Transforma-ti bucataria intr-o brutarie confortabila, plina de aroma produselor proaspat coapte, cu aceasta reteta.
Este, de asemenea, o modalitate excelenta de a-i implica pe copii, ajutandu-i sa framante si sa modeleze aluatul. Iar dupa aceea, isi pot arata creativitatea cu diferite glazuri si decoratiuni.
Alternativ, puteti pregati aluatul cu o seara inainte, il puteti lasa la infuzat peste noapte, iar dimineata puteti continua cu reteta.
Exista multe variante de glazura pentru gogosi, in afara de glazura de vanilie data in reteta. Puteti, de exemplu, sa acoperiti gogosile cu ciocolata topita, sa faceti o glazura din capsuni sau alta dulceata, sau pur si simplu sa presarati cu zahar pudra cernut.
Eu obisnuiesc sa fac bilute de desert la fel de gustoase din resturile de aluat dupa gogosi.
Ingrediente
Pentru gogosi:
- 1 1/4 cesti de lapte integral, cald (temperatura de aproximativ 45 C)
- 1/4 cana de zahar granulat
- 1 pliculet ( 2 1/4 lingurite ) de drojdie uscata activa
- 4 1/2 cesti ( 540 g ) de faina de toate tipurile
- 1 lingurita de sare
- 2 oua mari , usor batute
- 115 g ( 1/2 ceasca ) de unt, topit si racit timp de 10 minute
- 2 litri de ulei neutru (de exemplu, ulei de floarea-soarelui sau de rapita) pentru prajit si inca putin pentru a unge bolul
Pentru glazura:
- 6 cani ( 680 g ) de zahar pudra cernut
- 3/4 cana de lapte integral
- 1 1/2 lingurita de extract de vanilie
- decoratiuni de patiserie (optional)
Mod de preparare: Se prepara:
Amestecati laptele cald, zaharul si drojdia intr-un bol mic. Se lasa deoparte pana cand devine spumoasa, aproximativ 10 minute.
Intre timp, amestecati faina si sarea in bolul unui mixer stationar dotat cu accesoriul pentru aluat. Adaugati amestecul de drojdie batut impreuna cu ouale si untul.
Amestecati la viteza medie-joasa pana la omogenizare, aproximativ 1-2 minute, oprindu-va pentru a razui pe margini daca este necesar. Cresteti viteza la medie si framantati aluatul timp de inca 4 minute. Aluatul va fi usor lipicios si in mare parte curat in jurul peretilor bolului, dar se poate lipi inca de fund.
Transferati aluatul intr-un castron mare, usor uns si acoperiti-l cu folie de plastic usor unsa cu ulei. Asezati aluatul intr-un loc cald pana cand isi dubleaza dimensiunea, aproximativ 1 ora.
Alternativ, puteti lasa aluatul in frigider peste noapte – acest lucru va face ca rularea si modelarea sa fie mult mai usoara.
Dupa ce a crescut, framantati aluatul si puneti-l pe o suprafata usor fainata. Intindeti aluatul intr-un cerc de aproximativ 30 cm in diametru si 1,5 cm grosime.
Folositi o forma de biscuiti sau o ceasca cu gura larga pentru a taia aproximativ 12 cercuri. Gaurile centrale pot fi decupate cu un capac de sticla sau un borcan ingust.
Adunati resturile si tavaliti-le in bile de marimea gaurilor. Asezati gogosile pe o tava de copt tapetata cu hartie pergament, iar bilele pe o alta tava de copt, de asemenea tapetata cu pergament, la o distanta de cel putin 1,5 cm.
Acoperiti ambele tavi de copt cu folie de plastic usor unsa cu ulei. Se lasa sa creasca din nou intr-un loc cald timp de aproximativ 30 de minute.
Umpleti cu ulei o cratita mare, adanca, cu fundul gros, de aproximativ 5-8 cm; acesta nu trebuie sa ajunga mai mult de jumatate din cratita. Se incalzeste uleiul la foc mediu pana cand ajunge la 180 C.
Acoperiti o farfurie sau o tava de copt cu prosoape de hartie si asezati gratarul pe o alta tava de copt, asezandu-le langa cratita.
Fara a supraaglomera tigaia, prajiti 2-3 gogosi pe rand, intorcandu-le o data, pana cand sunt aurii si au crescut, 2-3 minute. Folositi o spumiera, o spatula de bucatarie sau betisoare pentru a transfera gogosile pe prosoape de hartie pentru a absorbi excesul de ulei, 1 minut, apoi transferati-le pe un gratar.
Se lasa sa se raceasca timp de 10-15 minute inainte de a le acoperi cu glazura.
Prajiti si bilutele de aluat, cate o mana la un moment dat, pana cand acestea devin aurii, aproximativ 1 minut, amestecand si intorcandu-le frecvent. Scurgeti-le pe prosoape de hartie.
Daca folositi o glazura, amestecati ingredientele pentru aceasta pana cand amestecul este neted si stralucitor. Asezati gogosile una cate una in glazura si turnati glazura pe toate partile. Folositi 2 furculite pentru a le scoate din glazura si lasati excesul sa se scurga. Se presara cu decoratiuni de patiserie, daca se folosesc. Asezati pe un gratar pana cand se intareste glazura.
Gogosile facute in casa se consuma cel mai bine in cateva ore, dar pot fi pastrate si intr-un recipient etans pana la 3 zile.
Sfaturi si trucuri:
Daca esti pasionat de patiserie si iti doresti ca gogosile tale sa iasa perfecte, iata cateva sfaturi si trucuri care te vor ajuta:
- Alegerea drojdiei: Foloseste o drojdie proaspata pentru a te asigura ca aluatul tau va creste corespunzator. Un aluat care nu creste suficient nu va avea acea textura pufoasa specifica gogosilor.
- Laptele: Pentru a obtine cele mai pufoase gogosi, utilizeaza lapte integral. Daca laptele este prea fierbinte, poate ucide drojdia, asa ca asigura-te ca are temperatura potrivita.
- Uleiul pentru prajit: Alege un ulei cu aroma neutra, precum uleiul de floarea-soarelui sau de rapita. Pentru rezultate optime, mentine uleiul la o temperatura constanta cand prajesti gogosile.
- Glazura si decoratiunile: Experimenteaza cu diferite tipuri de glazura si decoratiuni pentru a oferi gogosilor tale un aspect si un gust unice. Foloseste fructe proaspete, ciocolata sau nuci pentru a adauga textura si aroma.
- Reutilizarea aluatului: Nu arunca resturile de aluat! Poti sa le folosesti pentru a face bile de desert sau chiar mini-gogosi.
Beneficii pentru sanatate si atentionari:
Gogosile sunt, in general, un deliciu indulgent, dar exista cateva aspecte pe care ar trebui sa le tii cont in legatura cu beneficiile pentru sanatate si atentionarile asociate cu aceasta reteta.
Beneficii:
- Ouale: Sunt o sursa excelenta de proteine, vitamine si minerale. De asemenea, contin antioxidanti care ajuta la protejarea ochilor si a creierului.
- Laptele integral: Este bogat in calciu si vitamina D, care sunt esentiale pentru sanatatea oaselor.
Atentionari:
- Continutul caloric: Gogosile sunt destul de calorice, asa ca ar trebui consumate cu moderatie, in special daca esti preocupat de aportul caloric zilnic.
- Prajirea in ulei: Gogosile prajite pot contine grasimi trans nesanatoase, care pot creste riscul bolilor cardiovasculare.
Intrebari si raspunsuri: Q: Pot inlocui laptele integral cu lapte degresat? A: Da, insa laptele integral da gogosilor o textura mai cremoasa si un gust mai bogat.
Q: Este obligatoriu sa folosesc drojdie uscata activa? A: Drojdia uscata activa este recomandata, dar poti folosi si drojdie proaspata. Cantitatile ar putea diferi.
Q: Pot sa prajesc gogosile in ulei de masline? A: Nu se recomanda, deoarece uleiul de masline are un punct de ardere mai scazut si poate da gogosilor un gust specific.
Q: Ce alte arome de glazura pot folosi? A: Optiunile sunt infinite: ciocolata, caramel, fructe, cafea sau chiar glazura cu aroma de lamaie sau portocala.