Depresia postpartum: semne, cauze de apariție

Depresia postpartum: semne, cauze de apariție

Experții clasifică această tulburare ca fiind o afecțiune afectivă. Adică, la astfel de tulburări psihice atunci când o persoană nu este capabilă să controleze și să evalueze în mod adecvat emoțiile sale, care de obicei se schimbă în direcția oprimării lor.

Stările afective includ diverse forme de depresie, manie, anxietate crescută, labilitate emoțională și scăderea activității fizice și mentale. Astfel de tulburări sunt întotdeauna însoțite de tulburări autonome: dureri de cap, slăbiciune și oboseală generală, amețeli, lipsa poftei de mâncare, somnolență și altele.

Depresia postpartum se caracterizează printr-o stare emoțională instabilă, iritabilitate, lăcrimare, îndoială de sine sau credința totală în propriul eșec ca mamă.

Depresia postpartum: există cu adevărat sau nu?

Pentru experți, răspunsul la această întrebare este absolut clar – da, există. Dar, în viața obișnuită, opiniile diferă diametral. Mai mult, pe baza propriei mele experiențe de viață.

Unii asigură că acest fenomen nu există, deoarece acest lucru nu li s-a întâmplat. Aceștia din urmă cred că nu este nimic mai mult decât o manifestare a lenei și a egoismului, evitând responsabilitățile materne și cerând o atenție sporită pentru ei înșiși. Alții sunt însă de acord că o astfel de boală există.

Medicii, între timp, împart boala psihică a unei tinere mame în 2 categorii: blues postpartum (postnatal) și depresie.

Aproape toate femeile se confruntă cu blues postnatal. În a 2-3-a zi după naștere, sentimentul de euforie de la nașterea copilului este înlocuit de lacrimi, îndoială de sine, sentiment de nesiguranță și frică, anxietate excesivă și schimbări de dispoziție, tulburări de somn și incapacitatea de a se concentra asupra a ceva.

Blues-ul postnatal este un fenomen temporar și de scurtă durată. De îndată ce o mamă se odihnește, doarme suficient și își dedică doar câteva ore pentru ea însăși, ea revine la viață, la îngrijirea copilului și acordă atenție familiei sale. Pe măsură ce oboseala se acumulează, blues-ul crește din nou. Și așa mai departe, până când mama și copilul dezvoltă o rutină zilnică acceptabilă pentru amândoi. De obicei, acest lucru nu durează mai mult de 1,5-2 luni.

Important: principala diferență între blues-ul postnatal și depresie este că blues-ul este mai puțin sever în manifestări și consecințe, pe termen scurt și reversibil.

Dacă după un anumit timp o femeie începe să se distanțeze de copil, susținând că este o mamă rea, putem vorbi despre dezvoltarea unei tulburări grave și să cerem imediat ajutor de la specialiști.

Semnele depresiei postpartum

Depresia postpartum: semne, cauze de apariție
  1. Acest fenomen nu apare imediat după naștere sau a doua zi. De regulă, semnele tulburării încep să apară atunci când copilul are 2-3 luni.
  2. Depresia ușoară se caracterizează prin lipsă de dispoziție, tristețe, teamă, atacuri de neputință, inutilitate și singurătate.
  3. Atunci când evoluează într-o formă cronică severă, se manifestă prin nervozitate, atacuri frecvente de anxietate fără cauză și frică.

Adesea, femeile refuză mâncarea, comunicarea, inclusiv cu copilul, și alăptarea. Ele sunt chinuite de un sentiment de rușine cu privire la insuficiența și inutilitatea lor. Se consideră mame proaste și se simt vinovate pentru acest lucru. Este posibil chiar să se dezvolte o tulburare maniaco-depresivă.

Important: dacă femeia nu caută ajutor, simptomele se intensifică și devin mai grave, ducând la psihoză.

Să încercăm să înțelegem cauzele acestei tulburări.

De ce apare depresia postpartum?

Anterior, se credea că motivul acestui fenomen rezidă exclusiv în dezechilibrul hormonal, dar atunci ar fi soarta tuturor femeilor fără excepție. Astăzi s-a dovedit că o astfel de tulburare nu este doar o consecință a dezechilibrului hormonal. Cauza tulburării se află în confluența mai multor factori, dintre care majoritatea nu pot fi controlați de o femeie.

Oscilația hormonală

Echilibrul hormonal este una dintre cele mai importante condiții pentru funcționarea normală a tuturor organelor și sistemelor din organism: bărbați, femei, copii. Și peste o mie de lucrări științifice au fost scrise despre efectele hormonilor asupra organismului feminin!

În timpul sarcinii, sinteza estrogenului și a progesteronului, care sunt responsabile pentru gestația și dezvoltarea fătului, pentru sănătatea viitoarei mame și pentru pregătirea pentru viitoarea naștere, crește de zece ori în organismul femeii.

Copilul se naște, iar nivelul de progesteron și estrogen scade brusc în primele zile după naștere, dar începe producția activă de prolactină, un hormon care stimulează lactația.

organicsfood.ro

În plus, cantitatea de hormoni tiroidieni scade brusc, iar volumul de sânge circulant crește. Primul provoacă somnolență și letargie, al doilea – o scădere a tensiunii arteriale, iar combinația acestor factori – o stare de oboseală, slăbiciune, letargie.

Dificultăți asociate cu alăptarea

Alăptarea bebelușului și nevoia de a pompa, mai ales în primele săptămâni după naștere, poate provoca dureri severe și poate cauza crăpături la nivelul mameloanelor. Și cum se recomandă ca hrănirea să se facă la cererea bebelușului, adică indiferent de starea și de momentul zilei, acest lucru provoacă un plus de oboseală și iritare pentru mamă. În plus, așa-numitele crize de lactație apar la fiecare 1,5-2 luni.

O criză de lactație este o afecțiune care poate fi numită „lipsă temporară de lapte” Cauza crizei de lactație este stresul, tulburările în alimentația mamei și crizele bruște de creștere a sugarului. Crizele apar la 1, 3 și aproximativ 6 luni de viață a bebelușului. Atunci când există un deficit de lapte matern, comportamentul bebelușului se schimbă: devine mai capricios, mai agitat, solicită în mod constant sânul, „atârnă” de el mult timp și se trezește mai des noaptea.

Criza de lactație, împreună cu oboseala și consecințele schimbărilor fiziologice din organismul mamei, este unul dintre factorii care predispun la apariția tulburării.

Supraîncărcarea emoțională

Îngrijirea unui copil și îndeplinirea sarcinilor casnice necesită multă putere din partea unei femei. Dar atunci când o mamă nu poate dormi suficient, nu se poate relaxa sau nu poate dedica timp intereselor sale, atunci a face față chiar și activităților obișnuite de zi cu zi devine din ce în ce mai dificil.

Pierderea controlului asupra propriei vieți, apariția sentimentului propriei neatractivități (plinătate, pete de vârstă, cearcăne și vânătăi sub ochi), vezi, nu contribuie prea mult la o bună dispoziție. Ca rezultat: iritabilitate, retragere în sine, o explozie de negativitate asupra celorlalți.

Factorii sociali și predispoziția ereditară

Destul de des se întâmplă ca, după naștere, o femeie să fie lăsată de capul ei: rudele nu pot sau refuză să ajute la îngrijirea copilului, apar probleme financiare sau una dintre rude se îmbolnăvește. Sau mama aude în mod constant reproșuri despre lenea ei. Acest mediu familial și lipsa de sprijin sunt, de asemenea, factori predispozanți pentru dezvoltarea acestei tulburări.

Experții remarcă faptul că, dacă episoadele unei astfel de tulburări au apărut deja pe linie feminină, dacă există antecedente de tulburări psihice sau neurologice, atunci riscul de a dezvolta fenomenul crește semnificativ.

Caracteristicile nașterii

Depresia postpartum: semne, cauze de apariție

În funcție de modul în care a decurs una dintre cele mai importante etape din viața unei femei, depinde și starea ei în perioada postpartum. Dacă au existat complicații în timpul nașterii, a început sângerarea și așa mai departe, recuperarea și reabilitarea vor fi lungi. În plus, dacă starea copilului este evaluată ca fiind critică, atunci imediat după naștere, neonatologii îl iau pentru a oferi asistență.

În același timp, în biologie există un astfel de lucru ca amprenta. Natura a insuflat în ființele vii nevoia ca un nou-născut să atingă corpul mamei. În acest fel, se formează prima, dar foarte puternică legătură între mamă și copil. Dacă această atingere, aplicare, imprimare nu are loc, psihicul nostru activează automat mecanismul de suferință.

Atunci când, imediat după naștere, nou-născutul este arătat mamei și așezat pe pieptul ei, efectul aceleiași amprente este fixat permanent în mamă. Acesta include toate acele mecanisme care, în viitor, o vor ajuta pe mamă să aibă grijă de copilul ei și să-l iubească la nesfârșit.

Acesta este motivul pentru care, dacă este posibil, se efectuează o cezariană cu ajutorul anesteziei epidurale, astfel încât mama să poată auzi, vedea și atinge copilul în primele minute de la nașterea sa.

Caracteristicile de vârstă și de personalitate ale femeii

Femeile cu risc sunt:

  1. care au devenit mame înainte de 18 ani sau după 35 de ani;
  2. instabile emoțional (ușor excitabile, impulsive sau suspicioase);
  3. infantile, imature din punct de vedere emoțional;
  4. cu hiper-responsabilitate, cu atitudini hiper-normative.

Cum să scăpăm de depresia postpartum?

Cum să previi depresia postpartum

  • Învățați să evaluați în mod realist situația și propriile forțe. De exemplu, dacă nu mai aveți timp să gătiți, puteți cumpăra produse semifinite de înaltă calitate și rugați rudele (mama, sora, soacra sau soțul) să gătească.
  • Atunci când vă culcați copilul în timpul zilei, nu încercați să faceți toate treburile casnice deodată în acest timp. Mai bine întindeți-vă cu el. Seara s-ar putea să aveți cu adevărat nevoie de putere.
  • Găsiți ceva timp pentru dumneavoastră. Nu vă limitați lumea la scutece și zurgălăi. De asemenea, poate fi util pentru tata să facă o plimbare de seară în parc. Cu un cărucior, bineînțeles.
  • Nu vă păstrați emoțiile pentru dumneavoastră. Până când nu împărtășești soțului, mamei sau prietenului tău ceea ce ți se întâmplă, s-ar putea ca ei să nu știe despre asta. Nu vă fie teamă să vorbiți despre ceea ce vă îngrijorează sau vă neliniștește. Dar și de ceea ce mă face fericită. Puteți citi experiențele altor mame pe forumurile tematice.
  • Nu ezitați să cântați sau să dansați, dacă aveți chef. Copilul va fi cu siguranță cel mai recunoscător ascultător și partener al tău.
  • Petreceți mai mult timp în aer liber. Chiar dacă o plimbare lungă va fi în detrimentul treburilor casnice. Un fard de obraz proaspăt sau un bronz ușor nu va fi decât în beneficiul dumneavoastră și al bebelușului.
  • Nu uitați de o dietă echilibrată și de administrarea de vitamine.

Sfaturi pentru rudele unei femei în travaliu

  • Această tulburare nu este un capriciu sau o ficțiune. Este o boală care trebuie tratată cu seriozitate. Și mai bine, preveniți-o.
  • Soțul unei mame tinere trebuie să știe că a treia zi după naștere este, într-un anumit sens, un punct de cotitură. A treia zi este diferită prin faptul că starea emoțională a femeii este atât de precară și vulnerabilă încât este literalmente „acoperită”

Externarea din spital în a treia zi după naștere este o măsură preventivă excelentă pentru această tulburare. Mama pregătește lucrurile bebelușului pentru externare, se aranjează, este toată în așteptarea întâlnirii cu familia ei – toate acestea o distrag de la gândurile rele.

Dar dacă din anumite motive externarea în această zi nu a avut loc, soțul trebuie să apară la maternitate: cu baloane sub fereastră, cu sărutări în aer sau cu un mic cadou – o carte poștală, o jucărie. Principalul lucru este să fii acolo, să oferi doar emoții pozitive și să aduci bucurie.

  • Există o tradiție de mai multe sute de ani: rudele vin să viziteze o tânără mamă timp de câteva luni. Mama, bunica, bunica, mătușa, sora femeii sau a soțului au preluat treburile casnice. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci chiar înainte de naștere ar trebui să conveniți asupra distribuirii responsabilităților între voi.
  • Tratați-o pe tânăra mamă cu grijă, atenție și amabilitate. Ea are cu adevărat nevoie de înțelegere și de îngrijire.

Nu uitați: depresia postpartum este o tulburare care se tratează de către specialiști. Dar niciun medic, niciun medicament nu va ajuta o femeie mai mult și mai bine decât grija și sprijinul cu care ar trebui să fie înconjurată după nașterea copilului ei.

Întrebări și răspunsuri

Ce este depresia postpartum și cum se diferențiază de „baby blues”?

Depresia postpartum este o tulburare afectivă serioasă care poate apărea după nașterea unui copil. Aceasta se caracterizează prin simptome intense și prelungite precum tristețe profundă, indiferență emoțională, anxietate, lipsa plăcerii în activități obișnuite, oboseală excesivă și, în cazuri grave, chiar gânduri de auto-vătămare sau de vătămare a copilului.

Pe de altă parte, „baby blues” este o stare de tristețe ușoară și de schimbare emoțională care apare în primele zile după naștere, durând de obicei doar câteva zile până la o săptămână. Simptomele „baby blues” includ schimbări bruște de dispoziție, plâns, anxietate și dificultăți de somn, dar acestea tind să fie mai ușoare și să se rezolve fără tratament medical.

Cum pot partenerii să susțină o femeie care trece prin depresie postpartum?

Partenerii pot juca un rol crucial în susținerea femeilor care suferă de depresie postpartum prin a fi empatici, răbdători și proactivi în găsirea ajutorului profesional. Ei pot ajuta prin asumarea unor sarcini casnice suplimentare, îngrijirea copilului pentru a permite mamei să se odihnească, ascultarea preocupărilor ei fără judecată și încurajarea ei să vorbească despre sentimentele sale. Este important ca partenerii să recunoască gravitatea depresiei postpartum și să încurajeze consultarea unui specialist pentru tratament.

Există factori de risc specifici pentru depresia postpartum?

Anumiți factori de risc pot crește probabilitatea apariției depresiei postpartum, deși aceasta poate afecta orice femeie. Factorii de risc includ istoricul personal sau familial de depresie sau alte tulburări de dispoziție, lipsa suportului social, complicații în timpul sarcinii sau nașterii, stres financiar sau de relație și schimbări majore în viață. De asemenea, femeile care au experimentat „baby blues” după naștere pot avea un risc mai mare de a dezvolta depresie postpartum.

Cum se tratează depresia postpartum?

Tratamentul pentru depresia postpartum poate include terapie psihologică, cum ar fi consilierea sau terapia cognitiv-comportamentală, și medicamente antidepresive. Terapia de grup sau suportul grupurilor de suport pentru noi mame pot fi de asemenea benefice. Este esențial ca femeile să consulte un medic pentru a dezvolta un plan de tratament adecvat. În cazuri severe, poate fi necesară intervenția unui psihiatru sau a altor specialiști în sănătate mintală.

Ce tip de exerciții fizice sunt recomandate pentru femeile cu depresie postpartum?

Exercițiile fizice pot fi un adjuvant eficient în tratamentul depresiei postpartum. Activități precum mersul pe jos, yoga, pilates sau orice altă formă de exercițiu ușor până la moderat pot ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea simptomelor. Este important ca femeile să discute cu medicul lor înainte de a începe orice program de exerciții, mai ales dacă au avut o naștere dificilă sau complicații postpartum. Exercițiile fizice trebuie să fie realizate într-un mod care nu suprasolicită corpul și care aduce plăcere pentru a încuraja consistența și beneficii pe termen lung.

Linkuri web care discută despre depresia postpartum: semne, cauze de apariție:

Articole similare:

Maturizarea ovulului la femeie: procesul de maturizare, simptome
Uleiul de semințe de in în timpul sarcinii: beneficii și prejudicii
Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Categorii
Organics Health