Deși mulți ar spune că cafeaua domină topul băuturilor, ceaiul se află într-o competiție strânsă nu doar cu aceasta, ci și cu simpla apă de băut. Ceea ce îl face cu adevărat remarcabil sunt calitățile sale pure, lipsa toxinelor și faptul că a fost alegerea multor culturi de-a lungul secolelor. Astăzi, ne concentrăm pe beneficiile soiurilor de ceai verde și negru pentru sănătate.
Ce nu are cafeaua și are ceaiul?
Oamenii de știință atribuie efectele benefice ale ceaiului asupra sănătății proprietăților benefice ale polifenolilor (antioxidanți conținuți în frunzele plantei). Datorită acestora
1. Ceaiul crește rezistența
Oamenii de știință japonezi de la laboratorul Kao Corporation au descoperit că catechinele (antioxidanți), care sunt bogate în extractul de ceai verde, cresc capacitatea organismului de a arde grăsimile ca și combustibil, astfel încât rezistența noastră musculară devine mai mare.
2. Ceaiul reduce riscul de atac de cord
Ceaiul poate ajuta, de asemenea, la protejarea organismului împotriva bolilor cardiovasculare și degenerative. Într-un articol foarte citat, “Existență naturală și societate armonioasă”, medicul chinez Mei Wang Ho îl numește chiar “medicament miraculos”, explicând obiceiul îndelungat al conaționalilor săi de a bea ceai verde în cantități mari în fiecare zi. Ceaiul ajută la combaterea radicalilor liberi, care sunt adesea legați de bolile de inimă.
3. Ceaiul protejează multe organe de riscul de cancer
Inclusiv sânul, intestinul gros și subțire, pielea, plămânii, esofagul, stomacul, pancreasul, ficatul, ovarele și prostata. Doar vă rugăm să nu vă bazați doar pe o ceașcă de ceai fierbinte pentru a preveni posibila formare a unei tumori maligne.
4. Ceaiul vă menține corpul hidratat
Chiar și în ciuda cofeinei pe care o conține. Un număr tot mai mare de nutriționiști spun că procesul de deshidratare atribuit adesea băuturilor cu cofeină nu este altceva decât o legendă urbană. Totuși, ei fac acest lucru cu un avertisment – nu beți mai mult de trei cești pe zi (ceea ce reprezintă 70% din cantitatea totală de lichide recomandată). În plus, ceaiul conține fluorură, care este foarte benefică pentru dinți. Deși, acesta poate afecta capacitatea organismului de a absorbi fierul, așa că persoanele predispuse la anemie nu ar trebui să bea ceai imediat după ce mănâncă.
5. Ceaiul oferă o mai bună protecție împotriva razelor UV
Știm cu toții cât de important este să limităm expunerea prelungită la lumina directă a soarelui, dar este pur și simplu imposibil să refuzăm plăcerea de a petrece câteva ore pe plajă. Vestea bună este că ceaiul verde poate acționa ca o “rezervă” pentru crema de protecție solară (dar în niciun caz nu o înlocuiește!) În experimentele de cercetare recente, extractul de ceai verde s-a dovedit a fi pur și simplu eroic – a redus numărul de arsuri solare și deteriorarea ADN-ului din cauza radiațiilor UV. radiațiilor.
6. Ceaiul ajută la menținerea unei greutăți normale
Un alt experiment a demonstrat că participanții care au băut în mod regulat ceai cald au avut o circumferință a taliei și un indice de masă corporală mai mici decât cei care nu au făcut-o. Oamenii de știință explică acest lucru spunând că băutura reduce riscul de sindrom metabolic și accelerează procesul de curățare a organismului.
7. Ceaiul este o excelentă prevenire a bolilor neurologice.
Sănătatea creierului este influențată de mulți factori, inclusiv de cei care au fost puțin studiați. Cu toate acestea, se știe că polifenolii din ceaiul verde pot ajuta la conservarea părții creierului responsabilă de învățare și memorie.
În ciuda acestor beneficii convingătoare ale ceaiului față de cafea, există câteva avertismente la care merită să fiți atenți. De exemplu, lăsați întotdeauna ceaiul să se răcească timp de câteva minute – consumul constant de băuturi fierbinți crește riscul de boli esofagiene. În plus, varietatea de plante și gradul de prelucrare a acestora afectează, de asemenea, organismul. Prin urmare, ca în cazul oricărui produs, este important să se respecte moderația.
Link-uri web care vorbesc despre subiectul “Motive pentru a începe ziua cu ceai, nu cu cafea”:
- https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/side-effects-tea-empty-stomach-morning-8062122/
- https://www.hindustantimes.com/lifestyle/health/rules-to-drink-tea-best-time-dos-and-don-ts-how-to-make-a-healthy-cup-101676291429287.html
- https://pos.toasttab.com/blog/on-the-line/tea-quotes-and-captions
Cu ce vă începeți ziua – cafea sau ceai? Ce ceai vă place cel mai mult?