Sucurile de fructe: sa le bei sau nu?

Sucurile de fructe: sa le bei sau nu?

Sucurile de fructe reprezintă o băutură gustoasă și răcoritoare, dar in același timp ridică semne de întrebare în privința efectelor lor asupra sănătății. Un pahar de suc proaspăt stoars pare o alegere sănătoasă la prima vedere, însă realitatea este mai complexă. În acest articol vom analiza efectele consumului de sucuri asupra organismului și vom răspunde la întrebarea: merita sau nu să le includem în alimentația zilnică? Pentru a afla răspunsul, invit cititorii să parcurgă acest material până la final.

În primul rând despre profesioniști

Oameni de știință de la Universitatea Americană din Buffalo au demonstrat că un pahar de suc de portocale reduce riscul de gută și ajută la a face față efectelor nocive ale consumului de alimente grase și carbohidrate în același timp. La urma urmei, conține substanțe numite naringenină și hesperidină, care, datorită proprietăților lor antioxidante, ajută la reducerea activității proceselor oxidative din organism.

Sucurile de fructe: sa le bei sau nu?

De exemplu, studiile arată că portocala sau grapefruitul reduc nivelul de inflamație din organism și rodie și ne salvează inimile! Se remarcă prin conținutul ridicat de punicalagin – o substanță din grupul polifenolilor care scade colesterolul și previne oxidarea acestuia, stimulează producția de enzime hepatice care descompun grăsimile și inhibă formarea plăcilor pe pereții vaselor de sânge.

Adevărat, deși medicii laudă sucul de rodie, ei sunt totuși sceptici cu privire la opinia că poate fi folosit pentru a crește nivelul de fier din sânge – carnea sau ficatul sunt mult mai eficiente în acest sens.

Sucurile de fructe: sa le bei sau nu?

Dar pentru sănătatea inimii, pare să aducă beneficii notabile. Această concluzie a fost făcută de oamenii de știință canadieni de la Institutul de Nutriție și Alimentație: au analizat 67 de studii și a dat seama ca un consum moderat de suc poate imbunatati situatia in cazul problemelor cardiovasculare.

O altă opțiune cu beneficii dovedite este sucul de mere, care îmbunătățește funcția creierului. Într-una din lucrări au numit chiar cifra exactă – 75% – astfel încât, cu utilizarea regulată, riscul de a dezvolta boala Alzheimer este redus. Oamenii de știință atribuie acest lucru producției crescute de acetilcolină, care este importantă pentru sistemul nervos. Apropo, sucul de mere este cel mai popular și produs în masă la noi. Cel mai adesea este restaurat, adică făcut dintr-un concentrat.

Citeste si...
10 Beneficii uimitoare ale infuziei de ghimbir cu lămâie pe care trebuie să le cunoști
Sucurile de fructe: sa le bei sau nu?

Care este dezavantajul?

Într-un pahar de suc obișnuit de fructe (chiar și proaspăt stors, chiar și din magazin), de obicei, cel putin 4-5 linguri de zahar. În plus, spre deosebire de fructele întregi, nu există fibre care să împiedice acest zahăr să fie absorbit imediat în sânge.

Problema cu sucurile este, de asemenea, că deseori se prefac că sunt mult mai apoase pe rafturile magazinelor. Nectarele și alte băuturi – unde există foarte puține părți reale de fructe.

Sucurile de fructe: sa le bei sau nu?

Un alt dezavantaj al acestor băuturi este că vitamina C este distrusă în timpul tratamentului termic, deși apoi, de regulă, este adăugată artificial.

De asemenea, trebuie amintit că nu merită cu siguranță să bei pe stomacul gol sau să iei medicamente cu sucuri de citrice! Când nu iei micul dejun și te hotărăști să începi ziua cu un pahar de proaspăt stors, va provoca o creștere mare a zahărului din sânge.

Dacă faceți acest lucru în mod regulat, atunci probabilitatea de a dezvolta diabet va crește. Și, de asemenea, naringenina și hesperidina, care fac parte din sucul de portocale sau grapefruit capabil să se alăture într-o interacțiune neplanificată cu o listă mare de medicamente – inclusiv medicamente pentru inimă, care pot fi mortale în general!

Sucurile de fructe: sa le bei sau nu?

Insidiositatea băuturilor cu citrice se află și în faptul că acizii organici din compoziția lor distrug smalțul dinților. Prin urmare, este mai bine să le bei printr-un pai!

Care este diferența?

Când vine vorba de alegerea sucului, vrei să obții cea mai pură compoziție și beneficii de fructe sau legume. Dar pe etichete scriu: restaurat, din concentrat, presat la rece. Ce înseamnă asta și ce să iei?

Citeste si...
Portocala amară, beneficii, proprietăți și precauții
Sucurile de fructe: sa le bei sau nu?

Conform legislației ruse, sucul este înțeles ca „un produs alimentar lichid care nu este fermentat, capabil de fermentare, obținut din legume și fructe coapte și proaspete prin impact fizic asupra părților comestibile și în care, în conformitate cu particularitățile metodei din producerea acestuia se păstrează caracteristicile sucului din fructele cu același nume și (sau) legumelor valoarea nutritivă, proprietățile fizico-chimice și organoleptice.

În total, se disting cinci tipuri de sucuri în funcție de producție și procesare:

organicsfood.ro

1. Suc direct. Se prepară din fructe proaspete prin prelucrare mecanică.

2. Sucul proaspăt stors este o băutură presată direct care se prepară doar în fața clientului și nu se păstrează.

3. Suc reconstituit. Pentru fabricarea lui se folosește un concentrat sau suc stors direct, la care se adaugă apă.

4. Sucul concentrat este o tescovină din suc stors direct din care apa este îndepărtată și saturată cu arome pentru a păstra gustul și aroma.

5. Suc de difuzie – de fapt, acestea sunt extracte de fructe. Aceasta metoda consta in levigarea substantelor extractive din fructe cu apa.

Deci care este mai bun?

Nu trebuie să vă temeți de inscripțiile „restaurat” și „extracție directă” de pe pachetele de suc. Pentru a le produce, ei iau concentrat și apă. În ambele cazuri, proporția este aproximativ aceeași – 7 până la 3, singura diferență este că fibrele alimentare sunt adăugate și la așa-numitul suc presat direct pentru a imita pulpa.

Nici cu cuvântul „concentrat” nu este nimic în neregulă. De fapt, acesta este un suc obișnuit, care este pur și simplu puternic condensat pentru a fi mai ușor de transportat și pentru a obține o durată de valabilitate mai lungă.

Citeste si...
Suplimentele pentru creier: cum le alegi, avantajele și riscurile asociate

Dar cea mai ieftină versiune a băuturii cu fructe este nectarul. Pentru el, luați cea mai mică cantitate de concentrat – aproximativ 30 la sută. Și adăugați zahăr, sirop de fructoză-glucoză și acid citric.

Sucurile de fructe: sa le bei sau nu?

În timpul pregătirii uneia dintre poveștile „Live Food”, am decis să verificăm cum diferă sucul de portocale în diferite categorii de preț – de la 38 la 610 de ruble pe litru. Pentru a face acest lucru, am predat probe laboratorului și am efectuat o degustare oarbă. Participanții săi au evaluat patru tipuri de suc: extracție directă, reconstituit cu pulpă, nectar și proaspăt stors. Cel mai mare scor a fost acordat ultimului eșantion pe care l-am stors manual!

Sucurile de fructe: sa le bei sau nu?

Am depus aceleasi variante de suc la laborator pentru a determina continutul de vitamina C si zahar. Nectarul pierdut pe toate fronturile: conținea 9,4% zahăr și doar 6 miligrame de vitamina C la 100 de grame. Iar sucul proaspăt stors și scumpul stors direct au devenit campioni în ceea ce privește beneficiile. Cu toate acestea, zahărul atât acolo, cât și acolo s-a dovedit a fi puțin mai puțin decât în ​​nectar. Da, este zahăr natural din fructe, dar nu există nicio diferență pentru sănătate!

Cum poate?

Toate studiile despre beneficiile sucurilor vorbesc întotdeauna despre cantități foarte moderate – cel mai adesea aproximativ 100 de mililitri pe zi, cu siguranță nu mai mult de un pahar! În caz contrar, începe să depășească răul de la zahăr, din care există multe aici – adesea chiar mai mult decât în ​​sifon!

Sucurile de fructe: sa le bei sau nu?

În același timp, recomandarea medicilor este de nu mai mult de 22 de grame de zahăr pentru femei și de cel mult 36 de grame pentru bărbați – în toate produsele pentru întreaga zi.

Citeste si...
Combinații delicioase cu hummus - Rețete și idei pentru a savura această gustare sănătoasă

Și este complet ridicol să te aștepți la beneficii de la așa-numitele băuturi cu sucuri – pot conține doar 5-10 la sută din fructe. Ca urmare, organismul suferă: conform unuia dintre cercetare, consumul a 350 de mililitri de sucuri zaharoase pe zi crește riscul de deces prematur cu 24%. O serie de oameni de știință au legat aceste băuturi de un risc crescut de diabet și chiar de cancer. Mai mult decât atât, sucurile proaspăt stoarse nu prezintă nicio diferență față de cele industriale de aici!

Sucurile de fructe: sa le bei sau nu?

Locul corect al unor astfel de băuturi în dietă este un plus foarte moderat la o dietă echilibrată. Și pentru beneficii maxime, ar trebui să alternați fructele cu legumele. Dar nu trebuie să abuzați de ele, medicii recomandă să nu beți mai mult de un pahar pe zi. Atunci cu siguranță va fi mâncare vie!

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Top 5 tipuri sănătoase de brânză
Beneficiile și daunele laptelui condensat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health