15.4 C
București

Descopera adevarul despre unt: De ce a disparut din dietele noastre traditionale?

Date:

Share post:

Untul adevarat este un produs sanatos si util, bunicile noastre stiau acest lucru. Dar, in ultimele decenii, tot ce am auzit este ca este daunator pentru sanatate. La inceput s-a recomandat inlocuirea lui cu margarina, apoi s-a “dovedit” ca aceasta este o sursa de grasimi trans, care provoaca boli periculoase. Cand promovarea margarinei a fost oprita, au inceput sa fie recomandate uleiurile vegetale – ulei de rapita, ulei de masline, seminte de in.

Da, uleiul de rapita era util atata timp cat rapita era cultivata in mod natural. Dupa modificarea culturilor si utilizarea pesticidelor daunatoare, si-a pierdut proprietatile sanatoase initiale. Iar uleiul de masline importat din tarile sudice este prea scump, nu toata lumea si-l poate permite.

Dar untul nu este mai rau decat uleiul de masline; utilizarea sa are mult mai multe aspecte pozitive decat negative. 20 la suta din grasimile din unt sunt acizi grasi de lungime scurta si medie. Transformati direct in energie, acestia nu dureaza suficient de mult pentru a avea un impact semnificativ asupra nivelului de grasime din sange.

Descopera adevarul despre unt: De ce a disparut din dietele noastre traditionale?
Descoperă adevărul despre unt: De ce a dispărut din dietele noastre tradiționale? 4

Untul poate creste colesterolul total, dar nu are niciun efect asupra bolilor de inima. De aproximativ din anii 1950, a fost scos din dieta sanatoasa in favoarea margarinei si a grasimilor vegetale. Interesant este ca acest lucru a coincis aproximativ cu cresterea numarului de boli cardiovasculare.

Probabil ca nu este vorba de grasimile in sine. Recomandarile noului sistem de nutritie au jucat un rol important. Tot ceea ce mancasera stramosii nostri timp de secole a inceput brusc sa fie impins la margine. Au inceput sa fie promovate idei si recomandari noi. Și cu cat au inceput sa apara mai multe astfel de recomandari, cu atat mai multi oameni au inceput, din anumite motive, sa sufere si sa se imbolnaveasca.

Citeste si...
Cele mai bune alimente pentru a le mânca dimineața

De ce este untul adevarat sanatos?

Descopera adevarul despre unt: De ce a disparut din dietele noastre traditionale?
Descoperă adevărul despre unt: De ce a dispărut din dietele noastre tradiționale? 5
  • Acesta este cea mai digerabila sursa de vitamina A, care afecteaza functionarea hormonilor tiroidieni, a glandelor suprarenale si a sistemului cardiovascular.
  • Untul nu provoaca obezitate, contrar credintei populare. Acizii grasi cu ardere rapida sunt transformati in energie de catre organism, facandu-ne sa ne simtim satui si reducand apetitul excesiv.
  • Este bogat in antioxidanti, inclusiv in vitaminele A si E, precum si in seleniu, care protejeaza organismul de bolile de inima.
  • Este o sursa de colesterol bun care actioneaza si ca antioxidant, reparand daunele cauzate de radicalii liberi din grasimile rancede, uleiurile vegetale rafinate si grasimile trans. Fara colesterol, acest lucru ar fi imposibil – originea vietii este necesara pentru fiecare celula.
  • Grasimile continute in untul bun nu sunt daunatoare. Dimpotriva, ele sunt valoroase pentru sanatate, o protejeaza si o intaresc.
  • Untul contine acid linoleic conjugat, care este o bariera protectoare impotriva multor boli.
  • Uleiul natural, nepasteurizat, protejeaza impotriva artritei, a cataractei si a intaririi arterelor.
  • Este, de asemenea, o sursa accesibila de iod intr-o forma foarte usor de absorbit, iar iodul este cunoscut ca fiind esential pentru buna functionare a glandei tiroide.
  • Este o sursa de vitamina K si de vitamina D nepretuita, care inlocuieste soarele ascuns in spatele norilor in lunile de iarna ale anului.
  • Favorizeaza buna functionare a tractului digestiv.
Descopera adevarul despre unt: De ce a disparut din dietele noastre traditionale?
Descoperă adevărul despre unt: De ce a dispărut din dietele noastre tradiționale? 6

Trebuie retinut ca cel mai mare beneficiu va veni de la untul procesat neindustrial, obtinut din lapte de vaci hranite cu iarba.

Care va place mai mult – untul sau uleiul vegetal?

Mario Benett
Mario Benetthttps://organicsfood.ro
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Topinambur (napul porcesc) – Beneficii si utilizari in bucatarie

Topinamburul, o legumă valoroasă și versatilă, oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Explorăm compoziția sa nutrițională unică și efectele pozitive asupra organismului.

Cele 3 faze ale dietei South Beach pentru pierderea in greutate

Dezvoltată cu intenția de a ajuta la pierderea în greutate și în același timp de a îmbunătăți sănătatea,...

Hotii de nutrienti: alimente si obiceiuri care ne golesc de vitalitate

Un ghid complet despre cum anumite alimente și obiceiuri zilnice pot interfera cu absorbția nutrienților din corpul tău. Protejează-ți sănătatea și echilibrează-ți dieta.

Beneficiile rozmarinului pentru sanatate si frumusete

Rozmarinul nu este doar o simplă plantă aromatică, ci un aliat de nădejde în menținerea sănătății și frumuseții. Descoperă modul în care rozmarinul combate inflamația, îmbunătățește circulația sanguină și contribuie la un păr și o piele sănătoasă.

Carnea de iepure – Calorii Beneficii nutritionale si pentru sanatate

Carnea de iepure oferă proteine de înaltă calitate și nutrienți esențiali, fiind o alternativă sănătoasă la carnea roșie. Descoperă valoarea nutritivă și beneficiile pentru sănătate pe care carnea de iepure le poate aduce în dieta ta.

Tipuri de Orez: Cum Difera Valoarea Nutritionala

Fiecare varietate de orez vine cu propriile sale beneficii nutriționale. Cunoaște diferențele și alege cel mai potrivit orez pentru stilul tău de viață și nevoile tale nutriționale.

Beneficiile consumului de lamai asupra sanatatii

Lămâile ascund secrete miraculoase pentru pierderea în greutate, protejarea inimii și prevenirea bolilor. Descifrăm împreună tainele acestor fructe minune!

3 Sfaturi simple de la un nutritionist celebru pentru a evita sa te ingrasi toamna

Vrei să eviți kilogramele în plus toamna? Află 3 sfaturi simple date de faimosul nutriționist Michael Mosley pentru a nu te îngrășa când vine frigul. Învață să mănânci corect la masă, să incluzi legume la fiecare masă și să consumi suficiente proteine. Aceste obiceiuri te vor ajuta să rămâi în formă.