Anxietatea și depresia sunt cele două probleme psihologice întâlnite cel mai des de oameni în zilele noastre. S-au spus și s-au scris multe despre asta.
Astfel de formulări nu pot înlocui complet antidepresivele, dar există mai multe suplimente și plante care pot ajuta la prevenirea anxietății și a depresiei fără efecte secundare. Pentru unele persoane, acestea pot înlocui o parte din medicamente sau pot reduce doza de medicamente.
Antidepresive naturale
Ierburile au fost folosite ca leac pentru boli în diverse culturi încă din cele mai vechi timpuri. Spre deosebire de toate pastilele și medicamentele care vă sunt prescrise, plantele au mai puține efecte secundare. Ierburile vă pot proteja de anxietate și depresie, două dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă oamenii de toate vârstele.
Ele vă pot ajuta să vă simțiți mai bine și să vă păstrați o atitudine pozitivă. Să te confrunți cu depresia sau cu o tulburare de anxietate nu este ușor. Este un proces lent care necesită răbdarea dumneavoastră. Pentru a scăpa de depresie, trebuie mai întâi să știți despre această afecțiune și despre opțiunile de tratament ale acesteia.
Ce este depresia și cât de grave sunt medicamentele
Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări psihice care afectează milioane de oameni din lume în fiecare an. Se estimează că unul din zece adulți ia acum antidepresive cu prescripție medicală. Dar aceste antidepresive pot avea efecte secundare inacceptabile și nu funcționează pentru toată lumea.
Tratamentul de primă linie pentru depresie este reprezentat de antidepresivele eliberate pe bază de prescripție medicală, aproape întotdeauna inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI). Dar aceste medicamente funcționează doar pentru aproximativ jumătate dintre cei care le iau.
Antidepresivele pe bază de prescripție medicală au, de asemenea, efecte secundare grave, printre care:
- tulburări digestive
- insomnie
- agitație
- somnolență
- creșterea în greutate
- dureri de cap
- pierderea memoriei
- pierderea libidoului.
Se știe că acestea cresc riscul de apariție a gândurilor suicidare, în special la copii, adolescenți și adulți tineri. Antidepresivele creează dependență și pot provoca simptome de sevraj.
Reducerea dozei de ISRS sau chiar sărirea câtorva doze poate provoca simptome de sevraj, inclusiv agitație, anxietate, confuzie, greață, insomnie, amețeli și afectarea echilibrului cerebral. Dependența de antidepresive este în mare măsură minimalizată.
Antidepresivele nu sunt potrivite pentru toată lumea. De exemplu, copiii, persoanele în vârstă, femeile însărcinate și cele care alăptează nu ar trebui să le ia. Ele nu sunt sigure pentru a fi amestecate cu multe alte medicamente și chiar cu unele suplimente fără prescripție medicală.
Multor oameni pur și simplu nu le place să fie amorțiți emoțional de antidepresivele prescrise. În cele din urmă, uneori aceste antidepresive pur și simplu nu mai funcționează. Pot ajuta plantele și suplimentele?
Ierburi pentru depresie și anxietate
Ierburile nu funcționează peste noapte, ca unele pastile. Ele au nevoie de timp, dar sunt foarte eficiente, având un efect cumulativ. Dacă luați anumite plante în mod corect, va exista mai puțin stres și vă vor ajuta, de asemenea, să preveniți sau să învingeți depresia și anxietatea.
1. Ginkgo biloba
Ginkgo biloba este popular pentru proprietățile sale de îmbunătățire a memoriei, în special la persoanele în vârstă. Dar utilizările acestei plante nu se limitează doar la acest lucru. Ginkgo biloba face minuni și în cazul anxietății. Funcționează la fel de strălucit ca orice medicament.
Această plantă are formă de evantai și este considerată ca fiind una dintre cele mai bune plante pentru a trata sau preveni anxietatea și depresia. Suplimentele pe bază de plante cu ginkgo biloba pot fi luate pentru a trata sau preveni tulburările de anxietate.
2. Floarea pasiunii (Passiflora)
Unele dintre cele mai frecvente medicamente prescrise pentru anxietate sunt medicamentele benzodiazepine. A fost realizat un studiu folosind floarea pasiunii pe persoane care suferă de anxietate și s-a văzut că funcționează la fel de bine ca și pastila, dar fără efectele secundare.
Pastila are efecte secundare precum somnolența, iar pasiflora nu a avut niciuna. Aceasta te ajută să te relaxezi și să îți îmbunătățești starea de spirit. Passiflora te eliberează de toate simptomele asociate cu anxietatea și depresia. Această plantă este disponibilă sub formă lichidă, care este prescrisă pacienților cu anxietate. Sunt disponibile și tablete care nu au efecte secundare.
3. Mentă
Menta are mai multe proprietăți și beneficii medicinale. Dacă doriți să faceți unele schimbări în starea dumneavoastră de spirit, precum și în abilitățile cognitive, încercați frunzele de mentă. Este una dintre cele mai bune plante medicinale. Puteți folosi frunzele de mentă sau uleiul de mentă pentru a trata depresia detectată într-un stadiu incipient. În afară de aceste beneficii, ajută și la eliminarea respirației urât mirositoare și ajută la digestie.
4. Ashwagandha
Ashwagandha este una dintre cele mai populare plante medicinale. Mai multe studii au arătat că ashwagandha este cu adevărat eficientă în combaterea anxietății și a depresiei și ajută la menținerea echilibrului sistemului nervos. De asemenea, are proprietăți anti-îmbătrânire. Această plantă există din cele mai vechi timpuri, iar proprietățile sale medicinale ayurvedice au făcut-o atât de populară. Dar în țara noastră, este interzisă utilizarea ei în fitoterapie, deoarece dozele și efectele sale nu au fost studiate în profunzime.
5. Rozmarin
Rozmarinul face parte din familia mentei și are o aromă pronunțată. Frunzele sunt asemănătoare unor ace și este folosit ca remediu medicinal pentru a trata numeroase afecțiuni, inclusiv anxietatea și depresia. Ajută la reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului. Tot ce trebuie să faci este să folosești planta sub formă de ceai în fiecare zi pentru a rămâne calm și relaxat. Aceasta reduce considerabil nivelul de stres.
Este important să vă consultați medicul
În afară de acestea, există o serie de alte plante eficiente care pot fi folosite în tratarea anxietății și a depresiei. Acestea reduc nivelul hormonilor de stres și vă ajută să vă simțiți mult mai bine și mai colectați. Aceste plante pot fi folosite doar dacă depresia sau anxietatea dvs. a fost detectată într-un stadiu incipient. Iar înainte de a consuma ceva, este întotdeauna indicat să vă consultați medicul.
Alte plante si suplimente pentru depresie și anxietate
Există și alte suplimente care sunt antidepresive naturale destul de eficiente. Acestea funcționează adesea mai repede, mai bine și cu mult mai puține efecte secundare decât medicamentele eliberate pe bază de rețetă.
1. Curcumina
Curcumina este principalul ingredient activ din turmeric (Curcuma longa), un condiment auriu folosit în mod obișnuit în bucătăria indiană. Suplimentele de curcumină sunt la fel de eficiente pentru depresie ca și cele mai populare inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI). Atunci când curcumina este administrată împreună cu un antidepresiv pe bază de prescripție medicală, aceasta crește eficacitatea medicamentului. Curcumina acționează prin creșterea nivelului de serotonină și dopamină.
- Serotonina este principala substanță chimică din creier asociată cu fericirea.
- Dopamina este “molecula de motivație” a organismului, care controlează, de asemenea, sistemul de plăcere și recompensă.
2. Șofranul
Șofranul este bine cunoscut ca un condiment culinar rar cu o culoare galbenă strălucitoare, dar nu este universal recunoscut ca fiind un antidepresiv natural. Șofranul ajută, de asemenea, în cazul depresiei prin faptul că afectează metabolismul serotoninei.
3. Uleiul de pește
Depresia a fost legată de niveluri insuficiente de acizi grași esențiali omega-3. Cele mai bune surse alimentare de grăsimi omega-3 sunt peștii grași marini, cum ar fi somonul și sardinele. Deficiența unui anumit omega-3, acidul docosahexaenoic (DHA), este legată de depresie, tulburare bipolară și schizofrenie.
Un alt omega-3, acidul eicosapentaenoic (EPA), reduce, de asemenea, depresia. Dacă peștele nu face parte în mod regulat din dieta dumneavoastră, luați în considerare administrarea unui supliment de ulei de pește care conține atât DHA, cât și EPA.
4. Triptofanul
Triptofanul este un aminoacid esențial care este un precursor atât al serotoninei, cât și al melatoninei, hormonul natural al somnului din corpul dumneavoastră. Mai multe studii controlate au arătat că acesta funcționează la fel de bine pentru depresie ca și antidepresivele.
O mare varietate de tulburări au fost corelate cu niveluri scăzute de triptofan. Pe lângă depresie, triptofanul are valoare terapeutică pentru anxietate, insomnie, migrenă, tulburare obsesiv-compulsivă și tulburare afectivă sezonieră. Triptofanul se găsește în produsele de origine animală, cum ar fi carnea și ouăle, dar prezența proteinelor blochează sinteza triptofanului în serotonină. Din acest motiv, suplimentele de triptofan sunt mai eficiente în creșterea nivelului de triptofan în organism decât triptofanul găsit în alimente.
5. EGCG (în ceaiul verde)
Consumul zilnic de ceai verde poate reduce semnificativ riscul de depresie. Se crede că EGCG (galat de epigallocatechin galat), unul dintre principalii compuși activi care se găsesc în ceaiul verde, este în mare parte responsabil pentru proprietățile antidepresive ale ceaiului. EGCG vă crește rezistența la stres și este la fel de eficient pentru anxietate ca și medicamentele calmante.
Unul dintre modurile în care acționează este prin normalizarea activității GABA (acid gama-aminobutiric), o substanță chimică cheie de relaxare a creierului, numită adesea “valium al naturii”. Un alt mod în care acționează EGCG este prin schimbarea tiparelor undelor cerebrale, punându-vă într-o stare relaxată, dar atentă, asemănătoare meditației.
Cel mai bine este să obțineți EGCG din ceaiul verde, nu din suplimente, deoarece suplimentele de EGCG tind să se degradeze și sunt foarte slab absorbite de organism. Beți ceai verde dacă depresia este însoțită de stres, anxietate sau probleme de concentrare.
6. Radiola
Rădăcina arctică (Rhodiola rosea), după cum sugerează și numele, se găsește în principal în regiunile reci ale lumii. A fost folosită în mod tradițional în medicina chineză ca adaptogen pentru a crește rezistența fizică și a reduce oboseala datorată stresului. Ea acționează prin creșterea activității neurotransmițătorilor serotonină, dopamină și noradrenalină, care stimulează starea de spirit.
Reduce depresia mai rapid decât antidepresivele eliberate pe bază de rețetă. Dacă depresia dvs. este însoțită de anxietate sau oboseală, sau este cauzată de tulburarea afectivă sezonieră (SAD), rădăcina arctică poate fi răspunsul.
7. Sunătoarea (atenție!)
Sunătoarea (Hypericum perforatum) este unul dintre cele mai populare antidepresive naturale. Acesta se compară favorabil atunci când este testat cu numeroase antidepresive. Cu toate acestea, faptul că sunătoarea este naturală nu înseamnă că nu este periculoasă.
Efectele sale secundare sunt remarcabil de asemănătoare cu cele ale antidepresivelor și includ anxietate, stomac deranjat, gură uscată, dureri de cap, oboseală, amețeli, confuzie și disfuncții sexuale.
Acesta poate agrava demența și poate provoca psihoză sau manie la pacienții cu tulburare bipolară. Sunătoarea reacționează prost cu multe substanțe farmacologice comune, atât farmaceutice, cât și naturale. Interacționează cu literalmente sute de medicamente și poate reduce eficacitatea pilulelor contraceptive
Linkuri web care discută despre plantele și suplimentele calmante care pot înlocui antidepresivele:
- https://www.healthline.com/nutrition/herbs-supplements-for-depression
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/314421
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/herbs-for-anxiety
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5938102/
- https://www.mind.org.uk/information-support/drugs-and-treatments/antidepressants/alternatives-to-antidepressants/
- https://www.hearthsidemedicine.com/post/calming-anxiety-and-insomnia-without-meds
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.