Insulina, un hormon produs de pancreas, joacă un rol important în metabolismul carbohidraților, proteinelor și grăsimilor. Cei mai mulți dintre noi asociază insulina cu diabetul, dar acest hormon peptidic are și alte funcții.
Insulina, printre altele:
- transportă zahărul în celule
- transformă glucoza în grăsimi
- depozitează grăsimile în celulele adipoase
- blochează glucagonul și alți hormoni responsabili de arderea grăsimilor
- stimulează pofta de mâncare
- încetinește metabolismul.
Ce legătură are supraponderabilitatea cu insulina?
Majoritatea nutriționiștilor și a specialiștilor în slăbit nu acordă atenție hormonilor responsabili de metabolism, de pofta de mâncare și de metabolismul grăsimilor. Ei se concentrează pe restricția calorică, exerciții fizice, antrenament, dar de multe ori nu funcționează. De ce?
Pierderea în greutate nu este un proces natural pentru organism. Organismul nu vrea să piardă grăsime, deoarece este împotriva instinctului său de supraviețuire. Creșterea excesivă în greutate este cauzată de tulburări metabolice, iar insulina joacă un rol important aici.
Avem 2 tipuri de hormoni: unii provoacă creșterea în greutate, alții ajută la arderea excesului de greutate. Cea mai mică particulă de insulină care circulă în sânge face ca hormonii de ardere a grăsimilor să se oprească. Ce înseamnă acest lucru?
Dacă mâncăm un fruct, o felie de pâine sau bem suc dacă avem probleme cu insulina, nu vom pierde nici un gram de greutate în următoarele 48 de ore. Adevărul este că orice persoană cu grăsime pe burtă are probleme cu insulina. Putem pierde în greutate doar atunci când nu există insulină în organism și glucagonul este activat. Toate aspectele metabolismului se îmbunătățesc semnificativ în absența insulinei.
Când creștem insulina, ne îngrășăm; când o scădem, slăbim. Insulina împiedică pierderea în greutate, motiv pentru care este numită hormonul obezității. Astfel, dacă dorim să slăbim, trebuie să scădem nivelul de insulină.
Cum putem reduce nivelul de insulină?
- Prin reducerea cantității de carbohidrați și fructoză. Excludem sau limităm pâinea, produsele făinoase, fructele, sucurile, alcoolul etc.
- Dacă nu mai combinăm proteinele cu zahărul. Combinarea proteinelor cu zahărul crește nivelul de insulină mai mult decât dacă le mâncăm singure.
- Dacă renunțăm la proteinele cu conținut scăzut de grăsimi. Carnea slabă, lactatele cu conținut scăzut de grăsimi și alimentele „dietetice” determină o eliberare mai mare de insulină decât alimentele grase.
- Consumul de carbohidrați împreună cu grăsimi.
Grăsimile tind să tamponeze insulina. Creșterea cantității de zahăr din sânge depinde de cantitatea eliberată la un moment dat, principalul lucru este că nu este un proces rapid. O bucată de pâine cu unt bun încetinește eliberarea de insulină. După ce mâncați doar pâine albă sau o chiflă dulce, compușii amidonului sunt instantaneu descompusi de enzimele digestive și transportați în sânge. Lubrifierea pâinii cu grăsime – ulei vegetal sau unt – încetinește semnificativ acest proces.
Evitați MSG, care crește nivelul de insulină cu 200%. Un intensificator de aromă popular adăugat la aproape toate alimentele procesate. Stresul și emoțiile negative afectează, de asemenea, nivelul de insulină. Obezitatea abdominală este stimulată de un hormon de stres secretat de glandele suprarenale. Dar cortizolul nu te îngrașă imediat, ci acționează prin creșterea nivelului de insulină.
Limitați numărul de mese pe care le luați la 3 ori pe zi. Fiecare masă provoacă un vârf de insulină – cu cât mâncăm mai des, cu atât mai mult obosim pancreasul și cu atât mai mare devine nivelul de insulină. Prima masă fără zaharuri și carbohidrați setează insulina pentru întreaga zi.
Rezistența la insulină
Insulina este comutatorul care pune organismul în modul de slăbire. Cu un metabolism adecvat între mese, nivelul de insulină scade, ceea ce duce la eliberarea grăsimilor din celule. Cu toate acestea, dacă concentrația acestui hormon în sânge nu scade, atunci avem de-a face cu rezistența la insulină – prediabetul.
Persoanele cu rezistență la insulină au de 5-7 ori mai multă insulină în sânge decât în mod normal. Doar testarea glicemiei nu este o metodă ideală de diagnosticare în acest sens. Cu un nivel normal al zahărului, putem avea un nivel ridicat de insulină, dar nu toți medicii vorbesc despre acest lucru, iar noi aflăm problema prea târziu, când avem deja diabet. Dacă suspectați că aveți rezistență la insulină, ar trebui să vă verificați nivelul de glucoză și de insulină la post.
Simptomele rezistenței la insulină:
- Obezitate abdominală – în ciuda restricției calorice și a exercițiilor fizice, nu reușiți să slăbiți
- Apetitul excesiv pentru carbohidrați și zahăr
- O dispoziție mai bună, mai puțin stres după o porție de carbohidrați
- Letargie, dorința de a trage un pui de somn după ce ați mâncat
- Probleme de concentrare, de memorie, de confuzie, mai ales atunci când ne este foame
- Deteriorarea vederii după lăsarea întunericului, probleme de vedere
- Chiar și după un prânz copios, organismul poftește la ceva dulce. Celulele sunt încă flămânde pentru că blochează insulina
- Urinare de una sau mai multe ori pe noapte.
Rezistența la insulină duce la diabet, boli de inimă, hipertensiune arterială, ficat gras și boli degenerative.
Cum se reglează insulina?
Teoretic, acest lucru se poate face printr-o dietă sănătoasă, atâta timp cât asigurăm cantitatea potrivită de minerale și vitamine în alimentația noastră.
Legumele și fructele pe care le consumăm trebuie să crească pe un sol humus „viu”, bogat în minerale și microorganisme. Prea puține minerale creează o deficiență în glandele endocrine, slăbind sistemul endocrin. Insulina depinde de acești compuși, inclusiv de potasiu, de care avem nevoie în fiecare zi în cantitate de 4.700 mg.
Este imposibil să slăbești dacă ai probleme digestive. Dacă sistemul nostru digestiv nu funcționează corect, nu vom absorbi alimentele sănătoase, prin urmare vom fi deficitari în nutrienți și minerale, iar organismul va funcționa mai puțin bine.
Prin urmare, haideți mai întâi să restabilim sănătatea, apoi organismul se va autoregla și nu va mai fi nevoie de diete.
Aveți probleme în a pierde în greutate? Sunteți conștienți de problemele de sănătate care vă împiedică să ajungeți la o greutate normală?
Link-uri web care vorbesc despre subiectul „Insulina este un hormon de creștere în greutate. Despre ce nu vorbesc nutriționiștii și medicii”:
- https://www.endocrinewellness.com/hormonal-weight-gain/
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/insulin-and-weight-gain/art-20047836
- https://nutrition4change.com/nutritionist-specialist-hormone-balance/
- https://www.davidborensteinmd.com/hormonal-and-metabolic-weight-gain.html
- https://obgynal.com/hormones-and-weight-gain/
- https://www.360mws.com/blog/understanding-the-connection-between-insulin-and-weight-gain
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.