Este un măr verde același lucru cu un măr roșu? Categoric nu! În întreaga lume sunt cultivate peste 20.000 de soiuri de mere. Vă explicăm diferențele și vă dezvăluim care măr este deosebit de sănătos.
Merele, fructele noastre preferate, sunt din nou recoltate în toată țara. Se estimează că fiecare locuitor al României consumă în medie aproximativ 10 kilograme de mere pe an. Unora le plac cele roșii, altora cele galbene sau verzi. Dar are vreo importanță ce măr alegem? Mâncați. Și, de fapt, nu numai în ceea ce privește gustul.
De ce sunt merele verzi, galbene și roșii?
La început, toate soiurile de mere sunt verzi. Pe măsură ce fructele se coc, acestea pot căpăta culori diferite, în funcție de soi. De exemplu, în timp ce Green Smith, mărul verde clasic, rămâne întotdeauna verde, coaja lui Golden Delicious devine galbenă, iar Jonagold devine chiar roșu aprins.
Merele verzi conțin cantități deosebit de mari de clorofilă, pigmentul verde care conferă frunzelor plantelor culoarea verde. Unele soiuri de mere descompun încet acest pigment pe măsură ce se coc și se îngălbenesc. Soiurile de mere galbene conțin cantități mari de caroten, o substanță galbenă prezentă în mod natural, care se găsește în multe legume și fructe galbene și roșii. În timpul procesului de coacere, această substanță asigură culoarea galbenă a cojii.
Merele roșii eliberează cantități deosebit de mari de antociani atunci când sunt coapte. Pigmenții roșii din coaja de măr acționează ca antioxidanți și pot preveni daunele cauzate de supraexpunerea la lumina soarelui. Aceștia protejează fructele de razele ultraviolete dăunătoare ale soarelui.
Cu toate acestea, majoritatea soiurilor de mere nu sunt de o singură culoare, iar coaja are de obicei două sau chiar trei culori. Așadar, aceste mere conțin toți cei trei coloranți. De exemplu, pe pielea unui măr apar pete roșii dacă vreo zonă a fost expusă în mod deosebit la lumina soarelui.
Sunt merele roșii cu adevărat mai dulci decât cele verzi?
Chiar dacă culoarea lor strălucitoare sugerează acest lucru, este un mit faptul că soiurile de mere roșii sunt în mod inerent mai dulci decât merele verzi. Există mere care sunt adesea de culoare roșu închis, dar sunt atât de acre încât pot fi folosite doar pentru coacere. Apropo, gustul dulce nu este un indicator al unui conținut ridicat de zahăr – soiurile acre au pur și simplu mai mult acid.
Cât de sănătoase sunt merele?
Toate merele sunt gustoase și foarte sănătoase. Există un oarecare adevăr în zicala „dacă mănânci un măr pe zi, nu vei avea nevoie de un doctor” Merele conțin multe vitamine (beta-caroten, E, C, B1, B2, B6 și acid folic), minerale și oligoelemente importante. Pe lângă substanțele vegetale minore care au efecte antiinflamatoare și hipoglicemiante, coaja conține și pectină sățioasă. Aceasta stimulează ușor digestia și scade nivelul colesterolului. Cu toate acestea, soiurile diferă uneori semnificativ în ceea ce privește compoziția ingredientelor și conținutul de vitamine.
Care măr este mai sănătos? Roșu sau verde?
Pentru majoritatea consumatorilor, merele roșiatice sunt mult mai tentante decât cele verzi. Instinctiv, alegem soiul mai strălucitor. Ei bine, trebuie să recunoaștem: soiurile de mere roșii conțin, de obicei, semnificativ mai multe vitamine. Coaja roșie conține, de asemenea, niveluri deosebit de ridicate de receptori de radicali (antioxidanți). Aceștia pot neutraliza substanțele cancerigene.
Pigmentul antocianină, responsabil pentru culoarea roșie, menține sănătatea vaselor de sânge. Acesta leagă radicalii liberi care apar în timpul stresului oxidativ și care provoacă astfel îmbătrânirea prematură a celulelor. Cu toate acestea, gradul de coacere al mărului este, de asemenea, esențial pentru conținutul său de antociani. Astfel, merele locale, recoltate la momentul potrivit, conțin semnificativ mai mulți antociani decât soiurile de mere recoltate foarte devreme și care ne vin din regiuni de cultură îndepărtate.
Un alt punct care afectează sănătatea este cantitatea de polifenoli. Soiurile de meri cu o cantitate mare de taninuri au, de asemenea, o cantitate deosebit de mare din aceste substanțe vegetale secundare. Soiurile bogate în taninuri pot fi recunoscute după gustul lor amar și după notele de nucșoară.
Consumați de preferință mere organice din regiunea dvs
Un alt factor este reprezentat de țara de origine. Un drum lung de transport nu este nici sustenabil, nici benefic pentru măr. Dacă merele sunt importate din străinătate, fie sunt culese foarte devreme și, prin urmare, conțin mai puține vitamine, fie fructele sunt depozitate prea mult timp înainte de a ajunge în magazine și se pierd.
În general, oamenii de știință consideră că organismul are o preferință genetică pentru fructele locale. Prin urmare, el poate reacționa în mod nepotrivit la toate tipurile de fructe din străinătate, de exemplu, cu o alergie. Prin urmare, merele cultivate la nivel local sunt, de obicei, cea mai bună alegere.
Metoda de cultivare este, de asemenea, importantă. Substanțele nutritive din merele organice tind să fie puțin mai concentrate, deoarece acestea conțin de obicei mai multă materie uscată, ceea ce înseamnă mai puțină apă. Un avantaj mai decisiv al agriculturii ecologice este eliminarea pesticidelor chimice de sinteză.
Nu există tovarăși pentru gust și culoare, așa cum se spune. Iar când vine vorba de mere, gusturile pot fi complet opuse. Unora le plac merele dulci, altora cele acre. Pentru unii, standardul de gust sunt fructele roșii strălucitoare, pentru alții – doar cele verzi sau galbene. Dar acum, în orice caz, știți cum diferă merele în ceea ce privește proprietățile lor benefice și vă puteți ajusta alegerea cu beneficii și mai mari pentru sănătatea dumneavoastră.
Ce fel de mere vă plac?
Link-uri web care discută dacă merele roșii sau verzi sunt mai sănătoase:
- https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/green-vs-red-apples-which-is-better-benefits-nutrition-diet-weight-loss-8291234/
- https://www.onlymyhealth.com/green-apple-red-apple-which-is-healthier-1650691575
- https://huffpost.com/us/entry/us_6108760ae4b0999d2084f7c8
- https://www.thehealthsite.com/fitness/diet/does-green-apple-have-more-health-benefits-than-red-apple-930054/
- https://www.nutritionletter.tufts.edu/ask-experts/green-apples-vs-red-apples/
- https://krcgtv.com/features/beyond-the-trivia/beyond-the-trivia-red-apples-vs-green