Uleiuri esențiale pentru tratarea infecțiilor urechii

Uleiuri esențiale pentru tratarea infecțiilor urechii

Uleiurile esențiale extrase din plante sunt considerate a avea beneficii pentru sănătate. Unul dintre beneficiile îmbrățișate de specialiștii în plante este utilizarea uleiurilor esențiale pentru tratarea infecțiilor urechii (cunoscute și sub denumirea de otita medie acută). Se spune că proprietățile lor antimicrobiene sunt eficiente în uciderea microbilor care cauzează infecție, inflamație și durere în ureche.

Există unele dovezi că uleiuri precum uleiul de ceai de copac, uleiul de usturoi, uleiul de busuioc și un produs combinat numit Lamigex pot acționa împotriva bacteriilor care cauzează infecții ale urechii. Cu toate acestea, utilizarea uleiurilor esențiale pentru infecțiile urechii prezintă și anumite riscuri.

Acest articol cântărește beneficiile și riscurile folosirii uleiurilor esențiale pentru durerile de urechi. De asemenea, analizează diferitele uleiuri care pot fi utile în tratarea infecțiilor urechii și oferă sfaturi despre cum să alegi și să folosești în siguranță uleiurile esențiale.

Cum acționează uleiurile esențiale în cazul infecțiilor urechii?

Infecția urechii, sau otita medie acută, este o infecție a urechii medii. Urechea medie este spațiul gol din spatele timpanului care conține oscioarele auditive ce transmit vibrațiile sunetului către urechea internă. Unele uleiuri esențiale au proprietăți antimicrobiene și antibacteriene. Aceasta înseamnă că pot ucide microbii precum bacteriile, ciupercile și virusurile atunci când sunt aplicate pe piele.

De asemenea, pot împiedica replicarea virusurilor. Pentru infecțiile urechii, uleiurile esențiale sunt introduse în ureche folosind un picurător sau un tampon de bumbac. Se crede că uleiurile neutralizează bacteriile din urechea medie, ameliorând simptome precum durerea, scurgerea din ureche și umflarea.

Uleiuri esențiale pentru tratarea infecțiilor urechii

Cele mai bune uleiuri esențiale pentru infecțiile urechii

Unele cercetări sugerează că anumite uleiuri, precum uleiul de ceai de copac și uleiul de busuioc, pot ajuta la combaterea infecțiilor urechii și la ameliorarea simptomelor.

Ulei de ceai de copac

Uleiul de ceai de copac, cunoscut și sub denumirea de ulei de melaleuca, este derivat din copacul de ceai australian. Se crede că are proprietăți antibacteriene. Deși studiile care implică utilizarea uleiului de ceai de copac pentru infecțiile urechii sunt rare, studii mai vechi au descoperit că uleiul de ceai de copac conține cantități mari de terpinen-4-ol.

Această substanță chimică are proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare și antiparazitare. Cercetări recente au descoperit că terpinen-4-ol poate fi eficient împotriva unei bacterii numite Staphylococcus aureus, care provoacă angine și diferite infecții ale pielii.

Ulei de usturoi

Uleiul de usturoi a fost folosit timp de secole pentru a ajuta la tratarea diverselor afecțiuni, precum infecțiile parazitare, tulburările digestive, bolile cardiovasculare și afecțiunile respiratorii. Cercetările au arătat că uleiul de usturoi poate ajuta la reducerea severității și a simptomelor infecțiilor urechii, chiar dacă este folosit în concentrații mici. Un studiu publicat în 2019 a descoperit că două derivate specifice de usturoi, alicina și S-alil cisteina (SAC), au dat rezultate promițătoare împotriva microorganismelor care cauzează infecții în urechea medie și în canalul urechii.

Ulei de busuioc

Cunoscut și sub denumirea de ulei esențial de busuioc dulce, uleiul de busuioc a demonstrat că are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și antibacteriene. Planta conține 38 de compuși, inclusiv eugenolul de metil și cavicolul de metil, două dintre cele mai importante pentru combaterea infecțiilor.

Un studiu publicat în 2015 a raportat că ambele au fost eficiente în uciderea unui spectru larg de bacterii. Deși cercetarea pe oameni este limitată, un studiu mai vechi pe animale a găsit dovezi ale unui beneficiu în tratarea infecțiilor urechii la șobolani.

Picături Lamigex

Lamigex este un produs realizat dintr-o combinație de uleiuri esențiale derivate din cuișoare, lavandă englezească și iarba Sfântului Robert. Un studiu mic a descoperit că picăturile Lamigex au fost la fel de eficiente ca Cetraxal (ciprofloxacină), un antibiotic sub formă de picături de ureche prescris frecvent pentru tratarea infecțiilor urechii.

Alte uleiuri

Unele alte uleiuri sunt uneori recomandate pentru tratarea infecțiilor urechii, dar nu există suficiente dovezi științifice care să susțină utilizarea lor. Consultați medicul înainte de a încerca oricare dintre următoarele: ulei de oregano, ulei de lavandă, ulei de mentă, ulei de muștar, ulei de cimbru.

Cum se utilizează

Diluați uleiurile esențiale înainte de a le folosi în urechi. Puteți face acest lucru amestecând uleiul esențial cu un ulei purtător neutru, precum uleiul de migdale sau de argan. Acest lucru poate reduce riscul de iritație care poate apărea dacă uleiul nu este diluat.

Pentru diluarea uleiurilor esențiale folosite în infecțiile urechii, diluția trebuie să fie extrem de mare. Rețeta standard prevede un picătură de ulei esențial la o linguriță (5 mililitri) de ulei purtător. Înainte de a aplica uleiul diluat în ureche, aplicați o picătură mică pe piele și așteptați o oră sau două pentru a vedea dacă apare o reacție alergică.

organicsfood.ro

Există mai multe modalități de a folosi uleiurile esențiale pentru a trata infecțiile urechii:

  • Înmuiati un tampon de bumbac în uleiul diluat și introduceți-l cu grijă în canalul urechii, lăsându-l acolo o oră sau două.
  • Înmuiati un bețișor de bumbac în uleiul diluat și frecați amestecul pe pielea infectată. Acest lucru ar trebui făcut doar în exteriorul canalului urechii; nu introduceți niciodată un bețișor de bumbac în ureche.
  • Folosiți un picurător pentru a pune uleiul diluat în ureche. Folosiți cu parcimonie deoarece uleiul poate bloca urechea.
Uleiuri esențiale pentru tratarea infecțiilor urechii

Riscuri și contraindicații

Mulți oameni cred că, deoarece uleiurile esențiale sunt „naturale” și pe bază de plante, ele sunt sigure pentru uz extern. Acest lucru nu este întotdeauna adevărat. Unele uleiuri esențiale pot fi bine tolerate în ureche. Altele pot fi mai puțin tolerabile și pot provoca inflamație, iritație și durere. Acest lucru este deosebit de adevărat în cazul uleiurilor esențiale nediluate, care pot provoca înțepături, roșeață și chiar arsuri. De asemenea, ar trebui să evitați utilizarea uleiurilor esențiale dacă timpanul este rupt.

Uleiurile esențiale nu ar trebui niciodată ingerate, chiar și în cantități mici, deoarece pot fi extrem de toxice. Persoanele care sunt gravide sau care alăptează nu ar trebui să folosească uleiuri esențiale fără a discuta mai întâi cu un medic. Din cauza lipsei cercetărilor privind siguranța, uleiurile esențiale ar trebui evitate la bebeluși și copii.

Cum să alegeți uleiurile esențiale în siguranță

Uleiurile esențiale nu sunt reglementate de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA. Pentru a vă asigura de puritatea lor și pentru a evita produsele potențial dăunătoare contrafăcute:

  • Cumpărați uleiuri esențiale numai de la companii de încredere.
  • Cumpărați numai uleiuri care vin în sticle închise ermetic, din sticlă închisă la culoare (de obicei chihlimbar, dar uneori albastru).
  • Eticheta ar trebui să precizeze atât denumirea comună, cât și denumirea latină a plantei din care este derivat uleiul. Dacă aveți îndoieli, puneți o picătură de ulei pe o bucată de hârtie. Va apărea o pată de ulei, dar dacă găsiți un inel colorat în jurul petei de ulei, aveți un produs falsificat sau impur.

Alte tratamente pentru infecțiile urechii

Alte tratamente de acasă pot fi mai sigure decât uleiurile esențiale, cum ar fi aplicarea unui comprese calde sau a unui termofor pe ureche, cumpărarea de picături pentru urechi fără rețetă cu analgezice sau luarea de analgezice orale precum Tylenol (paracetamol) sau Advil (ibuprofen).

Când să apelați la un medic

Dacă ați folosit uleiuri esențiale pentru a trata o durere de urechi și nu dispare, faceți o programare pentru a vedea medicul dumneavoastră. S-ar putea să aveți nevoie de antibiotice pe bază de rețetă.Dacă apare o reacție alergică, solicitați imediat asistență medicală. O reacție alergică severă, cunoscută sub numele de anafilaxie, este considerată o urgență medicală și poate fi recunoscută prin simptome precum:

  • Apariția bruscă a urticariei sau a erupției cutanate
  • Dificultăți de respirație
  • Respirație șuierătoare
  • Durere abdominală severă
  • Grețuri sau vărsături
  • Diaree subită cu apă
  • Bătăi rapide sau neregulate ale inimii
  • Umflarea feței sau a gurii
  • Senzația că moartea este iminentă

Dacă nu este tratată, anafilaxia poate duce la șoc, comă, asfixiere, insuficiență cardiacă sau respiratorie și deces.

Concluzie

Uleiurile esențiale pot fi utile în tratarea durerilor de urechi și ameliorarea simptomelor, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a susține eficacitatea și siguranța lor. Asigurați-vă că diluați uleiurile înainte de a le folosi în ureche. Este cel mai bine să consultați medicul înainte de a folosi uleiuri esențiale pentru o infecție a urechii.

Întrebări frecvente despre utilizarea uleiurilor esențiale pentru infecțiile urechii

Pot uleiurile esențiale să vindece complet o infecție a urechii?

Nu există suficiente dovezi științifice care să arate că uleiurile esențiale pot vindeca complet o infecție a urechii. Ele pot ajuta la ameliorarea simptomelor, dar este posibil să fie nevoie de antibiotice pentru a elimina infecția. Discutați cu medicul dvs.

Care sunt cele mai bune uleiuri esențiale pentru infecțiile urechii?

Unele dintre cele mai studiate uleiuri esențiale pentru infecțiile urechii sunt uleiul de ceai de copac, uleiul de usturoi și uleiul de busuioc. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili care uleiuri sunt cele mai eficiente.

Cat de des pot folosi uleiuri esențiale în urechi?

Uleiurile esențiale diluate pot fi folosite de 1-2 ori pe zi timp de câteva zile. Totuși, întrerupeți utilizarea dacă simțiți disconfort sau dacă infecția nu se ameliorează. Discutați cu medicul despre durata recomandată.

Copiii pot folosi în siguranță uleiuri esențiale pentru infecții ale urechii?

Din cauza lipsei cercetărilor privind siguranța, uleiurile esențiale nu sunt recomandate pentru copii. Discutați cu pediatrul înainte de a le oferi copiilor uleiuri esențiale.

Pot lua uleiuri esențiale pe cale orală pentru infecții ale urechii?

Nu, uleiurile esențiale nu trebuie ingerate niciodată. Acestea pot fi extrem de toxice dacă sunt înghițite. Uleiurile esențiale ar trebui folosite doar pe piele sau în urechi, atunci când sunt diluate corespunzător.

Surse:

  1. Ghaly MF, Shaheen AA, Bouhy AM, Bendary MM. Alternative therapy to manage otitis media caused by multidrug-resistant fungiArch Microbiol. 2020;202(5):1231-1240. doi:10.1007/s00203-020-01832-z
  2. Panahi Y, Akhavan A, Sahebkar A, et al. Investigation of the effectiveness of Syzygium aromaticum, Lavandula angustifolia and Geranium robertianum essential oils in the treatment of acute external otitis: a comparative trial with ciprofloxacinJ Microbiol Immunol Infect. 2014;47(3):211-216. doi:10.1016/j.jmii.2012.10.002
  3. Wani AR, Yadav K, Khursheed A, Rather MA. An updated and comprehensive review of the antiviral potential of essential oils and their chemical constituents with special focus on their mechanism of action against various influenza and coronavirusesMicrob Pathog. 2021;152:104620. doi:10.1016/j.micpath.2020.104620
  4. Carson CF, Hammer KA, Riley TV. Melaleuca alternifolia (tea tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal propertiesClin Microbiol Rev. 2006;19(1):50-62. doi:10.1128/CMR.19.1.50-62.2006
  5. Cordeiro L, Figueiredo P, Souza H, et al. Terpinen-4-ol as an antibacterial and antibiofilm agent against Staphylococcus aureus. Int J Mol Sci. 2020;21(12):4531. doi:10.3390/ijms21124531

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

9 Uleiuri esențiale antiinflamatoare
7 Remedii naturiste pentru infecțiile urechii
Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Categorii
Organics Health