Expertii clasifica aceasta tulburare ca fiind o afectiune afectiva. Adica, la astfel de tulburari psihice atunci cand o persoana nu este capabila sa controleze si sa evalueze in mod adecvat emotiile sale, care de obicei se schimba in directia oprimarii lor.
Starile afective includ diverse forme de depresie, manie, anxietate crescuta, labilitate emotionala si scaderea activitatii fizice si mentale. Astfel de tulburari sunt intotdeauna insotite de tulburari autonome: dureri de cap, slabiciune si oboseala generala, ameteli, lipsa poftei de mancare, somnolenta si altele.
Depresia postpartum se caracterizeaza printr-o stare emotionala instabila, iritabilitate, lacrimare, indoiala de sine sau credinta totala in propriul esec ca mama.
Depresia postpartum: exista cu adevarat sau nu?
Pentru experti, raspunsul la aceasta intrebare este absolut clar – da, exista. Dar, in viata obisnuita, opiniile difera diametral. Mai mult, pe baza propriei mele experiente de viata.
Unii asigura ca acest fenomen nu exista, deoarece acest lucru nu li s-a intamplat. Acestia din urma cred ca nu este nimic mai mult decat o manifestare a lenei si a egoismului, evitand responsabilitatile materne si cerand o atentie sporita pentru ei insisi. Altii sunt insa de acord ca o astfel de boala exista.
Medicii, intre timp, impart boala psihica a unei tinere mame in 2 categorii: blues postpartum (postnatal) si depresie.
Aproape toate femeile se confrunta cu blues postnatal. In a 2-3-a zi dupa nastere, sentimentul de euforie de la nasterea copilului este inlocuit de lacrimi, indoiala de sine, sentiment de nesiguranta si frica, anxietate excesiva si schimbari de dispozitie, tulburari de somn si incapacitatea de a se concentra asupra a ceva.
Blues-ul postnatal este un fenomen temporar si de scurta durata. De indata ce o mama se odihneste, doarme suficient si isi dedica doar cateva ore pentru ea insasi, ea revine la viata, la ingrijirea copilului si acorda atentie familiei sale. Pe masura ce oboseala se acumuleaza, blues-ul creste din nou. Și asa mai departe, pana cand mama si copilul dezvolta o rutina zilnica acceptabila pentru amandoi. De obicei, acest lucru nu dureaza mai mult de 1,5-2 luni.
Important: principala diferenta intre blues-ul postnatal si depresie este ca blues-ul este mai putin sever in manifestari si consecinte, pe termen scurt si reversibil.
Daca dupa un anumit timp o femeie incepe sa se distanteze de copil, sustinand ca este o mama rea, putem vorbi despre dezvoltarea unei tulburari grave si sa cerem imediat ajutor de la specialisti.
Semnele depresiei postpartum
- Acest fenomen nu apare imediat dupa nastere sau a doua zi. De regula, semnele tulburarii incep sa apara atunci cand copilul are 2-3 luni.
- Depresia usoara se caracterizeaza prin lipsa de dispozitie, tristete, teama, atacuri de neputinta, inutilitate si singuratate.
- Atunci cand evolueaza intr-o forma cronica severa, se manifesta prin nervozitate, atacuri frecvente de anxietate fara cauza si frica.
Adesea, femeile refuza mancarea, comunicarea, inclusiv cu copilul, si alaptarea. Ele sunt chinuite de un sentiment de rusine cu privire la insuficienta si inutilitatea lor. Se considera mame proaste si se simt vinovate pentru acest lucru. Este posibil chiar sa se dezvolte o tulburare maniaco-depresiva.
Important: daca femeia nu cauta ajutor, simptomele se intensifica si devin mai grave, ducand la psihoza.
Sa incercam sa intelegem cauzele acestei tulburari.
De ce apare depresia postpartum?
Anterior, se credea ca motivul acestui fenomen rezida exclusiv in dezechilibrul hormonal, dar atunci ar fi soarta tuturor femeilor fara exceptie. Astazi s-a dovedit ca o astfel de tulburare nu este doar o consecinta a dezechilibrului hormonal. Cauza tulburarii se afla in confluenta mai multor factori, dintre care majoritatea nu pot fi controlati de o femeie.
Oscilatia hormonala
Echilibrul hormonal este una dintre cele mai importante conditii pentru functionarea normala a tuturor organelor si sistemelor din organism: barbati, femei, copii. Și peste o mie de lucrari stiintifice au fost scrise despre efectele hormonilor asupra organismului feminin!
In timpul sarcinii, sinteza estrogenului si a progesteronului, care sunt responsabile pentru gestatia si dezvoltarea fatului, pentru sanatatea viitoarei mame si pentru pregatirea pentru viitoarea nastere, creste de zece ori in organismul femeii.
Copilul se naste, iar nivelul de progesteron si estrogen scade brusc in primele zile dupa nastere, dar incepe productia activa de prolactina, un hormon care stimuleaza lactatia.
In plus, cantitatea de hormoni tiroidieni scade brusc, iar volumul de sange circulant creste. Primul provoaca somnolenta si letargie, al doilea – o scadere a tensiunii arteriale, iar combinatia acestor factori – o stare de oboseala, slabiciune, letargie.
Dificultati asociate cu alaptarea
Alaptarea bebelusului si nevoia de a pompa, mai ales in primele saptamani dupa nastere, poate provoca dureri severe si poate cauza crapaturi la nivelul mameloanelor. Și cum se recomanda ca hranirea sa se faca la cererea bebelusului, adica indiferent de starea si de momentul zilei, acest lucru provoaca un plus de oboseala si iritare pentru mama. In plus, asa-numitele crize de lactatie apar la fiecare 1,5-2 luni.
O criza de lactatie este o afectiune care poate fi numita “lipsa temporara de lapte” Cauza crizei de lactatie este stresul, tulburarile in alimentatia mamei si crizele bruste de crestere a sugarului. Crizele apar la 1, 3 si aproximativ 6 luni de viata a bebelusului. Atunci cand exista un deficit de lapte matern, comportamentul bebelusului se schimba: devine mai capricios, mai agitat, solicita in mod constant sanul, “atarna” de el mult timp si se trezeste mai des noaptea.
Criza de lactatie, impreuna cu oboseala si consecintele schimbarilor fiziologice din organismul mamei, este unul dintre factorii care predispun la aparitia tulburarii.
Supraincarcarea emotionala
Ingrijirea unui copil si indeplinirea sarcinilor casnice necesita multa putere din partea unei femei. Dar atunci cand o mama nu poate dormi suficient, nu se poate relaxa sau nu poate dedica timp intereselor sale, atunci a face fata chiar si activitatilor obisnuite de zi cu zi devine din ce in ce mai dificil.
Pierderea controlului asupra propriei vieti, aparitia sentimentului propriei neatractivitati (plinatate, pete de varsta, cearcane si vanatai sub ochi), vezi, nu contribuie prea mult la o buna dispozitie. Ca rezultat: iritabilitate, retragere in sine, o explozie de negativitate asupra celorlalti.
Factorii sociali si predispozitia ereditara
Destul de des se intampla ca, dupa nastere, o femeie sa fie lasata de capul ei: rudele nu pot sau refuza sa ajute la ingrijirea copilului, apar probleme financiare sau una dintre rude se imbolnaveste. Sau mama aude in mod constant reprosuri despre lenea ei. Acest mediu familial si lipsa de sprijin sunt, de asemenea, factori predispozanti pentru dezvoltarea acestei tulburari.
Expertii remarca faptul ca, daca episoadele unei astfel de tulburari au aparut deja pe linie feminina, daca exista antecedente de tulburari psihice sau neurologice, atunci riscul de a dezvolta fenomenul creste semnificativ.
Caracteristicile nasterii
In functie de modul in care a decurs una dintre cele mai importante etape din viata unei femei, depinde si starea ei in perioada postpartum. Daca au existat complicatii in timpul nasterii, a inceput sangerarea si asa mai departe, recuperarea si reabilitarea vor fi lungi. In plus, daca starea copilului este evaluata ca fiind critica, atunci imediat dupa nastere, neonatologii il iau pentru a oferi asistenta.
In acelasi timp, in biologie exista un astfel de lucru ca amprenta. Natura a insuflat in fiintele vii nevoia ca un nou-nascut sa atinga corpul mamei. In acest fel, se formeaza prima, dar foarte puternica legatura intre mama si copil. Daca aceasta atingere, aplicare, imprimare nu are loc, psihicul nostru activeaza automat mecanismul de suferinta.
Atunci cand, imediat dupa nastere, nou-nascutul este aratat mamei si asezat pe pieptul ei, efectul aceleiasi amprente este fixat permanent in mama. Acesta include toate acele mecanisme care, in viitor, o vor ajuta pe mama sa aiba grija de copilul ei si sa-l iubeasca la nesfarsit.
Acesta este motivul pentru care, daca este posibil, se efectueaza o cezariana cu ajutorul anesteziei epidurale, astfel incat mama sa poata auzi, vedea si atinge copilul in primele minute de la nasterea sa.
Caracteristicile de varsta si de personalitate ale femeii
Femeile cu risc sunt:
- care au devenit mame inainte de 18 ani sau dupa 35 de ani;
- instabile emotional (usor excitabile, impulsive sau suspicioase);
- infantile, imature din punct de vedere emotional;
- cu hiper-responsabilitate, cu atitudini hiper-normative.
Cum sa scapam de depresia postpartum?
Cum sa previi depresia postpartum
- Invatati sa evaluati in mod realist situatia si propriile forte. De exemplu, daca nu mai aveti timp sa gatiti, puteti cumpara produse semifinite de inalta calitate si rugati rudele (mama, sora, soacra sau sotul) sa gateasca.
- Atunci cand va culcati copilul in timpul zilei, nu incercati sa faceti toate treburile casnice deodata in acest timp. Mai bine intindeti-va cu el. Seara s-ar putea sa aveti cu adevarat nevoie de putere.
- Gasiti ceva timp pentru dumneavoastra. Nu va limitati lumea la scutece si zurgalai. De asemenea, poate fi util pentru tata sa faca o plimbare de seara in parc. Cu un carucior, bineinteles.
- Nu va pastrati emotiile pentru dumneavoastra. Pana cand nu impartasesti sotului, mamei sau prietenului tau ceea ce ti se intampla, s-ar putea ca ei sa nu stie despre asta. Nu va fie teama sa vorbiti despre ceea ce va ingrijoreaza sau va nelinisteste. Dar si de ceea ce ma face fericita. Puteti citi experientele altor mame pe forumurile tematice.
- Nu ezitati sa cantati sau sa dansati, daca aveti chef. Copilul va fi cu siguranta cel mai recunoscator ascultator si partener al tau.
- Petreceti mai mult timp in aer liber. Chiar daca o plimbare lunga va fi in detrimentul treburilor casnice. Un fard de obraz proaspat sau un bronz usor nu va fi decat in beneficiul dumneavoastra si al bebelusului.
- Nu uitati de o dieta echilibrata si de administrarea de vitamine.
Sfaturi pentru rudele unei femei in travaliu
- Aceasta tulburare nu este un capriciu sau o fictiune. Este o boala care trebuie tratata cu seriozitate. Și mai bine, preveniti-o.
- Sotul unei mame tinere trebuie sa stie ca a treia zi dupa nastere este, intr-un anumit sens, un punct de cotitura. A treia zi este diferita prin faptul ca starea emotionala a femeii este atat de precara si vulnerabila incat este literalmente “acoperita”
Externarea din spital in a treia zi dupa nastere este o masura preventiva excelenta pentru aceasta tulburare. Mama pregateste lucrurile bebelusului pentru externare, se aranjeaza, este toata in asteptarea intalnirii cu familia ei – toate acestea o distrag de la gandurile rele.
Dar daca din anumite motive externarea in aceasta zi nu a avut loc, sotul trebuie sa apara la maternitate: cu baloane sub fereastra, cu sarutari in aer sau cu un mic cadou – o carte postala, o jucarie. Principalul lucru este sa fii acolo, sa oferi doar emotii pozitive si sa aduci bucurie.
- Exista o traditie de mai multe sute de ani: rudele vin sa viziteze o tanara mama timp de cateva luni. Mama, bunica, bunica, matusa, sora femeii sau a sotului au preluat treburile casnice. Daca acest lucru nu este posibil, atunci chiar inainte de nastere ar trebui sa conveniti asupra distribuirii responsabilitatilor intre voi.
- Tratati-o pe tanara mama cu grija, atentie si amabilitate. Ea are cu adevarat nevoie de intelegere si de ingrijire.
Nu uitati: depresia postpartum este o tulburare care se trateaza de catre specialisti. Dar niciun medic, niciun medicament nu va ajuta o femeie mai mult si mai bine decat grija si sprijinul cu care ar trebui sa fie inconjurata dupa nasterea copilului ei.
Intrebari si raspunsuri
Ce este depresia postpartum si cum se diferentiaza de „baby blues”?
Depresia postpartum este o tulburare afectiva serioasa care poate aparea dupa nasterea unui copil. Aceasta se caracterizeaza prin simptome intense si prelungite precum tristete profunda, indiferenta emotionala, anxietate, lipsa placerii in activitati obisnuite, oboseala excesiva si, in cazuri grave, chiar ganduri de auto-vatamare sau de vatamare a copilului.
Pe de alta parte, „baby blues” este o stare de tristete usoara si de schimbare emotionala care apare in primele zile dupa nastere, durand de obicei doar cateva zile pana la o saptamana. Simptomele „baby blues” includ schimbari bruste de dispozitie, plans, anxietate si dificultati de somn, dar acestea tind sa fie mai usoare si sa se rezolve fara tratament medical.
Cum pot partenerii sa sustina o femeie care trece prin depresie postpartum?
Partenerii pot juca un rol crucial in sustinerea femeilor care sufera de depresie postpartum prin a fi empatici, rabdatori si proactivi in gasirea ajutorului profesional. Ei pot ajuta prin asumarea unor sarcini casnice suplimentare, ingrijirea copilului pentru a permite mamei sa se odihneasca, ascultarea preocuparilor ei fara judecata si incurajarea ei sa vorbeasca despre sentimentele sale. Este important ca partenerii sa recunoasca gravitatea depresiei postpartum si sa incurajeze consultarea unui specialist pentru tratament.
Exista factori de risc specifici pentru depresia postpartum?
Anumiti factori de risc pot creste probabilitatea aparitiei depresiei postpartum, desi aceasta poate afecta orice femeie. Factorii de risc includ istoricul personal sau familial de depresie sau alte tulburari de dispozitie, lipsa suportului social, complicatii in timpul sarcinii sau nasterii, stres financiar sau de relatie si schimbari majore in viata. De asemenea, femeile care au experimentat „baby blues” dupa nastere pot avea un risc mai mare de a dezvolta depresie postpartum.
Cum se trateaza depresia postpartum?
Tratamentul pentru depresia postpartum poate include terapie psihologica, cum ar fi consilierea sau terapia cognitiv-comportamentala, si medicamente antidepresive. Terapia de grup sau suportul grupurilor de suport pentru noi mame pot fi de asemenea benefice. Este esential ca femeile sa consulte un medic pentru a dezvolta un plan de tratament adecvat. In cazuri severe, poate fi necesara interventia unui psihiatru sau a altor specialisti in sanatate mintala.
Ce tip de exercitii fizice sunt recomandate pentru femeile cu depresie postpartum?
Exercitiile fizice pot fi un adjuvant eficient in tratamentul depresiei postpartum. Activitati precum mersul pe jos, yoga, pilates sau orice alta forma de exercitiu usor pana la moderat pot ajuta la imbunatatirea starii de spirit si la reducerea simptomelor. Este important ca femeile sa discute cu medicul lor inainte de a incepe orice program de exercitii, mai ales daca au avut o nastere dificila sau complicatii postpartum. Exercitiile fizice trebuie sa fie realizate intr-un mod care nu suprasolicita corpul si care aduce placere pentru a incuraja consistenta si beneficii pe termen lung.
Linkuri web care discuta despre depresia postpartum: semne, cauze de aparitie:
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/postpartum-depression/symptoms-causes/syc-20376617
- https://www.marchofdimes.org/find-support/topics/postpartum/postpartum-depression
- https://www.womenshealth.gov/mental-health/mental-health-conditions/postpartum-depression
- https://www.webmd.com/depression/postpartum-depression
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9312-postpartum-depression
- https://www.samhsa.gov/find-help/national-helpline