18.6 C
București

9 Uleiuri esentiale antiinflamatoare

Date:

Share post:

9 Uleiuri esentiale antiinflamatoare
9 Uleiuri esențiale antiinflamatoare 5

Uleiurile esentiale reprezinta compusi naturali obtinuti prin extragerea din diferite parti ale plantelor, fie ca este vorba de flori, frunze, tulpini sau radacini. Acestea au fost utilizate de-a lungul secolelor datorita proprietatilor lor terapeutice remarcabile. Efectul lor puternic antiinflamator este atribuit compusilor activi specifici pe care aceste uleiuri ii contin. In continuare, vom prezenta o lista cu uleiurile esentiale care au fost cel mai intens studiate si recunoscute pentru capacitatea lor de a combate inflamatia.

9 uleiuri esentiale antiinflamatoare

Cimbru

Cimbrul contine timol si carvacrol, compusi cu efecte antiinflamatoare si analgezice (calmeaza durerea). Un studiu a aratat ca cimbrul reduce severitatea crampelor menstruale, desi nu la fel de eficient ca ibuprofenul. Exista dovezi si ca trateaza cu succes inflamatia si infectiile cavitatii bucale.

Busuioc

Busuiocul contine flavonoide, fitonutrienti din plante care reduc inflamatia cronica si previn bolile asociate. O analiza sistematica a demonstrat ca busuiocul poate reduce inflamatia cailor respiratorii. Este important de retinut ca studiul s-a facut pe tulsi sau busuiocul sfant, care are proprietati medicinale mai puternice decat busuiocul culinar obisnuit.

Ghimbir

Ghimbirul este folosit de secole pentru tratarea durerii cronice si a inflamatiei. Proprietatile sale antiinflamatoare se datoreaza gingerolilor, cei mai abundenti compusi din ghimbir. Studiile pe soareci au confirmat efectul antiinflamator, reducand rata inflamatiei cronice a articulatiilor in artrita reumatoida. Alte cercetari arata ca este la fel de eficient ca medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene in ameliorarea crampelor menstruale.

Cuisoare

Cuisoarele contin o cantitate mare de eugenol, un compus vegetal cu proprietati antiinflamatoare. Studiile demonstreaza ca eugenolul inhiba enzimele inflamatorii deseori crescute la persoanele cu anumite boli precum boala cardiaca.

Citeste si...
Beneficiile pentru sănătate ale păpădiei
9 Uleiuri esentiale antiinflamatoare
9 Uleiuri esențiale antiinflamatoare 6

Eucalipt

Eucaliptul contine substante care pot reduce eficient durerea, umflarea si inflamatia. Aceste efecte au fost raportate la persoane care au inhalat preparate pe baza de eucalipt dupa o operatie de inlocuire totala a genunchiului. Participantii care au inhalat ulei esential de eucalipt timp de 30 de minute, timp de 3 zile, au raportat mai putina durere si tensiune arteriala mai scazuta comparativ cu grupul de control.

Menta

Menta contine mentol si menthon, care au puternice proprietati antiinflamatoare. Intr-un studiu, mentolul si menthonul au redus numarul de leucocite (globule albe care contribuie la inflamatie in zona unei rani sau leziuni). Efectul racoritor al acestor substante a scazut fluxul sanguin si numarul de leucocite, reducand impactul inflamatiei.

9 Uleiuri esentiale antiinflamatoare
9 Uleiuri esențiale antiinflamatoare 7

Tamaie

Tamaiul (din genul Boswellia) poate avea proprietati antiinflamatoare eficiente in reducerea inflamatiei articulare cauzate de artrita reumatoida. Studiile indica faptul ca tamaiul previne eliberarea de leucotriene, compusi care promoveaza inflamatia prin activarea productiei de celule (neutrofile) si molecule (citokine) inflamatorii.

Lavanda

Se crede ca lavanda ofera multe beneficii pentru sanatate, inclusiv proprietati antiinflamatoare. Studiile au aratat ca uleiul de lavanda este un inhibitor puternic al 4 citokine proinflamatorii (molecule inflamatorii). Intr-un studiu, cercetatorii au raportat ca recoltarea florilor de lavanda din perioada de inflorire timpurie a fost relevanta pentru efectul antiinflamator.

9 Uleiuri esentiale antiinflamatoare
9 Uleiuri esențiale antiinflamatoare 8

Turmeric

Uleiul de turmeric contine turmeron, care a demonstrat ca reduce raspunsul inflamator. Dovezile arata ca turmeronul reduce eficient mediatorii inflamatori (chimicale care contribuie la raspunsul inflamator). Acest lucru poate beneficia bolile inflamatorii precum: boala inflamatorie intestinala, artrita, psoriazis, ateroscleroza, COVID-19.

Cum sa folosim uleiurile esentiale pentru inflamatie

Modul corect de a folosi uleiurile esentiale pentru inflamatie variaza in functie de substanta utilizata. Pentru cele mai bune rezultate, urmati ghidurile privind doza si durata. Uleiurile esentiale se folosesc de obicei in cantitati foarte mici, de cateva picaturi, in unul din urmatoarele moduri:

Citeste si...
5 Remedii naturale eficiente pentru gastrită - Ghid complet

Inhalare

Inhalarea unui ulei esential va ajuta sa experimentati efectul aromei. Puteti realiza acest lucru astfel:

  • Folositi ulei esential intr-un difuzor (un dispozitiv care imprastie particule mici de ulei in aer pentru inhalare)
  • Aplicati o picatura pe maini si inhalati
  • Purati ca parfum personal
  • Tineti capul deasupra unui bol cu apa fierbinte cu cateva picaturi de ulei esential, acoperind capul cu un prosop pentru a mentine aroma. Inspirati adanc aroma din sticla.

Aplicare topica

Aplicarea topica a uleiului esential permite absorbirea direct in zona dorita a pielii. Pentru siguranta, diluati uleiul cu un ulei purtator precum ulei de cocos pentru a reduce riscul de iritatie. Metodele de aplicare topica includ:

  • Masati uleiul esential in piele
  • Aplicati uleiul in zonele vizate si frecati-l
  • Adaugati uleiul in lotiuni sau creme de corp pe care le aplicati pe piele
  • Utilizati un flacon cu bila pentru a aplica uleiul esential

Ingerare

Ingerarea este adecvata doar pentru unele uleiuri esentiale. Daca utilizati un ulei esential care este sigur pentru consumul uman, il puteti lua folosind una dintre urmatoarele metode:

  • Adaugati uleiul esential intr-un pahar cu apa, smoothie sau alta bautura
  • Luati-l intr-o capsula vegetala
  • Puneti o picatura de ulei esential sub limba

Riscurile folosirii uleiurilor esentiale

Desi sunt derivate din surse naturale, este important sa intelegem riscurile pentru sanatate si siguranta ale folosirii uleiurilor esentiale. Aceste substante extrem de concentrate trebuie utilizate cu grija pentru a ne proteja pe noi si pe cei dragi de efecte adverse.Inainte de a folosi uleiuri esentiale, Colegiul American de Stiinte ale Sanatatii (ACHS) recomanda urmatoarele masuri de precautie pentru utilizarea sigura a uleiurilor esentiale:

organicsfood.ro
  • Nu folositi uleiuri fotosensibile la soare – ocoleste expunerea la lumina UV sau soare dupa aplicarea unor uleiuri precum bergamota, grapefruit, portocale sau lamaie.
  • Respectati masurile de precautie in functie de metoda de aplicare – pentru uz topic, aplicati intai pe o mica suprafata de piele pentru a testa potentialele iritatii; pentru inhalare, difuzati intr-o incapere bine ventilata si faceti pauze regulate.
  • Urmariti contraindicatiile si recomandarile generale de siguranta – acordati atentie interactiunilor cu medicamente sau alte tratamente; unele uleiuri pot fi periculoase pentru copii, batrani, persoane cu sistem imunitar slabit sau animale de companie.
  • Consultati un specialist in aromaterapie clinica pentru uz intern – doar cateva uleiuri esentiale sunt potrivite pentru ingestie orala; respectati intotdeauna doza, concentratia si durata recomandate.
Citeste si...
Uleiuri esențiale pentru tratarea infecțiilor urechii

Uleiurile esentiale pot declansa reactii periculoase daca sunt utilizate gresit sau ingerate. Pentru ajutor rapid in caz de potentiala otravire, consultati website-ul webPOISONCONTROL sau contactati Controlul Otravirilor la 800-222-1222. De asemenea, verificati lista FDA GRAS pentru uleiurile sigure in alimentatie.

Concluzie

Uleiurile esentiale reprezinta tratamente naturale eficiente pentru simptomele inflamatiei, datorita compusilor activi pe care ii contin. Totusi, este important sa le utilizam cu grija, respectand doza si durata recomandate, precum si eventualele contraindicatii. Desi pot aduce beneficii, uleiurile esentiale nu inlocuiesc sfaturile sau tratamentele medicale prescrise de un cadru medical. Speram ca acest articol va ajuta sa intelegeti mai bine potentialul uleiurilor esentiale antiinflamatoare si cum sa le integrati in rutina dumneavoastra de ingrijire personala.

Surse:

  1. National Library of Medicine. InformedHealth.org. What is an inflammation?
  2. Scientific American. Do essential oils work? Here’s what science says.
  3. Patil SM, Ramu R, Shirahatti PS, Shivamallu C, Amachawadi RG. A systematic review on ethnopharmacology, phytochemistry and pharmacological aspects of Thymus vulgaris LinnHeliyon. 2021;7(5):e07054. doi:10.1016/j.heliyon.2021.e07054
  4. Patole VC, Chaudhari SP, Pandit AP, Lokhande PP, Department of Pharmaceutics, Dr. D. Y. Patil College of Pharmacy, Akurdi, Pune, Maharashtra – 411 033, India. Thymol and eugenol loaded chitosan dental film for treatment of periodontitisIND DRU. 2019;56(06):51-58. doi:10.53879/id.56.06.11687
  5. Jamshidi N, Cohen MM. The clinical efficacy and safety of Tulsi in humans: a systematic review of the literatureEvid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:9217567. doi:10.1155/2017/9217567
  6. Takeuchi H, Takahashi-Muto C, Nagase M, Kassai M, Tanaka-Yachi R, Kiyose C. Anti-inflammatory effects of extracts of sweet basil (Ocimum basilicum L.) on a co-culture of 3t3-l1 adipocytes and raw264. 7 macrophagesJ Oleo Sci. 2020;69(5):487-493. doi:10.5650/jos.ess19321
  7. Funk JL, Frye JB, Oyarzo JN, Chen J, Zhang H, Timmermann BN. Anti-inflammatory effects of the essential oils of ginger (Zingiber officinale Roscoe) in experimental rheumatoid arthritisPharmaNutrition. 2016;4(3):123-131. doi:10.1016/j.phanu.2016.02.004
Citeste si...
Rostopasca: Proprietăți medicinale și beneficii pentru sănătate
Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Beneficiile potentiale ale sulfatului de zinc

Zincul este un mineral esențial care ar trebui consumat în fiecare zi pentru a menține starea generală de...

Cum sa intaresti imunitatea fara medicamente: 7 Strategii Eficiente

Cum să îți consolidezi sistemul imunitar prin metode simple, fără medicamente? Află cele 7 sfaturi oferite de un imunolog pentru a combate infecțiile și a te menține sănătos, punând accent pe alimentație și stres. Îmbunătățește-ți sănătatea imunitară natural!

7 Strategii Eficiente pentru Controlul Inflamatiei Cronice

Învață cum să gestionezi inflamația cronică printr-o nutriție adecvată și strategii de viață sănătoasă. Acest ghid oferă informații esențiale pentru o viață fără dureri și complicații.

7 Remedii naturale pentru a reduce mirosul neplacut de la subrat

Combaterea mirosului de subraț nu a fost niciodată mai ușoară! Încearcă aceste remedii naturale bazate pe studii științifice și îmbunătățește calitatea vieții tale zilnice.

Vitamine si micronutrienti pentru prevenirea gripei, a virozelor respiratorii acute si a coronavirusurilor

Rolul vital al vitaminei D și zincului în prevenirea infecțiilor respiratorii și a coronavirusului. Află cum nutriția corectă și suplimentele pot întări imunitatea și proteja organismul.

Beneficiile pentru sanatate ale ceaiului de lemongrass

Ceaiul de lemongrass nu este doar o băutură aromată, ci un adevărat elixir ce promite sănătate și vitalitate. Descoperă proprietățile sale antiinflamatoare, capacitatea de a combate infecțiile și multe alte beneficii ce aduc un plus valorii stării tale de bine.

10 Remedii naturale pentru durerile de maini

Alinarea durerilor de mâini este posibilă cu metode naturale și practice. Explorează 10 tratamente alternative pentru confort și sănătatea articulațiilor.

Arnica, beneficii si utilizari. Ce trebuie sa stii despre aceasta planta medicinala

Arnica, o plantă medicinală folosită de secole în tratamente homeopate, câștigă tot mai multă popularitate datorită beneficiilor sale...