Ce fac băile de gheață pentru organism și când pot fi periculoase

Ce fac băile de gheață pentru organism și când pot fi periculoase

Multă lume apelează la proceduri cu băi de gheață, atrași de beneficiile promovate în special pe rețelele sociale, unde vedete și sportivi se mândresc cu astfel de experiențe.

Alege să te scufunzi în apă atât de rece încât simți un fior puternic este o metodă la modă pentru ameliorarea durerilor musculare post-antrenament, combaterea inflamațiilor și alinarea stresului. Dar oare valorile acestor beneficii compensază potențialele riscuri, precum hipotermia?

Să analizăm împreună avantajele și dezavantajele terapiilor cu apă rece, fie că vorbim de scufundări reci sau băi de gheață.

Crioterapia

Potrivit unei analize din 2022 publicată în European Journal of Applied Physiology, crioterapia este un termen generic pentru toate practicile terapeutice care implică utilizarea apei reci, a gheții sau a aerului rece. Scufundarea într-o baie rece, un tip de crioterapie, elimină căldura corpului, scade temperatura internă și modifică fluxul sanguin.

Băile reci nu sunt ceva nou; ele au fost folosite încă din anul 3500 î.Hr. Se pare că Hipocrate a luat frigul foarte în serios ca remediu și este considerat de mulți ca fiind strămoșul crioterapiei.

Despre ce temperatură este vorba? „În mod obișnuit, intervalul de temperatură pentru cele mai multe scufundări în apă rece este între 13 și 21 de grade Celsius”, spune Dr. Raj Dasgupta, FACP, FCCP, FAASM, consilier medical șef la Sleep Advisor.

Cât de departe să te scufunzi depinde în întregime de tine. Cei mai aventuroși se scufundă cu capul înainte, în timp ce alții se scufundă parțial până la gât sau la piept.

Acest lucru nu este doar pentru distracție, ci în scopuri specifice legate de sănătate. Să ne uităm mai întâi la beneficiile declarate și apoi la posibilele riscuri.

Reducerea inflamației și stimularea imunității

Procesele de inflamație generală din organism sunt inevitabile. Deși se vorbește adesea despre aceasta într-un mod negativ, este un fenomen complet normal. „Inflamația este răspunsul natural al organismului la orice leziune sau infecție, dar dacă devine cronică, se poate ajunge la probleme grave de sănătate, cum ar fi bolile de inimă”, spune Dasgupta.

Temperaturile scăzute pot reduce inflamația prin acțiunea asupra vaselor de sânge. „Băile de gheață constrâng vasele de sânge, reducând fluxul sanguin către zonele afectate, dar odată ce expunerea la frig încetează, răspunsul natural al organismului se dezvoltă pentru a readuce sângele în aceste zone cât mai repede posibil”, spune Dasgupta.

Citeste si...
Beneficiile potențiale ale sulfatului de zinc

Un studiu controlat randomizat din 2022, publicat în revista Biological Research for Nursing, a arătat o reducere semnificativă a durerii la persoanele cu artrită gutoasă, o boală inflamatorie.

„Terapia prin frig ameliorează durerea prin reducerea gradului de inflamație, afectând în același timp percepția durerii de către creier. Un exemplu clasic este utilizarea unui spray rece înainte de o injecție; acesta atenuează senzația de durere”, spune Dasgupta.

Deoarece sistemul imunitar reglează în mare măsură inflamația, băile reci pot fi benefice și în acest caz. „Expunerea la apă rece crește producția de celule albe din sânge, care sunt responsabile pentru combaterea infecțiilor”, spune Dasgupta.

Creșterea fluxului sanguin

„Ipoteza de lucru este că apa cu gheață supune corpul la un anumit stres, făcându-l să se încordeze, să treacă în modul de supraviețuire și să devină mai serios în ceea ce privește menținerea temperaturii corpului. Acest lucru crește fluxul sanguin și îmbunătățește circulația, livrând mai intens oxigenul și nutrienții către țesuturile care au nevoie de reparații”, spune Dasgupta.

Îmbunătățirea stării de spirit

Te scufunzi în apă rece și apoi ieși din ea revigorat, vesel și mai relaxat în același timp. Acesta este exact tipul de schimbare înregistrat de un mic studiu din 2023, ale cărui rezultate au fost publicate în revista Biology. Experimentul a examinat reacțiile adulților care au fost scufundați în apă la 20 de grade timp de cinci minute.

organicsfood.ro

Stările emoționale, cum ar fi anxietatea și depresia, sunt adesea asociate cu scăderea nivelului de neurotransmițători, mediatori chimici care susțin funcția creierului. Prin expunerea la frig, organismul „resetează” neurotransmițătorii implicați în reglarea emoțiilor și a stresului.

Unii experți speculează că o creștere a substanțelor chimice care reglează starea de spirit în creier, cum ar fi dopamina, ar putea explica „high”-ul pe care oamenii îl experimentează după ce sunt scufundați în apă rece”, spune Dasgupta.

Stresul este o parte inevitabilă a vieții, iar băile reci îi pot diminua efectele.

„Mulți experți cred că imersiunea în apă cu gheață de doar chipurile activează deja sistemul nervos parasimpatic, care determină corpul să se relaxeze după un eveniment stresant. De asemenea, cercetătorii au emis ipoteza că adaptarea la șocul imersiunii în apă cu gheață îmbunătățește capacitatea unei persoane de a face față altor tipuri de stres”, spune Dasgupta.

Citeste si...
7 motive pentru a-ți începe ziua cu ceai în loc de cafea

Chiar și o singură ședință la rece va arăta exact cum vă afectează această practică starea de spirit. Într-un mic studiu din 2021 publicat în revista Lifestyle Medicine, o singură scufundare de 20 de minute în apă la 13 grade i-a ajutat pe participanți să reducă supărarea, să îmbunătățească starea de spirit și să se înveselească.

Cu toate acestea, avertizează Dasgupta, există puține cercetări pe tema tratamentului cu băi de gheață pentru tulburările mentale, cum ar fi depresia, așa că autotratamentul nu este o idee bună. Consultați-vă mai întâi medicul!

Accelerarea metabolismului

O scădere a temperaturii ambientale provoacă frisoane, care este modul în care organismul încearcă să se încălzească prin contracții frecvente ale mușchilor scheletici. Frisoanele îi permit să genereze de cinci ori mai multă căldură decât în repaus.

În plus, frisoanele eliberează mai multă căldură în exterior decât activitatea fizică. Potrivit unei analize din 2022 publicată în International Journal of Circumpolar Health, activitatea musculară crescută a frisoanelor accelerează metabolismul, permițând organismului să ardă mai multe calorii în repaus.

Mai mult, atunci când este stresat de frig, sângele se grăbește către țesutul adipos brun. „Țesutul adipos brun, este implicat în arderea caloriilor, așa că expunerea regulată la frig în anumite condiții favorizează pierderea în greutate”, spune Josh York, CEO al GymGuyz.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări privind legătura dintre tratamentele la rece și metabolism.

Ameliorarea durerilor musculare de după antrenament

Durerea musculară după un antrenament vă poate strica complet următoarea ședință. Mulți sportivi recurg la băi cu apă rece pentru a ușura durerile și rigiditatea musculară și pentru a stimula recuperarea.

Potrivit unei revizuiri din 2023 publicată în Sports Medicine, participanții care au folosit tratamente cu apă rece au prezentat reduceri semnificative ale nivelurilor de creatinină kinază și ale markerilor de deteriorare musculară, precum și reducerea simptomelor de durere musculară întârziată după exerciții de intensitate ridicată, în comparație cu participanții experimentali care au folosit metode pasive de recuperare.

Citeste si...
Gura lupului: Remedii, Fapte și Beneficii pentru Sănătate

Cu toate acestea, aceste efecte au fost de scurtă durată. Temperatura mai scăzută a apei și imersiunea mai scurtă au făcut ca băile să fie mai eficiente. Aceste constatări sunt în concordanță cu o altă analiză publicată în 2021 în revista Physical Therapy.

Cum să faceți băi reci

Ce fac băile de gheață pentru organism și când pot fi periculoase

Începeți cu apă rece, nu cu apă cu gheață. Durata este de 5-10 minute și poate fi crescută treptat. Potrivit unei revizuiri sistematice din 2022 din Sports Medicine, mai multe studii au arătat că imersiunile scurte și medii – între 5 și 15 minute – produc rezultate optime.

„Este important să beți multe lichide înainte, în timpul și după baie și apoi să faceți un duș fierbinte sau o baie caldă pentru a vă încălzi”, spune Dasgupta.

Acum merită să subliniem posibilele riscuri ale tratamentelor de mai sus.

Răcirea excesivă

Tratamentele cu apă rece par revigorante, dar nu sunt lipsite de riscuri. Potrivit unui articol publicat de Asociația Americană a Inimii în 2022, apa îndepărtează căldura din corp de 25 de ori mai repede decât aerul. Chiar și în apa care nu pare atât de rece, hipotermia poate apărea la temperaturi sub 21 de grade, relatează Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Mai mult, pe măsură ce temperatura apei scade, funcțiile corpului încep să încetinească, afectând mișcarea și gândirea și creând un oarecare pericol. Răcirea excesivă duce la piele albastră și pierderea cunoștinței.

Șocul provocat de frig

Aceasta este reacția organismului la o scădere bruscă a temperaturii pielii, provocând adesea un oftat involuntar. Conform studiului din 2021 menționat mai sus, următoarea reacție este hiperventilația, care poate duce la intrarea apei în plămâni și la înec. Combinate, aceste evenimente exercită un stres enorm asupra sistemului cardiovascular, determinând inima să lucreze mai mult.

Cine ar trebui să evite băile reci

Pacienții cardiaci

Indiferent cât de hotărât, de optimist sau de atletic ești, băile reci nu sunt potrivite pentru toată lumea. Potrivit unui studiu din 2022 publicat în Interactive Journal of Medical Research, statul în apă rece poate expune persoanele cu afecțiuni cardiace și cardiovasculare existente la un risc mai mare de sănătate cardiacă precară.

Citeste si...
7 Remedii naturiste pentru infecțiile urechii

Centrul Național pentru Siguranța în Apa Rece, o organizație non-profit, spune că este nevoie de doar câteva secunde pentru ca consecințele fatale ale scufundării în apă rece să se producă. Asociația Americană a Inimii avertizează cu tărie acest grup de persoane împotriva unor astfel de activități, deoarece acestea determină inima să lucreze mai mult, ceea ce pentru ei este potențial fatal.

Persoanele în vârstă

Poate ați observat că persoanele în vârstă se îmbracă mai călduros. Pe măsură ce îmbătrânim, stratul de grăsime de sub piele scade, ceea ce face mai dificilă menținerea temperaturii corpului.

Potrivit unui articol publicat în 2022 în International Journal of Circumpolar Health, hipotermia este una dintre principalele cauze de deces la persoanele în vârstă. Dacă sunteți deja bine în viață și intenționați să continuați, nu ar trebui să experimentați cu o baie de gheață, ci mai degrabă să vă consultați medicul pentru alternative mai sigure.

Concluzie

Deși este nevoie de mai multe cercetări, putem spune că tinerii sănătoși pot beneficia cu siguranță de băile reci, dar bolnavii de inimă și persoanele în vârstă ar trebui să consulte în prealabil un medic.

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Remedii naturale eficiente împotriva diareei direct din bucătăria ta
Plante și suplimente pentru calmare ce pot înlocui antidepresivele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health