Menținerea unor niveluri normale de potasiu este vitală pentru a se asigura că metabolismul adecvat nu este afectat.
Nivelurile foarte scăzute de potasiu sunt periculoase pentru sănătate, iar nivelurile foarte ridicate pot fi fatale, așa că este foarte important să se mențină concentrații sănătoase ale acestui mineral.
Rolul potasiului este greu de supraestimat: este vital pentru funcția cardiacă, transmiterea impulsurilor nervoase în creier, menținerea metabolismului apei și al sării. Nivelurile de potasiu sunt afectate de alimentație, de consumul anumitor medicamente și suplimente, iar pentru a monitoriza concentrația acestuia, este necesar să se facă periodic un test de potasiu, mai ales dacă există probleme cu rinichii sau cu sistemul cardiovascular.
Ce este potasiul
Potasiul este un mineral care se găsește în mediul înconjurător și în corpul uman. Deoarece ionii de potasiu poartă o sarcină pozitivă, ei fac parte integrantă din transmiterea semnalelor electrice în tot corpul.
Potasiul, împreună cu sodiul și clorul, este clasificat ca fiind unul dintre cei mai importanți electroliți. Este un element esențial al fiecărei celule și este necesar pentru creșterea țesuturilor și transmiterea semnalelor nervoase în creier și în țesuturile periferice, precum și în inimă.
Potasiul este o componentă a unor alimente familiare, cum ar fi bananele, verdețurile cu frunze și fasolea, este bine absorbit prin intestinul subțire și circulă activ între plasmă, lichidul extra și intracelular.
Rolul potasiului pentru inimă și mușchi
O concentrație constantă de potasiu este foarte importantă pentru formarea contracțiilor musculare și reglarea ritmului inimii și joacă un rol important în metabolismul energetic, ajutând organismul să producă proteine din aminoacizi și să digere carbohidrații pentru energie.
Potasiul ajută organismul să transforme glucoza în glicogen, care este apoi depozitat în ficat ca și combustibil de rezervă pentru a merge, a alerga sau a face tot ceea ce trebuie să faceți pentru a trăi o viață plină.
Potasiul este, de asemenea, implicat în acest proces, generând potențiale electrice care ajută la transmiterea tuturor impulsurilor nervoase din creier și din restul corpului. Astfel, potasiul este direct legat de creier și de nervi, de inimă și de contracțiile musculare.
Funcția creierului și implicarea potasiului
oamenii de știință explică cât de important este rolul potasiului în transmiterea semnalelor sinaptice. De fiecare dată când o persoană are un gând, potasiul transmite acel gând prin creier. De fiecare dată când o persoană vrea să îndoaie un braț sau să se miște, impulsul trebuie să vină de la creier prin nervi la mușchi.
Iar potasiul este cel care transportă sarcina sau procesul de gândire până la mușchi. Când impulsul ajunge la mușchi, atunci potasiul este cel care ajută la mișcarea membrelor, creând contracția. Potasiul este literalmente încorporat în acest întreg proces din organism. Datorită concentrației constante de potasiu în mediile biologice, creierul funcționează în mod activ, rinichii lucrează, iar inima se contractă.
Potasiul menține, de asemenea, presiunea osmotică adecvată în celule. Acest lucru înseamnă că acestea pot menține echilibrul corect al fluidelor pentru o funcționare optimă. Este un ion alcalin prin natura sa și poate ajuta la menținerea unui nivel adecvat al pH-ului în organism.
Potasiul este, de asemenea, legat de eliberarea de insulină de către pancreas, este implicat în multe procese diferite care sunt importante pentru menținerea unei funcții optime în tot corpul. O dietă bogată în potasiu ajută la compensarea unora dintre efectele nocive ale sodiului asupra tensiunii arteriale.
Dar, deoarece rinichii sunt implicați în reglarea nivelurilor de potasiu din organism, afectarea funcției renale cauzată de leziuni renale poate afecta negativ nivelurile de potasiu.
Nivelurile perturbate de potasiu sunt deosebit de periculoase pentru inimă. Toată lumea știe că inima este un mușchi mare, așa că potasiul este cel care îi reglează contracțiile și transmiterea impulsurilor. Activitatea electrică creată cu participarea potasiului susține activitatea inimii.
Perturbarea potasiului: medicamente, boli, diaree
În esență, potasiul ajută organismul să mențină echilibrul delicat care face posibilă viața. Schimbul sodiu-potasiu este un mecanism fin reglat. Orice influențe, fie că este vorba de diaree, vărsături sau medicamente care modifică nivelul de potasiu din organism și sunt posibile disfuncții grave.
Nivelurile foarte scăzute de potasiu pot dăuna semnificativ organismului, iar nivelurile foarte ridicate de potasiu pot ucide. Prin urmare, este extrem de important să se echilibreze în mod corespunzător aportul de ion. Atunci când nu există suficient potasiu în alimentație sau, sub influența unui medicament, acesta se pierde în mod activ cu urina, o afecțiune numită hipokaliemie poate perturba echilibrul delicat al semnalelor electrice și poate duce la simptome vizibile.
Deși uneori vagi, aceste simptome pot include slăbiciune musculară, contracții musculare și spasme musculare, în special noaptea. Slăbiciunea musculară severă poate duce la paralizie musculară
Ritmul cardiac anormal sau neregulat, palpitațiile sau fibrilația atrială, pot fi, de asemenea, un semn al nivelurilor scăzute de potasiu. Și pentru că există multe conexiuni nervoase în creier, problemele psihiatrice, cum ar fi depresia, psihoza sau halucinațiile, pot apărea în cazul deficitului de potasiu.
Testarea potasiului și rezultatele sale
La examinare, la mulți pacienți, testarea potasiului relevă o citire scăzută. Aportul alimentar al majorității oamenilor din țara noastră nu asigură cantitățile recomandate de potasiu. Chiar și atunci când dieta este combinată cu suplimente, aportul total de potasiu al majorității oamenilor este mult sub cantitățile recomandate.
Persoanele cu boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă, sunt mai predispuse decât altele să aibă un test de potasiu mai scăzut.
În plus, unele medicamente afectează mecanismul prin care organismul este capabil să reglementeze nivelul de potasiu, iar acesta se pierde în cele din urmă în urină. De exemplu, laxativele, medicamentele pentru tensiunea arterială și diureticele (medicamente care elimină excesul de lichid din organism), pot reduce nivelul de potasiu și pot duce la o deficiență. În acest caz, ar trebui să faceți teste regulate de potasiu pentru a monitoriza cantitatea de potasiu din plasma dumneavoastră.
Alimente bogate în potasiu
Bananele sunt adesea menționate ca fiind un aliment pentru persoanele care caută să adauge potasiu în dieta lor. Dar ele nu sunt singurele alimente care conțin niveluri semnificative ale acestui nutrient vital.
Ceea ce face ca potasiul să fie special este faptul că se găsește în multe alimente. Alimentele pe bază de plante – fructele și legumele – sunt deosebit de benefice; acestea conțin cele mai ridicate niveluri de potasiu. Printre acestea se numără bananele, portocalele, pepenii, caisele și unele fructe uscate, cum ar fi prunele, sultaninele și curmalele.
Cartofii dulci și cei albi sunt, de asemenea, o sursă bogată de potasiu, împreună cu ciupercile, mazărea, castraveții, dovleceii, vinetele, verdețurile cu frunze și dovleacul.
De asemenea, puteți găsi potasiu în anumite tipuri de pește, cum ar fi tonul, halibutul și codul. Fasolea și leguminoasele, cum ar fi mazărea, năutul și lintea, sunt, de asemenea, surse bogate de potasiu.
Merită să vă diversificați alimentația cu fructe de mare, carne, carne de pasăre, rodii, sfeclă roșie, dovlecei, spanac, rachetă, pepene verde și sos de roșii. Roșiile în sine nu sunt deosebit de bogate în potasiu, dar sosul de roșii este mult mai concentrat și are mai mult potasiu.
Supradozajul de potasiu este posibil, dar nu la persoanele sănătoase care pur și simplu consumă multe alimente bogate în potasiu. În cazul în care există prea mult potasiu, excreția de potasiu în urină este crescută.
Legături web despre rolul potasiului pentru creier și inimă:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3650509/
- https://www.webmd.com/a-to-z-guides/story/potassium-and-your-body
- https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-importance-of-potassium
- https://www.healthline.com/nutrition/what-does-potassium-do
- https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4615-1061-1_18
- https://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/potassium
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.