Verdețurile sunt importante în majoritatea bucătăriilor naționale din lume. Chiar și dincolo de Cercul Arctic, plantele verzi sunt adăugate în mâncăruri, încercând să le pregătească pentru iarnă. Toată lumea știe că astfel de daruri ale naturii sunt foarte utile și, prin urmare, ar trebui să fie pe masă în fiecare zi. Rămâne să aflăm care dintre ele sunt cele mai valoroase pentru sănătate?
Pătrunjel
Mulți oameni nu iau în serios pătrunjelul ca aliment, mai degrabă ca decorare a mâncărurilor. Și totuși, are o mulțime de beneficii.
Cifrele sunt impresionante – această plantă are de 2,5 ori mai multă vitamina C decât o lămâie. Doar 10 g de pătrunjel asigură o doză zilnică de vitamina K, importantă pentru inimă. Pătrunjelul conține fibre care stimulează activitatea tractului gastrointestinal. În plus, frunzele conțin acid folic, care previne dezvoltarea malformațiilor sistemului nervos la făt, așa că femeile însărcinate ar trebui să acorde atenție și acestei verdețuri.
Dar, sub formă de decoctări concentrate, infuzii, sucuri și uleiuri, pătrunjelul poate fi periculos. În Rusia, infuziile și decocturile din ea erau folosite ca abortiv, însă erau folosite extern. Dar un buchet de verdeață într-o salată cu siguranță nu va face rău!
Unii vindecători populari sfătuiesc să se ia sucuri, decocturi, infuzii de pătrunjel pentru a elimina pietrele din vezica biliară și rinichi. De fapt, efectul este opus. Astfel de sucuri și infuzii conțin oxalați – săruri și esteri ai acidului oxalic, care, dimpotrivă, duc la creșterea pietrelor în rinichi și vezica biliară. Medicii nu favorizează automedicația cu pătrunjel, dar sunt în curs de desfășurare cercetări care ar putea duce la includerea pătrunjelului în preparatele medicale pentru tratamentul urolitiazei.
Unii susținători ai medicinei populare susțin, de asemenea, că pătrunjelul tratează cancerul mai bine decât medicamentele tradiționale. Dar studiile științifice nu susțin acest fapt. Cu toate acestea, un grup de oameni de știință ruși au izolat componente din semințele de mărar și pătrunjel, din care au sintetizat substanțe care și-au demonstrat activitatea în lupta împotriva tumorilor. Anterior, oamenii de știință japonezi le-au găsit în plante tropicale. Acum, dezvoltarea este testată pe șobolani și pe embrioni de arici de mare – vorbim despre viitoarele medicamente pentru tratarea cancerului.
De fapt, nu trebuie să așteptați minuni de la pătrunjel și să îl luați ca pe un panaceu, este mai bine să îl adăugați doar în dieta dumneavoastră.
Verdețurile de seră care cresc pe hidroponie, în compoziția de vitamine și minerale nu este inferior pătrunjelului din pat. Partea bună este că în el nu există pesticide și agenți patogeni, tipice pentru verdețurile cultivate în câmp deschis. Spălați, desigur, un astfel de pătrunjel este încă necesar, dar fără fanatism, spre deosebire de verdețurile de vară.
Foarte utile și rădăcinile de pătrunjel, similare în gust cu morcovii și țelina. Se adaugă la salate, supe, supe, tocănițe, piure de cartofi, coapte, fierte, fierte și prăjite. Un punct important – rădăcinile de pătrunjel au o mulțime de micronutrienți și foarte puțin amidon, spre deosebire de cartofi și alte legume cu amidon.
Spanac
Principalul său avantaj este prezența în compoziția sa a antioxidanților, care pot fi numiți protectorii și medicii noștri interiori. Oamenii de știință coreeni au publicat un studiu potrivit căruia extractul de spanac a avut rezultate bune în experimentele pe șobolani.
Dar spanacul are o problemă – aroma sa. Nu este nimic neplăcut la el, desigur – multora chiar le place. Dar este, așa cum se spune, pentru amatori. Lăstarii tineri și fragezi sunt buni într-o salată, iar frunzele mai mature se toacă și se prăjesc cu condimente, deoarece au o aromă mai intensă. Spanacul poate fi adăugat și în sosuri – în ele se observă mai puțin, mai ales dacă se toacă frunzele în blender.
Planta conține foarte mult acid folic, esențial pentru femeile însărcinate, care nu numai că reduce riscul de malformații congenitale la făt, dar crește și nivelul hemoglobinei.
Spanacul este un excelent stimulent al activității mentale, deoarece acidul folic activează metabolismul în celulele nervoase, iar magneziul și fosforul sporesc efectul. Aceasta este probabil baza proprietății antidepresive a spanacului, care este studiată de cercetătorii din Coreea de Sud. Spanacul este bun și pentru vedere, deoarece carotenoizii pe care îi conține protejează retina de lumina ultravioletă și ameliorează oboseala ochilor.
Cu cât tratamentul termic este mai puțin intens, cu atât spanacul are mai multe beneficii, dar sub formă de tocăniță și fiert are mai puțini oxalați. Dar cum, deși într-o doză minimă, aceste săruri sunt totuși prezente, în artrită și urolitiază, spanacul este bine să fie exclus din alimentație.
Mărar
Cea mai caracteristică aromă a bucătăriei rusești, mulți străini consideră gustul de mărar. Probabil că nu întâmplător, deoarece această plantă este perfect combinată cu cartofi tineri, castraveți proaspeți, roșii, ridichi, ceapă verde și ulei de floarea-soarelui cu aromă de semințe. Cu toate acestea, mulți oameni presară cu generozitate mărar pe orice mâncare, chiar și pe pizza, și decorează cu el toate felurile de mâncare de pe masă.
Unii turiști străini consideră că este o exagerare să adaugi mărar la orice, deoarece această plantă parfumată, în opinia lor, umbrește aroma altor ingrediente. Cu toate acestea, în bucătăria din Europa de Vest, mărarul nu este deloc foarte popular. Bucătarii din alte țări care lucrează în Rusia au o opinie similară. De exemplu, bucătarii japonezi notează că mărarul este ideal pentru okroshka pe bază de kvass, dar este cu siguranță inutil în sushi și sashimi.
Medicii sunt siguri că dragostea rușilor pentru mărar este valoroasă, deoarece are multe beneficii – vitamina C, mangan, care sprijină funcționarea normală a creierului, a sistemului nervos și a metabolismului zahărului și al grăsimilor. De asemenea, are calciu, cupru, magneziu, potasiu, riboflavină și zinc.
Mărarul este bun pentru sistemul cardiovascular, ajută la ameliorarea diabetului și întărește oasele.
Și mai există și credința că mărarul crește producția de lapte matern, dar asta e doar o presupunere. Cel puțin de la includerea acestei plante în dieta de rău cu siguranță nu va fi!
Gurmanzii de mărar fac martini cu mărar murat și înghețată de mărar. Fără semințe de mărar este imposibil de imaginat și pregătirile de casă pentru iarnă. Și cât de gustoase sunt băuturile cu mărar: cocktail de kefir de vară, sucuri de legume și smoothie-uri! Rușii cred că nu există prea mult mărar – poate că așa stau lucrurile?
Mentă
În multe tradiții culinare naționale, menta este un condiment la fel de mult ca și boabele de piper pe care le avem noi. Sosul de mentă și jeleul de mentă sunt populare în bucătăria britanică și americană, în India menta este folosită pentru a aromatiza curry și alte feluri de mâncare, iar în bucătăria din Orientul Mijlociu este adăugată la mâncărurile cu miel. În Africa de Nord și în unele țări arabe, ceaiul de mentă este delicios. În plus, frunzele acestei plante aromatice sunt adăugate la băuturi alcoolice, decorate cu ele în cocktailuri și deserturi.
Se pare că există multe soiuri de mentă care pot fi cultivate în climatul rusesc. În plus, toate pot fi folosite în bucătărie. Menta de lavandă este potrivită pentru înghețată și băuturi. Menta cu ghimbir pentru ceaiul de încălzire, menta portocalie și menta cu ciocolată pentru deserturi. Menta cu nume frumos de căprioară, care seamănă cu rozmarinul, și menta corsicană, care seamănă cu cimbrul, sunt folosite în salate și mâncăruri calde.
Există, de asemenea, multe varietăți de mentă, dar toate au în comun o concentrație mare de mentol, motiv pentru care planta pare să ardă. Menta israeliană, care se vinde în supermarketuri, are o aromă echilibrată de mentol, care ne este mai familiară.
Menta calmează sistemul nervos, așa că este bine să o preparați și să o beți înainte de culcare. De asemenea, puteți pune frunze uscate de mentă în pungi de pânză sub pernă. Unele persoane slăbesc cu ajutorul mentei, deoarece inhalarea aromei sale reduce foamea, iar guma de mentă după masă îmbunătățește digestia și reduce dorința de a mânca desert.
În plus, un studiu a constatat că inhalarea aromei de mentă înainte de o competiție a îmbunătățit rezistența sportivilor – aceștia au alergat mai repede, au sărit mai sus și au putut face mai multe flotări.
Toată lumea știe că bomboanele cu mentă împrospătează respirația și chiar ameliorează durerile de gât. Datorită proprietății răcoritoare a mentolului, menta este adesea adăugată la analgezice. Dar să nu credeți că menta are vreun efect terapeutic – doar mentolul “păcălește” receptorii de frig, iar aceștia trimit aceleași semnale către creier, ca atunci când sunt expuși la temperaturi scăzute. Cu alte cuvinte, menta este un substitut pentru gheață în unele cazuri, dar nu ar trebui să fie considerată un leac.
Unele studii științifice efectuate pe animale arată că menta ajută la ameliorarea umflăturilor în cazul alergiilor. Acest lucru se datorează faptului că mentolul, odată ajuns pe piele, îngustează vasele de suprafață și le dilată pe cele interne. Cu toate acestea, medicii nu recomandă să faceți experimente în acest sens, deoarece subiectul nu este încă suficient de studiat și puteți avea o reacție alergică – rinită, conjunctivită, urticarie sau astm bronșic.
Se crede că menta scapă de gaze, dacă e să dăm crezare experimentelor științifice. Dar, în cadrul experimentelor, oamenii au băut capsule speciale cu ulei de mentă, nu doar frunze mestecate. De aceea, nu ar trebui să vă puneți speranțe în mentă pentru a scăpa de flatulență. De asemenea, oamenii de știință sugerează că menta ajută la ameliorarea durerilor abdominale la copii, dar este prea devreme pentru a trage concluzii.
În Rusia, menta era adăugată la kvass, sbiten și scuturi acrișoare. Acum este preparată în principal în ceai cu alte plante, în compoturi de arome, deserturi și preparate de casă. Frunzele de mentă sunt, de asemenea, folosite în produse de patiserie, sosuri și condimente, inclusiv în ierburi provensale. Dar nu toată lumea știe că menta merge bine cu legumele, legumele, carnea și peștele. Cu toate acestea, experții culinari sfătuiesc să luați mentă ananas pentru pește – are o aromă mai subtilă care nu va domina mirosul de pește.
Ruccola
Verdețurile cu o aromă picantă foarte neobișnuită sunt foarte populare în Marea Mediterană(și, bineînțeles, în dieta mediteraneană) – se adaugă la salate, preparate din carne și pește, pizza și sosuri pentru paste. Adesea, rucola înlocuiește busuiocul în sosul pesto. Această plantă este fiartă, înăbușită, coaptă, coaptă – adaugă o aromă interesantă oricărui fel de mâncare.
Rucola este un pic picantă datorită conținutului de uleiuri de muștar, care, de altfel, se găsesc și în ridichi. Prin urmare, cei care au un stomac foarte sensibil și, de asemenea, au o predispoziție la ulcer și gastrită, ar trebui să fie atenți cu această verdeață.
Și acum despre beneficii. Ruccola este bogată în vitaminele C, A, K, potasiu, calciu, acid folic și fibre, necesare pentru formarea unei microflore intestinale corespunzătoare. În aceste verdețuri s-a concentrat o cantitate uriașă de antioxidanți polifenoli, care protejează împotriva îmbătrânirii premature, a cancerului, a problemelor cu creierul, inima și vasele de sânge.
Este dificil să alegeți cele mai bune verdețuri pentru sănătate – fiecare plantă are propriile beneficii și este recomandabil să includeți toate plantele în dietă, amestecându-le în salate. În același timp, nu uitați de pansamente, pentru că multe verdețuri sunt plictisitoare de mâncat dacă nu sunt asezonate cu sosuri interesante. Fără ele, după câteva zile s-ar putea să renunțați cu totul la rucola și spanac. Așadar, experimentați: adăugați în uleiul de măsline puțină miere sau sos de soia, suc de lămâie și de portocale, condimente și ierburi uscate. Oamenii de știință spun că salatele verzi vă îmbunătățesc nu numai sănătatea, ci și starea de spirit, așa că încercați să mâncați verde în fiecare zi!
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.