Un stil de viață activ oprește declinul memoriei: o nouă descoperire despre boala Alzheimer

6 Moduri de a-ți îmbunătăți memoria demonstrate de știință

Toată lumea vrea să își amintească rapid și să țină minte mult timp, astfel încât cercetătorii studiază în mod constant această funcție cognitivă pentru a găsi modalități eficiente de a o îmbunătăți. Am compilat pentru tine 6 modalități științifice de îmbunătățire a memoriei care ți-ar putea fi utile. Puneți-le în aplicare!

Spuneți informațiile cu voce tare

Se pare că a spune informații cu voce tare te poate ajuta să le reții mai repede – acestea sunt rezultatele unui studiu din 2010 publicat în Journal of Experimental Psychology și ale unui studiu din 2017 publicat în revista Memory.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că rostirea cu voce tare a informațiilor îmbunătățește memorarea datorită separării dintre gânduri și expresiile rostite cu voce tare. Oamenii de știință au explicat că creierul se concentrează mai puternic pe expresiile verbalizate și, prin urmare, informațiile sunt reținute rapid și pentru o perioadă lungă de timp.

Această concluzie a fost din nou confirmată în 2017. Mai mult, oamenii de știință au descoperit că informațiile pe care o persoană le recită singură sunt reținute mai fiabil și, prin urmare, ei recomandă să se citească cu voce tare ceea ce trebuie memorat, mai degrabă decât să se asculte înregistrări audio sau lectura unei alte persoane.

Cercetătorii explică acest lucru prin faptul că în timpul citirii independente se combină trei procese: citirea vizuală, vorbirea cu voce tare și ascultarea. Și de aceea, datele sunt absorbite mai repede și stocate în memoria pe termen lung.

Fapt!

Cei care își recită încet și atent notițele, schițele sau orice alte informații pentru o memorare sigură fac ceea ce trebuie – cercetările o dovedesc.

Citeste si...
Poate soțul și soția să doarmă în camere separate: explicația psihologului

Oferiți o pauză creierului dvs

6 Moduri de a-ți îmbunătăți memoria demonstrate de știință
6 Moduri de a-ți îmbunătăți memoria demonstrate de știință 6

Dormiți suficient, mențineți o rutină de somn și de veghe – și veți observa că memoria dvs. va deveni mai ascuțită. Asta au arătat un studiu publicat în Neurobiology of Learning and Memory și un studiu din 2016 publicat în revista Cortex.

În primul experiment, cercetătorii de la Departamentul de Somn și Tulburări Circadiane de la Brigham and Women’s Hospital, SUA, au descoperit că persoanele care au dormit cel puțin opt ore pe timp de noapte după ce au memorat informații noi și le-au reținut mai bine dimineața decât cele care au dormit mai puțin.

Iar psihologul Nicolas Dumais de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, a constatat că o noapte întreagă de somn nu numai că îmbunătățește memoria, dar vă permite și să recuperați informații uitate din ea.

Astfel, studiul lui Nicolas Dumais a demonstrat cum informațiile pe care participanții la experiment le uitaseră după 12 ore de veghe, le deveneau din nou disponibile după o noapte întreagă de somn – cel puțin 8 ore. Potrivit cercetătorului, somnul dublează șansele de a-și aminti ceea ce a fost uitat anterior.

Totul constă în faptul că, în timpul somnului, o persoană repetă informațiile pe care le consideră importante, explică psihologul. Omul de știință sugerează că acest lucru se datorează activității hipocampusului – o secțiune a creierului, care îndeplinește funcția de memorie pe termen scurt și este implicată în mecanismele de tranziție a memoriei pe termen scurt în memoria pe termen lung.

Fapt

Ambele studii susțin vechea recomandare adresată studenților de a dormi bine înainte de un examen, în loc să stea până dimineața pentru a studia notițele.

Citeste si...
Impactul stresului asupra sănătății

Alegeți momentul potrivit

Momentul în care informația este cel mai bine memorată contează și el. Astfel, un studiu realizat de oamenii de știință de la Departamentul de Biologie Celulară și Neuroștiință de la Universitatea California din Riverside a dat rezultate interesante. Se pare că cel mai bun moment pentru a memora este seara.

Faptul este că noaptea, în faza profundă a somnului, creierul transferă informațiile memorate seara din memoria pe termen scurt în memoria pe termen lung. Prin urmare, dimineața, pe un cap proaspăt, vă veți aminti tot ceea ce ați memorat seara.

Interesant este că și somnul din timpul zilei funcționează – un studiu din 2016 arată acest lucru. Acesta a arătat că un pui de somn scurt după-amiaza – între 40 și 60 de minute – imediat după ce ați memorat va ajuta ca informația să se fixeze mai repede în memorie.

organicsfood.ro

Fiți activi

6 Moduri de a-ți îmbunătăți memoria demonstrate de știință
6 Moduri de a-ți îmbunătăți memoria demonstrate de știință 7

Activitatea fizică este la fel de importantă pentru creier ca și un somn adecvat. De exemplu, oamenii de știință de la Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour (Olanda) și de la Centre for Cognitive and Neural Systems de la Universitatea din Edinburgh (Scoția) au realizat un studiu comun care a confirmat că o activitate fizică moderată poate îmbunătăți memoria. De exemplu, cei care au făcut exerciții fizice la 4 ore după ce au memorat informații au avut performanțe mult mai bune decât cei care nu au făcut exerciții fizice.

Autorii studiului au sugerat că sportul stimulează producția de noradrenalină și dopamină – neurotransmițători care cresc activitatea hipocampusului. Iar cercetătorii nu singularizează unul sau altul dintre tipurile de sport – orice activitate este utilă.

Citeste si...
Cele mai emoționante citate despre tată - sursa puterii noastre de a trăi

Dar oamenii de știință de la Institutul Național de Îmbătrânire din SUA din Baltimore, dimpotrivă, subliniază că sunt exercițiile aerobice – de exemplu, alergarea pe distanțe lungi într-un ritm mediu, înotul, mersul pe eliptică – îmbunătățesc memoria. Ei atribuie acest lucru faptului că exercițiile aerobice stimulează producția de proteină catepsină B, care joacă un rol important în realizarea conexiunilor interneuronale în hipocampus.

Important!

Specialiștii acestui institut remarcă faptul că, odată cu vârsta, creierul începe să-și piardă abilitățile pe care le avea înainte – și inclusiv memoria se deteriorează. Dar există obiceiuri care accelerează acest proces: lipsa somnului, a alcoolului și lipsa vitaminelor din organism din cauza unei diete dezechilibrate.

Folosiți creionul și hârtia

6 Moduri de a-ți îmbunătăți memoria demonstrate de știință
6 Moduri de a-ți îmbunătăți memoria demonstrate de știință 8

Din cauza abundenței de gadgeturi, mulți dintre noi au ajuns să fie înțărcați de scrisul de mână. Între timp, scrierea “pe stil vechi”, așa cum arată cercetările, angajează o zonă specială a creierului care filtrează informațiile străine. Prin urmare, atunci când scriem pe hârtie, creierul se concentrează mai bine asupra a ceea ce scriem și își amintește mai repede.

O persoană care exersează în mod regulat scrisul de mână are o imaginație mai vie, o minte “vie”, o memorie bună. Și cel mai important – reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer. Acest lucru a fost demonstrat de studiile efectuate de oamenii de știință în 2017 și 2020.

Repetați

6 Moduri de a-ți îmbunătăți memoria demonstrate de știință
6 Moduri de a-ți îmbunătăți memoria demonstrate de știință 9

Cunoaștem cu toții proverbul “Repetiția este mama învățării”. Și nu este doar înțelepciune populară, ci un fapt dovedit științific. Cercetătorii de la Școala de Psihologie de la Universitatea din Sussex și de la Institutul de Neuroștiințe Cognitive de la University College din Londra explică faptul că repetarea activă îmbunătățește consolidarea memoriei.

Citeste si...
Cum ne îmbunătățește alergarea creierul? Top 6 efecte benefice

Studiul lor din 2015 a constatat că repetiția activă, prin care o persoană reia informațiile în minte, accelerează semnificativ procesul de transfer al informațiilor din memoria pe termen scurt în memoria pe termen lung.

Auzim adesea că funcția cognitivă scade odată cu vârsta. Dar există o serie de modalități dovedite științific pentru a îmbunătăți funcția creierului și a ne ajuta să ne menținem o minte sănătoasă și o memorie solidă la orice vârstă.

Bibliografie Referințe:

Echipa OrganicsHealth folosește numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a susține informatiile din articolele noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm informatiile și menținem conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.

Articole similare:

Sportul la locul de muncă crește performanța și energia angajaților. Beneficii și strategii
Impactul stresului asupra sănătății

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health