21.7 C
București

20 de modalitati simple de a reduce risipa alimentara

Date:

Share post:

Risipa alimentara este o problema mult mai mare decat isi dau seama multi oameni. Acest articol prezinta 20 de modalitati simple prin care poti reduce risipa de alimente.

Aproape o treime din totalul alimentelor produse la nivel mondial este aruncata sau risipita din diverse motive. Asta inseamna aproape 1,3 miliarde de tone in fiecare an.

Nu este surprinzator ca tarile industrializate, precum Statele Unite, risipesc mai multa mancare decat natiunile in curs de dezvoltare. In 2010, americanul mediu a generat aproximativ 219 de kilograme de deseuri alimentare, conform Agentiei Americane pentru Protectia Mediului (EPA).

Chiar daca nu crezi ca risipa alimentara te afecteaza, gandeste-te din nou.

Aruncatul mancarii perfect comestibile nu este doar o risipa de bani. Alimentele aruncate ajung la gropile de gunoi, unde putrezesc si produc gaz metan, al doilea cel mai raspandit gaz cu efect de sera. Cu alte cuvinte, aruncand mancarea contribui la schimbarile climatice.

De asemenea, risipeste o cantitate uriasa de apa. Conform Institutului pentru Resurse Mondiale, 24% din intreaga apa folosita in agricultura se pierde anual din cauza risipei alimentare. Asta inseamna 45 de trilioane de galoane (aproximativ 170 de trilioane de litri).

Desi aceste cifre par coplesitoare, poti ajuta la reducerea acestei practici daunatoare urmand sfaturile simple din acest articol. Fiecare mic efort conteaza.

1. Fa cumparaturi inteligent

20 de modalitati simple de a reduce risipa alimentara
20 de modalități simple de a reduce risipa alimentară 7

Cel mai adesea, oamenii cumpara mai multa mancare decat au nevoie. Desi cumparaturile in cantitate pot parea convenabile, cercetarile au aratat ca aceasta metoda duce la mai multa risipa alimentara.

Pentru a evita cumpararea unei cantitati mai mari decat ai nevoie, mergi des la cumparaturi, la fiecare cateva zile, in loc sa faci un singur drum saptamanal.

Asigura-te ca folosesti tot ce ai cumparat data trecuta inainte de a achizitiona alte alimente.

Incearca sa faci o lista cu produsele de care ai nevoie si tine-te de ea. Asta te va ajuta sa reduci cumparaturile impulsive si risipa.

2. Depoziteaza corect alimentele

Depozitarea improprie duce la o cantitate uriasa de risipa alimentara.

Conform Consiliului pentru Aparare a Resurselor Naturale din UK, aproximativ doua treimi din deseurile casnice din Regatul Unit se datoreaza alterarii alimentelor.

Multi oameni nu stiu cum sa depoziteze corect fructele si legumele, ceea ce duce la coacere prematura si, in cele din urma, la putrezire.

De exemplu, cartofii, rosiile, usturoiul, castravetii si ceapa nu ar trebui niciodata refrigerati, ci pastrati la temperatura camerei.

organicsfood.ro

Separarea alimentelor care produc mai mult etilen de cele care nu o fac este un alt mod excelent de a reduce risipa. Etilena accelereaza coacerea si poate duce la alterarea rapida.

Printre alimentele care produc etilena in timpul coacerii se numara:

  • Bananele
  • Avocado
  • Rosii
  • Pepeni galbeni
  • Piersici
  • Pere
  • Ceapa verde

Ține aceste alimente departe de cele sensibile la etilena, cum ar fi cartofii, merele, salatele verzi, fructele de padure si ardeii, pentru a evita alterarea prematura.

3. Invata sa conservi

20 de modalitati simple de a reduce risipa alimentara
Murarea care foloseste saramura sau otet, este folosita inca din 2400 i.Hr.

Desi fermentarea si muratura pot parea tendinte noi, tehnicile de conservare a alimentelor, cum ar fi acestea, sunt folosite de mii de ani.

Se estimeaza ca muratura, o metoda de conservare care foloseste saramura sau otet, este folosita inca din 2400 i.Hr..

Murarea, uscarea, conservele, fermentarea, congelarea si afumarea sunt toate metode prin care poti prelungi durata de valabilitate a alimentelor, reducand astfel risipa.

Nu numai ca aceste metode iti micsoreaza amprenta de carbon, dar te vor ajuta sa economisesti bani. In plus, cele mai multe tehnici de conservare sunt simple si distractive.

De exemplu, prelucrarea unui exces de mere coapte pentru a face gem sau conservarea morcovilor proaspeti de la piata iti va oferi un desert delicios si de lunga durata, pe care il vor aprecia chiar si copiii.

Citeste si...
Apa carbogazoasă vs. Apa plată: Ce trebuie să știi înainte de a bea

4. Nu fi perfectionist

Știai ca selectarea cu grija a merelor dintr-o lada pana gasesti exemplarul perfect duce la risipa alimentara?

Desi identice ca gust si valoare nutritiva, fructele si legumele considerate “urate” sunt ignorate in favoarea celor cu aspect mai atragator.

Cererea consumatorilor pentru fructe si legume fara cusur i-a determinat pe comerciantii en-gros sa cumpere de la fermieri doar produse impecabile. Asta duce la tone de alimente perfect comestibile care ajung la gunoi.

Este o problema atat de mare, incat magazine importante precum Walmart si Whole Foods au inceput sa vanda fructe si legume “urate” la reduceri pentru a incuraja consumul lor.

Fa-ti partea alegand produse usor imperfecte de la magazin sau, si mai bine, direct de la fermier.

5. Pastreaza frigiderul ordonat

20 de modalitati simple de a reduce risipa alimentara
20 de modalități simple de a reduce risipa alimentară 8

Probabil ai auzit vorba “din ochi, din minte”. Acest lucru se aplica definitiv la mancare.

Desi este bine sa ai un frigider bine aprovizionat, unul supra-aglomerat poate duce la risipa alimentara.

Evita alterarea rapida mentinand frigiderul ordonat, astfel incat sa poti vedea clar alimentele si sa stii cand au fost cumparate.

O modalitate buna de a organiza frigiderul este metoda FIFO, adica “primul intrat, primul iesit”.

De exemplu, atunci cand cumperi o cutie noua de zmeura, pune-o in spatele celei vechi. Astfel, te asiguri ca mancarea mai veche este consumata, nu aruncata.

6. Pastreaza resturile

Resturile nu sunt doar pentru sarbatori.

Desi multi oameni pun deoparte surplusul de mancare de la mesele copioase, deseori acesta este uitat in frigider si aruncat cand se strica.

Pastrarea resturilor intr-un recipient de sticla transparent, si nu unul opac, te ajuta sa nu uiti de ele.

Daca gatesti des portii mari si ramai cu resturi, stabileste o zi in care sa le consumi pe toate. Este o modalitate excelenta de a preveni aruncarea mancarii.

In plus, economisesti timp si bani.

7. Mananca coaja

Oamenii elimina adesea coaja fructelor, legumelor si pielita de la pui atunci cand pregatesc mancarea.

E pacat, deoarece mai multe substante nutritive se gasesc in stratul exterior al fructelor si legumelor si in pielea de pasare. De exemplu, coaja de mar contine cantitati mari de fibre, vitamine, minerale si antioxidanti.

Cercetatorii au identificat in coaja de mar un grup de compusi numiti triterpenoizi care actioneaza ca antioxidanti puternici in organism si pot avea proprietati anticancerigene.

Pielea de pui este la randul ei bogata in substante nutritive, printre care vitamina A, vitaminele B, proteine si grasimi sanatoase . Mai mult, pielea de pui este o sursa incredibila de antioxidantul seleniu, care ajuta la combaterea inflamatiei in corp.

Aceste beneficii nu se limiteaza doar la pielea de pui si coaja de mar. Straturile exterioare ale cartofilor, morcovilor, castravetilor, mangoilor, kiwi si vinetelor sunt de asemenea comestibile si hranitoare.

Pe langa faptul ca este delicioasa, consumarea cojii este economica si reduce impactul asupra mediului.

8. Mananca galbenusul

Desi tendinta de slabire cu diete low-fat este depasita, multi oameni inca evita galbenusurile, optand pentru omlete sau oua ochiuri din albusuri.

Evitarea galbenusurilor se bazeaza in mare parte pe temerea ca acestea cresc nivelul de colesterol. Se presupune ca mancarea alimentelor cu un continut ridicat de colesterol, precum ouale, are un impact major asupra colesterolului.

Cu toate acestea, studiile au aratat ca in cazul majoritatii oamenilor, colesterolul din alimentatie are doar un efect minor asupra valorilor sale din sange .

Citeste si...
O sursă de bucurie. Cât de multă ciocolată nu este dăunător să mănânci

De fapt, ficatul produce cea mai mare parte din colesterolul de care ai nevoie, iar corpul regleaza cu strictete nivelurile din sange. Cand mananci alimente cu un continut mare de colesterol, ficatul compenseaza pur si simplu producand mai putin.

Mai mult, studiile indica faptul ca majoritatea oamenilor, chiar si cei cu valori crescute ale colesterolului, pot consuma oua intregi fara riscuri.

In plus, galbenusurile contin multe substante nutritive, printre care proteine, vitamina A, fier, seleniu si vitamine B.

Daca nu iti place gustul sau textura galbenusurilor, le poti adauga in diverse retete pentru a masca aroma. Le poti folosi chiar si ca masca ultra-hidratanta pentru par.

9. Pastreaza semintele

Din aproximativ 1,3 miliarde de kilograme de dovleci produsi anual in Statele Unite, cea mai mare parte sunt aruncati.

Desi sculptatul dovlecilor poate fi o activitate distractiva pentru toata familia, exista modalitati de a reduce risipa care vine la pachet cu aceasta traditie.

Pe langa folosirea carnii gustoase a dovlecilor in retete si produse de patiserie, un mod excelent de a reduce deseurile este pastrarea semintelor. Semintele de dovleac sunt gustoase si pline de substante nutritive.

Contin cantitati mari de magneziu, un mineral important pentru sanatatea inimii si sangelui, care ajuta la controlul tensiunii arteriale si al glicemiei.

Pentru a pastra semintele de dovleac, spala-le si usuca-le, apoi amesteca-le cu putin ulei de masline si sare si coace-le la cuptor.

Semintele de dovleac muscat si Hokkaido pot fi preparate similar.

10. Mixeaza totul

20 de modalitati simple de a reduce risipa alimentara
20 de modalități simple de a reduce risipa alimentară 9

Prepararea unui smoothie plin de substante nutritive poate fi o modalitate delicioasa de a reduce risipa alimentara.

Desi tulpinile, capetele sau cojile fructelor si legumelor ar putea sa nu arate apetisant intregi, adaugate intr-un blender elibereaza toate beneficiile lor.

Tulpinile de kale sau spanac sunt pline de fibre si nutrienti, facandu-le o adaugire grozava in smoothie-uri. Varfurile de sfecla rosie, capsuni si morcovi sunt si ele excelente.

Alte elemente care altfel ar fi aruncate se pot adauga cu succes intr-un amestec nutritiv, inclusiv coji de fructe si legume, ierburi ofilite, banane prea coapte si tulpini tocate de broccoli.

11. Prepara supa de oase

Prepararea unei supe de casa este o modalitate usoara de a folosi resturile alimentare.

Caleste resturile de legume, precum frunze, tulpini, coji si orice alte bucati ramase, cu putin ulei de masline sau unt, apoi adauga apa si lasa-le la fiert pentru a obtine o supa aromata de legume.

Resturile vegetale nu sunt singurele care pot fi transformate intr-un bouillon gustos.

In loc sa arunci carcasa de pui sau oasele ramase de la mancare, fierbe-le impreuna cu legume, ierburi si apa pentru a prepara o supa de casa care va face orice supa la plic sa para fada.

12. Aromatizeaza apa

Multi oameni nu beau suficienta apa pur si simplu pentru ca nu le place gustul (sau lipsa lui).

Din fericire, poti face apa mai gustoasa si totodata sa reduci risipa alimentara.

Unul dintre cele mai simple moduri de a-ti creste aportul de apa este sa ii dai un gust placut. Foloseste coji de fructe citrice, mere si castraveti pentru a da un gust racoritor apei plate sau cu gaz.

Ierburile ofilite si capetele de fructe de padure fac si ele adaugiri grozave la sticla ta de apa.

Dupa ce bei apa, arunca fructele sau ierburile ramase intr-un smoothie pentru un impuls nutritiv fara risipa.

Citeste si...
Uleiul de nucă de cocos este bun, dar nu și pentru gătit?

13. Ține portiile sub control

Supraalimentatia este o problema pentru multi oameni. Asigurandu-te ca portiile raman intr-un interval sanatos nu doar te ajuta sa-ti mentii greutatea, ci reduce si risipa alimentara.

Desi s-ar putea sa nu te gandesti de doua ori inainte sa arunci resturile de pe farfurie, adu-ti aminte ca risipa alimentara are un impact major asupra mediului.

Constientizarea foamei reale si controlul portiilor sunt modalitati excelente de a reduce risipa.

14. Imprieteneste-te cu congelatorul

20 de modalitati simple de a reduce risipa alimentara
20 de modalități simple de a reduce risipa alimentară 10

Congelarea este una dintre cele mai simple metode de a conserva alimentele, iar tipurile de produse care pot fi congelate sunt nenumarate.

De exemplu, salatele prea moi pentru a fi consumate imediat pot fi puse in pungi sau recipiente pentru congelator si folosite ulterior in smoothie-uri si alte retete.

Un exces de ierburi poate fi combinat cu ulei de masline si usturoi tocat, apoi congelat in cuburi de gheata, rezultand o adaugire practica si delicioasa pentru legume la tigaie si alte feluri.

Poti congela resturi de mancare, produse in plus de la piata sau feluri in cantitate mare, precum supe si chilli. Este o modalitate grozava de a avea mereu la indemana o masa sanatoasa, gatita in casa.

15. Intelege datele de expirare

“A se consuma inainte de” si “expira la” sunt doar doua din numeroasele termeni confuze folosite de companii pe etichetele alimentelor pentru a-i informa pe consumatori cand e probabil ca un produs sa se strice.

Problema este ca guvernele nu reglementeaza acesti termeni. De fapt, sarcina este lasata adesea in seama producatorilor de alimente sa decida data la care cred ei ca un produs se va altera. Adevarul este ca majoritatea alimentelor care au trecut de data de expirare sunt inca sigure de consumat.

“A se consuma inainte de” informeaza retailerii cand produsul ar trebui vandut sau scos de pe rafturi. “Cel mai bine de consumat inainte de” este o data sugerata pana la care consumatorii ar trebui sa isi foloseasca produsele.

Niciunul dintre acesti termeni nu inseamna ca produsul nu mai e sigur de mancat dupa data respectiva.

In timp ce multe etichete sunt ambigui, “a se consuma pana la” este cel mai bine de urmarit. Acest termen inseamna ca dupa data listata, calitatea produsului ar putea fi afectata.

Este in desfasurare o miscare pentru a face sistemul de etichetare a datei de expirare mai clar pentru consumatori. Pana atunci, foloseste-ti propriul discernamant pentru a decide daca un aliment usor expirat este inca bun de mancat.

16. Composteaza daca poti

Compostarea resturilor alimentare este o modalitate benefica de a reutiliza deseurile, transformand risipa de mancare in energie pentru plante.

Desi nu toata lumea are spatiu pentru un sistem de compostare in aer liber, exista o gama larga de sisteme de compostare de interior care fac aceasta practica usoara si accesibila oricui, chiar si celor cu spatiu limitat.

Un compostor exterior poate fi o alegere buna pentru cineva cu o gradina mare, in timp ce unul de interior este ideal pentru oraseni, cu plante de apartament sau mici gradini de ierburi.

17. Ia-ti pachetelul de acasa

Desi iesitul la masa de pranz cu colegii sau luatul mesei de la restaurantul preferat poate fi placut, costa si poate contribui la risipa alimentara.

O modalitate buna de a economisi bani in timp ce iti micsorezi amprenta de carbon este sa iti iei la serviciu masa de acasa.

Daca obisnuiesti sa ramai cu resturi de la mancarurile gatite, pune-le intr-un vas si ia-le la birou pentru o masa consistenta si sanatoasa.

Citeste si...
Semințele de psyllium: Un superaliment bogat în nutrienți și beneficii pentru sănătate

Daca nu ai timp dimineata, incearca sa congelezi resturile in recipiente portionate. Astfel, vei avea gustari consistente, gata de luat la serviciu in fiecare dimineata.

18. Nu arunca zatul de cafea

Daca iti este greu sa incepi ziua fara o ceasca de cafea, probabil produci o gramada de zat de cafea.

Interesant este ca acest rest de multe ori trecut cu vederea are multe intrebuintari.

Cei cu mana verde s-ar putea bucura sa afle ca zatul de cafea face un fertilizator excelent pentru plante. Contine cantitati mari de azot, fosfor si potasiu, substante nutritive de care plantele sunt infometate.

Zatul de cafea este si un repelent natural grozav impotriva tantarilor.

Cercetarile au aratat ca presararea zatului de cafea prin zonele cu iarba descurajeaza tantarii femele sa isi depuna ouale, reducand astfel populatia acestor insecte enervante (18).

19. Fii creative in bucatarie

20 de modalitati simple de a reduce risipa alimentara
20 de modalități simple de a reduce risipa alimentară 11

Unul dintre lucrurile minunate la gatitul propriilor mancaruri este ca poti adapta retetele dupa gustul tau, adaugand arome si ingrediente noi.

Includerea unor parti de alimente care de obicei se arunca este o modalitate excelenta de a reutiliza resturile atunci cand experimentezi in bucatarie.

Tulpinile si coditele fac adaugiri gustoase la legumele la tigaie si preparatele la cuptor, in timp ce varfurile de usturoi si ceapa pot aromatiza supele si sosurile.

Prepararea unui pesto proaspat cu tulpini de broccoli, rosii moi, spanac ofilit sau coriandru in loc de busuioc traditional este o modalitate inventiva de a adauga o rasucire gustoasa retetelor preferate.

20. Rasfata-te cu o masca

Daca vrei sa economisesti bani si sa eviti substantele chimice potential daunatoare din unele produse de ingrijire a pielii, incearca sa-ti prepare acasa un scrub sau o masca.

Avocado este plin de grasimi sanatoase, antioxidanti si vitamina E, care il fac perfect pentru o masca naturala pentru ten.

Combina un avocado peste maturat cu putin miere pentru o combinatie luxurianta ce poate fi folosita pe fata sau in par.

Amesteca zat de cafea cu zahar si ulei de masline pentru un scrub corporal energizant. Poti aplica si plicuri de ceai racite sau felii de castraveti in plus pe ochi pentru a reduce umflarea.

Concluzie

Exista nenumarate modalitati prin care poti reduce, reutiliza si recicla deseurile alimentare.

Nu doar ca sfaturile practice din acest articol te vor ajuta sa risipesti mai putina mancare, ci iti pot economisi si bani si timp.

Gandindu-te mai mult la alimentele pe care le arunci zilnic, poti contribui la conservarea unora dintre cele mai valoroase resurse ale planetei.

Chiar si schimbari minime in felul in care cumperi, gatesti si consumi mancare vor reduce impactul tau asupra mediului. Nu trebuie sa fie dificil.

Cu un efort minim, poti reduce semnificativ risipa alimentara, poti economisi bani si timp si poti ajuta la reducerea presiunii asupra naturii.

Referinte:

Echipa OrganicsHealth foloseste numai surse de inalta calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a sustine informatiile din articolele noastre. Cititi procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul in care verificam informatiile si mentinem continutul nostru precis, fiabil si demn de incredere.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Mituri si Adevaruri despre Pastilele de Slabit: Functioneaza cu Adevarat?

Chiar și în urmă cu 20 de ani, pastilele de slăbit erau încercate de aproape jumătate dintre cei...

Top 7 cele mai daunatoare diete rapide: Cum afecteaza sanatatea

Află care sunt cele 7 cele mai dăunătoare diete și de ce trebuie evitate. Dietele foarte restrictive precum cea cu o singură masă pe zi sau regimurile raw vegane lipsite de proteine afectează negativ sănătatea.

Stevia: Beneficii pentru sanatate si nutritie

Stevia nu este doar un îndulcitor natural, ci și un aliat în lupta împotriva diabetului și hipertensiunii. Descoperă beneficiile remarcabile ale steviei pentru sănătate și cum te poate ajuta să menții un stil de viață sănătos.

7 beneficii incredibile ale semintelor de rodie, plus cum se deschid

Semințele de rodie, care sunt interiorul comestibil al rodii, sunt mici explozii roșii rubinii de deliciu dulce și...

11 Alimente care va ajuta sa va ridicati starea de spirit pe vremea rece de toamna

Alimente pentru starea de spirit pot transforma zilele de toamnă grijulie în momente de pură fericire. Acest articol explorează 11 alimente care nu numai că îți vor satisface papilele gustative dar vor contribui și la îmbunătățirea sănătății mintale. De la ciocolată neagră la avocado și nuci, fiecare opțiune nutritivă este o adevărată plăcere care îmbunătățește dispoziția și combate stresul.

Mersul descult: de ce este benefic?

Mersul desculț oferă nenumărate beneficii, de la întărirea mușchilor picioarelor până la conectarea cu energiile pământului. Află cum îți poate îmbunătăți sănătatea, starea de bine și cum te poate reconecta cu natura. Un secret vechi dezvăluit pentru o viață armonioasă.

6 vitamine esentiale pentru femeile de peste 50 de ani: Secretele unei vieti sanatoase si frumoase

Cele mai importante 6 vitamine și minerale pentru femeile de peste 50 de ani, incluzând beneficiile calciului, vitaminei D și B12 pentru o viață sănătoasă și vibrantă.

Ce trebuie sa stii despre caise – proprietati, retete delicioase si mituri demascate

Explorăm universul caiselor - de la originile lor misterioase în China până la rolul lor în nutriție și mituri moderne. Descoperă beneficiile și surprizele acestui fruct însorit.