Chiftele grecești cu sos Tzatziki

Chiftele grecești cu sos Tzatziki

Descoperă cum să faci chiftele grecești cu sos Tzatziki, o rețetă autentică și gustoasă din bucătăria grecească. Urmează pașii simpli și bucură-te de o gustare sănătoasă și aromată.

Chiftelele grecești cu sos Tzatziki sunt o cină sau un aperitiv delicios! Încărcate cu condimente aromate, coajă de lămâie și brânză feta. Cu siguranță vor fi pe placul tuturor celor care iubesc mâncarea grecească!

Dacă vă plac aceste chifteluțe grecești, atunci trebuie să încercați rețeta mea populară de chifteluțe grecești și tigaie orzo!

De ce o să vă placă

Coapte în cuptor – Aceste chiftele grecești sunt coapte pe o tavă în cuptor, în loc să fie prăjite în ulei într-o tigaie. Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la stropirea cu ulei și dacă vă tapetați foaia de copt cu hârtie pergament sau folie, nu va fi nevoie de curățenie.

Congelabile – Chiftelele se congelează minunat. Adesea fac un lot dublu și lipesc jumătate din ele în congelator pentru a le scoate într-o seară când nu am timp să gătesc sau dacă pregătiți masa.

Serviți ca aperitiv sau cină – Chiftelele grecești, numite și keftedes, sunt un aperitiv delicios care poate fi servit cu sosul tzatziki ca parte a unui platou mezze pentru divertisment sau le puteți servi cu această salată grecească orzo ca fel principal pentru cină.

Chiftele grecești cu sos Tzatziki
Chiftele grecești cu sos Tzatziki

Ce este tzatziki?

Tzatziki este un sos sau o pastă care se întâlnește în bucătăriile din sudul Europei și din Orientul Mijlociu. Este preparat din iaurt scurs (sau iaurt grecesc), castraveți, usturoi, sare, ulei de măsline, uneori lămâie și ierburi ca mărarul, menta sau pătrunjelul.

Ingrediente

  • Carne de vită tocată – Carnea de vită tocată slabă funcționează foarte bine pentru chiftele. Alternativ, puteți folosi curcan măcinat, pui sau miel.
  • Panko – În general, folosesc panko ca liant în chiftelele mele, dar puteți folosi pesmet dacă preferați.
  • Ceapă – Se poate folosi ceapă albă, galbenă sau roșie. Mie îmi place să dau ceapa pe răzătoare pentru a nu mușca din bucăți mari.
  • Usturoi – Radeți usturoiul pe un răzuitor microplane sau tocați-l mărunt.
  • Pătrunjel cu frunze plate – Dacă nu găsiți pătrunjel proaspăt, înlocuiți-l cu o linguriță de pătrunjel uscat.
  • Lămâie – Adaugă o aromă proaspătă și strălucitoare chifteluțelor și tzatziki. Aveți grijă să curățați lămâia de coajă înainte de a o stoarce.
  • Ouă – Acționează ca un liant pentru chiftele.
  • Oregano, coriandru, chimen, scorțișoară – Amestecul de condimente pentru chiftele.
  • Feta – Dacă este posibil, cumpărați un bloc de feta și fărâmițați-l singur pentru cea mai bună aromă.
  • Castraveți – Castraveții englezi sau persani sunt recomandați pentru tzatziki.
  • Iaurt grecesc – Iaurtul grecesc simplu este baza sosului tzatziki.
  • Mărar proaspăt – Dacă nu găsiți mărar proaspăt, înlocuiți-l cu 1/2 – 1 linguriță de mărar uscat, în funcție de gusturile dumneavoastră.
  • Pudră de usturoi – Personal nu-mi place usturoiul crud, așa că folosesc pudră de usturoi în tzatziki. Dacă doriți să folosiți proaspăt folosiți 1/2 linguriță rasă sau tocat mărunt.
Chiftele grecești cu sos Tzatziki
Chiftele grecești cu sos Tzatziki

Cum se prepară chiftelele grecești

Încălziți cuptorul la 230° C. Puneți o hârtie de copt sau o folie de aluminiu pe o tavă de copt pentru a nu face murdărie. Dacă folosiți folie de aluminiu, ungeți-o cu ulei de gătit ca să nu se prindă chiftelele de ea.

Amestecați toate ingredientele pentru chiftele într-un bol mare și folosiți mâinile pentru a le omogeniza. Aveți grijă să nu le frământați prea mult sau chiftelele vor fi dure.

Folosiți o lingură de înghețată sau o lingură pentru a lua din compoziția de carne. Formați-le în bile și așezați-le pe tava de copt pregătită. Stropiți partea de sus a chifteluțelor cu ulei de gătit sau ungeți-le cu ulei de măsline.

Ar trebui să obțineți între 20-24 de chiftele, în funcție de cât de mari le modelați. Coaceți chifteluțele timp de 10-12 minute sau până când sunt rumenite și bine făcute.

Chiftele grecești cu sos Tzatziki
Chiftele grecești cu sos Tzatziki

Cum se prepară sosul tzatziki

Radeți castravetele pe o răzătoare de cutie cu găuri cât mai mari. Puneți castravetele mărunțit într-un prosop de bucătărie curat sau în mai multe prosoape de hârtie. Adunați prosopul și stoarceți cât mai mult lichid din castravete.

Într-un castron combinați toate ingredientele pentru tzatziki și amestecați-le. Gustați pentru asezonare și adăugați mai multă sare și piper sau suc de lămâie dacă este necesar. Puneți la frigider până când chifteluțele sunt gata să fie servite.

Chiftele grecești cu sos Tzatziki
Chiftele grecești cu sos Tzatziki

Întrebări frecvente despre chiftelele grecești

Pot folosi curcan măcinat pentru chiftelele grecești?

Da. Curcanul măcinat, puiul sau mielul pot fi folosite în locul cărnii de vită măcinate. De asemenea, puteți folosi o combinație 50/50 de carne de vită și miel, dacă doriți.

organicsfood.ro

Cum fac ca chiftelele să nu se lipească de mâini când le rostogolesc în biluțe?

Umeziți ușor mâinile cu apă sau stropiți-le cu ulei de gătit pentru a împiedica amestecul de carne să se lipească de mâini.

Cel mai bun mod de a face chiftele de aceeași mărime?

Folosiți o lingură de biscuiți sau o lingură pentru a scoate amestecul de carne. Acest lucru va asigura că acestea sunt de aceeași dimensiune și se vor coace uniform în cuptor.

Ce fel de iaurt grecesc este cel mai bun pentru tzatziki?

Iaurtul grecesc simplu cu lapte integral sau cu 2% are cea mai bună aromă și consistență pentru tzatziki. Conținutul mai mare de grăsime îi conferă o aromă mai bogată și o textură mai groasă și mai cremoasă. Puteți folosi, desigur, un iaurt degresat dacă preferați.

Chiftele grecești cu sos Tzatziki
Chiftele grecești cu sos Tzatziki

Tu ai făcut aceste chiftele grecești cu sos tzatziki? Mi-ar plăcea să lași mai jos o notă și o recenzie la rețetă.

Chiftele grecești cu sos Tzatziki
Chiftele grecești cu sos Tzatziki

Timp de pregătire 20 minute

Timp de gătire 12 minute

Timp total 32 minute

Ingrediente

Chiftele grecești

  • 1 kilogram de carne de vită macinată slabă
  • 1/3 cană de pesmet panko sau pesmet fără gluten
  • 1/4 ceașcă de pătrunjel tăiat în frunze plate
  • 3 linguri de ceapă rasă
  • 1 cățel de usturoi, ras
  • Coaja de la o lămâie
  • 2 linguri de suc proaspăt de lămâie
  • 1 ou
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • 1/2 linguriță de coriandru măcinat
  • 1/2 linguriță de chimen măcinat
  • 1/4 linguriță de scorțișoară măcinată
  • Sare și piper negru proaspăt măcinat după gust
  • 2 uncii de brânză feta, fărâmițată

Sos Tzatziki

  • 1 ceașcă de castravete mărunțit, lichidul stors
  • 1 1/2 cești de iaurt grecesc simplu
  • Sucul de la o jumătate de lămâie
  • 1 lingură de mărar proaspăt tocat
  • 1/2 linguriță de usturoi ras sau 1/4 linguriță de praf de usturoi
  • Sare și piper negru proaspăt măcinat după gust (eu am folosit 1/4 linguriță de sare de mare fină)

Instrucțiuni

  1. Preîncălziți cuptorul la 230° F. Tapetați o foaie de copt cu hârtie pergament sau folie de aluminiu. Stropiți-o cu ulei de gătit.
  2. Într-un castron mare, bateți împreună panko, pătrunjelul, ceapa rasă, usturoiul, coaja și sucul de lămâie, oul, condimentele, sarea și piperul și feta.
  3. Adăugați carnea de vită tocată în amestec și combinați cu mâinile având grijă să nu lucrați prea mult amestecul de carne. Formați chifteluțe de mărimea unei lingurițe aproximativ.
  4. Așezați chiftelele pe foaia de copt pregătită și pulverizați sau ungeți partea superioară cu ulei de măsline. Așezați foaia de copt pe raftul central al cuptorului și coaceți timp de aproximativ 10-12 minute sau până când devin aurii.
  5. Pregătiți sosul tzatziki în timp ce chiftelele se coc la cuptor, combinând toate ingredientele într-un castron de mărime medie și amestecând până se combină.
  6. Scoateți chiftelele din cuptor și serviți-le cu sosul tzatziki.
Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Chifteluțe grecești de carne de curcan cu sos Orzo și branza Feta
Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Categorii
Organics Health