Ce trebuie să știi despre caise - proprietăți, rețete delicioase și mituri demascate

Ce trebuie să știi despre caise – proprietăți, rețete delicioase și mituri demascate

Caisele, aceste fructe suculente, cu pielițe catifelate, miros a vară. Au și un gust bun – dulce, cu o aciditate plăcută și răcoritoare. Dar cum rămâne cu beneficiile? Este adevărat că caisele protejează inima de boli? Și ce lucruri gustoase pot fi preparate din ele?

Istoria caiselor: Rădăcini chinezești

Timp de mai multe secole, acest fruct a fost numit mărul armean sau prunul armean, iar multă vreme mulți botaniști au fost înclinați să considere că patria sa este Armenia, ceea ce s-a reflectat în denumirea sa latină (Prunus armeniaca – în latină înseamnă „prună armeană”).

Această opinie a fost infirmată mai târziu de istorici, când au descoperit cronicile împăratului chinez Zhu, care a trăit cu aproximativ 2200 de ani înainte de Hristos. După ce au studiat cu meticulozitate descrierea detaliată a anumitor fructe cu pulpă cărnoasă suculentă, os mic și tare și coajă pubescentă, au ajuns la concluzia că acestea sunt caise. S-a dovedit că acestea au fost cultivate pentru prima dată în Imperiul Celest.

Datorită comercianților arabi, aceste fructe din China au ajuns în Asia Centrală și abia apoi – în Armenia. Ele au ajuns în Grecia și la Roma sub denumirea „Armeniaca”, care poate fi găsită în lucrările istoricului și scriitorului roman Pliniu. Până în secolul al XVI-lea, caisele s-au răspândit pe tot continentul european, până în Polonia și Germania, iar apoi au ajuns în Rusia.

Ce trebuie să știi despre caise - proprietăți, rețete delicioase și mituri demascate

Astăzi sunt cultivate aproape pretutindeni unde există veri calde și uscate. Deși prin eforturile crescătorilor au apărut și o mulțime de soiuri nepretențioase rezistente la ger. Anual, pe întreaga planetă se recoltează până la 4 milioane de tone din aceste fructe dulci. Cu toate acestea, Turcia rămâne liderul incontestabil al exporturilor – mai exact, provincia sa Malatya, care produce până la 80% din volumul mondial de caise, inclusiv fructe uscate.

În țara noastră, caisele cresc în principal la latitudini sudice. Cu toate acestea, în zona de mijloc a Rusiei și chiar în regiunea Moscovei, ele nu sunt acum nici rare. Crescătorii autohtoni au creat mai mult de 60 de soiuri, printre care există favoriți clari. De exemplu, Triumph northern, Dessert, Saratov ruby, Tsarsky. Există, de asemenea, soiurile Compotny și Manitoba, ambele nu se tem de îngheț și nu necesită îngrijire specială.

Mituri despre caise

Susținătorii medicinei populare asigură că în semințele de caise sunt ascunse multe proprietăți de vindecare. Pe Internet, puteți întâlni informații că acestea sunt capabile să vindece chiar și cancerul. Meritul în acest sens este atribuit compusului organic amigdalină, conținut în sâmburi. Ipoteza este următoarea: se spune că, odată ajuns în organism, acesta se transformă în cianură (reamintim că aceasta este o toxină puternică), care și distruge celulele tumorale. Dar, înainte de a vă grăbi să tratați o boală gravă cu ajutorul unor astfel de metode alternative, este important să vă amintiți că nu există dovezi științifice pentru această afirmație. Sondajele efectuate pe pacienții cu cancer care au fost supuși acestei metode de tratament nu au arătat nicio îmbunătățire. Mai mult, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a publicat un articol în care se menționează amenințarea de otrăvire cauzată de ingerarea necontrolată de sâmburi de caise.

Simptomele acesteia sunt greață, febră, dureri de cap, insomnie, sete, letargie, nervozitate, dureri articulare și musculare și scăderea tensiunii arteriale. În cazuri extreme se poate termina cu moartea!

Un alt mit popular este răspândit în mod activ de unii „nutriționiști” amatori. Aceștia îi asigură pe cei care doresc să slăbească că fructele de caise uscate reprezintă o alternativă sigură și sănătoasă la dulciurile dăunătoare. Și ca și cum acestea pot fi consumate în cantități nelimitate fără a dăuna siluetei, deoarece conțin o mulțime de fibre valoroase. Ei uită însă să menționeze cantitatea ieșită din comun de zahăr conținută de fructe, care, desigur, nu contribuie la scăderea în greutate. Desigur, consumul de caise în loc de dulciuri și biscuiți este, într-un anumit sens, mai sănătos, dar numai dacă nu depășiți doza zilnică de 25-30 de grame – atunci totul va fi în regulă cu silueta dumneavoastră.

Ce trebuie să știi despre caise - proprietăți, rețete delicioase și mituri demascate

Al treilea mit se referă, de asemenea, la caisele uscate. Acesta spune că caisele sunt tratate cu o cantitate mare de dioxid de sulf – un compus extrem de toxic. În realitate, acest aditiv alimentar face ca fructele uscate să nu fie comestibile pentru insecte, previne formarea mucegaiului și prelungește durata de depozitare a fructelor. În ceea ce privește concentrația, dacă este prelucrat în mod corespunzător, nu este capabil să provoace daune. În plus, este ușor să scăpați de resturile acestei substanțe – este suficient să înmuiați fructele în apă pentru o vreme, apoi să le clătiți bine.

Inimă sănătoasă și piele frumoasă

Caisele și caisele sunt bogate în substanțe care sunt importante pentru activitatea productivă a sistemului cardiovascular. Potasiul, care este conținut în 5-6 caise medii, menține tensiunea arterială normală și protejează inima. Acest lucru este dovedit de știință: de exemplu, un studiu realizat de medici turci pe șoareci de laborator a arătat că un consum regulat de caise ajută la reducerea consecințelor negative ale unui atac de cord și la restabilirea mai rapidă a sănătății.

Caisele conțin, de asemenea, vitamina K, destul de rară, care ajută calciul să fie mai bine absorbit. Fierul din compoziția fructelor crește nivelul de hemoglobină, este util în anemie și în tulburările de coagulare a sângelui. Antioxidanții neutralizează radicalii liberi care deteriorează celulele sănătoase. Flavonoidele reduc inflamațiile, cresc elasticitatea pereților arteriali, reduc riscul de diabet, iar compușii fenolici normalizează nivelul colesterolului.

Antioxidanții luteină și zeaxantină susțin performanța cristalinului și a retinei. Carotenoizii, care dau fructelor culoarea galbenă caracteristică, ajută, de asemenea, la menținerea acuității vizuale. Combinația acestor substanțe active servește ca măsură preventivă împotriva unor boli precum cataracta și degenerarea petelor galbene.

Betacarotenul, în combinație cu vitaminele C și E, are un efect favorabil asupra pielii. Am testat această afirmație într-una dintre edițiile emisiunii „Live Food”. Pentru experiment am invitat două surori gemene, dintre care una a mâncat 5-7 caise pe zi timp de două săptămâni, în timp ce cealaltă a mâncat ca de obicei. Examenul de control a arătat că tonusul pielii primei fete a devenit mai uniform, mai mat și mai natural, în timp ce numărul elementelor inflamatorii și al glandelor sebacee mărite a scăzut.

Caisele sunt utile și pentru sistemul digestiv. Aceste fructe conțin un raport optim de fibre alimentare solubile și insolubile. Primele permit reținerea în țesuturi a unei părți din lichid, menținând astfel echilibrul hidric. Cele din urmă creează condiții optime pentru înmulțirea bacteriilor benefice din intestin, care formează o microflora favorabilă și ajută la o mai bună digestie a substanțelor nutritive utile.

organicsfood.ro

Există vreun rău din cauza caiselor?

În ciuda listei impresionante de proprietăți utile, uneori caisele pot dăuna organismului. Este important să ne amintim că combinația de fibre și zahăr poate provoca o creștere a formării de gaze și tulburări de stomac. Caisele sunt mai periculoase în acest sens decât fructele proaspete, deoarece în ele se găsește mult mai mult zahăr. Din același motiv, nu ar trebui să fie folosite de persoanele care suferă de diabet și obezitate.

Este extrem de nedorită includerea acestor fructe în dieta cu gastrită, ulcer peptic și orice afecțiuni ale intestinelor, deoarece acizii malic și citric conținuți în ele pot provoca inflamații și arsuri la stomac. Abundența de potasiu, după cum am aflat, normalizează tensiunea arterială ridicată. Cu toate acestea, medicii nu recomandă ca hipotensivii cronici să nu fie pasionați de caise în exces, pentru ca presiunea să nu scadă sub pragul critic. Prudență trebuie să aibă și cei care au afecțiuni tiroidiene și renale.

Reacția alergică la acest fruct nu este frecventă. Substanțele sale provocatoare sunt concentrate în principal în pieliță, precum și compușii care sunt folosiți la prelucrarea fructului. Nu uitați că alergiile pot fi moștenite. Dacă există o predispoziție în acest sens, este mai bine să nu vă riscați sănătatea în mod inutil. Iar în timpul introducerii primului aliment complementar este important să se monitorizeze îndeaproape reacția organismului copilului atunci când acesta încearcă pentru prima dată caisele. Dacă apar erupții cutanate, umflături și alte semne de alergie, este mai bine să întrerupeți cunoștința cu acest fruct.

Rețete cu caise

Acest fruct este parcă creat pentru coacere, deserturi și dulceață de conservare în casă! Cu toate acestea, în alte feluri de mâncare are adesea locul său. Principalul lucru este să găsiți o combinație reușită cu alte produse și să nu vă fie frică de experimentele gastronomice.

Salată cu șuncă și caise

În salatele de vară caisele se simt destul de confortabil, și nu este vorba doar de variații de fructe. Eroul nostru este perfect completat, de exemplu, cu felii subțiri de șuncă curată și un dressing interesant. Chiar dacă ați primit niște fructe dure, poate fi întotdeauna corectat – acum vă vom spune cum.

Ce trebuie să știi despre caise - proprietăți, rețete delicioase și mituri demascate

Ingrediente:

  • Caisă proaspătă – 8 buc.
  • Șuncă de cașcaval – 4 felii
  • Minge de mozzarella – 100-125 g
  • Lămâie – 1 buc.
  • Ulei de măsline – 3 linguri. l.
  • Cimbru proaspăt – 6-8 crenguțe
  • Oțet de vin alb – 2 linguri.
  • Ardei roz – un vârf de cuțit
  • Ceapă roșie – ½ buc.
  • Frunze de salată – 2 mâini mari

Preparare:

Se amestecă o lingură de ulei de măsline și crenguțele de cimbru într-un bol. Împărțiți jumătățile de caise în jumătăți, înmuiați-le în ulei și cimbru și frigeți-le pe ambele părți timp de 5-7 minute. Dacă fructele sunt tari, mai țineți-le puțin pe foc. În timp ce se rumenesc, faceți un dressing din restul de ulei de măsline, oțetul de vin, ceapa tăiată fin și piperul roz. Rupeți frunzele de salată în bucăți mici cu mâinile. Combinați-le într-o farfurie cu feliile de șuncă, feliile de mozzarella și caisele la grătar. Stropiți totul cu dressingul și presărați cu coaja rasă fină de lămâie.

Caise cu brânză de capră

O gustare originală și ușoară din caise proaspete, care poate fi preparată la un picnic, în așteptarea kebaburilor și a fripturilor. Dacă nu aveți brânză de capră, puteți folosi brânză telemea sau brânză de vaci – veți obține o combinație nu mai puțin armonioasă.

Ce trebuie să știi despre caise - proprietăți, rețete delicioase și mituri demascate

Ingrediente:

  • Caisele proaspete – 6 buc.
  • Brânză de capră – 120 g
  • Miere – 1 linguriță.
  • Unt – 30 g
  • Nuci de pin prăjite – o mână
  • Cardamom – un vârf de cuțit
  • Mentă proaspătă – pentru a servi

Mod de preparare:

Se împart caisele în jumătăți, se ung cu unt topit, se presară ușor cu cardamom. Se prăjesc pe ambele părți până devin aurii. Amestecați brânza de capră cu miere, întindeți o cantitate mică pe fiecare jumătate de caise, presărați cu nuci de pin și decorați cu frunze de mentă. Puteți folosi în locul lor orice alte ierburi proaspete.

Pui cu fructe uscate în tagine

Caisele uscate completează cu succes carnea, fie că este vorba de vită, miel sau pasăre. Cel mai adesea, astfel de variante în combinație cu un buchet bogat de condimente se găsesc în bucătăria orientală.

Pentru a găti acest fel de mâncare, este indicat să folosiți un tagine – o tigaie adâncă cu un capac în formă de con. Dacă nu aveți una, puteți folosi o tigaie înaltă, cu fundul gros și un mâner detașabil.

Ce trebuie să știi despre caise - proprietăți, rețete delicioase și mituri demascate

Ingrediente:

  • Coapse de pui – 1,5 kg
  • Ceapă – 3 buc.
  • Caise – 250 g
  • Prune uscate – 150 g
  • Sultanine mari fără semințe – 100 g
  • Lămâie – ½ buc.
  • Usturoi – 3 căței
  • Scorțișoară – 3 bețișoare
  • Scorțișoară măcinată – 1 linguriță.
  • Apă – 150 ml
  • Șofran – 1 vârf de cuțit
  • Piper alb, nucșoară, sare – după gust
  • Badian – 2 stele
  • Ulei de măsline – pentru prăjire

Preparare:

Clătiți bine toate fructele uscate și turnați apă clocotită peste ele. Se taie mărunt ceapa și usturoiul. Se diluează șofranul și sucul de la o jumătate de lămâie în apă ușor călduță. Se freacă coapsele cu un amestec de scorțișoară măcinată, piper alb, nucșoară și sare. Încălziți uleiul de măsline într-un tagine, sotați ceapa și usturoiul până devin transparente și puneți puiul deasupra. Adăugați un baton de scorțișoară și un oregano și turnați apă cu șofran și suc de lămâie peste pui. Dacă nu aveți șofran, puteți fierbe în prealabil bulion de pui sau de legume. Acoperiți tagina cu un capac și înăbușiți carnea la foc mic timp de 35-40 de minute. Acum turnați deasupra fructele uscate bine aburite și puneți tajina acoperită în cuptor la 100°C timp de aproximativ o oră și jumătate.

Chutney de caise

Caisele proaspete pot fi folosite pentru a face chutney, un sos de fructe și condimente popular în bucătăria indiană. Acesta combină armonios aromele dulce, acru, arzător și amar. Chutney-ul de caise poate fi servit cu cotlete de porc și pui la cuptor, întins pe pâine plată crocantă de grâu și biscuiți, îmbracă orezul și cușcușul.

Ce trebuie să știi despre caise - proprietăți, rețete delicioase și mituri demascate

Ingrediente:

  • Caisele proaspete – 1 kg
  • Ceapă albă – 1 căpățână mare
  • Ardei iute roșu – 1 bucată.
  • Oțet de orez – 200 ml
  • Suc de portocale – 150 ml
  • Rădăcină proaspătă de ghimbir – 30g
  • Zahăr din trestie de zahăr – 200 g
  • Cuișoare uscate – 5-6 muguri
  • Piper Cayenne – vârf de cuțit
  • Ulei vegetal – 2 linguri. l.
  • Sare – după gust

Preparare:

Curățați caisele de sâmburi, tăiați-le în cuburi mici. Tăiați ceapa și usturoiul în același mod. Radeți ghimbirul pe o răzătoare fină și pisați-l împreună cu mugurii de cuișoare într-un mortar. Tăiați ardeiul iute în fâșii subțiri. Se încinge uleiul într-o tigaie adâncă, se călesc ușor ghimbirul și cuișoarele în el, se adaugă ardeiul iute, ceapa și usturoiul și se prăjește totul împreună. Se toarnă puțin peste jumătate din zahăr și se caramelizează amestecul. Acum puneți caisele, adăugați restul de zahăr, turnați oțetul și sucul de portocale, sărați după gust. Fierbeți sosul la foc mic timp de 40-50 de minute, amestecând cu o spatulă de lemn. Când chutney-ul de caise s-a răcit, îl puteți turna în borcane. Ideal ar fi să îl lăsați să se „coacă” cel puțin două săptămâni.

Plăcintă austriacă cu caise

Această plăcintă este una dintre variantele mult îndrăgitei charlotte, doar că fără mere. Are la bază o prăjitură de burete aerisită, a cărei aromă dulce și bogată este bine pusă în valoare de gustul delicat și acrișor al caiselor.

Ce trebuie să știi despre caise - proprietăți, rețete delicioase și mituri demascate

Ingrediente:

  • Caisele proaspete – 10-12 buc.
  • Făină – 140 g
  • Ouă – 3 buc.
  • Unt – 120 g
  • Lămâie – ½ buc.
  • Extract de vanilie – 1 linguriță.
  • Sare – un vârf de cuțit
  • Zahăr pudră – pentru a servi

Cum se prepară:

Combinați untul înmuiat și zahărul într-un castron adânc, bateți până obțineți o masă omogenă. Separați gălbenușurile de albușuri: bateți primele în untul dulce, puneți-le pe acestea din urmă în frigider. Radeți coaja de lămâie și, împreună cu extractul de vanilie, adăugați-o la baza de unt. Cerneți făina în porții mici. Adăugați un vârf de cuțit de sare la albușurile răcite și bateți-le până obțineți o spumă omogenă. Cu ajutorul unei spatule, încorporați-o ușor în bază și amestecați ușor. Acoperiți forma de copt cu hârtie pergament, turnați aluatul și presați ușor jumătățile de caise proaspete în ea. Trimiteți-o la cuptorul încălzit la 180°C pentru 30-40 de minute. Când plăcinta se răcește complet, presărați-o cu zahăr pudră.

Bezea de caise

Acest deliciu va înlocui cu succes marmelada cumpărată din magazin. Dacă caisele sunt foarte dulci, puteți lua mai puțin zahăr.

Ce trebuie să știi despre caise - proprietăți, rețete delicioase și mituri demascate

Ingrediente:

  • Caisele proaspete – 1 kg
  • Zahăr – 800 g
  • Acid citric – pe vârful unui cuțit

Preparare: Se prepară:

Îndepărtați sâmburii de la caise, transferați jumătățile de fructe într-o cratiță, turnați apă astfel încât abia să le acopere. Aduceți fructele la fierbere și țineți-le pe foc până se înmoaie. Apoi, frecați caisele printr-o sită fină pentru a obține un piure omogen. Se toarnă într-o cratiță, se adaugă zahărul și acidul citric, se fierbe la foc mic timp de 2 ore. Acoperiți o tavă de copt cu hârtie pergament, întindeți masa de caise pentru a face un strat uniform de 2-2,5 cm grosime. Acoperiți-l cu tifon și lăsați-l timp de două-trei zile. Tăiați bezeaua cu o foarfecă în fâșii late și rulați-o.

Articole similare:

Top 5 verdețuri în mâncăruri: alegerea celor mai bune pentru sănătate
Dieta pentru inimă: ce alimente sunt deosebit de importante și ce ar trebui să fie excluse în ea
Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Categorii
Organics Health