Părul cărunt la bătrânețe este natural, dar poate fi surprinzător și frustrant dacă apare prematur. Se pare că părul cărunt prematur poate fi combătut cu o dietă sănătoasă.
În timp ce genetica joacă un rol esențial în creșterea, sănătatea și aspectul părului, părul, ca și pielea, este o reflectare a nutriției noastre. Se știe, de exemplu, că malnutriția duce la căderea părului. De asemenea, se știe acum că un consum constant de anumite alimente poate fi motivul pentru care părul nostru devine grizonant mai devreme.
Părul are nevoie de vitamine, minerale și proteine pentru o creștere sănătoasă și un aspect atractiv. Dacă aveți o dietă echilibrată și sunteți norocoși cu genele dumneavoastră, părul dumneavoastră va arăta frumos și sănătos pentru o perioadă lungă de timp. Cu toate acestea, unele alimente pot interfera cu absorbția nutrienților sau pot avea un impact negativ direct asupra procesului de îmbătrânire a părului tău.
Aceste alimente cauzează apariția prematură a părului cărunt
1. Zahărul rafinat
Zahărul interferează cu absorbția vitaminelor și a altor substanțe nutritive, așa că afectează indirect și sănătatea părului. Vitamina E, care este atât de importantă pentru păr, este limitată în funcțiile sale de zahăr; acțiunea sa este blocată atunci când mâncăm multe dulciuri. Prin urmare, pe lângă un aport adecvat de nutrienți și vitamine, trebuie să vă asigurați că aportul de zahăr nu depășește limitele acceptabile.
Vă rugăm să rețineți din nou că este vorba despre zahăr rafinat. Dulciurile naturale, cum ar fi curmalele sau mierea, nu au acest efect.
2. Coloranți artificiali
În plus față de ceea ce s-a spus despre zahăr, se vor folosi coloranți alimentari. Coloranții artificiali, precum și conservanții și alți aditivi alimentari coloranți deteriorează structura părului. Prin urmare, este mai bine să evitați produsele viu colorate, cum ar fi cele care se găsesc adesea la raionul de dulciuri.
Dacă produsul, în opinia dumneavoastră, este colorat în mod nenatural, nu-l cumpărați.
3. Potentiatorii de aromă, cum ar fi glutamatul
Intensificatorii de gust nu numai că provoacă o senzație crescută de foame și pot duce la excesul de greutate, dar perturbă și metabolismul. Acest lucru afectează în mod negativ procesul natural de îmbătrânire – pielea devine mai devreme ridată, părul începe să devină gri mai repede.
Mâncarea preparată în casă va fi întotdeauna cea mai bună alegere – este mult mai sănătos să vă creați propria dietă individuală din produse dovedite și sănătoase decât să cumpărați mâncăruri instant gata preparate.
4. Proteinele de origine animală
Proteinele, așa cum am menționat mai sus, sunt foarte importante pentru sănătate – inclusiv pentru păr. Cu toate acestea, trebuie să știți că organismul digeră proteinele în mod inegal – unele sunt absorbite mai repede, altele mai încet, unele mai bine, altele mai rău.
A mânca prea multe alimente cu proteine animale la un moment dat nu este foarte sănătos. Atunci când se digeră o cantitate mare de proteine animale, se formează amoniac – o substanță care, la rândul ei, se transformă în uree. Excesul de acid uric este dăunător în multe feluri, inclusiv afectează negativ sănătatea părului.
Mențineți consumul de carne și pește în limite normale și completați-vă necesarul de proteine cu proteine de origine vegetală, care sunt ușor digerabile și se găsesc în cantități ideale în leguminoase.
Părul tău a început să încărunțească mai devreme? Care crezi că a fost motivul în cazul tău – predispoziție genetică sau stil de viață?
Link-uri web care discută despre produsele care provoacă încărunțirea prematură:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6290285/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/320288
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6369637/
- https://www.webmd.com/beauty/features/abcs-premature-graying
- https://www.health.com/mind-body/what-going-gray-early-can-tell-you-about-your-health
- https://news.harvard.edu/gazette/story/2020/01/new-findings-suggest-how-stress-may-trigger-gray-hair/