Aceste trufe de ciocolată cu ghimbir, cunoscute și sub numele de biluțe de turtă dulce, sunt un desert de sărbători delicios, fără coacere, realizat numai cu ingrediente sănătoase și naturale.
Dacă este posibil, cel mai bine este să folosiți curmale moi din soiul medjool atunci când faceți deserturi fără coacere. Dacă nu găsiți aceste curmale, înmuiați curmalele obișnuite timp de 10 minute în apă fierbinte. După aceea, scurgeți apa și uscați curmalele cu un prosop de hârtie. Apoi procedați conform rețetei.
Ingrediente:
- 1,5 căni de migdale crude
- ½ cană de fulgi de ovăz
- 1 linguriță de scorțișoară măcinată
- 1 linguriță de ghimbir măcinat
- ⅛ linguriță de sare
- 10 curmale mari fără semințe (soiul Medjool este cel mai bun)
- 1 lingură de apă
- ½ linguriță de extract de vanilie
- 1 ceașcă de ciocolată (eu am folosit picături de ciocolată de gătit)
- 1 linguriță de ulei de nucă de cocos
- 2 biscuiți cu ghimbir sfărâmat (opțional, pentru decor)
Metoda de gătire trufe sănătoase de ciocolată și ghimbir:
Combinați migdalele crude, fulgii de ovăz, scorțișoara măcinată, ghimbirul măcinat și sarea într-un robot de bucătărie. Bateți până obțineți un amestec sfărâmicios, asemănător cu făina.
Adăugați curmalele fără semințe, apa și extractul de vanilie în robotul de bucătărie. Procesați/pulsați până când obțineți o consistență lipicioasă, ca un aluat. Aluatul ar trebui să fie suficient de lipicios încât să îl puteți strânge cu mâinile.
Tapetați o tavă de copt sau un blat cu hârtie pergament. Rulați aluatul în bile cu diametrul de aproximativ 3 cm și așezați-le pe hârtia pergament.
Amestecați chipsurile de ciocolată și uleiul de nucă de cocos într-un bol care poate fi încălzit la microunde. Încălziți în cuptorul cu microunde la intervale de 30 de secunde, amestecând până când ciocolata este topită. Acest lucru va necesita doar 2-3 intervale.
Scufundați fiecare bilă de aluat în ciocolata topită pentru a acoperi uniform suprafața. Opțional: decorați cu biscuiți cu ghimbir sfărâmați. Așezați fiecare trufă pe o tavă de copt tapetată cu pergament. Puneți la frigider timp de 15 minute sau până când ciocolata se întărește.
Sfaturi si trucuri pentru trufe perfecte
Pentru ca trufele sa iasa cremoase si aromate, trebuie sa alegeti ingredientele cu grija. Iata cateva sfaturi:
- Folositi o ciocolata de calitate, cu minim 70% cacao. Va recomand ciocolata neagra sau ciocolata cu lapte, in functie de preferinte. Ciocolata alba nu este potrivita pentru aceasta reteta.
- Curmalele proaspete fac diferenta. Optati pentru soiul Medjool, care sunt mai moi si dulci. Daca nu gasiti, inmuiati curmalele uscate in apa calda 10 minute, apoi stoarcetile bine.
- Pentru un plus de aroma, rasniti proaspat scortisoara si ghimbirul. Condimentele uscate isi pierd rapid din aroma.
- Bateți bine compozitia de migdale, fulgi de ovaz si condimente pentru a obtine o textura similara cu faina. Aluatul trebuie sa fie usor de modelat.
- Ciocolata de topit trebuie incalzita la intervale scurte, amestecand mereu. Daca o supraincalziti, se va separa grsimile.
- Pastrați trufele la frigider cel putin 15 minute pentru ca glazura sa se intareasca frumos.
Urmati cu atentie fiecare pas si veti obtine niste trufe delicioase, demne de un restaurant!
Beneficii pentru sanatate
Aceste trufe sunt o alternativa sanatoasa la bomboanele traditionale, pline de zahar si aditivi.
Migdalele contin proteine, vitaminele E si B2, minerale precum magneziu, fosfor si zinc. Au efect antiinflamator si antioxidant.
Curmalele sunt o sursa excelenta de potasiu, care ajuta la controlul tensiunii arteriale. De asemenea, contin fibre, vitaminele A, B complex si minerale.
Ciocolata neagra are flavonoide ce reduc riscul de boli cardiace. Confera si o stare de buna dispozitie datorita conținutului de feniletamină.
Uleiul de cocos ofera acizi grasi sanatosi si energizeaza organismul.
Ghimbirul ajuta la digestie, amelioreaza durerile musculare si are proprietati antiinflamatoare.
Asadar, nu ezitati sa savurati cateva trufe dulci si aromate, pentru o stare de spirit ridicata si un plus de energie!
Intrebari frecvente
- Se pot inlocui curmalele cu stafide sau smochine? Da, se pot inlocui cu stafide sau smochine uscate, hidratate in prealabil in apa calduta.
- Cat timp se pot pastra trufele? La frigider, in recipient ermetic, trufele se pastreaza pana la 1 saptamana. Pentru perioade mai lungi, le puteti congela.
- Este obligatoriu sa folosim ulei de cocos pentru glazura? Puteti inlocui uleiul de cocos cu unt sau ulei vegetal. Insau glazura nu va fi la fel de stralucitoare.
- Pot inlocui ghimbirul cu alte condimente? Da, puteti experimenta cu scortisoara, nuca muscata, cardamom sau chiar cu ardei iute pentru un pic de picanter.
- Copiii pot manca aceste trufe? Da, sunt delicioase si perfecte pentru copii. Reduceti poate cantitatea de condimente daca reteta vi se pare prea aromata.
Sper ca v-am lamurit cele mai frecvente nelamuriri despre aceasta reteta. Testati si voi, sunt sigura ca o sa va placa! Spor la gatit!