12.6 C
București

Ce mananca oamenii la micul dejun in diferite tari

Date:

Share post:

Micul dejun este considerat de nutritionisti ca fiind cea mai importanta masa a zilei. Felul in care incepem ziua ne influenteaza nivelul de energie, capacitatea de concentrare si chiar dispozitia. Cu toate acestea, obiceiurile de mic dejun difera foarte mult in functie de cultura si traditii. Sa vedem ce mananca oamenii la micul dejun in diferite colturi ale lumii.

Micul dejun in Europa

Europa este un continent cu o diversitate culinara imensa, fiecare tara avand propriile sale traditii culinare si obiceiuri alimentare. Sa vedem ce mananca europenii la micul dejun.

Marea Britanie

In Marea Britanie, micul dejun traditional consta din oua prajite, bacon, rosii coapte si fasole alba. Acest tip de mic dejun copios si consistent este numit “full English breakfast”. De asemenea, britanicii mai consuma des la micul dejun si cereale cu lapte sau sandvisuri simple cu unt si gem.

Ceaiul este bautura de baza, in timp ce cafeaua este consumata mai rar la micul dejun. Traditia micului dejun copios este mostenita din perioada Victoriana si este inca populara in randul britanicilor.

Franta

Francezii prefera de obicei un mic dejun simplu si usor. Combinatia clasica este cafea cu croissant – un corn cu unt proaspat si foarte pufos. De asemenea, consuma des paine cu unt si diferite tipuri de gem.

Iaurturile si fructele proaspete sunt si ele populare la micul dejun. Spre deosebire de britanici, francezii beau mai multa cafea si mai putin ceai. Un mic dejun tipic francez este rapid si usor de preparat.

Ce mananca oamenii la micul dejun in diferite tari
Ce mănâncă oamenii la micul dejun în diferite țări 7

Italia

In Italia, micul dejun este de obicei dulce si include o bautura calda. Italianul tipic isi incepe ziua cu cafea tare si biscotti – biscuiti crocanti care se inmoaie in cafea. O alta varianta traditionala este painea prajita cu unt proaspat si gem de fructe.

Citeste si...
Ciorbă de perișoare ca la mama acasă: rețetă pas cu pas

Foarte populare sunt si produsele de patiserie precum brioche (un fel de corn dulce) sau capuccino – cafea cu lapte spumat. Spre deosebire de alte tari europene, micul dejun italian este dulce si aromat.

Germania

Germanii sunt mari amatori de mici dejunuri consistente si hranitoare. O combinatie clasica este painebranza si sunca, care asigura un aport de carbohidrati si proteine.

De asemenea, consuma des oua preparate in diferite moduri, de obicei cu carnati sau bacon. Un alt aliment popular la micul dejun este müsli – cereale din fulgi de ovaz – consumat cu lapte sau iaurt. Ca si britanicii, germanii prefera micul dejun copios.

Spania

In Spania, micul dejun este de obicei dulce sau include preparate sarate. O specialitate traditionala sunt churros – o gogoasa prajita cu zahar pudra si ciocolata calda de baut alaturi. De asemenea, spanioii mai consuma des sandvisuri cu prosciutto, branza si rosii sau paine prajita cu rosii si ulei de masline.

Spre deosebire de alte tari, micul dejun spaniol include adesea si preparate sarate. Este de obicei usor si gustos.

Micul dejun in Asia

In Asia, micul dejun difera foarte mult de la o tara la alta, reflectand diversitatea culturala si culinara a continentului.

China

In China, micul dejun poate include congee – un fel de orez fiert pana devine cremos, servit cu diverse garnituri. O alta varianta traditionala sunt dim sum – diferite preparate din aluat la aburi, cu umpluturi variate. De asemenea, chinezii consuma des lapte de soia si paine chinezeasca.

Micul dejun chinezesc este de obicei consistent, cu multe carbohidrati care asigura energie pentru inceputul zilei.

organicsfood.ro
Citeste si...
Omletă la abur cu sparanghel și ciuperci
Ce mananca oamenii la micul dejun in diferite tari
Ce mănâncă oamenii la micul dejun în diferite țări 8

Japonia

In Japonia, micul dejun traditional include orez albsupa miso – o supa condimentata pe baza de pasta de soia – si alge marine uscate. O mancare specifica numita natto – boabe de soia fermentate – se serveste de asemenea la micul dejun.

Japonezii mai consuma si tsukemono – legume murate in otet – si tamagoyaki – un fel de omleta dulce-sarata. Micul dejun japonez este un amestec interesant de gusturi si texturi.

India

Datorita diversitatii regionale, nu exista un mic dejun tipic indian. Totusi, unele preparate populare la micul dejun sunt dosa – o clatita subtire din orez si linte – servita cu sambar, un fel de tocanita condimentata.

De asemenea, indienii mai consuma des placinte numite paratha umplute cu legume sau branza, alaturi de ceai masala. Un mic dejun vegetarian tipic indian este idli (galuste din orez) cu vada (bezele prajite).

Ce mananca oamenii la micul dejun in diferite tari
Ce mănâncă oamenii la micul dejun în diferite țări 9

Micul dejun in Africa

Pe continentul african gasim si noi o mare diversitate de preparate consumate la micul dejun, in functie de specificul fiecarei regiuni.

Egipt

In Egipt, un mic dejun traditional include ful – o bautura cremoasa din fasole – si ta’meya – falafel din naut. Ouale preparate in diferite moduri, combinate cu paine pita si branza feta sunt si ele populare.

Egiptenii mai consuma la micul dejun si boabe precum bob, linte sau naut, care asigura un aport de proteine.

Ce mananca oamenii la micul dejun in diferite tari
Ce mănâncă oamenii la micul dejun în diferite țări 10

Etiopia

In Etiopia, baza micului dejun o reprezinta injera – o paine subtire si moale din cereale fermentate – servita cu wat – un fel de tocanita condimentata din carne sau legume. O alta mancare traditionala etiopiana este genfo – o terci de cereale similara cu oatmeal.

Citeste si...
Bulgurul: Super-alimentul care îmbogățește dieta și susține sănătatea

De baut, etiopienii prefera cafea preparata dupa o reteta speciala, inmod traditional. Micul dejun etiopian este consistent si extrem de gustos.

Micul dejun in America

America de Nord si America Latina au si ele traditii culinare diverse privind micul dejun. Sa vedem cateva exemple.

Statele Unite ale Americii

Americanii iubesc micul dejun copios. Una dintre combinatiile preferate este oua cu bacon sau carnati si clatite cu sirop de artar, servite cu cafea. De asemenea, consuma frecvent si cereale cu lapte.

Spre deosebire de majoritatea europenilor, americanii prefera micul dejun dulce, bogat in proteine si glucide.

Mexic

In Mexic, un mic dejun tipic include huevos rancheros – oua prajite servite pe tortilla, cu salsa de rosii – sau burrito – tortilla umpluta cu oua, carne si legume. O alta varianta traditionala sunt chilaquiles – tortilla prajita cu salsa verde de ardei iuti.Micul dejun mexican este gustos si picant, cu specific latino-american.

Ce mananca oamenii la micul dejun in diferite tari
Ce mănâncă oamenii la micul dejun în diferite țări 11

Micul dejun in America Latina

In America Latina gasim de asemenea o diversitate de preparate traditionale consumate la micul dejun.

Brazilia

Brazilienii incep ziua in mod traditional cu paine – adesea cu unt proaspat – si cafea cu lapte dulce si aromata. De asemenea, consuma o varietate de fructe proaspete si sucuri naturale stoarse din fructele tropicale abundente in Brazilia.

O alta specialitate braziliana la micul dejun este tapioca – un fel de terci din amidon de manioc – servita cu branza proaspata queijo coalho. Micul dejun brazilian este bogat, consistent si foarte gustos.

Peru

In Peru, un mic dejun traditional include adesea preparate precum tamales – aluat cu umplutura la aburi invelit in frunze de porumb – sau humitas – tot un fel de tamales, dar cu umplutura de porumb.

Citeste si...
Mic dejun sau desert? Bol de smoothie cu ciocolată și nuci!

De asemenea, peruvienii consuma des la micul dejun ceviche – peste marinat in suc de lamaie – sau causa – un fel de salata de cartofi cu ton. Ca bautura este servita limonada – limonada proaspat stoarsa.

Ce mananca oamenii la micul dejun in diferite tari
Ce mănâncă oamenii la micul dejun în diferite țări 12

Argentina

In Argentina, micul dejun poate consta din produse de patiserie precum medialunas – un fel de croissant – sau facturas – prajiturele dulci glazurate. O alta varianta traditionala sunt tostadas – felii de paine prajita cu unt si dulceata sau gem.

Argentinienii mai consuma la micul dejun si mate – o bautura traditionala pe baza de ceai verde si plante aromate. Micul dejun in Argentina este dulce, consistent si foarte gustos.

Concluzie

Asadar, obiceiurile de mic dejun difera foarte mult in functie de specificul fiecarei culturi si zone geografice. De la micul dejun sarat si consistent preferat in Europa de Nord, la gustarile dulci si aromate din America Latina, fiecare popor are propriile sale traditii culinare dimineata.

Cu toate acestea, peste tot in lume oamenii incearca sa manance un mic dejun nutritiv si gustos care sa le ofere energie pentru inceputul zilei. Felul in care ne hranim dimineata are un impact major asupra starii de spirit, productivitatii si sanatatii pe tot parcursul zilei.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Creveti la gratar in marinada de lamaie in stil mediteranean

Gustați acest delici, creveți la grătar într-o marinadă aromatică de lămâie! Rețeta perfectă pentru iubitorii de fructe de mare care caută să aducă gustul Mediteranei în farfurie. Pregătirea este rapidă, gustul - inegalabil

Salata de curcan si varza rosie – reteta delicioasa si sanatoasa

Salata delicioasa de curcan si varza rosie este o alegere sanatoasa si rapida pentru o masa usoara. Citeste cum se prepara aceasta reteta gustoasa pas cu pas.

Cele mai aromate muraturi de toamna – Retete si sfaturi pentru muraturi crocante

Murăturile reprezintă o tradiție culinară românească. În acest articol veți găsi rețete consacrate de la bunici, sfaturi de la gospodine și trucuri pentru cele mai delicioase murături de casă. Aflați care sunt legumele recomandate, cum se prepară saramura și ce ingrediente asigură textură crocantă.

Clatite americane pancakes. Reteta delicioasa pentru micul dejun

Savurează cele mai pufoase clătite americane, perfecte pentru micul dejun! Urmează rețeta noastră pas cu pas și bucură-te de un deliciu autentic, aurii și pufos-elastice. Îndrăznește să experimentezi cu toppinguri delicioase!

Șnitele de pui savuroase cu sos de rosii si mozzarella

Savurați șnițele de pui delicioase, însoțite de sos de roșii aromat și mozzarella topită. O combinație clasică, cu o atingere de rafinament, potrivită pentru orice masă specială.

Mancare de Dovlecei cu Rosii. Deliciu Mediteranean

Plăcerea de a găti transcende simpla combinare a ingredientelor într-un mozaic de savoare; ea se transformă într-o veritabilă...

Limonada de menta cu miere si ghimbir. Cum sa imbini sanatatea cu racorirea

Răcorește-te cu limonada noastră de mentă cu miere și ghimbir, perfectă pentru zilele călduroase. Acest mix proaspăt și delicios nu numai că potolește setea, dar vine și cu numeroase beneficii pentru sănătate. Ideală pentru a impresiona oaspeții la o petrecere de vară sau pur și simplu pentru a te bucura într-o zi liniștită.

Gust inegalabil: cocktail de fructe cu inghetata si frisca

Cocktail de fructe cu înghețată și frișcă - o combinație delicioasă și răcoritoare perfectă pentru zilele calde de vară. Îmbină aromele proaspete cu textura fină a înghețatei și pufoșenia frișcii. Ideal pentru serile petrecute cu prietenii sau relaxare în singurătate.