21.7 C
București

Chiftele grecesti cu sos Tzatziki

Date:

Share post:

Descopera cum sa faci chiftele grecesti cu sos Tzatziki, o reteta autentica si gustoasa din bucataria greceasca. Urmeaza pasii simpli si bucura-te de o gustare sanatoasa si aromata.

Chiftelele grecesti cu sos Tzatziki sunt o cina sau un aperitiv delicios! Incarcate cu condimente aromate, coaja de lamaie si branza feta. Cu siguranta vor fi pe placul tuturor celor care iubesc mancarea greceasca!

Daca va plac aceste chiftelute grecesti, atunci trebuie sa incercati reteta mea populara de chiftelute grecesti si tigaie orzo!

De ce o sa va placa

Coapte in cuptor – Aceste chiftele grecesti sunt coapte pe o tava in cuptor, in loc sa fie prajite in ulei intr-o tigaie. Nu trebuie sa va faceti griji cu privire la stropirea cu ulei si daca va tapetati foaia de copt cu hartie pergament sau folie, nu va fi nevoie de curatenie.

Congelabile – Chiftelele se congeleaza minunat. Adesea fac un lot dublu si lipesc jumatate din ele in congelator pentru a le scoate intr-o seara cand nu am timp sa gatesc sau daca pregatiti masa.

Serviti ca aperitiv sau cina – Chiftelele grecesti, numite si keftedes, sunt un aperitiv delicios care poate fi servit cu sosul tzatziki ca parte a unui platou mezze pentru divertisment sau le puteti servi cu aceasta salata greceasca orzo ca fel principal pentru cina.

Chiftele grecesti cu sos Tzatziki
Chiftele grecesti cu sos Tzatziki

Ce este tzatziki?

Tzatziki este un sos sau o pasta care se intalneste in bucatariile din sudul Europei si din Orientul Mijlociu. Este preparat din iaurt scurs (sau iaurt grecesc), castraveti, usturoi, sare, ulei de masline, uneori lamaie si ierburi ca mararul, menta sau patrunjelul.

Citeste si...
Rețeta de paste carbonara - ghid complet pentru cele mai gustoase paste

Ingrediente

  • Carne de vita tocata – Carnea de vita tocata slaba functioneaza foarte bine pentru chiftele. Alternativ, puteti folosi curcan macinat, pui sau miel.
  • Panko – In general, folosesc panko ca liant in chiftelele mele, dar puteti folosi pesmet daca preferati.
  • Ceapa – Se poate folosi ceapa alba, galbena sau rosie. Mie imi place sa dau ceapa pe razatoare pentru a nu musca din bucati mari.
  • Usturoi – Radeti usturoiul pe un razuitor microplane sau tocati-l marunt.
  • Patrunjel cu frunze plate – Daca nu gasiti patrunjel proaspat, inlocuiti-l cu o lingurita de patrunjel uscat.
  • Lamaie – Adauga o aroma proaspata si stralucitoare chiftelutelor si tzatziki. Aveti grija sa curatati lamaia de coaja inainte de a o stoarce.
  • Oua – Actioneaza ca un liant pentru chiftele.
  • Oregano, coriandru, chimen, scortisoara – Amestecul de condimente pentru chiftele.
  • Feta – Daca este posibil, cumparati un bloc de feta si faramitati-l singur pentru cea mai buna aroma.
  • Castraveti – Castravetii englezi sau persani sunt recomandati pentru tzatziki.
  • Iaurt grecesc – Iaurtul grecesc simplu este baza sosului tzatziki.
  • Marar proaspat – Daca nu gasiti marar proaspat, inlocuiti-l cu 1/2 – 1 lingurita de marar uscat, in functie de gusturile dumneavoastra.
  • Pudra de usturoi – Personal nu-mi place usturoiul crud, asa ca folosesc pudra de usturoi in tzatziki. Daca doriti sa folositi proaspat folositi 1/2 lingurita rasa sau tocat marunt.
Chiftele grecesti cu sos Tzatziki
Chiftele grecesti cu sos Tzatziki

Cum se prepara chiftelele grecesti

Incalziti cuptorul la 230° C. Puneti o hartie de copt sau o folie de aluminiu pe o tava de copt pentru a nu face murdarie. Daca folositi folie de aluminiu, ungeti-o cu ulei de gatit ca sa nu se prinda chiftelele de ea.

Citeste si...
7 Mic dejunuri esențiale pentru o viață mai lungă și sănătoasă

Amestecati toate ingredientele pentru chiftele intr-un bol mare si folositi mainile pentru a le omogeniza. Aveti grija sa nu le framantati prea mult sau chiftelele vor fi dure.

Folositi o lingura de inghetata sau o lingura pentru a lua din compozitia de carne. Formati-le in bile si asezati-le pe tava de copt pregatita. Stropiti partea de sus a chiftelutelor cu ulei de gatit sau ungeti-le cu ulei de masline.

Ar trebui sa obtineti intre 20-24 de chiftele, in functie de cat de mari le modelati. Coaceti chiftelutele timp de 10-12 minute sau pana cand sunt rumenite si bine facute.

Chiftele grecești cu sos Tzatziki
Chiftele grecesti cu sos Tzatziki

Cum se prepara sosul tzatziki

Radeti castravetele pe o razatoare de cutie cu gauri cat mai mari. Puneti castravetele maruntit intr-un prosop de bucatarie curat sau in mai multe prosoape de hartie. Adunati prosopul si stoarceti cat mai mult lichid din castravete.

Intr-un castron combinati toate ingredientele pentru tzatziki si amestecati-le. Gustati pentru asezonare si adaugati mai multa sare si piper sau suc de lamaie daca este necesar. Puneti la frigider pana cand chiftelutele sunt gata sa fie servite.

Chiftele grecești cu sos Tzatziki
Chiftele grecesti cu sos Tzatziki

Intrebari frecvente despre chiftelele grecesti

Pot folosi curcan macinat pentru chiftelele grecesti?

Da. Curcanul macinat, puiul sau mielul pot fi folosite in locul carnii de vita macinate. De asemenea, puteti folosi o combinatie 50/50 de carne de vita si miel, daca doriti.

organicsfood.ro

Cum fac ca chiftelele sa nu se lipeasca de maini cand le rostogolesc in bilute?

Umeziti usor mainile cu apa sau stropiti-le cu ulei de gatit pentru a impiedica amestecul de carne sa se lipeasca de maini.

Cel mai bun mod de a face chiftele de aceeasi marime?

Citeste si...
Carne de porc cu ananas în sos dulce acrișor

Folositi o lingura de biscuiti sau o lingura pentru a scoate amestecul de carne. Acest lucru va asigura ca acestea sunt de aceeasi dimensiune si se vor coace uniform in cuptor.

Ce fel de iaurt grecesc este cel mai bun pentru tzatziki?

Iaurtul grecesc simplu cu lapte integral sau cu 2% are cea mai buna aroma si consistenta pentru tzatziki. Continutul mai mare de grasime ii confera o aroma mai bogata si o textura mai groasa si mai cremoasa. Puteti folosi, desigur, un iaurt degresat daca preferati.

Chiftele grecești cu sos Tzatziki
Chiftele grecesti cu sos Tzatziki

Tu ai facut aceste chiftele grecesti cu sos tzatziki? Mi-ar placea sa lasi mai jos o nota si o recenzie la reteta.

Chiftele grecești cu sos Tzatziki
Chiftele grecesti cu sos Tzatziki

Timp de pregatire 20 minute

Timp de gatire 12 minute

Timp total 32 minute

Ingrediente

Chiftele grecesti

  • 1 kilogram de carne de vita macinata slaba
  • 1/3 cana de pesmet panko sau pesmet fara gluten
  • 1/4 ceasca de patrunjel taiat in frunze plate
  • 3 linguri de ceapa rasa
  • 1 catel de usturoi, ras
  • Coaja de la o lamaie
  • 2 linguri de suc proaspat de lamaie
  • 1 ou
  • 1 lingurita de oregano uscat
  • 1/2 lingurita de coriandru macinat
  • 1/2 lingurita de chimen macinat
  • 1/4 lingurita de scortisoara macinata
  • Sare si piper negru proaspat macinat dupa gust
  • 2 uncii de branza feta, faramitata

Sos Tzatziki

  • 1 ceasca de castravete maruntit, lichidul stors
  • 1 1/2 cesti de iaurt grecesc simplu
  • Sucul de la o jumatate de lamaie
  • 1 lingura de marar proaspat tocat
  • 1/2 lingurita de usturoi ras sau 1/4 lingurita de praf de usturoi
  • Sare si piper negru proaspat macinat dupa gust (eu am folosit 1/4 lingurita de sare de mare fina)

Instructiuni

  1. Preincalziti cuptorul la 230° F. Tapetati o foaie de copt cu hartie pergament sau folie de aluminiu. Stropiti-o cu ulei de gatit.
  2. Intr-un castron mare, bateti impreuna panko, patrunjelul, ceapa rasa, usturoiul, coaja si sucul de lamaie, oul, condimentele, sarea si piperul si feta.
  3. Adaugati carnea de vita tocata in amestec si combinati cu mainile avand grija sa nu lucrati prea mult amestecul de carne. Formati chiftelute de marimea unei lingurite aproximativ.
  4. Asezati chiftelele pe foaia de copt pregatita si pulverizati sau ungeti partea superioara cu ulei de masline. Asezati foaia de copt pe raftul central al cuptorului si coaceti timp de aproximativ 10-12 minute sau pana cand devin aurii.
  5. Pregatiti sosul tzatziki in timp ce chiftelele se coc la cuptor, combinand toate ingredientele intr-un castron de marime medie si amestecand pana se combina.
  6. Scoateti chiftelele din cuptor si serviti-le cu sosul tzatziki.
Citeste si...
Deliciul zilei: Toast cu avocado și somon care va revoluționa micul tău dejun
Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Sorbet de lamaie si menta: Desertul racoritor perfect pentru vara!

Sorbetul de lămâie și mentă reprezintă alegerea perfectă pentru vară, combinând aroma strălucitoare de citrice cu nota răcoritoare de mentă. Bucurați-vă de textura sa ușoară și descoperiți beneficiile sale pentru sănătate în acest articol complet.

Pui Teriyaki cu legume: o reteta pentru un fel de mancare asiatica tentanta

Savurează puiul teriyaki cu legume, o rețetă asiatică sănătoasă și plină de aromă. O combinație perfectă de proteine, vitamine și antioxidanți, această mâncare nu este doar delicioasă, ci și benefică pentru organism. Ideală pentru o masă echilibrată acasă!

Reteta perfecta de humus de dovleac de toamna

Rețeta de humus cremos cu aromă de toamnă este rapidă, delicioasă și sănătoasă. Savurați-o alături de cei dragi!

Salata de calamari cu masline si lamaie

Savurează o salată aromată de calamari cu măsline și lămâie! Ideală pentru cine rafinate sau momente speciale cu cei dragi. Delicios și sănătos în același timp!

Placinta cu cirese: Revino la zilele de vara! 🍰

Redescoperă gustul verii cu această rețetă delicioasă de plăcintă cu cireșe, plină de arome și beneficii pentru sănătate. Ideală pentru zilele mohorâte de iarnă, această plăcintă te va transporta în zilele însorite de vară. Savurează fiecare mușcătură și bucură-te de amintirile estivale.

Retete cu Mere Delicioase: Top 15 Idei Pentru Cuptor si Tigaie

Mere gătite în moduri inedite: descoperiți 15 rețete care transformă merele în delicii culinare. De la mere prăjite cu miere și scorțișoară, la mousse-uri delicate și jeleuri aromate, această selecție cuprinde idei pentru toate gusturile. Fie că preferați preparatele rapide în tigaie sau deserturi fără coacere, veți găsi opțiuni sănătoase și gustoase care să vă impresioneze familia și prietenii.

Galuste de branza cu ciuperci champignon in sos de lamaie si bacon

Găluștele cu brânză și ciuperci champignon reprezintă o rețetă delicioasă, ușor de preparat, cu arome intense obținute prin combinația de ingrediente precum brânza, cartofii, ciupercile și baconul. Sunt satisfăcătoare atât ca o cină rapidă în familie, cât și ca fel principal la ocazii speciale.

Elixir racoritor: inghetata cu lamaie si menta

Savurează vara cu o înghețată de casă răcoritoare cu lămâie și mentă! Ușor de preparat, cu ingrediente naturale, te va transporta într-un paradis culinar!