Ficatul este centrul toxicologic al organismului, ajută organismul să elimine substanțele reziduale nocive, neutralizează toxinele, otrăvurile, medicamentele, conservanții și alte „chimicale”.
Acest muncitor harnic lucrează fără zile libere și concedii, în fiecare minut filtrează sângele și elimină substanțele nocive din el, le neutralizează și le procesează.
Cu toate acestea, o persoană adesea, în mod conștient sau inconștient, solicită ficatul. La urma urmei, pentru ficat este periculos nu numai alcoolul, despre care toată lumea știe, dar și alimentele grase, dulciurile excesive, administrarea de antibiotice și analgezice, infecțiile și multe altele. Desigur, uneori ficatul are nevoie de ajutor și merită să urmezi o dietă pentru a da acestui organ o șansă de a repara toate daunele.
Înainte de a începe
Încearcă să nu mai iei alcool și să nu mai fumezi pe durata dietei de curățare a ficatului. Acestea furnizează o mulțime de radicali liberi și toxine care fac ficatul să lucreze din greu. Dacă nu vă puteți lăsa complet de fumat, reduceți la minimum numărul de țigări pe zi și renunțați la fumat pe stomacul gol.
De obicei, problemele hepatice apar la cei care mănâncă multe alimente grele – carne prăjită, afumături, untură, sosuri picante.
Baza dietei pentru ficat este excluderea în primul rând a alimentelor grase, a mâncărurilor prăjite în grăsime sau în cantități mari de ulei, a alimentelor murate și sărate, a alimentelor conservate și afumate. Pe durata dietei trebuie să se abțină de la cafea, băuturi carbogazoase și înghețată, sosuri picante cu ardei iute, condimente.
Ficatul nu se descurcă bine cu munca de soia cu un deficit de vitamine, astfel încât în timpul dietei ar trebui să crească aportul de fructe și legume proaspete, în plus, multe dintre ele au un efect laxativ și coleretic, care ajută în plus la descărcarea ficatului.
Este necesar să se adauge la dietă produse hepatice „preferate” – morcovi, sfeclă, citrice, topinambur și păstârnac. Cu toate acestea, în plus față de fructe, dieta trebuie să fie bogată în proteine și vitamina B12, iar acestea se găsesc numai în produsele de origine animală și în produsele lactate.
Proteinele vor fi cheltuite de ficat pentru sinteza proteinelor din organism, inclusiv a corpurilor imune, ceea ce înseamnă că o astfel de dietă va întări și sistemul imunitar în așteptarea sezonului rece.
Realizarea unei diete
Nu este foarte dificil să dai odihnă ficatului și să-l cureți de zgura acumulată în celule, pentru a-i da posibilitatea să „cârpească găurile”. Cel puțin o dată pe an țineți o dietă specială pentru el. Meniul acesteia poate fi întocmit ținând cont de dorințele și preferințele dumneavoastră, dar principiile generale sunt următoarele.
- meniul ar trebui să fie mese frecvente, dar mărimea porțiilor este destul de modestă, 200 g este suficient pentru a acoperi toate nevoile organismului.
- meniul ar trebui să conțină multe proteine sub formă de preparate din carne, lactate sau pește, în funcție de preferințele dumneavoastră în materie de gust.
- reduceți la minimum cantitatea de carbohidrați ușori sub formă de zahăr și produse cu acesta, dar trebuie crescută cantitatea de carbohidrați complecși sub formă de cereale.
- reduceți la minimum consumul de grăsimi, în special cele animale, pe durata dietei fiind necesar doar uleiul vegetal.
- toate alimentele trebuie consumate crude, fie că sunt gătite la aburi, fierte sau coapte în folie.
- pentru a spori efectul dietei, puteți aplica un „cocktail magic pentru ficat”. Acesta constă în suc de sfeclă roșie, coajă de castravete decojită, lămâie și măr, treceți totul printr-un blender sau storcător de fructe, la amestec adăugați două linguri de ulei de măsline și, amestecând, beți cocktailul. Acesta va activa eliminarea toxinelor și curățarea de toxine, va avea un efect coleretic și de slăbire.
Set de produse pentru planificarea meniului
Pentru a vă ajuta la întocmirea meniului, să facem o listă de produse care pot fi folosite în dieta pentru această săptămână.
- produse de panificație – pâine albă sau neagră uscată, biscuiți nedospitiți
- supe de legume, supe de cereale cu bulion de legume, supe de lapte, supe vegetariene și borș, legumele se pun fără prăjire.
- carne slabă de vită și de porc slabă, pui fără piele, gulaș, cotlete la aburi.
- pește fiert, înăbușit sau copt în folie de aluminiu
- grăsimi sub formă de unt (volum cu o linguriță) și aceeași cantitate de ulei vegetal (nu se gătește pe ele!).
- legume sub orice formă, cu excepția celor prăjite în ulei
- terciuri vâscoase cu lapte, garnituri din cereale integrale, cu excepția semolinei.
- paste făinoase de cea mai bună calitate,
- nu mai mult de 2 ouă pe zi
- toate tipurile de fructe și fructe de pădure, cu excepția celor foarte acide.
- miere,
- lapte și mâncăruri din lapte cu conținut redus de grăsime (dar nu degresat).
- sucuri, ceaiuri, decocturi de plante și măceșe, cafea din plante.
Meniul aproximativ al dietei pentru ficat
Prima variantă
- Dimineața – salată de varză cu măr 100 g, pește fiert 100 g, decoct de măceșe
- Gustare – brânză de vaci cu 5% grăsime cu zmeură, compot
- Ziua – supă de tăiței de legume cu verdeață 100g, piept de pui fiert cu hrișcă 150g, suc – amestec de legume
- Gustare – ou fiert moale, ceai cu biscuiți.
- Seara – terci de mei cu dovleac 200g, kefir – un pahar.
A doua variantă
- Dimineața – terci de ovăz cu fructe 200g, ceai verde cu mușețel
- Gustare – morcovi cu ulei vegetal 150g, suc de mere
- După-amiaza – supă vegetariană 100g, cotlet la abur cu tocană de legume 150g, ceai negru cu lămâie
- Gustare – iaurt de băut cu fructe
- Seara – omletă aburindă din două ouă cu roșii și brânză 200g, ceai de plante cu mentă.
A treia variantă
- Dimineața – terci multigrâu cu cireșe 200g, ceai negru cu lămâie
- Gustare – caserolă de legume 150g, suc de roșii
- Ziua – borș vegetarian 100g, pește cu varză călită 150g, decoct de măceșe
- Gustare – brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi cu fructe
- Seara – terci de hrișcă cu lapte 200g, biscuiți, ceai.
Porțiile din mesele principale pot fi ușor mărite, cu maximum 100g, dar ultima masă trebuie făcută cel târziu cu două ore înainte de culcare. Dacă vă culcați foarte târziu, după 18-19 ore trebuie să treceți la gustări ușoare, salate de legume sau fructe, mâncăruri din carne și pește după ora 19.00 este mai bine să nu mâncați – carnea se digeră timp de aproximativ 3-4 ore.
Legături web despre cum să cureți ficatul în mod natural și sigur:.
- https://www.healthline.com/health/liver-detox-home-remedy
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/320371
- https://www.healthline.com/health/digestive-health/liver-cleanse
- https://www.mindbodygreen.com/articles/cleanse-your-liver-naturally
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/detoxing-your-liver-fact-versus-fiction
- https://draxe.com/nutrition/liver-cleanse/
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.