Pe rafturile magazinelor și farmaciilor, produsele dedicate unei nutriții echilibrate capătă o prezență crescândă. Cu toate acestea, scopul și beneficiile lor nu sunt întotdeauna evidente.
Vă oferim o analiză detaliată a proprietăților semințelor de in și recomandări privind utilizarea lor optimă.
Sursă de vitamine și minerale
Semințele de in conțin:
- fosfor (650 mg/100 g);
- magneziu (350-431 mg/100 g);
- calciu (236-250 mg/100 g);
- potasiu (5600-9200 mg/kg);
- Vitamine B;
- vitamina PP (niacină);
- vitamina E.
Cum se consumă semințele de in
Semințele de in se consumă, de obicei, măcinate grosier, cu mult lichid. Deoarece umflarea semințelor de in ar trebui să aibă loc direct în intestine, nu se recomandă să le înmuiați mai întâi (cu excepția cazurilor de inflamație la nivelul intestinelor).
IMPORTANT! Semințele de in măcinate nu necesită tratament termic. Este indicat să consumați semințele de in imediat după măcinare, din cauza oxidării lor rapide în aer, datorită conținutului ridicat de ulei de in.
Se recomandă amestecarea semințelor de in măcinate cu miere sau gem în proporție de 1:1 înainte de utilizare. De asemenea, este util să adăugați semințele de in în terciuri, salate de legume, să le consumați cu produse lactate fermentate și să le adăugați la produsele de patiserie de casă.
Semințele de in pot fi consumate crude?
În forma lor crudă, semințele nu vor aduce niciun beneficiu: stomacul nostru nu este capabil să digere învelișul dur al semințelor (acestea sunt excretate din organism în întregime). Pentru ca toate substanțele enumerate mai sus să fie absorbite, trebuie să preparați în mod corespunzător mâncăruri din semințe de in.
Beneficiile preparatelor din semințe de in
Semințele de in se potrivesc bine cu produsele lactate și lactate fermentate, cu fructele, legumele, precum și cu alte semințe și cereale. Țineți cont de preferințele dumneavoastră în materie de gust și nu ezitați să experimentați dacă nu aveți probleme de intoleranță la aceste produse.
Terciul de semințe de in este cel mai comun mod de a consuma cereale. Este ușor de preparat: se macină 2-3 linguri de boabe într-o râșniță de cafea, se toarnă într-un pahar de lapte sau apă caldă și se lasă la infuzat timp de 3-5 minute. Poți adăuga în terci miere, fructe de pădure și fructe, după gust.
Avantajul acestui preparat este că nu conține gluten și, în consecință, este recomandat pentru consumul persoanelor cu intoleranță la gluten. În plus, terciul din semințe de in ajută la menținerea unui nivel normal al glicemiei. Acest lucru se întâmplă prin absorbția excesului de glucoză din limfă și sânge. Astfel de proprietăți fac ca acest fel de mâncare să fie util pentru persoanele cu diabet.
Nu toată lumea va dori un decoct de semințe, dar este util pentru otrăvire și boli ale tractului gastro-intestinal. Dacă turnați apă peste semințe peste noapte, se formează așa-numitul mucus de semințe de in, care are un efect învăluitor, calmant și laxativ. Acest lichid este adesea folosit în tratamentul gastritei, colitei și ulcerului peptic.
O râșniță de cafea va ajuta la măcinarea semințelor de in. Pulberea finită poate fi adăugată în cereale, iaurturi, jeleuri, budinci și salate. În această formă, semințele păstrează toate substanțele benefice și vitaminele care sunt ușor de absorbit de organism.
Puteți face deserturi delicioase și sănătoase din făină de semințe de in. Acestea sunt sărace în calorii și sunt ideale pentru cei care își urmăresc silueta.
Rata de consum a semințelor de in
Ca orice alt produs, semințele de in nu trebuie consumate mai mult decât doza zilnică recomandată. Aceasta este egală cu două linguri de produs finit.
Dar dacă nu ați încercat niciodată acest superaliment, începeți să îl explorați cu o linguriță, observați reacția organismului la noul produs și creșteți treptat porția, dacă este necesar. Dacă, din anumite motive, produsul nu vi se potrivește, ar trebui să încetați să îl mai folosiți. Pentru că semințele de in, alături de o mulțime de proprietăți benefice, au și o serie de contraindicații.
Contraindicații
- colecistită
- unele patologii hepatice
- rinichi și calculi biliari
- enterocolită
- intoleranță individuală la produs
- copii cu vârsta sub 5 ani
- sarcină și perioada de alăptare
Link-uri web care discută beneficiile semințelor de in:
- https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-flaxseeds
- https://www.healthline.com/nutrition/foods/flaxseeds
- https://www.webmd.com/diet/features/benefits-of-flaxseed
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/263405
- https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-991/flaxseed
- https://www.health.com/nutrition/flaxseed-benefits
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.