Butterfly Pea, pe numele sau stiintific Clitoria ternatea, este o planta originara din Asia dar care s-a aclimatizat usor si in Africa, Australia sau America. Florile acestei plante sunt folosite fie ca si colorant natural, fie la prepararea spectaculosului ”ceai albastru”. Dar in afara culorii sale deosebite, ceaiul din flori de butterfly pea aduce cu sine si beneficii importante pentru sanatate despre care povestim mai pe larg in cele ce urmeaza.
Beneficiile ceaiului de butterfly pea
Motivul principal pentru care ceaiul de butterfly pea este din ce in ce mai popular in tara noastra este culoarea. Datorita continutului ridicat de antociani din florile de butterfly pea (sau fasolea fluturilor), bautura preparata din florile acestei plante are culoarea albastru indigo. In combinatie cu cateva picaturi de zeama de lamaie, albastrul se transforma in mov iar daca adaugati cateva flori de hibiscus in ceai veti obtine o bautura de culoare rosie. Magic, nu-i asa?
Dar daca la noi, acest ceai este cunoscut mai mult datorita culorii, in Asia el este folosit de secole pentru a trata un spectru larg de afectiuni. De exemplu, in India florile de butterfly pea sunt folosite pentru a trata intepaturile de scorpioni sau muscaturile de sarpe, ca relaxant si antidepresiv, afrodisiac sau sedativ. Medicina ayurvedica si medicina traditionala chineza ii atribuie o gramada de beneficii iar multe dintre ele sunt demonstrate de stiinta.
Pana acum a fost demonstrat faptul ca butterfly pea actioneaza pozitiv asupra unor sisteme cheie ale corpului uman, dintre care enumeram:
- sistemul nervos central, caci are efect calmant;
- sistemul respirator – ceaiul sau siropul de butterfly pea actioneaza ca un expectorant si reduce iritatia cailor respiratorii, fiind folosit in tratarea astmului, a racelilor sau tusei.
- Sistemul digestiv – are efect usor laxativ si stimuleaza secretia biliara; are efect anti greata si este recomandat in tratarea indigestiilor;
- Sistemul urinar – este diuretic natural;
In plus, Clitoria ternatea ajuta la oprirea sangerarilor si incurajeaza productia de colagen in organism, marind elasticitatea pielii.
Datorita continutului mare de proantocianidina din butterfly pea, consumul ceaiului din florile acestei plante poate preveni aparitia unor boli specifice aparatului ocular, extrasul din aceasta planta fiind deja folosit pentru tratarea unor afectiuni ca glaucomul.
Flavonoidele, antocianii si compusii fenolici din florile de butterfly pea au efect antioxidant si combat stresul oxidativ si radicalii liberi din organism. Tot flavonoidele sunt cele care fac ca ceaiul de flori de butterfly pea sa fie un real ajutor pentru sistemul imunitar, ajutand organismul sa fie mai eficient in lupta cu bolile.
Cele enumerate mai sus sunt doar cateva dintre beneficiile si efectele acestei plante asupra corpului uman, fasolea fluturilor fiind in prezent studiata pentru potentialele sale beneficii in boli ca SIDA, cancer, depresie sau anxietate.
Ice tea din flori de butterfly pea si menta
Florile de butterfly pea pot fi folosite atat la prepararea unui ceai cald, cat si la prepararea unui ice tea delicios, cu o culoare deosebita. Pentru ca planta de Clitoria ternatea nu creste la noi, nu puteti folosi flori proaspete dar din fericire aici gasiti flori uscate de butterfly pea, impreuna cu alte tipuri de ceaiuri si infuzii florale ce pot fi combinate pentru a pregati un ice tea racoritor.
Ingrediente
- 2 linguri de flori uscate de butterfly pea
- 2 linguri de menta uscata
- Zahar, miere sau alt indulcitor dupa gust
- Cateva felii de lamaie
- 8 cani de apa
Mod de preparare
Puneti apa la fiert si aduceti-o la temperatura de 100 de grade Celsius. Intr-un vas termorezistent adaugati florile de butterfly pea si menta si turnati apa clocotita. Lasati la infuzat pentru 10 minute. Strecurati ceaiul si lasati-l sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei. Adaugati indulcitorul preferat si amestecati bine, pana la dizolvarea lui completa. Daca folositi zahar, acesta poate fi adaugat atunci cand ceaiul este fierbinte. Pe de alta parte mierea trebuie adaugata doar atunci cand ceaiul ajunge la temperatura camerei, pentru ca mierea sa nu isi piarda proprietatile.
Puneti ceaiul in frigider si lasati-l sa se raceasca pret de cateva ore sau preparati ceaiul de seara si lasati-l la frigider peste noapte. Daca vreti un ice tea mov, adaugati in ceaiul rece suc de lamaie. Pentru variatie puteti inlocui menta cu ceai verde, flori de hibiscus sau flori de lavanda sau infuzie de fructe. Toate ingredientele despre care v-am vorbit pot fi achizitionate de pe Matcha Bar. In cazul in care doriti sa faceti un ice tea doar din flori de butterfly pea trebuie sa stiti ca acest ceai are un gust neutru, motiv pentru care puteti adauga in ceai extract de vanilie sau migdale, sirop de trandafiri sau lavanda ori puteti folosi ceaiul de butterfly pea ca baza pentru limonada.
Sursa foto: freepik.com