Efectul melatoninei asupra somnului, imunității și colesterolului: este necesar să luați hormonul în tablete?

Efectul melatoninei asupra somnului, imunității și colesterolului: este necesar să luați hormonul în tablete?

Melatonina, hormonul glandei pineale, afectează nu numai somnul, ci și multe procese corporale. Poate fi folosit în tratament?

În corpul uman, multe procese fiziologice sunt reglementate în mod activ de hormoni. , un hormon special, melatonina, produsă de glanda pineală, este responsabilă pentru somn și ajută la trecerea de la faza de veghe la faza de odihnă.

Tulburările în producția acestei substanțe duc la tulburări de somn și la multe alte procese corporale, motiv pentru care a crescut interesul pentru administrarea acestui hormon în comprimate pentru tratament. Cu toate acestea, efectele melatoninei nu se limitează la somn; au fost identificate efectele sale asupra imunității, a nivelului de colesterol și a altor procese corporale.

„Al treilea ochi”: rolul glandei pineale și al hormonilor

Dacă presupunem că ochii noștri percep impulsurile luminoase, atunci glanda pineală din acest punct de vedere poate fi considerată „al treilea ochi”, deoarece produce hormoni pe baza percepției de lumină și întuneric ale organismului.

Aceștia sunt concepuți pentru a sincroniza procesele organismului în conformitate cu perioadele de activitate diurnă și de odihnă nocturnă. În consecință, în timpul zilei, glanda pineală suprimă sinteza acelor hormoni care sunt responsabili de somn, astfel încât o persoană se simte alertă și odihnită. Odată cu debutul nopții, activitatea organului crește, iar hormonii sunt sintetizați în cantități din ce în ce mai mari, care pregătesc organismul pentru odihnă, inclusiv melatonina.

Cu toate acestea, glanda pineală este extrem de sensibilă la influențele negative ale mediului extern și la influența ritmului schimbător al vieții; în prezent, oamenii de știință observă o tendință de scădere a dimensiunii sale încă din perioada neonatală.

Acest lucru este asociat cu iluminarea artificială în exces, care suprimă hormonii care se activează doar în întuneric. Aceasta este, de asemenea, ceea ce este asociat cu numărul tot mai mare de probleme asociate cu tulburările de somn.

Domeniile de influență ale melatoninei: imunitatea și sistemul nervos

Astăzi, medicina vizează, dacă este posibil, găsirea unor modalități de a vindeca multe patologii în interiorul corpului însuși. Hormonii, reglarea lor și problemele legate de întreruperile în sinteza lor reprezintă unul dintre domeniile cheie de cercetare.

În acest sens, melatonina a devenit un obiect de studiu direcționat datorită posibilității de utilizare a acesteia ca medicament universal. Se dorește utilizarea acesteia pentru a regla nevoile umane de bază de odihnă și somn. În plus, ar putea, de asemenea, să protejeze împotriva multor patologii. În prezent, au fost identificate efectele sale asupra sistemului imunitar și asupra funcționării sistemului nervos.

Un nivel crescut de melatonină duce la activarea sistemului imunitar; aceasta stimulează celulele imunitare, care luptă mai activ împotriva virușilor și bacteriilor transformate de celulele organismului. În plus, datorită melatoninei, sistemul imunitar distinge mai activ între „prieteni” și „străini”, ceea ce înseamnă că riscul de patologii autoimune este redus.

În consecință, aceste proprietăți sunt în curs de studiu, cu posibilitatea de a utiliza în continuare această substanță pentru a stimula sistemul imunitar sau pentru a trata afecțiunile autoimune.

Creșterea concentrațiilor de melatonină previne moartea prematură a celulelor cerebrale. Acest lucru ajută la îmbunătățirea memoriei și la normalizarea activității mentale. În prezent, o atenție deosebită este acordată melatoninei datorită potențialului de utilizare viitoare în cazul bolii Alzheimer.

Efectul melatoninei asupra somnului, imunității și colesterolului: este necesar să luați hormonul în tablete?

Efectul hormonului asupra colesterolului și a cancerului

S-a demonstrat, de asemenea, că melatonina previne formarea plăcilor de colesterol pe pereții vaselor de sânge (efect antiaterosclerotic). În plus, reduc producția de colesterol și intrarea acestuia în plasma sanguină.

În consecință, oamenii de știință dezvoltă medicamente cu această componentă care vor contribui la reducerea colesterolului rău și a impactului negativ al acestuia asupra vaselor de sânge și, de asemenea, la prevenirea patologiilor cardiovasculare. Pe lângă faptul că melatonina afectează colesterolul, a fost dezvăluit și efectul său inhibitor asupra producției de estrogeni, care poate provoca formarea cancerului de sân.

Potrivit oamenilor de știință, după cercetări detaliate și studierea tuturor aspectelor legate de acțiunea hormonului, acesta va putea fi utilizat atât pentru prevenirea multor boli, cât și pentru tratarea lor în combinație cu alți agenți.

organicsfood.ro

Efectul melatoninei asupra somnului

În mod natural, cea mai de bază proprietate a sa este reglarea proceselor de somn și de veghe. O persoană bine adormită și complet odihnită se simte veselă și activă.

Efectul melatoninei asupra somnului, imunității și colesterolului: este necesar să luați hormonul în tablete?

În consecință, se poate afirma că somnul este cel mai bun medicament pentru multe patologii, în special cele asociate cu surmenajul, lipsa de odihnă și stresul. Dacă melatonina este procesată în mod activ de către organism atunci când se întunecă, apare dorința de a dormi și are loc un somn sănătos și profund.

Dacă există prea puțin hormon sau dacă ritmul de producere a acestuia este perturbat, poate apărea insomnia. Pot să iau tablete de melatonină pentru a avea un somn bun și odihnă?

Hormonul în comprimate

Pentru tulburările de somn, se folosesc tablete care conțin melatonină. Studiile pe termen lung nu au arătat potențialul pericol de supradozaj, chiar și atunci când doza este de 10 ori sau mai mult. Astfel de tablete sunt folosite de peste 20 de ani în întreaga lume, fiind utilizate mai ales pentru insomnie sau pentru problema zborurilor și a decalajului orar.

Efectul melatoninei asupra somnului, imunității și colesterolului: este necesar să luați hormonul în tablete?

Contraindicate doar copiilor sub 18 ani și femeilor însărcinate, celor care alăptează, precum și persoanelor cu tulburări imunitare și diabet. Toți ceilalți pot lua acest medicament dacă există o nevoie urgentă și după consultarea unui medic.

De obicei, comprimatele de melatonină se iau pentru treziri frecvente noaptea, pentru dificultăți de adormire, insomnie atât de natură legată de stres, cât și de vârstă, pentru tulburări de somn asociate cu munca în ture sau zboruri frecvente și schimbări bruște de fus orar.

De obicei, pentru problemele de somn, medicamentul este utilizat imediat înainte de a merge la culcare pentru a se trezi mai rar noaptea, sau cu trei ore înainte de culcare dacă există dificultăți în a merge la culcare.

Linkuri web privind efectul melatoninei asupra somnului, imunității și colesterolului:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Durerea de stomac explicată: Simptome, cauze și soluții
Evitați cafeaua, sucul sau sifonul: ce nu ar trebui să luați cu pastilele și de ce este așa?
Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Categorii
Organics Health