Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi calde din întreaga lume. Se estimează că aproximativ 2,5 miliarde de cești de cafea sunt consumate în fiecare zi în lume. În prezent, se știe că este alcătuită din peste o mie de compuși biologic activi diferiți, dintre care cel mai cunoscut este cafeina.
Cafeaua este din ce în ce mai mult percepută de societate ca o băutură cu efect curativ asupra organismului uman, fie și numai datorită conținutului său ridicat de antioxidanți. Cu toate acestea, există încă controverse în jurul cafelei instant printre cei care se îndoiesc de calitățile sale benefice. Haideți să aflăm dacă cafeaua instant este cu adevărat dăunătoare pentru sănătate.
De ce este legată popularitatea cafelei?
Popularitatea cafelei se datorează, în primul rând, gustului și aromei sale atractive, iar pe de altă parte, efectului său dorit asupra funcționării sistemului nervos central. Cofeina conținută în cafea are capacitatea de a bloca receptorii de adenozină din creier și, de asemenea, de a stimula eliberarea de endorfine, adrenalină, dopamină și serotonină.
După cum se pare, cafeaua nu este doar o sursă de cofeină, ci este compusă din peste o mie de substanțe diferite care prezintă o gamă largă de activități biologice în corpul uman. Compușii bioactivi cheie includ cafeina, vitamina E, magneziu, potasiu și melanoidine (pigmenți bruni).
Mulți oameni se întreabă dacă cafeaua este sănătoasă și cât de multă cafea consumată în timpul zilei este sigură pentru sănătatea umană. Literatura de specialitate raportează că cafeaua are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, anticancerigene, antidiabetice, antifatiga, antidepresive, antidemență, anti-obezitate, antifibrotice (protejează împotriva fibrozei tisulare).
Se susține că cafeaua ajută la îmbunătățirea condiției fizice și a performanțelor generale, crește fluxul sanguin prin mușchiul cardiac și prin structurile cerebrale.
Cercetările actuale arată că un consum regulat de 2-3 cești de cafea neîndulcită pe zi oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Printre acestea se numără dezvoltarea riscurilor de ciroză și fibroză hepatică, diabet zaharat de tip 2, boala ficatului gras non-alcoolic, bolile Parkinson și Alzheimer, depresia, dezvoltarea bolilor cardiovasculare și formarea de calculi biliari.
Se aplică toate acestea cafelei instant?
Potrivit credinței populare, cafeaua instant este dăunătoare, nu are nicio valoare nutritivă sau beneficii pentru sănătate și este, de asemenea, cancerigenă. Aceste noțiuni despre cafeaua instant continuă să provoace neîncredere în rândul consumatorilor din ce în ce mai conștienți din ziua de azi, care preferă în cele din urmă să aleagă cafeaua boabe sau cafeaua măcinată în locul cafelei instant.
Însă rezultatele unor studii recente indică faptul că cafeaua instant se caracterizează prin cel mai mare conținut total de compuși polifenolici (antioxidanți) și, prin urmare, prin cea mai mare activitate antioxidantă dintre toate tipurile de cafea disponibile pe piață.
Antioxidanții conținuți în cafeaua instant protejează celulele organismului de efectele nocive ale speciilor reactive de oxigen, ceea ce poate reduce riscul multor boli ale civilizației, cum ar fi cele cardiovasculare, neurodegenerative, oftalmologice și diabetul de tip 2.
În plus, cafeaua instant, în comparație cu cafeaua preparată, conține urme de cafestol și kahweol, care sunt responsabile de creșterea colesterolului total și a lipoproteinelor cu densitate scăzută LDL (așa-numitul colesterol „rău”) în organism. Consumul regulat de cafea instant de bună calitate (fără aditivi) este benefic și recomandat persoanelor care se luptă cu niveluri ridicate de colesterol total, colesterol LDL și trigliceride în sânge.
Există, de asemenea, rapoarte conform cărora consumul a până la trei cești de cafea instant (fără zahăr, lapte sau alți aditivi) pe zi, timp de patru luni, poate avea un efect benefic asupra reducerii circumferinței taliei și a îmbunătățirii rezultatelor testului de toleranță la glucoză (OGTT) la persoanele supraponderale și cu niveluri moderat ridicate ale glucozei la jeun. Deși cafeaua instant este, fără îndoială, mai puțin plăcută la gust în comparație cu cafeaua preparată într-o cafetieră.
Cofeina, care se găsește în mod natural în cafeaua instant, este un ingredient care este în general sigur pentru sănătatea umană atunci când este consumată cu moderație, adică nu mai mult de 400 mg pe zi. Persoanele care suferă de ulcer gastric și duodenal și de boala de reflux gastroesofagian (GERD) ar trebui să evite consumul de cafea instant, în special de cafea tare în cantități mari.
Tipuri de cafea instant, sau care este cea mai bună cafea instant?
Există trei tipuri principale de cafea instant, și anume:
- Cafeaua instant liofilizată este cafeaua instant de calitate superioară sub formă de cristale poliedrice, care este uscată la o temperatură sub 0 grade Celsius sub presiune redusă.
- Cafeaua instant uscată prin pulverizare este cafeaua instant sub formă de pulbere, care se obține prin pulverizarea extractului de cafea într-un curent de aer cald sub presiune.
- Cafeaua instant aglomerată este cel mai popular tip de cafea instant sub formă de granule, care se obține în același mod ca și cafeaua uscată prin pulverizare.
Nu există nicio îndoială că cea mai sănătoasă și cea mai bună este cafeaua instant tradițională, care nu conține niciun aditiv (inclusiv zahăr). Ea poate fi consumată în siguranță, cu moderație, de marea majoritate a persoanelor, chiar și de cele cu tulburări lipidice.
În timp ce cafeaua instant tradițională (fără aditivi în compoziție) poate fi o parte utilă a unei diete echilibrate, toate tipurile de băuturi de cafea sub formă de pudră (de exemplu, 3 în 1, cappuccino instant) care conțin zahăr, sirop de glucoză, maltodextrină, lapte praf , grăsimi vegetale hidrogenate, regulatori de aciditate, sare, emulgatori, arome, fără îndoială un produs nedorit.
Drept dovadă, un studiu efectuat pe adulți coreeni a constatat că persoanele care consumau în mod regulat băuturi de cafea cu adaos de zahăr și cremă de lapte praf (de cel puțin 3 ori pe zi) prezentau un risc semnificativ crescut de obezitate, sindrom metabolic, obezitate abdominală și niveluri scăzute de lipoproteine HDL (așa-numitul colesterol „bun”).
Ce fel de cafea și cât de multă beți?
Link-uri web care vorbesc despre subiectul „Este cafeaua instantanee dăunătoare”:
- https://www.livestrong.com/article/478724-is-instant-coffee-bad-for-your-health/
- https://peakstatecoffee.com/blogs/peak-state/is-instant-coffee-bad-for-you
- https://www.coffeeness.de/en/is-instant-coffee-bad-for-you/
- https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-022-03129-2
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10055626/
- https://www.thehealthy.com/nutrition/instant-coffee/