Dieta corectă pentru ameliorarea disconfortului abdominal, greață și durere în pancreatita cronică: ce ar trebui exclus din dietă?
Pe lângă producerea de insulină, pe care organismul o folosește pentru a regla nivelul de zahăr din sânge, un pancreas sănătos produce enzime care ajută la digerarea alimentelor pe care o persoană le mănâncă. Dacă pancreasul se inflamează, apare pancreatita și producția de enzime are de suferit, sunt necesare ajustări ale dietei și tratament.
Dieta selectată individual în pancreatita cronică ține cont de toate caracteristicile patologiei, reducând volumul de alimente grase și evidențiind alimentele bogate în nutrienți, în special – conținutul de proteine.
Dieta în pancreatita cronică: durata
În cazul pancreatitei acute, modificările dietetice pot fi temporare, dar dacă procesul este cronic, este necesară o schimbare dietetică pe termen lung. Aceasta ajută la gestionarea simptomelor și la prevenirea atacurilor, precum și la asigurarea furnizării tuturor nutrienților esențiali, indiferent de starea pacientului.
Aproximativ 15% dintre persoanele care au un atac de pancreatită acută vor avea un episod recurent al bolii. Pancreatita cronică apare la 5% dintre persoane și este adesea rezultatul unui proces acut netratat. Tocmai aceste persoane au nevoie de o dietă pentru pancreatita cronică, selectată împreună cu un specialist, astfel încât să acopere toate nevoile organismului.
Cauzele pancreatitei: rolul alimentației
Cea mai frecventă cauză a pancreatitei cronice este abuzul de alcool, care reprezintă aproximativ 80% din cazuri. O dietă irațională joacă, de asemenea, un rol semnificativ. Deși mâncarea nesănătoasă nu provoacă direct pancreatita, aceasta poate contribui la formarea de calculi biliari și la creșterea nivelului de lipide plasmatice.
Problemele de absorbție a vezicii biliare și a lipidelor, tulburările metabolice și apariția colecistitei pot duce la afectarea pancreasului.
În consecință, o dietă pentru pancreatită care să elimine alimentele periculoase poate ajuta la gestionarea simptomelor și la prevenirea atacurilor viitoare la cei care suferă de inflamație pancreatică.

Care sunt beneficiile unei diete pentru pancreatită?
Beneficiile dietoterapiei merg dincolo de simpla senzație de bine. O dietă pentru pancreatită ajută la susținerea unui organ care deja funcționează ineficient și nu secretă în mod regulat enzime digestive.
În plus, o alimentație adecvată încetinește schimbările în structura glandei și inhibă distrugerea celulelor beta, care secretă insulină pentru a regla nivelul de zahăr din sânge. În cazul în care pancreasul este înlocuit progresiv de țesut conjunctiv, este posibilă și apariția diabetului zaharat.
Principalul punct al dietei în pancreatita cronică este restricția de grăsimi. Cu cât este consumată mai puțin de către pacient, cu atât mai puțină sarcină asupra pancreasului, care, din cauza prezenței leziunilor cronice, este deja dificil de digerat grăsimile. Un studiu din 2013 publicat în Journal of Clinical Nutrition a constatat că pacienții de sex masculin cu pancreatită care au consumat alimente bogate în grăsimi au fost mai predispuși la dureri abdominale.
De asemenea, era mai probabil ca aceștia să fie diagnosticați cu pancreatită cronică la o vârstă mai tânără. S-a demonstrat că pacienții cu pancreatită cronică severă se descurcă mai bine cu o dietă foarte săracă în grăsimi. Dacă este vorba de un caz mai ușor de pancreatită, persoana poate tolera, de obicei, grăsimile alimentare (mai ales dacă ia enzime digestive la mese).

Ce este important atunci când se alege o dietă?
Personalizarea unei diete pentru pancreatită ajută la evitarea malnutriției și la refacerea nutrienților prin alimente bine digerate. Deficiențele de vitamine liposolubile cheie (A, D și E) reprezintă adesea o problemă. Problemele de digestie a grăsimilor creează probleme cu absorbția corectă a acestor nutrienți.
Carențele la una sau mai multe vitamine liposolubile vin cu un set de simptome și riscuri pentru sănătate. De exemplu, deficitul de vitamina A poate cauza probleme cu vederea nocturnă, iar deficitul de vitamina D este asociat cu un risc crescut de osteoporoză (în special după menopauză).
Alimentele interzise în dieta pentru pancreatită
Desigur, pentru fiecare pacient, alimentația este dezvoltată individual, ținând cont de ce substanțe și vitamine lipsesc și care dintre produsele lor preferă o persoană. Cu toate acestea, există câteva recomandări generale care pot fi folosite ca bază pentru o dietă cu pancreatită.
În general, se recomandă să se evite alimentele care:
- Au un conținut ridicat de grăsimi.
- Sunt puternic procesate.
- Conțin mult zahăr.
- Conțin alcool.
Recomandările privind consumul de grăsimi în pancreatită îl limitează la 30-50g pe zi, în funcție de cât de bine este tolerat. Grăsimile rămân o parte importantă a unei diete echilibrate, dar trebuie să îi ajustați aportul în funcție de capacitatea glandei.
Grăsimile animale refractare, pe de altă parte, necesită o solicitare a organului. În cazul în care organismul nu poate procesa în mod adecvat grăsimile alimentare, medicul poate recomanda administrarea de enzime digestive împreună cu respectarea unei diete pentru pancreatită. Aceste enzime sintetice ajută la compensarea deficiențelor enzimatice glandulare. Ele sunt de obicei fabricate sub formă de capsule pe care o persoană le ia la mese.
Cât timp trebuie să se respecte dieta?
Deși o persoană poate reveni treptat la dieta obișnuită atunci când se simte mai bine, consumul anumitor alimente poate provoca o agravare a simptomelor. Dacă o persoană este predispusă la recurențe periodice de pancreatită, schimbarea dietei pe o perioadă lungă de timp poate ajuta la prevenirea simptomelor neplăcute pe termen lung.
De asemenea, o persoană se poate simți mai bine respectând o anumită dietă. Merită să încercați să mâncați de mai multe ori pe zi, în porții mici, în loc de trei mese principale. Dacă sațietatea apare rapid, este de asemenea util să evitați să mâncați și să beți în același timp.
Pacienții se pot simți mai bine dacă evită combinații de anumite alimente sau ingrediente. Senzația după ce mănâncă trebuie evaluată pe o perioadă de timp și trebuie făcute toate modificările necesare ale dietei.
Legături web despre dieta în pancreatita cronică:
- https://pancreasfoundation.org/patient-resources/nutrition-cookbook/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8473599/
- https://healthy.kaiserpermanente.org/health-wellness/health-encyclopedia/he.diet-for-chronic-pancreatitis-care-instructions.abk6873
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3831208/
- https://www.mkuh.nhs.uk/patient-information-leaflet/chronic-pancreatitis-dietary-advice
- https://aspenjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ncp.10379
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.