Testosteronul este un hormon reproductiv masculin. Simțiți că libidoul nu mai este ceea ce era înainte, sau vă simțiți slăbit, sau nu aveți puterea de a vă trezi dimineața, nu vă puteți concentra asupra sarcinilor sau de a petrece timp de calitate cu familia? Sunt șanse ca tu să te confrunți cu simptome ale testosteronului scăzut, cunoscut și sub numele de „Low T” S-ar putea să vă întrebați cum scade nivelul de testosteron. Pot exista câteva motive. De exemplu, stresul de zi cu zi sau un stil de viață sedentar nesănătos pot reduce testosteronul. În plus, dieta dvs. poate juca un rol semnificativ în scăderea nivelului de testosteron. De exemplu, mâncarea dumneavoastră poate conține unele alimente care reduc testosteronul. Prin urmare, trebuie să fiți atenți la astfel de alimente.
Ce este testosteronul?
Testosteronul este un hormon reproducător masculin care se găsește la oameni și la alte animale. La bărbați, testiculele produc în principal testosteron. Cu toate acestea, ovarele femeilor produc și ele testosteron, deși în cantități mult mai mici.
Producția de testosteron crește semnificativ în timpul pubertății și scade după vârsta de 30 până la 50 de ani. Testosteronul este cel mai adesea asociat cu apetitul sexual și joacă un rol vital în producția de spermă. Cu toate acestea, el afectează, de asemenea, masa osoasă și musculară, modul în care bărbații stochează grăsimea în organism și chiar producția de globule roșii. Prin urmare, un nivel optim de testosteron este esențial pentru sănătatea generală. De asemenea, acesta stimulează energia și forța.
Pe de altă parte, alimentele prăjite, cele bogate în grăsimi, carnea roșie și alimentele procesate reduc nivelul de testosteron.
Alimente care reduc testosteronul
1. Produse din soia
Soia are cantități mari de un compus numit izoflavone. Este un compus care seamănă structural cu hormonul feminin estrogen. Estrogenul este responsabil pentru dezvoltarea sânilor, modificări ale vocii etc. Un studiu sugerează că izoflavonele din soia, care este considerată un aliment care reduce testosteronul. Acest lucru se datorează faptului că produsele din soia activează receptorii de estrogen.
Un studiu contradictoriu arată că izoflavonele ajută la îmbunătățirea nivelului de estrogeni. Prin urmare, este benefic pentru anumite persoane, cum ar fi femeile aflate în post-menopauză.
În condiții normale, estrogenul funcționează diferit, mai degrabă diametral opus testosteronului. Cu toate acestea, fitoestrogenul inhibă receptorii androgeni. Deficitul de testosteron are un impact asupra sintezei, motilității și viabilității spermatozoizilor. În plus, afectează caracterele sexuale secundare la bărbați. Poate reduce dezvoltarea de:
- Creșterea și forța musculară
- Fizicul corpului
- Modificări ale vocii
Soia este, de asemenea, un aliment goitrogen care reduce funcția tiroidiană din organism. Supresia tiroidiană reduce secreția de hormoni tiroidieni – Tiroxina, T3, T4 sunt hormoni tiroidieni. Acești hormoni au un rol esențial în creștere și maturizare. În plus, uleiul de soia conține acizi grași polinesaturați sau PUFA. Aceștia sunt grăsimi sănătoase. Cu toate acestea, un studiu arată că aportul excesiv de PUFA-uri poate reduce secreția de testosteron.
Constatările nu sunt concludente. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili relația inversă dintre produsele din soia și nivelul de testosteron la om.
2. Produse lactate
Produsele lactate cu conținut integral de grăsimi pot juca un rol în reducerea numărului de spermatozoizi. Un studiu sugerează că poate exista o legătură între un consum total mai mare de alimente lactate și niveluri mai ridicate de FSH. FSH este hormonul de stimulare a foliculilor. Este un hormon sexual feminin. Cu toate acestea, este prezent și la bărbați în cantități minime. Funcția sa este de a îmbunătăți producția de spermatozoizi. Dar consumul excesiv de produse lactate crește nivelul acestui hormon la bărbați. Nivelurile ridicate de FSH, prin urmare, pot reduce numărul de spermatozoizi la bărbați.
3. Menta (mentă și mentă)
Dulciurile dumneavoastră, ciocolata etc., conțin mentă. În plus, o puteți găsi în majoritatea produselor cosmetice, cum ar fi medicamentele, pasta de dinți, săpunurile etc. Menta conține mentol care afectează negativ nivelul de testosteron.
Un studiu arată că menta, în special menta verde, declanșează stresul oxidativ, ceea ce duce la leziuni radicale ale celulelor testiculelor. Ca urmare, scade producția a doi hormoni; hormonul luteinizant și hormonul de stimulare a foliculilor. În plus, un alt studiu sugerează că nefolosirea mentă în modul recomandat poate duce la efecte adverse asupra testosteronului.
Organismul nostru are nevoie de acești hormoni în cantități minime pentru producția de spermă. Deteriorarea celulelor de către radicalii liberi reduce nivelul acestor hormoni, afectând producția de spermatozoizi. Așadar, evitați consumul în exces de alimente pe bază de mentă pentru a fi pe partea mai sigură.
4. Rădăcină de lemn dulce
Rădăcina de lemn dulce este un alt aliment care reduce testosteronul. Aceasta conține niveluri ridicate de acid glicirrizic care neutralizează enzima care ajută la producerea testosteronului. În plus, rădăcinile de lemn dulce pot reduce semnificativ nivelul de testosteron atât la bărbați, cât și la femei.
5. Uleiuri vegetale
Uleiurile vegetale rafinate pot cauza multiple probleme de sănătate. Reducerea secreției de testosteron este doar una dintre ele. Uleiurile vegetale au un conținut ridicat de acizi grași polinesaturați. Studiile sugerează că MUFA-urile scad nivelul de testosteron. Mai mult, uleiurile vegetale declanșează producția de radicali liberi. Aceștia cauzează daune oxidative celulelor. Leziunile radicale ale celulelor cauzează multe boli, cum ar fi obezitatea, diabetul, bolile de inimă etc. Obezitatea și diabetul afectează din nou sinteza testosteronului.
Uleiurile vegetale conțin, de asemenea, acizi grași omega-3 și omega-6. Omega-3 este sănătos atunci când este consumat în doze recomandate. Cu toate acestea, alte tipuri de grăsimi, cum ar fi omega-6, reduc funcția testiculelor. Mai multe studii dovedesc efectele nocive ale excesului de acizi grași liberi omega-6. În plus, aceștia minimizează sinteza testosteronului. Toți acești factori fac ca uleiul vegetal să fie nesănătos pentru nivelul de testosteron.
6. Grăsimile trans
Grăsimile trans sunt grăsimi nesănătoase, cel mai nociv tip pentru sănătatea ta. Uleiurile vegetale vă oferă cele mai multe grăsimi trans. Acestea sunt prezente în margarină, în alimentele prăjite și procesate, precum și în cele ambalate. Atunci când reîncălzești uleiul, se formează grăsimile trans. Prepararea grăsimilor trans le face, de asemenea, foarte inflamatorii. Ca urmare, ar putea crește riscul de boli cronice. În plus, PUFA-urile reduc nivelul de testosteron într-o oră de la consum.
Grăsimile trans cauzează obezitate, tulburări metabolice și diabet. Aceste condiții de sănătate inhibă sinteza testosteronului. Studiile sugerează că grăsimea corporală conține aromatază, o enzimă care transformă testosteronul în estrogen. După cum știm, estrogenul este un hormon reproductiv feminin. Nivelul de estrogen în exces reduce secreția de testosteron. Prin urmare, se reduce nivelul de testosteron.
7. Nuci
Nucile sunt alimente nutritive care oferă diverse beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, anumite nuci afectează în mod negativ nivelul de testosteron. De exemplu, migdalele, fisticul și nucile scad nivelul de testosteron prin creșterea hormonului globulinei de legare a hormonilor sexuali (SHBG). În plus, acesta se combină cu testosteronul și reduce secreția acestuia, diminuându-i funcțiile.
Nucile au, de asemenea, niveluri ridicate de fitosteroli, un compus vital pentru sănătatea inimii. Cu toate acestea, fitosterolii pot suprima sinteza testosteronului. Nucile au, de asemenea, un conținut ridicat de PUFA, care reduc și mai mult nivelul de testosteron. Aproape toate nucile conțin o combinație a tuturor tipurilor de grăsimi. Atâta timp cât le consumați cu moderație, acestea nu sunt dăunătoare. Consultați un medic și un dietetician pentru a obține mai multă claritate.
8. Semințe de in
Studiile sugerează că semințele de in pot reduce riscul de cancer de prostată. Acest lucru se datorează faptului că semințele de in au cantități mari de acizi grași omega-3. Acestea au și diverse beneficii pentru sănătate. De exemplu, promovează sănătatea inimii. În plus, previne și hipertensiunea și accidentul vascular cerebral. Cu toate acestea, are, de asemenea, niveluri semnificative de omega-6, care scade testosteronul.
Semințele de in sunt, de asemenea, bogate în lignani, care sunt compuși vegetali. Aceștia reduc funcțiile testosteronului în mod diferit. Ei se leagă de testosteron și reduc circulația liberă a testosteronului. De asemenea, lignanul determină excreția testosteronului. De asemenea, împiedică transformarea testosteronului în dihidrotestosteron. Acesta este forma activă a testosteronului. În plus, nivelurile de SHBG pot, de asemenea, să crească riscul de funcționare necorespunzătoare a testosteronului.
9. Alcoolul
Un studiu recent arată că un consum regulat de alcool pe o anumită perioadă de timp este dăunător. Acesta reduce nivelul de testosteron, mai ales în cazul unui consum excesiv de alcool. Consumul de alcool alimentează multiple probleme de sănătate. De exemplu, alcoolul reduce funcția celulelor care produc spermatozoizi. Aceste celule sunt cunoscute sub numele de celule Sertoli, ceea ce reduce eliberarea de hormoni de reproducere. De asemenea, reduce secreția de hormoni LSH și FSH. Ca urmare, reduce fertilitatea masculină în general. Aceștia sunt hormoni care reglează ciclul reproductiv și maturarea spermatozoizilor.
În plus, băutorii de alcool au, de asemenea, niveluri ridicate de estrogen. Estrogenul este un hormon feminin. Acesta conferă funcții opuse testosteronului. Ca urmare, pot apărea infertilitatea și o reducere a trăsăturilor sexuale secundare masculine. Simptomele includ:
- Reducerea părului facial și toracic
- Lărgirea pieptului
- O deplasare a depunerii de grăsime dinspre abdomen spre zona șoldurilor
10. Alimente coapte din comerț
O dietă care include alimente coapte din comerț reduce nivelul de testosteron. Alimentele includ pâine de pâine, produse de patiserie, gogoși și, în plus. Un studiu arată că bărbații care mănâncă în mod regulat alimente coapte au un nivel scăzut de testosteron. De asemenea, această dietă vă crește grăsimea abdominală și stimulează depunerea de grăsime în jurul burții. Grăsimea abdominală vă suprimă nivelul de testosteron. În plus, alimentele coapte conțin grăsimi trans, care afectează, de asemenea, funcțiile testosteronului.
11. Alimentele prăjite
Alimentele prăjite au niveluri mai ridicate de acizi grași polinesaturați (PUFA). Ca urmare, acestea inhibă secreția de testosteron. Chiar și alimentele ușor prăjite cresc absorbția de PUFA-uri. În plus, alimentele prăjite provoacă obezitate. Inflamația corporală afectează în mod direct scăderea testosteronului. Așadar, ar trebui să evitați să consumați alimente prăjite, în special alimente prăjite. În schimb, puteți opta pentru alimente gătite la aburi.
12. Alimentele procesate
Aproape toate alimentele procesate conțin grăsimi trans și conținuturi artificiale. Ca urmare, acestea au un impact asupra nivelului de testosteron și asupra sănătății tale generale. Pe lângă grăsimile trans, alimentele procesate conțin și uleiuri vegetale, ceea ce le face pline de PUFA. PUFA și grăsimile trans reduc nivelul de testosteron, ceea ce face ca alimentele procesate să fie nesănătoase pentru testosteron.
13. Zahăr
Consumul excesiv de zahăr crește nivelul de insulină din corpul dumneavoastră. Ca urmare, reduce sinteza testosteronului la bărbați. De asemenea, zahărul declanșează depunerea de grăsime abdominală și inflamația. Ambele limitează sinteza testosteronului. În plus, are un impact asupra sănătății generale.
Cum să stimulezi nivelul de testosteron?
Moderația este vitală în aproape orice, fie că este vorba de dieta sau de antrenamentele tale. O abordare bine planificată pentru a vă menține nivelul de testosteron este esențială. O dietă sănătoasă, odihnă și exerciții fizice regulate pot fi de ajutor.
Conform studiilor, deficitul de testosteron este asociat cu multe tulburări de sănătate, inclusiv obezitatea, diabetul și bolile de inimă. Mulți factori reglează nivelul de testosteron. Cu toate acestea, o dietă sănătoasă este de mare ajutor. Iată câteva metode pentru a crește în mod natural nivelul de testosteron.
Includeți alimente care stimulează nivelul de testosteron
Consumul de proteine de bună calitate, cum ar fi ouăle, carnea slabă, peștele gras, legumele, poate ajuta la menținerea unor niveluri sănătoase și la pierderea grăsimilor. Ar trebui să includeți suficiente fructe și legume în dieta dumneavoastră. De asemenea, puteți consuma pește gras, rodii, ouă etc. În plus, includeți proteine de înaltă calitate, cum ar fi peștele și puiul. Aceste alimente stimulează nivelul de testosteron.
Reduceți stresul
Studiile sugerează că nivelul de testosteron reduce stresul. Cu toate acestea, stresul vă poate afecta negativ nivelul de testosteron. Atunci când sunteți stresat, corpul dumneavoastră eliberează cortizol. Acesta este hormonul de reglare a stresului. Cu toate acestea, acest hormon reduce nivelul de testosteron. Stresul este un factor semnificativ în tulburările de reproducere atât la bărbați, cât și la femei. Prin urmare, ar trebui să reduceți stresul pentru a vă crește nivelul de testosteron.
Există diverse modalități de a vă reduce stresul. De exemplu, tehnicile de respirație profundă, meditația și mersul pe jos în pas vioi vă ajută să reduceți nivelul de stres.
Obțineți un somn adecvat
Un somn adecvat vă îmbunătățește sănătatea fizică și mentală. Ca urmare, previne tulburările legate de stilul de viață, cum ar fi obezitatea, creșterea în greutate, diabetul și hipertensiunea. Aceste tulburări de sănătate scad testosteronul. Un somn adecvat vă îmbunătățește sănătatea generală. Prin urmare, vă normalizează nivelul de testosteron. Eliberarea testosteronului are loc, de asemenea, în timpul somnului. Dormiți în întuneric beznă timp de cel puțin 6-8 ore.
Includeți antrenamente regulate
Antrenamentele regulate și exercițiile fizice planificate vă promovează sănătatea generală. Vă ajută să pierdeți și să mențineți o greutate sănătoasă. Excesul de greutate corporală sau obezitatea duce la scăderea nivelului de testosteron. Exercițiile fizice ard calorii. De asemenea, vă permite să vă mențineți o greutate optimă. Prin urmare, previne tulburările de fertilitate la bărbați.

Rezumat
Testosteronul este principalul hormon reproductiv masculin. Nivelurile scăzute de testosteron se datorează diferitelor motive. În consecință, are un impact asupra funcției de reproducere masculină. De asemenea, poate declanșa un dezechilibru hormonal. În plus, afectează dezvoltarea spermatozoizilor. Unele modificări datorate hormonilor masculini scăzuți includ modificări ale vocii, fizicul, creșterea și forța musculară, etc. Prin urmare, ar trebui să vă abțineți de la consumul alimentelor menționate mai sus.
O modalitate eficientă de a menține un nivel optim de testosteron este prin modificări ale stilului de viață și schimbări în alimentație. De asemenea, vă promovează sănătatea generală. În plus, modificarea stilului de viață implică și antrenamente regulate și un somn adecvat. De asemenea, ar trebui să includeți alimente care stimulează testosteronul. Este nerealist să vă abțineți de la unele alimente, în special de la cele grase și zaharoase.
Cu toate acestea, ați putea să vă faceți conștient de anumite alimente care v-ar putea dăuna. Prin urmare, limitați consumul acestora și încercați să evitați alimentele care reduc testosteronul. Discutați cu medicul dumneavoastră și cu dieteticianul pentru un ajutor personalizat.
Întrebări frecvente (FAQ)
Q. Care sunt cele cinci alimente care ucid testosteronul?
A. Deși mai multe alimente cauzează daune nivelului de testosteron din organism, cele cinci alimente care ucid testosteronul sunt:
- Produsele lactate
- Produse din soia
- Mentă (mentă verde și mentă)
- Uleiurile vegetale și grăsimile trans
- Alimente procesate
Q. Bananele scad testosteronul?
A. Nu, bananele nu scad testosteronul. Dimpotrivă, bananele ajută la creșterea nivelului de testosteron din organism. Mai multe studii confirmă faptul că aceasta crește apetitul sexual și nivelul de testosteron din organism.
Q. Ce aliment crește cel mai mult testosteronul?
A. Produsele alimentare cu frunze verzi închise cresc nivelul de testosteron. În plus, mai multe alimente ajută la creșterea nivelului de testosteron din organism. Acestea sunt:
- Produsele din cacao
- Avocado
- Ouă
- Fructe de pădure, cireșe și rodii
- Fructe de mare
Q. Ghemuirile grele cresc testosteronul?
A. Da, toate formele de exerciții fizice sunt benefice pentru creșterea nivelului de testosteron din organism. Squats stimulează și producția de hormoni de creștere. După antrenamente, nivelurile de testosteron sunt adesea la un nivel maxim în organism.
Q. Ce exerciții fizice construiesc cel mai mult testosteron?
A. Deși toate formele de exerciții fizice s-au dovedit a fi benefice, squat-urile sunt cele mai utile. Totuși, acest lucru se datorează faptului că duce la o ardere mai semnificativă a caloriilor, ceea ce crește nivelul de testosteron din organism. De asemenea, ridicarea greutăților și antrenamentul rezistent oferă același beneficiu.
Q. Puiul este bun pentru testosteron?
A. Da, puiul este bun pentru creșterea testosteronului, deoarece puiul conține zinc și proteine, care cresc nivelul de testosteron din organism.
Q. Ce alimente scad cel mai mult testosteronul?
A. Mai multe materiale alimentare scad nivelul de testosteron din organism. Acestea includ:
- Produsele lactate
- Produse din soia
- Mentă (în special mentă verde și mentă piperată)
- Uleiurile vegetale
- Grăsimi trans
- Alimente coapte în comerț
- Semințe de in
- Alcool
- Alimente procesate
- Alimente prăjite
- Zahăr
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.