miligrame pe zi de CoQ10. Nu numai că niciun pacient nu a murit pe parcursul perioadei de studiu de 18 luni, dar niciun pacient nu s-a înrăutățit în această perioadă, toți au raportat îmbunătățiri ale calității vieții și șase pacienți au intrat în remisiune parțială. Doi dintre pacienții aflați în remisiune parțială au primit apoi mai multe coenzima Q10 (300 miligrame în fiecare zi), ambii au intrat în remisiune totală, prezentând absența completă a tumorilor anterioare și a țesutului tumoral (unul după două luni, celălalt după trei luni).
  • Ar putea ajuta la prevenirea cancerului de colon: Un studiu de cercetare a descoperit că CoQ10 semnificativ a redus stresul oxidativ în colon, care duce la apariția cancerului de colon.
  • Ar putea juca un rol în prevenirea cancerului de col uterin: Niveluri scăzute de CoQ10 sunt observate la pacienții cu cancer de col uterin, deși nu este clar de ce.
  • Poate îmbunătăți rata de supraviețuire în cazul cancerelor în stadiu terminal: Un studiu pilot pe o perioadă de nouă ani a urmărit 41 de pacienți cu diverse tipuri de cancer primar care au avansat până în stadiul patru și cărora li s-au administrat suplimente de CoQ10 plus un amestec suplimentar de antioxidanți. Dintre pacienții urmăriți, durata mediană de supraviețuire a fost de 17 luni, cu cinci luni mai mult decât se aștepta în general. În total, 76 la sută dintre pacienți au supraviețuit mai mult decât se așteptau în medie, fără efecte secundare sau cu puține efecte secundare observate în urma tratamentului.

6. Poate proteja sănătatea cognitivă

La cei cu deficiențe cognitive, cum ar fi boala Parkinson, se crede că stresul oxidativ crescut într-o parte a creierului numită substantia nigra contribuie la simptome.

S-a demonstrat că CoQ10 compensează scăderile în activitatea lanțurilor mitocondriale de transport al electronilor care afectează canalele nervoase și funcția cerebrală, iar studiile arată că persoanele cu tulburări cognitive au tendința de a au niveluri reduse de CoQ10 în sânge.

Citeste si...
Alergie la polen: cum să previi și tratezi simptomele în sezonul polenizării

Un studiu randomizat, controlat cu placebo, care a evaluat eficacitatea a 300, 600 sau 1.200 de miligrame pe zi administrate la 80 de persoane cu boala Parkinson în fază incipientă, a constatat că suplimentarea a fost bine tolerată și asociată cu o deteriorare mai lentă a funcțiilor cognitive în comparație cu placebo. Acestea fiind spuse, nu toate studiile au constatat coenzima Q10 pentru a fi eficient față de placebo.

Câteva studii preliminare au găsit rezultate pozitive în studii de laborator și de cercetare și în câteva mici studii clinice la om, pentru CoQ10 la tratarea declinului cognitiv observat în alte boli neurologice, inclusiv paralizia supranucleară progresivă, boala Huntington, scleroza laterală amiotrofică și ataxia Friedreich.

În ceea ce privește cea mai cunoscută boală neurodegenerativă, boala Alzheimer, nu au existat decât foarte puține sau niciun studiu pe oameni care să utilizeze CoQ10. Cu toate acestea, studiile de cercetare au au găsit rezultate pozitive modeste, făcând coenzima Q10 un posibil adaos la o dietă și un plan de suplimente pentru boala Alzheimer.

7. Ar putea îmbunătăți infertilitatea masculină

Este posibil ca CoQ10 să poată ajuta la îmbunătățirea problemelor de fertilitate la bărbați. În studiile clinice, suplimentarea cu coenzima Q10 în mod semnificativ:

8. Ajută la tratarea simptomelor de fibromialgie

Mai multe studii clinice și rapoarte de caz au constatat că CoQ10 poate fi o metodă naturală puternică de a trata simptomele fibromialgiei. La adulți, doza a fost de obicei de 300 de miligrame pe zi, în timp ce un studiu privind fibromialgia juvenilă s-a concentrat pe o doză de 100 de miligrame.

Îmbunătățirile au inclus:

Alimente cu COQ10

Coenzima Q10 se găsește în mod natural în alimentația noastră din alimente, inclusiv din pește, ficat, rinichi și germenii din cereale integrale.

The cele mai bogate surse naturale de coenzima Q10 dietetică sunt carnea, carnea de pasăre și peștele, dar opțiunile vegetariene, cum ar fi fasolea, nucile, unele legume, ouăle și produsele lactate, sunt, de asemenea, utile pentru a vă crește aportul.

sliced lemon on bathtub

Unele dintre cele mai bune alimente pentru furnizarea de CoQ10 includ:

În prezent, nu există o recomandare specifică de aport alimentar pentru CoQ10 stabilită de Institutul de Medicină sau de alte agenții.

Deoarece este un antioxidant solubil în grăsimi, este cel mai ușor de absorbit atunci când este consumat cu o cantitate mică de grăsimi sănătoase (la fel ca vitaminele E și A).

Deși poate fi obținut din anumite alimente, alimentele tind să furnizeze doar doze mici, tocmai de aceea mulți experți recomandă suplimentarea dacă sunteți mai în vârstă sau dacă aveți o afecțiune care poate beneficia de suplimentarea cu CoQ10.

Simptomele de deficiență nu au fost raportate pe scară largă sau studiate în detaliu în populația generală. Se estimează că alimentația unei persoane medii contribuie cu aproximativ 25 % din totalul de CoQ10.

Cel mai bun mod de a obține suficient este să mâncați o dietă variată și densă în nutrienți – plus să luați în considerare suplimentarea dacă are sens pentru situația dumneavoastră individuală.

Suplimentele și dozajul de COQ10

COQ10 se găsește în cantități atât de mici în majoritatea alimentelor încât chiar și o dietă sănătoasă ar putea fi o modalitate nepractică de a satisface dozele zilnice recomandate. Administrarea zilnică a unui supliment de CoQ10 de înaltă calitate sub formă de capsule (care ajută la o absorbție mai ușoară în sânge) poate închide puntea dintre acest decalaj.

Dozele suplimentelor alimentare de CoQ10 variază între 50 și 1.200 de miligrame pe zi. Majoritatea suplimentelor se încadrează în intervalul de 100-200 miligrame.

În funcție de afecțiunea pe care o persoană încearcă să o trateze, recomandările privind doza de CoQ10 pot varia de la 90 de miligrame până la 1.200 de miligrame. Această doză mai mare a fost folosită de obicei doar pentru a studia beneficiile neurologice ale CoQ10 – cele mai multe studii de succes folosesc între 100-300 de miligrame.

Costul administrării a 100 de miligrame de coenzima Q10 variază de la 8 cenți la peste 3 dolari, în funcție de marca și concentrația specifică.

Citeste si...
Infecții ale tractului urinar în timpul menstruației: 8 sfaturi pentru a le gestiona

Ceea ce este important, și face o mare diferență în ceea ce privește beneficiile pe care le veți obține din administrarea suplimentelor de CoQ10, este ca concentrația să fie de fapt egală cu cantitatea menționată. Unele produse folosesc materiale de umplutură sau potențiatori și pot furniza chiar o doză mai mică decât susține producătorul.

Căutați produse cu recenzii, certificări care să asigure că doza indicată este corectă și cât mai puțini conservanți sau agenți de umplere, împreună cu suplimente care posedă concentrațiile corecte de CoQ10.

Când ar trebui să luați CoQ10, dimineața sau seara? Deși poate fi luat oricând este cel mai convenabil, cel mai bine este să luați CoQ10 cu o masă care conține grăsimi, deoarece este solubil în grăsimi. Dacă luați o doză de CoQ10 care depășește 100 mg pe zi, cel mai bine este să împărțiți dozele în două sau trei porții mai mici, ceea ce va ajuta la absorbție.

Există unele dovezi că administrarea CoQ10 noaptea poate ajuta la capacitatea organismului de a o utiliza, așa că o opțiune bună este să o luați la cină. Cu toate acestea, unele persoane raportează că au dificultăți în a adormi dacă iau CoQ10 aproape de ora de culcare, așa că acest lucru se reduce la preferințele individuale.

Riscuri și efecte secundare

Care sunt riscurile de a lua CoQ10? Deși este considerat a fi foarte sigur în general și a fost folosit în domeniul medical de mulți ani, efectele secundare ale CoQ10 pot afecta totuși unele persoane.

Potențialele efecte secundare ale CoQ10 pot include:

  • Diareea
  • Greață
  • Arsuri la stomac
  • Dureri abdominale superioare
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Dureri de cap
  • Insomnie
  • Erupții cutanate
  • Oboseală
  • Amețeli
  • Sensibilitate la lumină
  • Iritabilitate

Citiți întotdeauna etichetele de dozare de pe suplimentele de coenzima Q10 și respectați-le, cu excepția cazului în care profesionistul dumneavoastră de îngrijire a sănătății vă indică altfel.

Cine nu ar trebui să ia CoQ10? Dacă sunteți însărcinată sau alăptați, probabil că este mai bine să nu luați suplimente de CoQ10, deoarece nu este clar dacă sunt sau nu sigure în aceste cazuri.

Suplimentele de coenzima Q10 pot scădea eficacitatea anticoagulantă a statinelor precum warfarina și a altor medicamente obișnuite pentru scăderea colesterolului (cum ar fi cele cunoscute sub numele de statine inhibitoare de HMG-CoA reductază). Discutați cu medicul dumneavoastră despre faptul că trebuie să fiți monitorizat dacă luați aceste medicamente.

Gânduri finale

  • CoQ10 este o substanță naturală care se găsește în organism și în anumite alimente care ajută la combaterea stresului oxidativ și la prevenirea deteriorării țesuturilor.
  • La ce este bun CoQ10? Beneficiile de top ale CoQ10 includ faptul că are efecte de reducere a colesterolului, susține energia naturală, îmbunătățește sănătatea inimii și a creierului, încetinește semnele de îmbătrânire a pielii și combate unele forme de cancer.
  • Coenzima Q10 este produsă de organism în mod natural și se găsește, de asemenea, în cantități mici în unele alimente. Alimentele cu CoQ10 includ carnea, peștele, nucile, semințele, legumele și ouăle. Cu toate acestea, capacitatea noastră de a o produce și de a o utiliza scade semnificativ odată cu vârsta.
  • Dozele de supliment alimentar CoQ10 variază între 30-1.200 miligrame/zi, iar doza tipic recomandată este între 100-200 miligrame în fiecare zi pentru majoritatea afecțiunilor.
  • Efectele secundare ale CoQ10 pot include, potențial, probleme digestive, oboseală, schimbări de dispoziție și oboseală, printre altele.

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Acid hialuronic: Propriul tău acid anti-îmbătrânire
Cum să îngrijești corect picioarele la vârstnici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health