20.5 C
București

Nutrientii care se gasesc in carnea de vita si produsele lactate imbunatatesc raspunsul imunitar la cancer

Date:

Share post:

Acidul transvaccinic (TVA), un acid gras cu lant lung care se gaseste in carnea si produsele lactate de la animalele de pasunat, cum ar fi vacile si oile, imbunatateste capacitatea celulelor T CD8 de a penetra tumorile si de a distruge celulele canceroase, potrivit unui nou studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Chicago.

Studiul, intitulat “Trans-vaccenic acid reprograms CD8 T cells and anti-tumour immunity” (“Acidul trans-vaccenic reprogrameaza celulele T CD8 si imunitatea anti-tumorala”), publicat in revista stiintifica Nature, arata, de asemenea, ca pacientii cu niveluri mai ridicate de TBC care circula in sange au raspuns mai bine la imunoterapie, sugerand ca acesta ar putea avea potential ca supliment alimentar pentru a completa tratamentul clinic al cancerului.

“Exista numeroase cercetari care incearca sa descifreze legatura dintre nutritie si sanatatea umana si este foarte dificil sa se inteleaga mecanismele care stau la baza acesteia din cauza varietatii mari de alimente pe care le consuma oamenii. Dar daca ne concentram doar pe nutrientii si metabolitii din alimente, incepem sa intelegem cum influenteaza fiziologia si patologia”, a comentat Jing Chen, profesor distins de medicina la Universitatea din California, Chicago, si unul dintre autorii principali ai studiului.

“Concentrandu-ne asupra nutrientilor care pot activa raspunsurile celulelor T, am gasit unul care, de fapt, imbunatateste imunitatea antitumorala prin activarea unei cai imune importante”.

Gasirea nutrientilor care activeaza celulele imunitare

Laboratorul lui Chen se concentreaza pe intelegerea modului in care metabolitii, nutrientii si alte molecule care circula in sange afecteaza dezvoltarea cancerului si raspunsul la tratamentul cancerului.

Pentru noul studiu, oamenii de stiinta Hao Fan si Siyuan Xia au pornit de la o baza de date de aproximativ 700 de metaboliti cunoscuti derivati din alimente si au asamblat o biblioteca de compusi “nutrienti din sange”, formata din 235 de molecule bioactive derivate din nutrienti.

Citeste si...
Top 5 tipuri sănătoase de brânză

Oamenii de stiinta au analizat compusii din aceasta noua biblioteca pentru capacitatea lor de a influenta imunitatea antitumorala prin activarea celulelor T CD8, un grup de celule imunitare esentiale pentru uciderea celulelor canceroase sau infectate cu virusuri.

Dupa ce cercetatorii au evaluat cei sase candidati de top in celule umane si de soarece, au descoperit ca TVK a functionat cel mai bine. TFA este cel mai frecvent acid gras trans care se gaseste in laptele matern, dar organismul nu il poate produce singur. Doar aproximativ 20% din TBC este descompus in alti subproduse, iar 80% circula in sange. “Asta inseamna ca trebuie sa faca altceva, asa ca am inceput sa lucram mai departe la el”, explica Chen.

Cercetatorii au efectuat apoi o serie de experimente cu celule si modele de soareci cu diferite tipuri de tumori. Hranirea soarecilor cu o dieta imbogatita cu TVC a redus semnificativ potentialul de crestere a tumorilor de melanom si a celulelor de cancer de colon, comparativ cu soarecii hraniti cu o dieta de control. Dieta imbogatita cu TVC a crescut, de asemenea, capacitatea celulelor T CD8 de a se infiltra in tumori.

Echipa de cercetatori a efectuat, de asemenea, o serie de analize moleculare si genetice pentru a intelege modul in care TBC afecteaza celulele T. Printre acestea s-a numarat o noua metoda de monitorizare a transcriptiei ADN-ului monocatenar, numita ketoxal-assisted single-stranded DNA sequencing, sau KAS-seq, dezvoltata de Chuan He, profesor emerit de chimie la Universitatea din California, Chicago, si autor principal al studiului.

Aceste teste suplimentare, efectuate de laboratoarele lui Chen si He, au aratat ca TVK inactiveaza un receptor de pe suprafata celulara numit GPR43, care este activat in mod normal de acizii grasi cu lant scurt produsi adesea de microbiota intestinala. TBC suprima acesti acizi grasi cu lant scurt si activeaza un proces de semnalizare celulara cunoscut sub numele de calea CREB, care este implicata intr-o varietate de functii, inclusiv cresterea, supravietuirea si diferentierea celulelor.

Citeste si...
Beneficiile cafelei instant: Tot ce trebuie să știi!
Nutrientii care se gasesc in carnea de vita si produsele lactate imbunatatesc raspunsul imunitar la cancer
Nutrienții care se găsesc în carnea de vită și produsele lactate îmbunătățesc răspunsul imunitar la cancer 2

Echipa de oameni de stiinta a aratat, de asemenea, ca modelele de soareci in care receptorul GPR43 a fost eliminat exclusiv din celulele T CD8 nu au avut, de asemenea, o capacitate imbunatatita de a lupta impotriva tumorii.

Oamenii de stiinta au colaborat cu Justin Kline, profesor de medicina la Universitatea din California, Chicago, pentru a analiza mostre de sange prelevate de la pacientii tratati pentru limfom cu imunoterapie cu celule CAR-T.

Autorii studiului au constatat ca pacientii cu niveluri mai ridicate de CAR-T au avut tendinta de a raspunde mai bine la tratament decat pacientii cu niveluri mai scazute. Oamenii de stiinta au examinat, de asemenea, liniile de celule leucemice si au constatat ca TVK a imbunatatit capacitatea medicamentului de imunoterapie de a distruge celulele leucemice.

Concentrati-va pe nutrienti, nu pe alimente

Studiul sugereaza ca TVK ar putea fi utilizat ca supliment nutritional pentru o varietate de terapii impotriva cancerului bazate pe celule T, desi Chen remarca faptul ca este important sa se determine cantitatea optimizata a nutrientului in sine, mai degraba decat sursa de hrana.

organicsfood.ro

Exista tot mai multe dovezi privind efectele nocive pentru sanatate ale consumului excesiv de carne rosie si produse lactate, astfel incat acest studiu nu ar trebui sa fie luat ca o scuza pentru a manca mai multi cheeseburgeri si pizza; mai degraba, indica faptul ca suplimentele nutritionale, cum ar fi TBC, pot fi utilizate pentru a stimula activitatea celulelor T. Chen crede ca ar putea exista si alti nutrienti care pot face acelasi lucru.

“Exista dovezi timpurii care arata ca alti acizi grasi din plante semnaleaza printr-un receptor similar, asa ca noi credem ca exista o mare posibilitate ca nutrientii din plante sa poata face acelasi lucru prin activarea caii CREB”, adauga autorul studiului.

Noul studiu evidentiaza, de asemenea, promisiunea acestei abordari “metabolomice” pentru a intelege modul in care elementele constitutive ale dietei ne afecteaza sanatatea. Chen a precizat ca echipa sa spera sa construiasca o biblioteca cuprinzatoare de nutrienti care circula in sange pentru a intelege impactul acestora asupra imunitatii si a altor procese biologice, cum ar fi imbatranirea.

Citeste si...
Roșiile, minunata sursă de potasiu și licopen - secretul pentru reglarea tensiunii arteriale?

“Dupa milioane de ani de evolutie, au mai ramas doar cateva sute de metaboliti derivati din alimente care ajung sa circule in sange, ceea ce inseamna ca acestia ar putea avea o anumita relevanta in biologia noastra”, a concluzionat Chen. “Sa vedem ca un singur nutrient, cum ar fi TCE, are un mecanism de actiune foarte bine directionat asupra unui tip de celule imunitare vizat, cu un raspuns fiziologic foarte profund la nivelul intregului organism, este cu adevarat surprinzator si intrigant.”

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

8 Produse alimentare pe care nu ar trebui sa le cumperi la reduceri

Economisire Inteligentă: Descoperă lista de alimente pe care nu ar trebui să le cumperi la reduceri. Protejează-ți sănătatea și bugetul cu aceste sfaturi practice. Ideal pentru orice gospodărie atentă la cumpărături.

Sucul de dovleac – beneficii nutritive si modalitati de preparare

Sucul proaspăt de dovleac este o modalitate delicioasă și sănătoasă de a beneficia de proprietățile nutritive ale acestor legume de toamnă bogate în vitamine și antioxidanți. Aflați cum să-l preparați acasă!

Top 5 tipuri sanatoase de branza

Top 5 cele mai bune tipuri de brânză, de la cele proaspete la cele maturate. Află care sunt cele mai sănătoase opțiuni delicioase de brânză pentru tine!

Cele mai bune gustari pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2: ce sa alegeti pentru gustari

Gustările sunt adesea considerate nesănătoase, se presupune că întrerup pofta de mâncare și pot duce la creșterea excesivă...

10 Beneficii Uimitoare ale Consumului de Sucuri Proaspat Stoarse

Sucurile proaspăt stoarse oferă o abundență de vitamine, minerale și antioxidanți esențiali pentru sănătate. De la susținerea digestiei la întărirea sistemului imunitar, află cum pot contribui acestea la o viață sănătoasă.

5 Beneficii ale Patlaginei: Planta Straveche care Revolutioneaza Sanatatea

Pătlagina, această plantă modestă și adesea trecută cu vederea, ascunde în ea o adevărată comoară de beneficii pentru...

Adevarul despre uleiul de rapita: Un ingredient pentru gatit?

Uleiul de rapiță, adesea înconjurat de controverse legate de gătit, se dovedește a fi nu numai sigur pentru gătit, ci și benefic datorită conținutului său bogat de Omega-3. Articolul dezvăluie percepții greșite și aruncă o lumină nouă asupra utilizării acestui ulei în bucătărie.

15 Alimente accesibile care iti pot imbunatati functia cerebrala

Îmbunătățește funcția cerebrală cu 15 alimente accesibile! De la afine bogate în antioxidanți la pește gras plin de omega-3, aceste alimente sunt esențiale pentru sănătatea cognitivă și starea de spirit. Include-le în dieta ta pentru o minte mai sănătoasă.