Aceste batoane cu trei straturi sunt realizate numai cu ingrediente sanatoase. Fara faina, zahar rafinat, produse lactate sau cuptor!
Deserturile raw food ies cel mai bine daca folositi curmale moi din soiul medjool. Daca curmalele dvs. sunt foarte uscate, tari si dure, ar fi util sa le inmuiati mai intai. Pur si simplu puneti curmalele in apa fierbinte timp de aproximativ 10 minute, apoi scurgeti apa si uscati-le complet. Faceti acest lucru inainte de a continua cu reteta. Și nu uitati sa indepartati samburii!
Puteti pastra aceste prajituri fara coacere cu nuca de cocos intr-un recipient etans in frigider sau congelator. Se vor pastra proaspete timp de pana la 5 zile in frigider sau 2-3 luni in congelator.
Ingrediente
Strat de brownie:
- 2 cani de curmale, de preferinta din soiul medjool
- 1 cana de migdale crude
- 1 cana de nuci crude
- ½ ceasca de pudra de cacao
- 1 lingurita de extract de vanilie
- ¼ lingurita de sare
Strat de nuca de cocos:
- 2 cani de nuca de cocos neindulcita si rasa (fulgi de cocos)
- ¼ cana de crema de nuca de cocos din conserva
- ¼ cana de sirop de artar, miere, sirop de topinambur sau sirop de agave
- 2 linguri de ulei de nuca de cocos
- ¼ lingurita de sare
Se asaza in straturi ganache de ciocolata:
- 1 ½ cesti de chipsuri de ciocolata
- 2 linguri de ulei de nuca de cocos sau ⅓ cana de crema de nuca de cocos
Mod de preparare:
Tapetati o tava patrata de copt ( a mea are 20x20cm) cu hartie pergament, lasand o parte din hartie sa atarne pe margini. Acest lucru va impiedica prajiturile sa se lipeasca de forma si va va permite sa le scoateti usor mai tarziu.
Adaugati curmalele, migdalele, nucile, cacaua, extractul de vanilie si sarea intr-un robot de bucatarie. Amestecati pana cand se formeaza un aluat sfaramicios si lipicios. Ar trebui sa puteti strange aluatul lipicios cu mainile. Daca amestecul este uscat, adaugati cateva curmale in plus sau 1 lingurita de ulei de cocos pentru a creste umiditatea.
Transferati aluatul de brownie in forma de copt. Cu mainile curate, presati-l ferm pe fund, intr-un strat uniform. Dati deoparte.
Adaugati nuca de cocos rasa, crema de nuca de cocos, siropul de artar, uleiul de nuca de cocos si sarea intr-un robot de bucatarie. Bateti de cateva ori pana cand se formeaza un amestec umed, lipicios si sfaramicios. Din nou, veti putea stoarce amestecul lipicios cu mainile.
Transferati stratul de nuca de cocos in forma de copt. Cu mainile curate, presati-l ferm pe stratul de brownie. Dati deoparte.
Adaugati chipsurile de ciocolata si uleiul de nuca de cocos (sau crema de nuca de cocos) intr-un bol. Daca folositi ulei de nuca de cocos, gatiti in cuptorul cu microunde la intervale de 30 de secunde, amestecand intre ele.
Daca folositi crema de nuca de cocos, gatiti in cuptorul cu microunde la intervale de 15 secunde, amestecand intre ele. Aveti grija sa nu ardeti ciocolata; veti avea nevoie doar de 2-3 intervale. Turnati ciocolata peste stratul de nuca de cocos si intindeti-o uniform pe vas.
Raciti prajiturile cu nuca de cocos in frigider timp de 1 ora sau mai mult. Dupa aceea, taiati in 16 batoane.
Pentru a taia batoane curate si ordonate, puneti un cutit mare sub jet de apa fierbinte timp de 10 secunde. Ștergeti cutitul cu un prosop de hartie, apoi taiati batoanele. Ștergeti cutitul intre fiecare felie. Cand cutitul incepe sa se raceasca, puneti-l sub jet de apa calda si repetati.
Sfaturi si trucuri:
Daca doriti sa obtineti rezultate optime cu aceasta reteta, exista cateva sfaturi care va pot ajuta:
- Calitatea ingredientelor: Pentru cele mai bune rezultate, alegeti ingrediente de calitate inalta. De exemplu, curmalele medjool sunt cunoscute pentru textura lor moale si dulceata lor naturala, care aduc un plus de aroma prajiturilor.
- Personalizarea retetei: Puteti adauga diferite arome sau ingrediente, cum ar fi fructe uscate, stafide sau chiar bucati de ciocolata, pentru a obtine o variatie si mai delicioasa.
- Depozitare: Chiar daca prajiturile pot fi pastrate in frigider sau congelator, va recomandam sa le lasati la temperatura camerei timp de 10 minute inainte de servire, pentru a avea o textura mai placuta.
- Textura aluatului: Daca aluatul devine prea uscat sau nu se leaga bine, puteti adauga putin ulei de cocos sau mai multe curmale. Totusi, fiti atenti sa nu adaugati prea multe lichide, pentru a nu obtine un aluat prea umed.
Beneficii pentru sanatate si atentionari pentru reteta:
Aceasta reteta vine cu numeroase beneficii pentru sanatate datorita ingredientelor sale naturale.
- Curmalele sunt bogate in fibre, vitamine si minerale. Ele sunt o sursa naturala de energie si ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange.
- Nuca de cocos este bogata in acizi grasi sanatosi, care pot ajuta la cresterea metabolismului si arderea grasimilor.
- Cacaua contine antioxidanti care pot proteja corpul impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi.
- Migdalele si nucile sunt surse excelente de proteine si grasimi sanatoase, care ajuta la mentinerea sanatatii inimii.
Insa, ca in cazul oricarui desert, este important sa consumati aceste prajituri cu moderatie. Chiar daca sunt realizate din ingrediente sanatoase, ele contin totusi calorii si grasimi. Persoanele cu alergii trebuie sa verifice ingredientele cu atentie.
Intrebari si raspunsuri:
- Q: Pot inlocui migdalele cu alt tip de nuca? A: Da, puteti folosi nuci caju sau alune in locul migdalelor.
- Q: Pot sa folosesc zahar in loc de sirop de artar? A: Da, dar asigurati-va ca ajustati cantitatea pentru a obtine dulceata dorita.
- Q: Cat timp pot pastra prajiturile in congelator? A: Prajiturile se pot pastra in congelator pana la 2-3 luni.
- Q: Pot folosi pudra de cacao in loc de chipsuri de ciocolata? A: Da, insa veti avea nevoie sa ajustati cantitatea de dulceata si consistenta amestecului.