Este în regulă să folosiți tampoane de bumbac pentru curățarea părții exterioare a urechilor. Cu toate acestea, nu sunt un „no-no” atunci când vrei să îndepărtezi blocajul intern al cerumenului. Asta pentru că ar putea deteriora acest organ delicat.
Problemele urechii pot afecta pe oricine, la orice vârstă, și se datorează mai multor factori diferiți. Dacă vă confruntați cu probleme de auz, s-ar putea să aveți nevoie să eliminați blocajul de ceară din urechi. În acest articol, vom arunca o privire asupra celei mai bune modalități de a face acest lucru fără a deteriora acest organ.
Ce este ceara de urechi?
Ceara de urechi este o substanță produsă în mod natural și are rolul de a ne proteja urechile de bacterii și alți agenți dăunători. De asemenea, ceara de ureche este un lubrifiant natural pentru canalul auditiv extern. Cu toate acestea, ea se acumulează adesea și duce la tot felul de disconfort, cum ar fi iritații, plenitudine, amețeli, mâncărimi și chiar pierderea parțială a auzului.
Consecințele neeliminării blocajului de ceară din urechi
Tampoanele de bumbac vor comprima în principal ceara acumulată și vor astupa și mai mult urechile.
Este important să fiți conștienți de cele mai frecvente cauze ale disconfortului la nivelul urechii datorat acumulării de ceară. Acest lucru se datorează faptului că poate duce la iritații atunci când există un blocaj în interiorul canalului auditiv. Această acumulare se datorează adesea utilizării tampoanelor de bumbac, care nu fac decât să o comprime în interiorul urechii.
Același lucru se poate întâmpla și în cazul utilizării altor obiecte ascuțite, cum ar fi agrafele de păr, pe care le puteți folosi pentru îndepărtarea ceară de suprafață.
Ca și în cazul tampoanelor, aceste tipuri de elemente nu fac decât să împingă ceara în interiorul urechii și să ducă la blocaj. Persoanele care folosesc dopuri pentru urechi sau căști sunt, de asemenea, expuse unui risc mai mare de a avea o acumulare excesivă de ceară.
Simptome
Atunci când o persoană are prea mult cerumen în urechi, poate prezenta următoarele simptome:
- Mâncărime la nivelul canalului auditiv
- O senzație de ureche înfundată
- Amețeli
- Zgomote în ureche
- Descărcarea urechii
- Probleme de auz
- Dureri de urechi
Cum să îndepărtezi blocajul de ceară din urechi fără să-ți afectezi urechile
Următoarele recomandări au un model comun. În principiu, nu introduceți elemente ascuțite în canalul auditiv. Tampoanele de bumbac au fost concepute cu unicul scop de a curăța părțile superficiale ale urechii, și nu interiorul.
Iată câteva opțiuni mai bune.
1. Soluție salină
O soluție salină este excelentă pentru a îndepărta un dop de ceară de ureche.
- Pentru a face acest lucru, pur și simplu amestecați o linguriță de sare în ½ cană de apă până când se dizolvă. De asemenea, puteți folosi un ser comercial dacă vă face să vă simțiți mai în siguranță.
- Înmuiați o bucată de vată cu acest amestec și picurați câteva picături din soluție în canalul urechii în timp ce vă înclinați ușor capul într-o parte.
- Mențineți această poziție timp de câteva minute pentru ca lichidul să poată intra în ureche. Apoi, înclinați-vă capul în direcția opusă pentru a scurge soluția.
2. Preparate pe bază de ulei
Preparatele pe bază de ulei, vândute de obicei în farmacii, sunt unul dintre cele mai sigure și mai eficiente remedii pentru îndepărtarea cerumenului. Datorită naturii uleioase a cerii, aceste preparate pe bază de ulei pot ajuta la dizolvarea capacului pentru extracția ulterioară.
- Puneți câteva picături din acest ulei în ureche și lăsați-l să acționeze timp de aproximativ cinci minute. Între timp, încercați să nu vă mișcați.
- Repetați această procedură timp de două zile la rând, astfel încât dopul de ceară din ureche să se dizolve complet.
- Ca ultim pas, spălați-vă urechea cu apă caldă pentru a îndepărta orice urmă de ceară.
3. Peroxid de hidrogen
Peroxidul de hidrogen facilitează dizolvarea dopurilor în proporții reduse.

- Se amestecă părți egale de peroxid de hidrogen 3% (nu mai mult) și apă. De asemenea, ați putea folosi în acest scop soluții de peroxid cumpărate din magazin.
- Puneți câteva picături din acest amestec în ureche în timp ce înclinați capul astfel încât amestecul să intre în canalul auditiv.
- Lăsați amestecul înăuntru câteva minute și apoi întoarceți capul în partea opusă pentru a scurge lichidul rămas.
4- Glicerină carbogazoasă
Glicerina este un ingredient natural care poate contribui la înmuierea cerii și la facilitarea expulzării acesteia. O puteți achiziționa în majoritatea farmaciilor.
- Aplicați 4 picături de trei ori pe zi pentru cele mai bune rezultate.
5- Uleiul de măsline este o modalitate excelentă de a elimina un blocaj de ceară din urechi
Ceara de urechi se poate dizolva în ulei de măsline.
Uleiul de măsline extravirgin este o altă substanță excelentă pe care o puteți folosi pentru a lubrifia și slăbi cerumenul pentru a facilita îndepărtarea acestuia.
- Puneți 2 sau 3 picături de ulei de măsline în urechea afectată înainte de culcare și lăsați să își facă treaba
- Repetați 3 sau 4 zile la rând
Aceste remedii vă pot ajuta să îndepărtați eficient dopurile de ceară din urechi. Cu toate acestea, consultați medicul dacă dopul nu se dizolvă în întregime sau dacă aveți simptome noi. Nu uitați să nu folosiți obiecte care nu vor face decât să ducă la o acumulare mai mare de ceară, cum ar fi dopurile de urechi și căștile.
„Urechea este organul principal al înțelepciunii și inteligenței.” – Aristotel
Întrebări frecvente
Ce sunt dopurile de ceara și cum se formează?
Dopurile de ceara sunt acumulări excesive de ceară în canalul auditiv extern. Acestea se formează atunci când cerumenul, o substanță produsă natural pentru a proteja urechea, se acumulează și se întăr, blocând canalul auditiv. Factorii care contribuie la formarea dopurilor includ utilizarea excesivă a beţişoarelor de urechi și predispoziția genetică.
Care sunt simptomele comune ale unui dop de ceara în ureche?
Printre simptomele comune ale unui dop de ceara se numără: auzul diminuat, senzația de ureche înfundată, tinitus (zgomote în ureche), durere sau disconfort în ureche și, uneori, amețeli. În cazul în care prezentați aceste simptome, este recomandabil să consultați un medic pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat.
Cât de des trebuie să ne curățăm urechile și ce metode sunt sigure?
În general, nu este necesară o curățare frecventă a urechilor, deoarece acestea au un mecanism natural de auto-curățare. Totuși, dacă simțiți disconfort sau acumulare excesivă de ceară, puteți curăța ușor partea exterioară a canalului auditiv cu un prosop moale. Evitați utilizarea beţişoarelor de urechi, care pot împinge ceara mai adânc și pot provoca leziuni.
Toate sursele citate au fost analizate cu atenție de echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și validitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată de încredere și de acuratețe academică sau științifică.
- Burton, M. J., & Doree, C. (2018). Picături pentru ureche pentru îndepărtarea ceară din ureche. Baza de date Cochrane de revizuiri sistematice. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004326.pub3.
- Instituto de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello de Madrid. Tapón de cera en los oídos: ¿cómo quitarlos). Diciembre 2018.
- Medline Plus. Tapon de cerumen. Biblioteca Națională de Medicină din Statele Unite ale Americii. Aprilie 2020.
- Oron, Y., Zwecker-Lazar, I., Levy, D., Kreitler, S., & Roth, Y. (2011). Îndepărtarea cerumenului: Compararea agenților cerumenolitici și efectul asupra cogniției în rândul persoanelor în vârstă. Arhivele de Gerontologie și Geriatrie. https://doi.org/10.1016/j.archger.2010.03.025.
- Personal de Healthwise [Internet]. 20 de noviembre de 2017. Northshore University Healthsystem. [Consultado 2l 19, noviembre, 2018]. Disponibil în: https://www.northshore.org/healthresources/encyclopedia/encyclopedia.aspx?DocumentHwid=earp4&;Lang=es-us.
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.