Ce mănâncă oamenii la micul dejun în diferite țări

Ce mănâncă oamenii la micul dejun în diferite țări

Micul dejun este considerat de nutriționiști ca fiind cea mai importantă masă a zilei. Felul în care începem ziua ne influențează nivelul de energie, capacitatea de concentrare și chiar dispoziția. Cu toate acestea, obiceiurile de mic dejun diferă foarte mult în funcție de cultură și tradiții. Să vedem ce mănâncă oamenii la micul dejun în diferite colțuri ale lumii.

Micul dejun în Europa

Europa este un continent cu o diversitate culinară imensă, fiecare țară având propriile sale tradiții culinare și obiceiuri alimentare. Să vedem ce mănâncă europenii la micul dejun.

Marea Britanie

În Marea Britanie, micul dejun tradițional constă din ouă prăjite, bacon, roșii coapte și fasole albă. Acest tip de mic dejun copios și consistent este numit „full English breakfast”. De asemenea, britanicii mai consumă des la micul dejun și cereale cu lapte sau sandvișuri simple cu unt și gem.

Ceaiul este băutura de bază, în timp ce cafeaua este consumată mai rar la micul dejun. Tradiția micului dejun copios este moștenită din perioada Victoriană și este încă populară în rândul britanicilor.

Franța

Francezii preferă de obicei un mic dejun simplu și ușor. Combinația clasică este cafea cu croissant – un corn cu unt proaspăt și foarte pufos. De asemenea, consumă des pâine cu unt și diferite tipuri de gem.

Iaurturile și fructele proaspete sunt și ele populare la micul dejun. Spre deosebire de britanici, francezii beau mai multă cafea și mai puțin ceai. Un mic dejun tipic francez este rapid și ușor de preparat.

Ce mănâncă oamenii la micul dejun în diferite țări

Italia

În Italia, micul dejun este de obicei dulce și include o băutură caldă. Italianul tipic își începe ziua cu cafea tare și biscotti – biscuiți crocanți care se înmoaie în cafea. O altă variantă tradițională este pâinea prăjită cu unt proaspăt și gem de fructe.

Foarte populare sunt și produsele de patiserie precum brioche (un fel de corn dulce) sau capuccino – cafea cu lapte spumat. Spre deosebire de alte țări europene, micul dejun italian este dulce și aromat.

Germania

Germanii sunt mari amatori de mici dejunuri consistente și hrănitoare. O combinație clasică este pâinebrânză și șuncă, care asigură un aport de carbohidrați și proteine.

De asemenea, consumă des ouă preparate în diferite moduri, de obicei cu cârnați sau bacon. Un alt aliment popular la micul dejun este müsli – cereale din fulgi de ovăz – consumat cu lapte sau iaurt. Ca și britanicii, germanii preferă micul dejun copios.

Spania

În Spania, micul dejun este de obicei dulce sau include preparate sărate. O specialitate tradițională sunt churros – o gogoașă prăjită cu zahăr pudră și ciocolată caldă de băut alături. De asemenea, spanioii mai consumă des sandvișuri cu prosciutto, brânză și roșii sau pâine prăjită cu roșii și ulei de măsline.

Spre deosebire de alte țări, micul dejun spaniol include adesea și preparate sărate. Este de obicei ușor și gustos.

Micul dejun în Asia

În Asia, micul dejun diferă foarte mult de la o țară la alta, reflectând diversitatea culturală și culinară a continentului.

China

În China, micul dejun poate include congee – un fel de orez fiert până devine cremos, servit cu diverse garnituri. O altă variantă tradițională sunt dim sum – diferite preparate din aluat la aburi, cu umpluturi variate. De asemenea, chinezii consumă des lapte de soia și pâine chinezească.

Micul dejun chinezesc este de obicei consistent, cu multe carbohidrați care asigură energie pentru începutul zilei.

organicsfood.ro
Ce mănâncă oamenii la micul dejun în diferite țări

Japonia

În Japonia, micul dejun tradițional include orez albsupă miso – o supă condimentată pe bază de pastă de soia – și alge marine uscate. O mâncare specifică numită natto – boabe de soia fermentate – se servește de asemenea la micul dejun.

Japonezii mai consumă și tsukemono – legume murate în oțet – și tamagoyaki – un fel de omletă dulce-sărată. Micul dejun japonez este un amestec interesant de gusturi și texturi.

India

Datorită diversității regionale, nu există un mic dejun tipic indian. Totuși, unele preparate populare la micul dejun sunt dosa – o clătită subțire din orez și linte – servită cu sambar, un fel de tocăniță condimentată.

De asemenea, indienii mai consumă des plăcinte numite paratha umplute cu legume sau brânză, alături de ceai masala. Un mic dejun vegetarian tipic indian este idli (găluște din orez) cu vada (bezele prăjite).

Ce mănâncă oamenii la micul dejun în diferite țări

Micul dejun în Africa

Pe continentul african găsim și noi o mare diversitate de preparate consumate la micul dejun, în funcție de specificul fiecărei regiuni.

Egipt

În Egipt, un mic dejun tradițional include ful – o băutură cremoasă din fasole – și ta’meya – falafel din năut. Ouăle preparate în diferite moduri, combinate cu pâine pita și brânză feta sunt și ele populare.

Egiptenii mai consumă la micul dejun și boabe precum bob, linte sau năut, care asigură un aport de proteine.

Ce mănâncă oamenii la micul dejun în diferite țări

Etiopia

În Etiopia, baza micului dejun o reprezintă injera – o pâine subțire și moale din cereale fermentate – servită cu wat – un fel de tocăniță condimentată din carne sau legume. O altă mâncare tradițională etiopiană este genfo – o terci de cereale similară cu oatmeal.

De băut, etiopienii preferă cafea preparată după o rețetă specială, înmod tradițional. Micul dejun etiopian este consistent și extrem de gustos.

Micul dejun în America

America de Nord și America Latină au și ele tradiții culinare diverse privind micul dejun. Să vedem câteva exemple.

Statele Unite ale Americii

Americanii iubesc micul dejun copios. Una dintre combinațiile preferate este ouă cu bacon sau cârnați și clătite cu sirop de arțar, servite cu cafea. De asemenea, consumă frecvent și cereale cu lapte.

Spre deosebire de majoritatea europenilor, americanii preferă micul dejun dulce, bogat în proteine și glucide.

Mexic

În Mexic, un mic dejun tipic include huevos rancheros – ouă prăjite servite pe tortilla, cu salsa de roșii – sau burrito – tortilla umplută cu ouă, carne și legume. O altă variantă tradițională sunt chilaquiles – tortilla prăjită cu salsa verde de ardei iuți.Micul dejun mexican este gustos și picant, cu specific latino-american.

Ce mănâncă oamenii la micul dejun în diferite țări

Micul dejun în America Latină

În America Latină găsim de asemenea o diversitate de preparate tradiționale consumate la micul dejun.

Brazilia

Brazilienii încep ziua în mod tradițional cu pâine – adesea cu unt proaspăt – și cafea cu lapte dulce și aromată. De asemenea, consumă o varietate de fructe proaspete și sucuri naturale stoarse din fructele tropicale abundente în Brazilia.

O altă specialitate braziliană la micul dejun este tapioca – un fel de terci din amidon de manioc – servită cu brânză proaspătă queijo coalho. Micul dejun brazilian este bogat, consistent și foarte gustos.

Peru

În Peru, un mic dejun tradițional include adesea preparate precum tamales – aluat cu umplutură la aburi învelit în frunze de porumb – sau humitas – tot un fel de tamales, dar cu umplutură de porumb.

De asemenea, peruvienii consumă des la micul dejun ceviche – pește marinat în suc de lămâie – sau causa – un fel de salată de cartofi cu ton. Ca băutură este servită limonada – limonadă proaspăt stoarsă.

Ce mănâncă oamenii la micul dejun în diferite țări

Argentina

În Argentina, micul dejun poate consta din produse de patiserie precum medialunas – un fel de croissant – sau facturas – prăjiturele dulci glazurate. O altă variantă tradițională sunt tostadas – felii de pâine prăjită cu unt și dulceață sau gem.

Argentinienii mai consumă la micul dejun și mate – o băutură tradițională pe bază de ceai verde și plante aromate. Micul dejun în Argentina este dulce, consistent și foarte gustos.

Concluzie

Așadar, obiceiurile de mic dejun diferă foarte mult în funcție de specificul fiecărei culturi și zone geografice. De la micul dejun sărat și consistent preferat în Europa de Nord, la gustările dulci și aromate din America Latină, fiecare popor are propriile sale tradiții culinare dimineața.

Cu toate acestea, peste tot în lume oamenii încearcă să mănânce un mic dejun nutritiv și gustos care să le ofere energie pentru începutul zilei. Felul în care ne hrănim dimineața are un impact major asupra stării de spirit, productivității și sănătății pe tot parcursul zilei.

Articole similare:

Gulaș de miel înăbușit: o combinație uimitoare de aromă și gust
Coptul în folie de aluminiu – tot ce trebuie să știi
Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Categorii
Organics Health