20 de modalități simple de a reduce risipa alimentară

20 de modalități simple de a reduce risipa alimentară

Risipa alimentară este o problemă mult mai mare decât își dau seama mulți oameni. Acest articol prezintă 20 de modalități simple prin care poți reduce risipa de alimente.

Aproape o treime din totalul alimentelor produse la nivel mondial este aruncată sau risipită din diverse motive. Asta înseamnă aproape 1,3 miliarde de tone în fiecare an.

Nu este surprinzător că țările industrializate, precum Statele Unite, risipesc mai multă mâncare decât națiunile în curs de dezvoltare. În 2010, americanul mediu a generat aproximativ 219 de kilograme de deșeuri alimentare, conform Agenției Americane pentru Protecția Mediului (EPA).

Chiar dacă nu crezi că risipa alimentară te afectează, gândește-te din nou.

Aruncatul mâncării perfect comestibile nu este doar o risipă de bani. Alimentele aruncate ajung la gropile de gunoi, unde putrezesc și produc gaz metan, al doilea cel mai răspândit gaz cu efect de seră. Cu alte cuvinte, aruncând mâncarea contribui la schimbările climatice.

De asemenea, risipește o cantitate uriașă de apă. Conform Institutului pentru Resurse Mondiale, 24% din întreaga apă folosită în agricultură se pierde anual din cauza risipei alimentare. Asta înseamnă 45 de trilioane de galoane (aproximativ 170 de trilioane de litri).

Deși aceste cifre par copleșitoare, poți ajuta la reducerea acestei practici dăunătoare urmând sfaturile simple din acest articol. Fiecare mic efort contează.

1. Fă cumpărături inteligent

20 de modalități simple de a reduce risipa alimentară
20 de modalități simple de a reduce risipa alimentară 8

Cel mai adesea, oamenii cumpără mai multă mâncare decât au nevoie. Deși cumpărăturile în cantitate pot părea convenabile, cercetările au arătat că această metodă duce la mai multă risipă alimentară.

Pentru a evita cumpărarea unei cantități mai mari decât ai nevoie, mergi des la cumpărături, la fiecare câteva zile, în loc să faci un singur drum săptămânal.

Asigură-te că folosești tot ce ai cumpărat data trecută înainte de a achiziționa alte alimente.

Încearcă să faci o listă cu produsele de care ai nevoie și ține-te de ea. Asta te va ajuta să reduci cumpărăturile impulsive și risipa.

2. Depozitează corect alimentele

Depozitarea improprie duce la o cantitate uriașă de risipă alimentară.

Conform Consiliului pentru Apărare a Resurselor Naturale din UK, aproximativ două treimi din deșeurile casnice din Regatul Unit se datorează alterării alimentelor.

Mulți oameni nu știu cum să depoziteze corect fructele și legumele, ceea ce duce la coacere prematură și, în cele din urmă, la putrezire.

De exemplu, cartofii, roșiile, usturoiul, castraveții și ceapa nu ar trebui niciodată refrigerați, ci păstrați la temperatura camerei.

organicsfood.ro

Separarea alimentelor care produc mai mult etilen de cele care nu o fac este un alt mod excelent de a reduce risipa. Etilena accelerează coacerea și poate duce la alterarea rapidă.

Printre alimentele care produc etilenă în timpul coacerii se numără:

  • Bananele
  • Avocado
  • Roșii
  • Pepeni galbeni
  • Piersici
  • Pere
  • Ceapă verde

Ține aceste alimente departe de cele sensibile la etilenă, cum ar fi cartofii, merele, salatele verzi, fructele de pădure și ardeii, pentru a evita alterarea prematură.

3. Învață să conservi

20 de modalități simple de a reduce risipa alimentară
Murarea care folosește saramură sau oțet, este folosită încă din 2400 î.Hr.

Deși fermentarea și murătura pot părea tendințe noi, tehnicile de conservare a alimentelor, cum ar fi acestea, sunt folosite de mii de ani.

Se estimează că murătura, o metodă de conservare care folosește saramură sau oțet, este folosită încă din 2400 î.Hr..

Murarea, uscarea, conservele, fermentarea, congelarea și afumarea sunt toate metode prin care poți prelungi durata de valabilitate a alimentelor, reducând astfel risipa.

Nu numai că aceste metode îți micșorează amprenta de carbon, dar te vor ajuta să economisești bani. În plus, cele mai multe tehnici de conservare sunt simple și distractive.

De exemplu, prelucrarea unui exces de mere coapte pentru a face gem sau conservarea morcovilor proaspeți de la piață îți va oferi un desert delicios și de lungă durată, pe care îl vor aprecia chiar și copiii.

Citeste si...
Dieta pentru persoanele cu astm bronșic - Ghid complet bazat pe dovezi științifice recente

4. Nu fi perfectionist

Știai că selectarea cu grijă a merelor dintr-o ladă până găsești exemplarul perfect duce la risipă alimentară?

Deși identice ca gust și valoare nutritivă, fructele și legumele considerate “urâte” sunt ignorate în favoarea celor cu aspect mai atrăgător.

Cererea consumatorilor pentru fructe și legume fără cusur i-a determinat pe comercianții en-gros să cumpere de la fermieri doar produse impecabile. Asta duce la tone de alimente perfect comestibile care ajung la gunoi.

Este o problemă atât de mare, încât magazine importante precum Walmart și Whole Foods au început să vândă fructe și legume “urâte” la reduceri pentru a încuraja consumul lor.

Fă-ți partea alegând produse ușor imperfecte de la magazin sau, și mai bine, direct de la fermier.

5. Păstrează frigiderul ordonat

20 de modalități simple de a reduce risipa alimentară
20 de modalități simple de a reduce risipa alimentară 9

Probabil ai auzit vorba “din ochi, din minte”. Acest lucru se aplică definitiv la mâncare.

Deși este bine să ai un frigider bine aprovizionat, unul supra-aglomerat poate duce la risipă alimentară.

Evită alterarea rapidă menținând frigiderul ordonat, astfel încât să poți vedea clar alimentele și să știi când au fost cumpărate.

O modalitate bună de a organiza frigiderul este metoda FIFO, adică “primul intrat, primul ieșit”.

De exemplu, atunci când cumperi o cutie nouă de zmeură, pune-o în spatele celei vechi. Astfel, te asiguri că mâncarea mai veche este consumată, nu aruncată.

6. Păstrează resturile

Resturile nu sunt doar pentru sărbători.

Deși mulți oameni pun deoparte surplusul de mâncare de la mesele copioase, deseori acesta este uitat în frigider și aruncat când se strică.

Păstrarea resturilor într-un recipient de sticlă transparent, și nu unul opac, te ajută să nu uiți de ele.

Dacă gătești des porții mari și rămâi cu resturi, stabilește o zi în care să le consumi pe toate. Este o modalitate excelentă de a preveni aruncarea mâncării.

În plus, economisești timp și bani.

7. Mănâncă coaja

Oamenii elimină adesea coaja fructelor, legumelor și pielița de la pui atunci când pregătesc mâncarea.

E păcat, deoarece mai multe substanțe nutritive se găsesc în stratul exterior al fructelor și legumelor și în pielea de pasăre. De exemplu, coaja de măr conține cantități mari de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți.

Cercetătorii au identificat în coaja de măr un grup de compuși numiți triterpenoizi care acționează ca antioxidanți puternici în organism și pot avea proprietăți anticancerigene.

Pielea de pui este la rândul ei bogată în substanțe nutritive, printre care vitamina A, vitaminele B, proteine și grăsimi sănătoase . Mai mult, pielea de pui este o sursă incredibilă de antioxidantul seleniu, care ajută la combaterea inflamației în corp.

Aceste beneficii nu se limitează doar la pielea de pui și coaja de măr. Straturile exterioare ale cartofilor, morcovilor, castraveților, mangoilor, kiwi și vinetelor sunt de asemenea comestibile și hrănitoare.

Pe lângă faptul că este delicioasă, consumarea cojii este economică și reduce impactul asupra mediului.

8. Mănâncă gălbenușul

Deși tendința de slăbire cu diete low-fat este depășită, mulți oameni încă evită gălbenușurile, optând pentru omlete sau ouă ochiuri din albușuri.

Evitarea gălbenușurilor se bazează în mare parte pe temerea că acestea cresc nivelul de colesterol. Se presupune că mâncarea alimentelor cu un conținut ridicat de colesterol, precum ouăle, are un impact major asupra colesterolului.

Cu toate acestea, studiile au arătat că în cazul majorității oamenilor, colesterolul din alimentație are doar un efect minor asupra valorilor sale din sânge .

Citeste si...
Dieta în sindromul de intestin iritabil (SII): Ce alimente trebuie consumate pentru o mai bună gestionare

De fapt, ficatul produce cea mai mare parte din colesterolul de care ai nevoie, iar corpul reglează cu strictețe nivelurile din sânge. Când mănânci alimente cu un conținut mare de colesterol, ficatul compensează pur și simplu producând mai puțin.

Mai mult, studiile indică faptul că majoritatea oamenilor, chiar și cei cu valori crescute ale colesterolului, pot consuma ouă întregi fără riscuri.

În plus, gălbenușurile conțin multe substanțe nutritive, printre care proteine, vitamina A, fier, seleniu și vitamine B.

Dacă nu îți place gustul sau textura gălbenușurilor, le poți adăuga în diverse rețete pentru a masca aroma. Le poți folosi chiar și ca mască ultra-hidratantă pentru păr.

9. Păstrează semințele

Din aproximativ 1,3 miliarde de kilograme de dovleci produși anual în Statele Unite, cea mai mare parte sunt aruncați.

Deși sculptatul dovlecilor poate fi o activitate distractivă pentru toată familia, există modalități de a reduce risipa care vine la pachet cu această tradiție.

Pe lângă folosirea cărnii gustoase a dovlecilor în rețete și produse de patiserie, un mod excelent de a reduce deșeurile este păstrarea semințelor. Semințele de dovleac sunt gustoase și pline de substanțe nutritive.

Conțin cantități mari de magneziu, un mineral important pentru sănătatea inimii și sângelui, care ajută la controlul tensiunii arteriale și al glicemiei.

Pentru a păstra semințele de dovleac, spală-le și usucă-le, apoi amestecă-le cu puțin ulei de măsline și sare și coace-le la cuptor.

Semințele de dovleac muscat și Hokkaido pot fi preparate similar.

10. Mixează totul

20 de modalități simple de a reduce risipa alimentară
20 de modalități simple de a reduce risipa alimentară 10

Prepararea unui smoothie plin de substanțe nutritive poate fi o modalitate delicioasă de a reduce risipa alimentară.

Deși tulpinile, capetele sau cojile fructelor și legumelor ar putea să nu arate apetisant întregi, adăugate într-un blender eliberează toate beneficiile lor.

Tulpinile de kale sau spanac sunt pline de fibre și nutrienți, făcându-le o adăugire grozavă în smoothie-uri. Vârfurile de sfeclă roșie, căpșuni și morcovi sunt și ele excelente.

Alte elemente care altfel ar fi aruncate se pot adăuga cu succes într-un amestec nutritiv, inclusiv coji de fructe și legume, ierburi ofilite, banane prea coapte și tulpini tocate de broccoli.

11. Prepară supă de oase

Prepararea unei supe de casă este o modalitate ușoară de a folosi resturile alimentare.

Călește resturile de legume, precum frunze, tulpini, coji și orice alte bucăți rămase, cu puțin ulei de măsline sau unt, apoi adaugă apă și lasă-le la fiert pentru a obține o supă aromata de legume.

Resturile vegetale nu sunt singurele care pot fi transformate într-un bouillon gustos.

În loc să arunci carcasa de pui sau oasele rămase de la mâncare, fierbe-le împreună cu legume, ierburi și apă pentru a prepara o supă de casă care va face orice supă la plic să pară fadă.

12. Aromatizează apa

Mulți oameni nu beau suficientă apă pur și simplu pentru că nu le place gustul (sau lipsa lui).

Din fericire, poți face apa mai gustoasă și totodată să reduci risipa alimentară.

Unul dintre cele mai simple moduri de a-ți crește aportul de apă este să îi dai un gust plăcut. Folosește coji de fructe citrice, mere și castraveți pentru a da un gust răcoritor apei plate sau cu gaz.

Ierburile ofilite și capetele de fructe de pădure fac și ele adăugiri grozave la sticla ta de apă.

După ce bei apa, aruncă fructele sau ierburile rămase într-un smoothie pentru un impuls nutritiv fără risipă.

13. Ține porțiile sub control

Supraalimentația este o problemă pentru mulți oameni. Asigurându-te că porțiile rămân într-un interval sănătos nu doar te ajută să-ți menții greutatea, ci reduce și risipa alimentară.

Citeste si...
10 Alimente care accelerează procesul de îmbătrânire a organismului

Deși s-ar putea să nu te gândești de două ori înainte să arunci resturile de pe farfurie, adu-ți aminte că risipa alimentară are un impact major asupra mediului.

Conștientizarea foamei reale și controlul porțiilor sunt modalități excelente de a reduce risipa.

14. Împrietenește-te cu congelatorul

20 de modalități simple de a reduce risipa alimentară
20 de modalități simple de a reduce risipa alimentară 11

Congelarea este una dintre cele mai simple metode de a conserva alimentele, iar tipurile de produse care pot fi congelate sunt nenumărate.

De exemplu, salatele prea moi pentru a fi consumate imediat pot fi puse în pungi sau recipiente pentru congelator și folosite ulterior în smoothie-uri și alte rețete.

Un exces de ierburi poate fi combinat cu ulei de măsline și usturoi tocat, apoi congelat în cuburi de gheață, rezultând o adăugire practică și delicioasă pentru legume la tigaie și alte feluri.

Poți congela resturi de mâncare, produse în plus de la piață sau feluri în cantitate mare, precum supe și chilli. Este o modalitate grozavă de a avea mereu la îndemână o masă sănătoasă, gătită în casă.

15. Înțelege datele de expirare

“A se consuma înainte de” și “expira la” sunt doar două din numeroasele termeni confuze folosite de companii pe etichetele alimentelor pentru a-i informa pe consumatori când e probabil ca un produs să se strice.

Problema este că guvernele nu reglementează acești termeni. De fapt, sarcina este lăsată adesea în seama producătorilor de alimente să decidă data la care cred ei că un produs se va altera. Adevărul este că majoritatea alimentelor care au trecut de data de expirare sunt încă sigure de consumat.

“A se consuma înainte de” informează retailerii când produsul ar trebui vândut sau scos de pe rafturi. “Cel mai bine de consumat înainte de” este o dată sugerată până la care consumatorii ar trebui să își folosească produsele.

Niciunul dintre acești termeni nu înseamnă că produsul nu mai e sigur de mâncat după data respectivă.

În timp ce multe etichete sunt ambigui, “a se consuma până la” este cel mai bine de urmărit. Acest termen înseamnă că după data listată, calitatea produsului ar putea fi afectată.

Este în desfășurare o mișcare pentru a face sistemul de etichetare a datei de expirare mai clar pentru consumatori. Până atunci, folosește-ți propriul discernământ pentru a decide dacă un aliment ușor expirat este încă bun de mâncat.

16. Compostează dacă poți

Compostarea resturilor alimentare este o modalitate benefică de a reutiliza deșeurile, transformând risipa de mâncare în energie pentru plante.

Deși nu toată lumea are spațiu pentru un sistem de compostare în aer liber, există o gamă largă de sisteme de compostare de interior care fac această practică ușoară și accesibilă oricui, chiar și celor cu spațiu limitat.

Un compostor exterior poate fi o alegere bună pentru cineva cu o grădină mare, în timp ce unul de interior este ideal pentru orășeni, cu plante de apartament sau mici grădini de ierburi.

17. Ia-ți pachețelul de acasă

Deși ieșitul la masa de prânz cu colegii sau luatul mesei de la restaurantul preferat poate fi plăcut, costă și poate contribui la risipă alimentară.

O modalitate bună de a economisi bani în timp ce îți micșorezi amprenta de carbon este să îți iei la serviciu masa de acasă.

Dacă obișnuiești să rămâi cu resturi de la mâncărurile gătite, pune-le într-un vas și ia-le la birou pentru o masă consistentă și sănătoasă.

Dacă nu ai timp dimineața, încearcă să congelezi resturile în recipiente porționate. Astfel, vei avea gustări consistente, gata de luat la serviciu în fiecare dimineață.

18. Nu arunca zațul de cafea

Dacă îți este greu să începi ziua fără o ceașcă de cafea, probabil produci o grămadă de zaț de cafea.

Citeste si...
Adevăratul secret al fitochimicalelor din alimente care îți oferă o imunitate de fier

Interesant este că acest rest de multe ori trecut cu vederea are multe întrebuințări.

Cei cu mână verde s-ar putea bucura să afle că zațul de cafea face un fertilizator excelent pentru plante. Conține cantități mari de azot, fosfor și potasiu, substanțe nutritive de care plantele sunt înfometate.

Zațul de cafea este și un repelent natural grozav împotriva țânțarilor.

Cercetările au arătat că presărarea zațului de cafea prin zonele cu iarbă descurajează țânțarii femele să își depună ouăle, reducând astfel populația acestor insecte enervante (18).

19. Fii creative în bucătărie

20 de modalități simple de a reduce risipa alimentară
20 de modalități simple de a reduce risipa alimentară 12

Unul dintre lucrurile minunate la gătitul propriilor mâncăruri este că poți adapta rețetele după gustul tău, adăugând arome și ingrediente noi.

Includerea unor părți de alimente care de obicei se aruncă este o modalitate excelentă de a reutiliza resturile atunci când experimentezi în bucătărie.

Tulpinile și codițele fac adăugiri gustoase la legumele la tigaie și preparatele la cuptor, în timp ce vârfurile de usturoi și ceapă pot aromatiza supele și sosurile.

Prepararea unui pesto proaspăt cu tulpini de broccoli, roșii moi, spanac ofilit sau coriandru în loc de busuioc tradițional este o modalitate inventivă de a adăuga o răsucire gustoasă rețetelor preferate.

20. Răsfață-te cu o mască

Dacă vrei să economisești bani și să eviți substanțele chimice potențial dăunătoare din unele produse de îngrijire a pielii, încearcă să-ți prepare acasă un scrub sau o mască.

Avocado este plin de grăsimi sănătoase, antioxidanți și vitamina E, care îl fac perfect pentru o mască naturală pentru ten.

Combină un avocado peste maturat cu puțin miere pentru o combinație luxuriantă ce poate fi folosită pe față sau în păr.

Amestecă zaț de cafea cu zahăr și ulei de măsline pentru un scrub corporal energizant. Poți aplica și plicuri de ceai răcite sau felii de castraveți în plus pe ochi pentru a reduce umflarea.

Concluzie

Există nenumărate modalități prin care poți reduce, reutiliza și recicla deșeurile alimentare.

Nu doar că sfaturile practice din acest articol te vor ajuta să risipești mai puțină mâncare, ci îți pot economisi și bani și timp.

Gândindu-te mai mult la alimentele pe care le arunci zilnic, poți contribui la conservarea unora dintre cele mai valoroase resurse ale planetei.

Chiar și schimbări minime în felul în care cumperi, gătești și consumi mâncare vor reduce impactul tău asupra mediului. Nu trebuie să fie dificil.

Cu un efort minim, poți reduce semnificativ risipa alimentară, poți economisi bani și timp și poți ajuta la reducerea presiunii asupra naturii.

Referințe:

Echipa OrganicsHealth folosește numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a susține informatiile din articolele noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm informatiile și menținem conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.

Articole similare:

Postul intermitent 16/8: tot ce trebuie să știi despre această abordare a dietei
10 Beneficii ale consumului de alimente locale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health