Castravetele este o legumă foarte subestimată și este păcat, pentru că pulpa sa verde, pe lângă apă, conține multe vitamine, microelemente și substanțe cu proprietăți antibacteriene și anticancerigene. Descoperă istoria fascinantă a acestei legume și află de ce merită să o incluzi în dieta ta zilnică.
Potrivit statisticilor, castravetele se află pe locul al doilea în clasamentul consumului de legume în Rusia – consumul său mediu este de puțin peste 6 kilograme de persoană pe parcursul anului. Castraveții sunt disponibili în magazine și piețe pe tot parcursul anului, dar îi consumăm mai ales vara, datorită puterii răcoritoare a pulpei suculente. Da, castraveții răcoresc și hidratează perfect corpul în zilele călduroase, dar lista beneficiilor lor este mult mai lungă.
Un castravete este format în proporție de 97% din apă, dar sub pielea sa verde se ascund multe ingrediente și nutrienți valoroși. Acesta poate fi adăugat în salate și sandvișuri sau poate îmbogăți gustul apei, limonadei și al altor băuturi. Castravetele este, de asemenea, ideal ca ingredient pentru smoothie-uri și supe reci.
Legumă de origine indiană
Castravetele provine din familia dovleacului. Există multe varietăți ale acestei legume – botaniștii numără aproximativ 55! Această legumă populară are o istorie îndelungată care datează din cele mai vechi timpuri. Primele culturi ale acestei plante au apărut acum mai bine de 3000 de ani. ani în urmă pe teritoriul Indiei moderne, în regiunea tropicală dintre Golful Bengal și Himalaya.
Se spune că castravetele ar fi fost numit după un conducător hindus mitic care a născut peste 60.000 de copii. Semințele ascunse în pulpa castravetelui semănau cu numeroșii urmași ai monarhului, motiv pentru care leguma a fost considerată multă vreme un simbol al fertilității.
Castraveții au ajuns pe masa rușilor în secolul al XIII-lea. Unele surse spun că negustorii i-au adus datorită contactelor comerciale strânse cu țările din Orient, în timp ce alții pot citi că au venit la noi din Prusia, însoțiți de ridichi, hrean și alte câteva tipuri de legume. Interesant este că, timp de secole, castravetele a fost considerat hrana săracilor. A apărut pe mesele curții abia la sfârșitul secolului al XVI-lea, iar de atunci a început marea sa carieră culinară.
Sănătatea ascunsă în feliile de castraveți verzi
Mulți oameni nici măcar nu-și dau seama cât de multe substanțe utile sunt ascunse în castravetele discret. Pulpa sa suculentă conține vitaminele A, C, E, K, vitaminele din complexul B, acid folic, precum și o serie de minerale: fier, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, sodiu și zinc.
Merită să știm că castravetele se numără printre alimentele recomandate pentru prevenirea cancerului. Această funcție neobișnuită o datorăm cucurbitacinelor și antioxidanților conținuți de această legumă. Flavonoidele, acidul cafeic și luteina au același efect – substanțe care pot fi găsite și în feliile răcoritoare de castravete proaspăt. Datorită conținutului ridicat de potasiu, castraveții sunt benefici pentru hipertensiune și boli de inimă.
Castravetele are proprietăți diuretice. Acesta ajută la curățarea organismului de toxine și de deșeuri. Clorofila conținută în castraveți, pigmentul responsabil pentru culoarea verde a castraveților, îndeplinește, de asemenea, o funcție de curățare. Rolul acestei substanțe este, de asemenea, de a reduce cantitatea de oxalat de calciu din organism și de a accelera metabolismul. Printre beneficiile clorofilei se numără și îngrijirea unei siluete subțiri.
Castravetele este o legumă cu efect alcalin, excelentă pentru curățarea organismului. Efectul său va fi cu siguranță apreciat de persoanele care suferă adesea de infecții, obosesc repede, au probleme de concentrare și suferă de boli de piele.
Conflicte în farfurie: fapte și mituri despre combinarea castraveților cu alte legume
Există o opinie conform căreia castravetele este o legumă care se consumă cel mai bine de una singură. “Conflictul” dintre castravete și roșie a fost deosebit de zgomotos, la fel ca și “ciocnirile” cu alte legume bogate în vitamina C. Ascorbinaza, o substanță care distruge vitamina C din produsele alimentare, conținută în pulpa de castravete, a primit o reputație proastă.
Cum merg lucrurile cu adevărat?
Castravetele, la fel ca majoritatea legumelor de dovleac, conține enzima ascorbină, dar proprietățile sale devin evidente abia după multe ore. Acest lucru înseamnă că, pentru ca valoroasa vitamina C să fie distrusă, roșia și castravetele vor trebui să stea mult timp în salată. Cu toate acestea, dacă vrem să fim siguri că ascorbinaza nu distruge nutrienții din mâncarea noastră, putem stropi cu puțin suc de lămâie pe farfurie sau putem adăuga castraveți murați în farfurie.
Castravete – utilizare în bucătărie
Supa de castraveți, salata de castraveți, castraveții în oțet sau murăturile delicioase sunt doar câteva dintre multele delicatese în care castraveții ocupă primul loc. Atunci când sunt de sezon, aceștia sunt ideali și ca ingredient în salate și supe reci, băuturi răcoritoare și cocktailuri. Cojile de castraveți, dacă sunt de bună calitate și bine spălate, pot fi, de asemenea, consumate. Este o sursă excelentă de fibre alimentare și este locul unde vom găsi cele mai sănătoase ingrediente.
Cum poți folosi castravetele acasă?
Îngrijirea pielii
Castravetele este un element indispensabil în tratamentele de îngrijire la domiciliu. Feliile de castravete suprimă cearcănele și ochii umflați și cearcănele de sub ochi. Ca parte a măștii, tonifică perfect, curăță și matifiază pielea.
Respirație proaspătă
Dacă doriți să vă împrospătați rapid respirația, dar nu aveți la îndemână picături de mentă, puneți o felie de castravete în gură și țineți-o pe limbă pentru un timp, iar mirosul neplăcut va dispărea. Substanțele naturale conținute de castravete neutralizează acțiunea bacteriilor responsabile de respirația urât mirositoare.
Salvarea după o mahmureală
Dacă intenționați să sărbătoriți vreun eveniment înainte de răsărit, faceți provizii de castraveți în avans – aceștia vă pot fi de folos a doua zi dimineață. Castravetele conține antioxidanți valoroși, are proprietăți antiinflamatorii și echilibrează aciditatea alcoolului. De asemenea, eliberează lichidul necesar pentru a elimina toxinele din organism.
Lustruitor natural pentru sticlă, tacâmuri și încălțăminte
Vei fi surprins, dar castravetele este un excelent detergent natural pentru suprafețele de sticlă și metal. Bucățile din această legumă vor face o treabă excelentă pentru a îndepărta oglinzile aburite și vor reîmprospăta eficient tacâmurile pătate. Puteți lustrui perfect pantofii din piele cu un castravete.
Răcoarea liniștitoare a feliilor verzi
De castravete este liniștitoare și răcoritoare. Acest lucru se datorează faptului că pulpa de sub coaja verde este cu 6 grade mai rece decât temperatura ambientală. Datorită acestui fapt, funcționează foarte bine pentru arsuri și mușcături. Chiar și în vreme caldă, loțiunea de castravete vă va răcori pielea și vă va da energie.
Cum să verificați prospețimea castraveților verzi?
Castraveții sunt legume delicate; își pierd rapid fermitatea și gustul proaspăt. Calitatea lor este evidențiată de structura fermă, de culoarea verde bogată și de strălucirea pielii, de absența petelor și a decolorării, precum și de un centru ferm, ușor verde. Evitați legumele cu pulpa moale și spongioasă, cu leziuni maronii ale pielii și pete albe. Castraveții din frigider își vor păstra prospețimea și gustul plăcut până la o săptămână. Sunt sensibili la etilenă, așa că nu-i păstrați în apropierea merelor, bananelor sau perelor.
Iată o legumă atât de interesantă – un castravete verde discret. Și mulți spun că este lipsit de gust și nu oferă nici un beneficiu.
Vă plac castraveții? Dar în căldură? Și direct din grădină?
Link-uri web care vorbesc despre beneficiile castravetelui verde și de ce ar trebui să-l mănânci cât mai des posibil:
- https://www.healthline.com/nutrition/7-health-benefits-of-cucumber
- https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-cucumbers/
- https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-why-cucumbers-are-good-for-you
- https://www.webmd.com/food-recipes/cucumber-health-benefits
- https://www.realsimple.com/cucumber-health-benefits-7371080
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/283006