12.6 C
București

Amintirile false: cum ne pot afecta viata. Cum pot fi distorsionate si rescrise

Date:

Share post:

Amintirile joaca un rol esential in formarea identitatii si personalitatii noastre. Ele ne ajuta sa ne definim ca indivizi unici, sa ne amintim evenimente importante din viata noastra si sa ne construim o naratiune coerenta despre noi insine. Cu toate acestea, amintirile nu sunt intotdeauna precise. Cercetarile arata ca memoria umana este susceptibila la erori, distorsiuni si chiar falsificari. Amintirile false sau implantate reprezinta amintiri despre evenimente care nu s-au intamplat niciodata in realitate.

In acest articol, vom explora cum se formeaza amintirile false, de ce apar si cum pot fi rescrise sau modificate amintirile reale. Vom analiza factorii care contribuie la distorsionarea memoriei si vom vedea ce spun specialistii despre riscurile amintirilor false.

Cum se formeaza amintirile false

Amintirile false: cum ne pot afecta viata. Cum pot fi distorsionate si rescrise
Amintirile false: cum ne pot afecta viața. Cum pot fi distorsionate și rescrise 6

Amintirile false sau implantate se refera la amintiri despre evenimente care nu s-au intamplat niciodata in realitatea obiectiva, dar pe care creierul le percepe ca fiind reale. Specialistii sustin ca exista mai multe cai prin care pot aparea amintiri false:

 • Sugestionarea – oamenii pot fi convinsi sa creada ca anumite evenimente s-au intamplat prin tehnici de interogare sugestiva. De exemplu, un terapeut ar putea induce ideea ca persoana a suferit abuzuri in copilarie.
 • Interpretarea eronata – uneori, creierul nostru interpreteaza gresit anumite informatii si genereaza amintiri false. De exemplu, vedem o fotografie din copilarie si ne imaginam o intamplare legata de ea care nu s-a intamplat niciodata.
 • Surse externe de informatii – povestile relatate de altii, fotografiile sau filmele ne pot face sa ne amintim evenimente care nu ni s-au intamplat in realitate. Creierul nostru umple golurile pentru a crea o poveste coerenta.
 • Visurile si imaginatia – uneori visam sau ne imaginam anumite scenarii atat de vívid, incat creierul nostru le codifica ca amintiri reale.
 • Tulburari neurologice sau psihice – anumite afectiuni precum schizofrenia sau dementa pot genera amintiri false foarte realiste pentru pacienti.
Citeste si...
Viața ta e alegerea ta: 10 lucruri pe care nu trebuie să le explici nimănui

Deci, pe scurt, amintirile false pot proveni fie din surse externe (sugestionare, informatii eronate), fie din procese interne gresite (interpretari eronate, confuzii). Ele par la fel de reale si de detaliate ca amintirile autentice.

Amintirile false: cum ne pot afecta viata. Cum pot fi distorsionate si rescrise
Amintirile false: cum ne pot afecta viața. Cum pot fi distorsionate și rescrise 7

De ce apar amintirile false

Exista mai multe motive pentru care creierul nostru poate genera amintiri false:

 • Pentru a crea coerenta – creierul uman cauta intotdeauna sa genereze o poveste coerenta despre sine si lume. Amintirile false apar pentru a umple goluri in povestea noastra de viata.
 • Pentru a face fata trauma – uneori, creierul falsifica sau modifica amintiri traumatice pentru a le face mai usor de suportat. Amintirile false pot aparea ca un mecanism de aparare.
 • Din sugestionare – asa cum am mentionat, oamenii pot fi convinsi prin sugestie ca anumite evenimente s-au intamplat. Creierul poate genera amintiri false pentru a se conforma acestor sugestii.
 • Confuzii sau interpretari eronate – simpla confuzie sau interpretare gresita a informatiilor poate duce la aparitia de amintiri false. Creierul nostru nu este perfect.
 • Probleme de memorie – afectiunile care afecteaza memoria (dementa, schizofrenia) pot altera grav procesul de formare a amintirilor, generand falsuri.
 • Pentru a ne proteja ego-ul – uneori, amintirile false apar pentru a ne proteja stima de sine. De exemplu, ne amintim un esec ca fiind un succes.

Deci, pe scurt, amintirile false apar dintr-o combinatie complexa de factori externi si procese interne ale creierului. Ele indeplinesc anumite roluri psihologice importante.

Amintirile false: cum ne pot afecta viata. Cum pot fi distorsionate si rescrise
Amintirile false: cum ne pot afecta viața. Cum pot fi distorsionate și rescrise 8

Cum pot fi rescrise sau modificate amintirile reale

Amintirile nu raman neschimbate odata formate. Ele pot fi modificate, rescrise sau chiar sterse in anumite conditii. Iata principalele moduri prin care amintirile reale pot fi alterate:

 • Interferenta – aparitia de noi amintiri interfereaza cu cele vechi si le modifica. Amintirile se reconsolideaza la fiecare reamintire.
 • Sugestionarea – prin tehnici de interogare sugestiva, oamenii pot fi convinsi sa-si modifice amintirile reale.
 • Trauma – amintirile traumatice pot fi blocate sau modificate de creier ca mecanism de aparare.
 • Medicatia si drogurile – anumite substante pot bloca formarea de noi amintiri sau pot altera amintirile existente.
 • Probleme neurologice – afectiunile creierului precum Alzheimer pot distruge treptat amintirile vechi.
 • Visuri si imaginatie – amintirile pot fi modificate inconstient in timpul visului sau prin imaginatie.
 • Presiune sociala – dorinta de a ne conforma normelor sociale ne poate determina sa rescriem anumite amintiri.
 • Imbatranirea – pe masura ce imbatranim, creierul rescrie uneori amintirile pentru a le face mai pozitive.
Citeste si...
Trăiește și mănâncă în ritmul anotimpurilor - Toamna

Deci, din diverse motive interne sau externe, amintirile reale se pot modifica in timp. Ele nu raman fixe, ci sunt supuse unui proces dinamic de reconsolidare.

Amintirile false: cum ne pot afecta viata. Cum pot fi distorsionate si rescrise
Amintirile false: cum ne pot afecta viața. Cum pot fi distorsionate și rescrise 9

Care sunt riscurile amintirilor false?

Desi uneori inofensive, amintirile false pot avea consecinte negative semnificative:

 • Ne pot induce o imagine distorsionata despre noi insine, afectandu-ne identitatea si stima de sine.
 • Pot duce la comportamente disfunctionale, daca amintirile false ne conving de anumite scenarii nerealiste.
 • Pot afecta relatiile cu ceilalti, daca ne amintim in mod fals anumite interactiuni.
 • In cazuri extreme, amintirile false pot duce la acuzatii false de abuzuri, cu consecinte juridice grave.
 • Pot indica afectiuni neurologice grave, daca apar frecvent si fara un declansator extern evident.
 • Ne pot face sa luam decizii gresite, daca amintirile false ne induc perceptii eronate despre trecut.
 • Pot avea impact emotional puternic, daca amintirile false sunt dureroase sau traumatice.
 • Ne pot afecta marturiile si declaratiile, daca includem detalii false generate de creier.

Deci, desi majoritatea oamenilor au din cand in cand amintiri false inofensive, ele pot deveni problematice daca apar frecvent si ne afecteaza viata in mod semnificativ.

Ce spun specialistii despre amintirile false

Specialistii sunt de acord ca amintirile false reprezinta un fenomen complex, care poate avea atat aspecte pozitive, cat si negative. Iata principalele perspective:

 • Psihologii sustin ca amintirile false joaca uneori roluri adaptative, ajutandu-ne sa facem fata unor situatii dificile. Ele trebuie insa monitorizate, pentru a nu deveni problematice.
 • Psihiatrii considera ca aparitia frecventa a amintirilor false poate indica afectiuni psihice sau neurologice. Ei recomanda evaluarea amintirilor false de catre un specialist.
 • Cercetatorii in neurostiinte explica formarea amintirilor false prin procese complexe la nivelul creierului. Ei sustin ca amintirile sunt inherent maleabile si supuse erorilor.
 • Sociologii arata ca amintirile false pot fi induse de presiunile sociale si de dorinta de a ne conforma anumitor norme sau asteptari.
 • Juristii atrag atentia asupra riscurilor juridice ale amintirilor false, in special in cazurile de abuz. Ei recomanda precautie maxima.
Citeste si...
Cum să te simți încrezătoare fără sutien: 9 sfaturi practice

Deci, desi opiniile specialistilor difera, exista un consens general ca amintirile false sunt un fenomen complex, care trebuie privit cu atentie si precautie.

Amintirile false: cum ne pot afecta viata. Cum pot fi distorsionate si rescrise
Amintirile false: cum ne pot afecta viața. Cum pot fi distorsionate și rescrise 10

Concluzie

Amintirile false reprezinta un fenomen fascinant, dar in acelasi timp problematic, al psihologiei umane. Acestea se formeaza din diverse motive interne si externe si pot avea un impact semnificativ asupra functionarii noastre psihologice. Desi uneori inofensive, amintirile false pot induce perceptii distorsionate despre realitate si pot avea consecinte negative.

Este important sa fim constienti de natura flexibila a memoriei si sa privim amintirile nu ca pe niste inregistrari precise ale trecutului, ci ca pe niste reconstructii subiective. Comprehensiunea mecanismelor care stau la baza formarii amintirilor false ne poate ajuta sa le detectam si sa le evaluam critic, pentru a preveni adoptarea unor convingeri eronate despre noi insine si despre lume.

Surse:

organicsfood.ro
Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Cum sa-ti porti de grija – 7 activitati pentru pace interioara si prosperitate

Practicarea îngrijirii propriei persoane (self-care) este esențială pentru a obține și a menține un corp, o minte și...

Cum sa pui intrebari fara sa transformi conversatia intr-o cearta

Navigând prin complexitatea comunicării, acest ghid îți oferă strategii esențiale pentru a transforma potențialele confruntări în discuții productive. Învață să eviți conflictele verbale și să îmbunătățești calitatea conversațiilor tale.

Cum sa te simti increzatoare fara sutien: 9 sfaturi practice

Navigând prin dilema purtării sau nepurtării sutienului? Iată 9 sfaturi pentru a te simți încrezătoare și confortabil fără sutien, îmbrățișând adevăratul tău eu. Acest ghid practic îți va oferi perspective noi și sfaturi esențiale.

Impactul Toamnei asupra Productivitatii: Strategii Eficace pentru Munca de Calitate

Impactul toamnei asupra productivității poate transforma modul în care lucrăm și ne atingem obiectivele. Acest articol oferă insights valoroase și sfaturi despre cum să ne adaptăm și să profităm de energia toamnei pentru a ne îmbunătăți eficiența la locul de muncă.

Singura si fericita: Este posibil?

Maturitatea și echilibrul personal sunt esențiale pentru ca o relație să se dezvolte între două persoane. Pentru a...

Acid hialuronic: Propriul tau acid anti-imbatranire

Vrei să ai o piele frumoasă și sănătoasă? Descoperă beneficiile acidului hialuronic, propriul tău acid anti-îmbătrânire. Citește mai multe pe site-ul nostru!

6 Sfaturi pentru a nu-ti mai fi frica de parerile celorlalti

Frica de ce ar putea crede alții despre noi ne poate paraliza adesea. Ne abținem să urmăm visurile...

Cele mai emotionante citate despre tata – sursa puterii noastre de a trai

O selecție a celor mai emoționante și profunde citate despre tată și rolul său esențial în viața noastră. Personalități celebre vorbesc despre impactul major pe care tatăl îl are asupra copiilor săi și importanța relației tată-fiu. Citate care reflectă dragostea, respectul și recunoștința față de tatăl nostru.