18.6 C
București

Adevarul despre heringul sarat: Este sanatos sau un pericol ascuns?

Date:

Share post:

Proteine complete si usor de digerat, o serie de vitamine, minerale si cele mai dorite grasimi pentru sanatate. Toate acestea sunt continute in cantitati mari in hering. Este heringul unul dintre cele mai sanatoase alimente? Și poate toata lumea sa manance hering murat si sarat?

Heringul – valoarea nutritiva depinde de metoda de gatit

Heringul proaspat este cea mai sigura optiune pentru acest peste. Heringul proaspat este bogat in nutrienti, cu accent pe proteine complete si usor digerabile, vitamine liposolubile (A, D, E si K), fier, zinc, iod si cel mai dorit tip de grasime, acizii grasi esentiali, cu accent pe Omega-3.

Heringul este una dintre acele specii de peste care nu acumuleaza mercur si metale grele. Aceasta este o alegere excelenta pentru persoanele carora le pasa de o alimentatie corecta.

Adevarul despre heringul sarat: Este sanatos sau un pericol ascuns?
Adevărul despre heringul sărat: Este sănătos sau un pericol ascuns? 5

Heringul si continutul sau de sare

Conservele de hering disponibile pe piata au un continut semnificativ de sodiu, o reflectie a dietei contemporane bogate in alimente supra-procesate, care adesea contin cantitati excesive de sare.

In domeniul alimentar, sarea nu este folosita doar pentru a potenta aroma, ci si ca un conservant eficient si accesibil. Surprinzator, o regasim inclusiv in produse dulci, precum cele de cofetarie si in multe alte alimente la care nu ne-am astepta. In contextul heringului, importanta sarii este si mai accentuata.

Totusi, consumul excesiv de sare poate accentua riscul de hipertensiune arteriala si alte afectiuni cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza. O dieta bogata in sare poate reprezenta o provocare nu doar pentru inima, dar si pentru rinichi.

Heringul sarat cumparat din magazin nu ar trebui sa fie inclus in meniul celor care sufera de hipertensiune, ateroscleroza si alte boli cardiace, precum si al persoanelor care au suferit un infarct miocardic si/sau un accident vascular cerebral.

Citeste si...
Mersul desculț: de ce este benefic?
Adevarul despre heringul sarat: Este sanatos sau un pericol ascuns?
Adevărul despre heringul sărat: Este sănătos sau un pericol ascuns? 6

Atunci cand doriti sa cumparati hering, este recomandat sa alegeti varianta proaspata, astfel incat sa aveti control asupra sararii si sa evitati introducerea de conservanti neesentiali. Heringul marinat din magazine poate prezenta variatii notabile in compozitia sa nutritiva. Prin urmare, este vital sa examinati cu atentie eticheta produsului pentru a preintampina eventuale neajunsuri.

De multe ori suntem atrasi de produsele care se prezinta ca fiind de calitate superioara, insa exista pericolul de a cumpara hering imbogatit cu numerosi aditivi si coloranti. Desi majoritatea producatorilor respecta normele legale, multe dintre conservele si marinatele din piata includ aditivi chimici.

Este esential sa constientizam: conservantii si colorantii chimici nu aduc beneficii sanatatii noastre. Ei sunt adaugati in principal pentru a intensifica caracteristicile senzoriale ale produsului si pentru a-i prelungi durata de pastrare.

Adevarul despre heringul sarat: Este sanatos sau un pericol ascuns?
Adevărul despre heringul sărat: Este sănătos sau un pericol ascuns? 7

Alergie la hering?

Heringul, alaturi de alte fructe de mare, poate declansa reactii alergice. Este esential ca persoanele cu antecedente de alergii, fie ele alimentare, precum la creveti, fie inhalatorii, sa acorde o atentie sporita consumului acestuia. Este bine cunoscut faptul ca alergenii pot prezenta similitudini intre ei.

Simptomele obisnuite ale alergiei la hering includ umflaturi la nivelul corpului si organelor interne, precum si manifestari cutanate – in mod frecvent, eruptii, roseata si mancarimi. Daca observati astfel de simptome, este recomandat sa opriti consumul de hering. Este important de mentionat ca alergiile pot aparea chiar si la persoanele care, anterior, au consumat hering fara a avea vreo reactie adversa.

Cu ce alimente nu este recomandat sa combini heringul?

Heringul reprezinta o sursa bogata de proteine, macroelemente esentiale pentru constructia celulara in organism. Desi proteinele sunt vitale pentru sanatate, este esential sa nu depasim doza zilnica recomandata.

Citeste si...
Topinambur (napul porcesc) - Beneficii și utilizări în bucătărie

Alimentele bogate in proteine pot fi mai dificil de digerat si tind sa ramana mai mult timp in sistemul digestiv. Persoanele cu un sistem digestiv sensibil ar trebui sa tina cont de acest aspect. Disconfortul gastric poate umbri placerea consumului unor preparate apetisante.

Din perspectiva unei alimentatii echilibrate, evitati combinarea heringului cu branza, carnati sau carne rosie. Totodata, nu este indicat sa-l serviti alaturi de caviar sau sa-l consumati simultan cu alti pesti.

organicsfood.ro
Adevarul despre heringul sarat: Este sanatos sau un pericol ascuns?
Adevărul despre heringul sărat: Este sănătos sau un pericol ascuns? 8

Cu ce se poate manca heringul?

Multi dintre noi alegem sa degustam heringul alaturi de cartofi fierti si ceapa sau diverse verdeturi. Cu toate ca ceapa si lamaia accentueaza minunat aroma acestui peste, exista si alte variante rafinate de a-l servi. Daca doriti sa integrati heringul in meniul cinei, reevaluati combinatia cu amidonul si orientati-va spre o salata de legume proaspete sau legume usor inabusite. Ideal ar fi sa limitati adaugarea de sare in preparate.

Va place heringul? Impartasiti, sub ce forma si cu ce il mancati?

Surse:

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Cele 3 faze ale dietei South Beach pentru pierderea in greutate

Dezvoltată cu intenția de a ajuta la pierderea în greutate și în același timp de a îmbunătăți sănătatea,...

Rolul potasiului pentru creier si a inima: de ce acesta este atat de important

Potasiul joacă un rol vital în funcționarea inimii și a creierului. De la transmiterea impulsurilor nervoase până la menținerea ritmului cardiac, acest mineral esențial susține sănătatea organismului. Echilibrul potasiului este crucial, deoarece nivelele scăzute sau ridicate pot avea efecte grave asupra sănătății. Informează-te despre importanța potasiului în alimentație și cum să îl menții la nivele optime.

7 Beneficii pentru sanatate daca renunti la carne

Renunțarea la carne oferă beneficii uluitoare pentru sănătate, de la protecția împotriva bolilor grave la combaterea efectelor COVID-19. Descoperă modul în care alimentația pe bază de plante câștigă teren și de ce este momentul perfect pentru o schimbare alimentară.

Beneficiile cafelei instant: Tot ce trebuie sa stii!

Contrar credințelor populare, cafeaua instant poate fi un aliat pentru sănătatea ta. De laprotecția cardiovasculare la îmbunătățirea nivelului de glucoză, descoperă cum aceasta cafea simplă și rapidă poate avea un impact pozitiv asupra sănătății tale.

Beneficiile untului de migdale pentru sanatate: De ce sa il incluzi in dieta ta

Untul de migdale, o delicatesă cu beneficii uimitoare pentru sănătate. Bogat în grăsimi sănătoase, proteine, fibre și vitamine, te ajută să îți menții o inimă sănătoasă, să gestionezi glicemia și să te bucuri de o digestie ușoară. Descoperă cum poți include untul de migdale în dieta ta zilnică pentru a te bucura de un stil de viață echilibrat!

Cum poti renunta la prajit si ce metode alternative de gatit poti folosi

Metode alternative de gătit, beneficii pentru sănătate și pași pentru a renunța la prăjit. O cale spre o dietă echilibrată și o viață mai sănătoasă te așteaptă în acest articol detaliat.

15 Alimente care pot provoca balonare si crampe

Baloane și crampe? Poate fi din cauza acestor alimente surprinzătoare. Află de ce și cum să le eviți pentru o digestie mai sănătoasă.

Renuntarea la zahar: sfaturi esentiale si trucuri pentru o viata mai sanatoasa

Renunțați la zahăr cu aceste 10 sfaturi dovedite. De la gătirea propriilor preparate la alegerea fructelor cu conținut scăzut de fructoză, descoperă cum să faci tranziția către o alimentație conștientă și sănătoasă.